Procurorul care s-a sinucis

3

Cristian Panait este fost procuror român, care s-a sinucis la vârsta de 29 de ani din cauza unui sistem corupt în care era nevoit să activeze. Povestea lui halucinantă care s-a întâmplat în 2002 a fost intens mediatizată și a ajuns să constituie și subiectul filmului „De ce eu”. Grație Centrului de resurse juridice de la Chișinău (Ion Guzun, Vlad Gribincea) și Expert Forum EFOR din România (Laura Ștefan și Sorin Ioniță) iată că și publicul de la Chișinău, Cahul și Bălți poate revedea această peliculă.

Recunosc, filmul m-a demoralizat, are un gust amar pentru că un om care s-a împotrivit sistemului nu a găsit altă soluție decât să își pună capăt zilelor. Demoralizant, pentru că toți cei care vor să facă schimbarea în sistemul în care activează (judecători, procurori, polițiști) riscă să sfârșească la fel. Sistemul te macină, te ucide, te face să fii ca el, corupt, cinic, fără valori, verticalitate, principii, fără viitor.

Dar mai este și altă parte a monedei, cazul procurorului Panait este plin de speranță că oameni care vor să își facă cinstit meseria mai există, că ei luptă pentru adevăr, cu riscuri și sacrificii foarte mari.

România pare să fie acum un model în lupta cu marea corupție, cu marii rechini. Cifrele din 2012 arătau cam astfel: 15 miniștri, 23 parlamentari, 100 de primari și 50 de magistrați condamnați. Este o performanță, în condițiile în care Bulgaria, care este și ea membră a Uniunii Europene, nu a reușit să combată flagelul corupției care macină și această țară.

În România, reformele au început imediat după 2004, mult mai devreme decât aderarea la UE. A fost posibil pentru că a existat o minimă voință politică, pentru că a existat un președinte de țară precum Traian Băsescu, pentru că a fost creată o structură independentă, DNA, cu suficiente pârghii pentru a face oridine. Și au mai existat și oameni care au contribuit la realizarea reformei, oameni potriviți la timpul potrivit.

Ce ne lipsește nouă ca să atingem aceleași performanțe? Aproape tot ce a avut România. Nu avem voință politică, nu avem președinte puternic, nu avem structuri independente, nu avem oameni potriviți la timpul potrivit. Mai mult, exemplul României pare să fie de-a dreptul descurajant pentru clasa politică de la noi. Niciun prim-ministru, ministru, deputat, judecător sau procuror nu și-ar dori să ajungă la închisoare, mai ales în urma unor decizii luate de ei înșiși.

Deci, cum se va produce schimbarea sau demontarea actualului sistem judecătoresc? Sinuciderile la fel nu ajută. Sacrificiile sunt uneori inutile. Dar cred totuși că din interior lucrurile pot să se schimbe, să se miște carul din loc. Speranță și încredere există întotdeauna. Dacă nu azi, atunci mâine cu siguranță.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Comparatia cu RM este un pic diferita cred. RO a preluat tactici si echipamente, instruire intensa si chiar a fost ghidata de FBI in acest proces in momentul in care RO a devenit un pilon esential in Est pentru ceea ce se identifica drept Vest si de fapt singurul pilon puternicprin resurse militare la Marea Negra (zona de interes in perspectiva agresiunilor Rusiei in zona gen Crimeea si Transnistria probabil Odessa si Bugeac). O conditie (pre) esentiala a fost limpezirea lucrurilor din 50 de nuante de gri ale mafiei in numai 2 nuante: alb sau negru (bun/ rau). Un pas esential zic eu in a arata cine este „dusmanul”. RM va avea acelasi support in momentul in care in mod clar va alege Vest / Est si lucrurile se vor limpezi de la 150000 de nuante de gri ale mafiei la numai 2: alb sau negru (bun/ rau). Din pacate actiuni gen declaratia din Martie 2016 de neutralitate si asa-zisa independenta la un stat asa mic si sarac ca RM agraveaza exponential acest flagel al coruptiei si mafiei si nu incurajeaza acest proces necesar de curatire interna prin clarificare externa a vectorului. Nimeni nu se va baga din exterior vazand asa confuzie iar din interior nu va fi posibil garantat. Din Est (vezi Rusia / Ucraina) nu poate veni ajutor ca flagelul este chiar mai rau ca in RM pe subiect si pe acolo cred deci pe Vest ar trebui sa fie optiunea clara si decisiva a tuturor fortelor politice la subiect. Socialistii si comunistii trebuie sa dispara ca forte politice cred ca sa ajute la aceasta clarificare interna. Cam pe atunci se va vorbi de aliniere poitica si mai apoi sociala catre acest obiectiv intre timp cred ca va ramane garantat o utopie elminarea acestui flagel care distruge cred RM…Tinand cont de sondajele politice va dati seama ce departe este RM de eliminarea acestui flagel… Exista si procese mai lente (Bulgaria) cum ati mentionat in Vest dar in final se va ajunge acolo banuiesc. In RO se ajunsese la limita cu atata hotie si mafie in perioada 1995-2005 deci a trebuit sa se taie in „carne vie” cu efectul efervescent si gen Hollywood déjà vazut 🙂 dar binevenit si de succes cred eu. Cred ca a fost si vointa politica si oamenii potriviti si timpul venise dar mai ales vectorul extern aparuse clar altfel la intern nu cred ca era posibili (perioada presedintelui Constantinescu a fost deasemenea o vointa f. f. puternica interna dar nu s-a putut ca nu era vectorul extern cred prezent si fara ajutor din afar era imposibil (ca in RM acu’))

 2. Nu ar trebui sa va lansati in a crede filmele, mai ales cele venite din Romania, fara o cercetare foarte adanca a problemei.
  Romania are foarte multi experti in propaganda, foarte multi ticalosi. Un expert in propaganda a fost Sergiu Nicolaescu. Atat de bun, ca romanii isi injura doctorii in istorie, venind cu citate din filmele lui.
  Si cazul asta este unul invaluit in mister, nu asa roz precum este prezentat. Singura constanta clara este coruptia si incompetenta din anii respectivi.

  http://www.apador.org/blog/inchisa-pe-nedrept-un-an-si-9-luni-reabilitata-15-ani-mai-tarziu/

 3. doamna Odarca on

  Antonie Iorgovan /1948-2007, jurist, senator independent la București/ a afirmat-
  – „Boala mea, cancerul, după toate calculele doctorilor, a plecat de la o iradiere…
  Deci, cândva, mi s-a pus o bucăţică de uraniu, nu mai mult, am întrebat şi eu cât trebuie…
  atât, o bucată de uraniu, pe care ţi-o pot ataşa pe un scaun când te duci la o conferinţă„.

Lasă un răspuns