Principalele declarații făcute de Traian Băsescu la emisiunea Alb&Negru

11

Despre Guvernul Filip – “Românilor le este foarte greu să înţeleagă de ce mai sunt proteste în stradă după ce un Guvern a fost instalat printr-un vot al Parlamentului. Este un semn de întrebare legat de controlul pe care îl exercită Plahotniuc asupra premierului. Când un om ajunge prim-ministru este foarte pușin dispus să mai stea la cheremul cuiva”.

Despre condițiile înaintate de România – sunt bune, nu sunt exagerate. Nu a pus niciun fel de condiții. România nu finanțează guvernul Filip și nici pe președintele Timofti, dar finantează necazul milioanelor de oameni. A rupt din sărăcia ei, că nici România nu este bogată. Sunt condiții de bun simți.

Despre Plahotniuc„cea mai mare aberaţie” pe care ar furniza-o un stat european, dacă ajunge președinte de țară. Va fi înlăturat în curând din zonele de putere ale RM și ar trebui să stea la închisoare. Nu m-am întâlnit niciodată cu Plahotniuc şi atunci când mi s-a propus să am întâlniri cu Plahotniuc, am refuzat să le am. Să dau eu mâna cu Plahotniuc nu am vrut niciodată”.

Despre politicienii din România care sunt în relații apropiate cu Plahotniuc – l-ați văzut în poze pe Plahotniuc alături de Victor Ponta, de Cosmin Gușă și alții.

Despre protestele de la Chișinău„Vreau să știți că la frontiera dintre două sisteme – NATO și FR, UE și FR – cine nu gândește geopolitic pierde bătălia. Opțiunile geopolitice trebuie făcute în R. Moldova, nu terfelite. Acesta este refugiul lașilor – nu vrem să discutăm geopolitică. Frate, dar securitatea ta, a R. Moldova, nu depinde de evoluțiile geopolitice din anii următori? Bine ar fi să nu ne ia nimeni de naivi. În PMAN se încearcă să fie creat poporul moldovean. Sunt niște glume făcute de oameni politici cu responsabilități reduse”

Despre presupusa lovitură de stat – nu e nevoie de lovitură de stat, pentru că partidele pro-ruse pot veni la putere și în urma alegerilor anticipate, este suficient să fie dizolvat actualul Parlament.

Despre Platforma DA – trebuie să își înregistreze mai întâi partidul la Ministerul Justiției, să își consolideze structurile teritoriale. „Cei care se pretind a fi partide pro-europene să se transforme în partid, să fie o alternativă la Usatîi și Dodon. Se încearcă prin Platforma DA crearea poporului moldovean. Le spun tuturor că moldovenii sunt români. Unii vor să inventeze astfel de popoare. Să se transforme în partide, să poată lupta în competiție electorală. Cu niște mașinării de vot ca Dodon și Usatîi ce le oferi? Niște platforme civice încă nestructurate în teritoriu. Este o mare eroare . S-ar stabili clar drumul către Uniunea Vamală”

Despre Maia Sandu  “Proiectul inițiat de Maia Sandu avea săptămâna trecută 1 000 de semnături din cele 4 000 necesare pentru a se înregistra. Maia Sandu și Platforma DA nu au șanse acum. Dacă aș putea face un bine țării, aș ajuta să fie create aceste partide”.

Despre Mihai Ghimpu – nu mai comunică de un an de zile, Ghimpu nu l-a mai sunat. Cu referire la semnăturile liberalilor pentru Vlad Plahotniuc – „o eroare pe care o regret. Ghimpu va plăti electoral formidabil pentru această greșeală. Mihai Ghimpu putea să voteze pentru Guvernul Filip și fără a vântura cu Plahotniuc înainte de asta.”

Despre Nicole Timofti – merită un al doilea mandat

Despre Dorin Chirtoacă – Traian Băsescu comunică mai mult cu Dorin Chirtoacă decât cu Mihai Ghimpu, există diferență, dar deciziile se iau la partid.

