Principalele restanțe în implementarea Acordului de Asociere RM-UE

3

La începutul acestei săptămâni Fundația Soros Moldova a organizat dezbateri publice cu privire la gradul de realizare a Acordului de Asociere. Experții, care au prezentat situația din câteva domenii cheie au recomandat Uniunii Europene să supravegheze mai strict asistența tehnică și financiară oferită pentru R. Moldova. De asemenea, UE este sfătuită să își sporească susținerea pentru societatea civilă și mass-media, pentru că este important să fie sprijinite valorile europene și de a reabilita calea europeană a Moldovei.

Așadar, iată principalele restanțe constatate de experți:

-Reformarea Comisiei Naționale de Integritate în Autoritatea Națională de Integritate (Elena Prohnițchi, ADEPT)

*trebuia efectuată până la sfârșitul anului 2016

*până acum a fost ales doar Consiliul național al ANI

*nu este clar cum vor fi aleși vicepreședintele și președintele ANI, un regulament în acest sens încă nu a fost publicat

*procesul de verificare a averilor demnitarilor este blocat, declarațiile de avere nu mai sunt verificate din anul 2015

*există o mare incertitudine cu privire la rezultatul reformei

*PDM a torpilat adoptarea pachetului legislativ privind integritatea la mijlocul anului 2015

-Transparența finanțării partidelor politice ca mijloc de a reduce corupția politică în Moldova (Igor Boțan; ADEPT)

*procesul electoral din 30 octombrie 2016 a fost afectat de abuzul pe scară largă a resurselor administrative, lipsa transparenței finanțării campaniilor și acoperire mass-media dezechilbrată

*eforturile Guvernului au eșuat

*cercul vicios al corupției poate fi rupt prin măsuri susținute și ferme pentru sporirea transparenței privind finanțarea partidelor.

– Investigarea corupției la nivel înalt (Vladislav Gribincea; CRJM)

*au avut loc reforme moderate, în mare parte legislative

*implementarea legislației constituie o problemă foarte gravă

*combaterea corupției trebuie începută de la nivel înalt

*reformarea procuraturii încă nu a avut loc

*Procuratura Generală trebuia să fie deja reorganizată

-Independența și responsabilitatea sistemului judiciar al Moldovei (Nadejda Hriptievschi, CRJM)

*selectarea și promovarea judecătorilor ridică semne de întrebare

*lipsa transparenței și procesul deficient de luare a deciziilor CSM

*utilizarea justiției penale împotriva unor judecător

*transparența scăzută a instanțelor

*autoritățile R. Moldova nu prezintă destulă voință pentru reforma sectorului justiției

-Adoptarea noii Legi a Audiovizualului (Victor Gotișan, expert independent)

*instituțiile oficiale ale statului sunt lipsite de voință în a moderniza cadrul juridic cu privire la audiovizual

*Legea învechită actuală cu privire la audiovizual le permite politicienilor să controleze situația din domeniul audiovizualului

principalele probleme nesoluționate se referă la concentrarea masivă a mass-media, monopolizarea pieței de publicitatem securitatea spațiului media/informațional (propaganda)

*Există un nou Cod al Audiovizualului care a fost elaborat în 2011 și care încă nu a fost adoptat în lectură finală. Instituțiilr oficiale le-au trebuit tocmai 4 ani pentru a înregistra proiectul de lege în Parlament, iar Parlamentului 2 ani incompleți pentru a-l adopta în prima lectură.

-Restabilirea sectorului bancar (Dumitru Alaiba, CPRM)

*în prezent nu se desfășoară nicio investigație eficientă cu privire la un furt echivalent cu 15% din PIB-ul țării

*UE trebuie să inițieze o investigație internațională credibilă și un grup operativ de recuperare a activelor, dar și o listă de sancțiuni

*UE trebuie să susțină societatea civilă și mass-media liberă și independentă

*prin aceste crime comise în R. Moldova, contribuabilii din UE au fost furați de sume semnificative de bani, oferiți Moldovei sub formă de asistență financiară.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Foarte interesant, adica UE sa-si trimita o armata de supraveghetori, detectivi, specialisti, sa faca ce ar trebui sa faca cetatenii din moldova? Am impresia ca visez. Lumea sta frumos se uita la TV in moldova de la tanar somer la pensionar, si sunt indignati ca UE nu face curat in Moldova.

  Societatea civila si mass media de ce nu fac investigatii si supravegheaza? Eu vad prea multe, romania trebuie, ue trebuie pe acest blog. Nu vad, noi am facut, noi trebuie.

  Moldova nu reprezinta interes economic, piata inexistenta, majoritatea pensionari. Se mai dau niste bani ca sa nu fie razboi. Specialisti buni lipsesc si in multe locuri in europa. Europa si romania importa specialisti. Intrebati specialistii, vor ei sa vina in moldova?

  Poate ar fi mai mult ajutor, dar nu se vede si la vot. Daca asa continue, se va pierde si diaspora.

 2. Tot ce ofera/declara A-elita zbarcita politica care a zbarcit-o rau cu increderea, cu ratingul, cu performantele privind implementarea Acordului de Asociere este o branza in burduf de caine. Pe dinafara „europeni” (vopsiti), pe dinauntru travestiti, putrezi. La suprafata: descurcareala, mitocaneala, pungaseala, mlastineala, prosteala, ticaloseala, vicleneala, sodomeala, latrineala. Pegra Demo-cripto-maniaca e plina de Scame ale societatii care dau de pamant cu pro-europenismul. Pe fundalul dodonismului, tot de ei instituit, PDemocrat-metafora, umbla cu jalba in protap pe la curtile europene, facand-o pe mironosita. Or, cand totul este troc, nimic nu mai conteaza. Cand nimic nu mai conteaza, totul devine cu putinta. Vanzarea de gogosi alterati, de conserve tactice alterate! Desi partidul-stat, partidul-mamut zace in agonie politica, vine, iata, cu sfaturi de modernizare. Cum vine asta? Imoralii, inconsecventii, matrapazlacarii ofera lectii de moralitate! Modernizare! Reformare! Cu instrumente staliniste. Cu bata. In conditiile in care , in cloaca lor plina de termite rosii, nimeni nu are dreptul la opinie. Singura urlatura este a semi-zeului, a stapanului absolut cu gandire nestatornica, cu judecata necontaminata de lojica, cu apucaturi cazone. Totu-i ca la teatrul ab-surdului. Totul e stricat. Si ce-i stricat de la cap, stricat ramane, nu mai poate fi curatat de la coada. Ceea ce inseamna ca totul trebuie aruncat si reconstruit. Dar oroare! SOS acut! Justitia, SIS, Procuratura, CCA leagana Pegra pe picioare. CNA ii tine dosarele sub paza militara. Presa moguleasca ii cante osanale. Ba mai mult, paradisul stirilor nocive a declansat un festival al ridicarii in slavi a lui…zeus-zmeus vs patronul certat cu legea, cu morala, cu bunul simt. Ce canta moldovenii? – Vesnica pomenire UE, vesnica pomenire libertate! Azi puterea s-a-ntarit. Si cu stangul tot porneste. Viata-i grea, painea-i amara.Vai de biata tarisoara! Bate vantul, ne usuca. Noi murim de dor de duca. Noaptea-i scurta, ziua-i lunga. Saracia ne alunga. Cand sa zicem si noi hopa, c-am ajuns in Europa, ne canta prohodul, popa. Din Otaci, la gura marii. Paduchii din fruntea tarii, cad poporului in san. Cu tatucul lor hapsan….

 3. Pai astia sunt oamenii care au condus si probabil vor conduce din nou RM (ia uitati la gandirea lor confuza mai jos un exemplu clar printre miile de alte).Ce pretentii mai se pot avea de la RM…:(

  https://deschide.md/ro/stiri/politic/8324/Grecean%C3%AEi-calific%C4%83-r%C4%83zboiul-Rusiei-%C3%AEmpotriva-R-Moldova-din-1992-drept-unul-%E2%80%9Efratricid%E2%80%9D.htm

  „Pentru noi, transnistrenii sunt o parte a națiunii noastre unificate multinaționale” — ce credeti despre o minte tip baba zina karabina ? …o natiune …multinationala ?….:) o contradictie lingvistica intortocheata 🙂 . Deci ori est o „natiune” ori este „multinationale”….lingvistic vorbind.

  baba zina karabina macar vorbeste ceva romaneste (desi venetica si ea ca toti de pe la bolsevici nascuta la polul nord se pare) si desi agramata ca si (fostul) ei sef ailalti ortaci de pe la bolsevici nici macar romaneste nu stiu. 🙁 …

  Asta cica ar fi fost prim ministru, probabil va fi din nou deci va dati seama cine a condus si va conduce prin R. Molotova …apropo de… „omul sfinteste locul”

  parerea mea…

Lasă un răspuns