Despre UNIRE – „Este o chestiune de decizie politică, dar care trebuie susținută de populație. De asta nu am trimis niciodată la promulgare Tratatul de frontieră dintre R. Moldova și România și cred că niciun președinte român nu va face asta. Ar putea exista și o decizie a Parlamentului în acest sens. E nevoie ca politicienii să înțeleagă care este soluția corectă pentru cetățeni. Politicienii din R. Moldova au vrut să aibă și ei o țară, pe care s-o și fure bine, în loc să garanteze cetățenilor un viitor. Au inventat poporul moldovean. Ori prin referendum, ori prin votul celor două Parlamente se poate ajunge la acest deziderat”.

Dacă se implică în politica de la Chișinău – NU

Dacă a reușit să își ia cetățenia R. Moldova – o va face mai aproape de finalul mandatului actualului președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, pentru a nu da motive de speculații. Subiectul este discutat periodic între Băsescu și Timofti.

Despre soluțiile pentru R. Moldova – sunt 3 soluții: aderarea la UE, aderarea la Uniunea Vamală sau Unirea, cea mai avantajoasă pentru cetățenii R. Moldova.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

 1. Doamna ELENA ROBU, buna seara si bine va regasesc !
  Ati reusit sa produceti revelatia revelatiilor pentru intreaga suflare basarabeana. Mai mult:!Pentru intreaga suflare romaneasca dintre fruntariile NISTRU -TISA: Si inca si mai departe .Tot ce s-a dezbatut la interviul dv are si va avea un imens ecou benefic pentru zona in care ne aflam,VETI VEDEA! Initiativa dv a fost singulară și salutara PENTRU INITREG SPATIUL PUBLICISTIC ROMANESC!! Cu mana pe inima va spun si nu-mi va putea nimeni zdruncina aprecierea de excelență umana si profesionala pe care ati dovedit-o.Iata ca mi se confirma urarile de succes pe care vi le-am adresat la aflare vestii despre interviul cu TRAIAN BASESCU:.Nu o spun pentru ca Basescu ar fi… ”tatucul tatucillor” romanesti.NU ESTE! Este insa politicianul care stie sa asculte ”parerile” noastre, stie sa le selecteze si sa le comunice, sa le transmita sublimate intr-o retorica sintetizatoare unica , limpede si directa.
  Felicitari pentru marele dv succes..

   • Totul, inclusiv cum ati condus dv …ostilitatile. Interviul este o arta adevarata si nu e de ici,de colo sa stii sa provoci interlocutorul, sa scoti din el exact ce vrei si ce este relevant pentru publicul tau ținta. Fireste, ca trebuie sa fii bine ancorat in tema,altfel …Despre ideile … geopolitice ale lui Basescu, despre nuantarile necesare in decelarea exercitarii guvernarii , despre obscuritatile Platformei DA, despre Maia Sandu,despre Ghimpu si Chirtoaca si mai ales despre UNIRE , adica totul privitor la Basarabia, nu ma avant sa le disec, Le cunosc prea bine si m-am convins demult ca nu i le poti, decat, fie sa le vulgarizezi, fie sa le accepti miezul , esenta. Si intr-un caz si in altul ele socheaza tocmai datorita miezului. Omul si politicianul Basescu este in acest sens imprevizibil., dar gandirea ,reflectia se vede , se simte si este permanent prezenta . In orice caz, solutiile avansate de el,evaluarile surpriza uneori, nu le poti minimaliza. Si nici nu vor fi, nici in RO , nici in RM.Un lucru. totusi, e cert ca lumina: apele se despart si se limpezesc. Ce ecouri ,reactii si sublimari evenimentiale urmeaza , vom vedea.Schimbarile, ideile,faptele se nasc mereu unele din altele.Iar cuvintele au darul nu doar sa descrie lumea , ci si sa o reinnoiasca , pregatind-o pentru re-constituire.

 2. Dna Elena Robu, felicitari pentru acest interviu si pentru revelatiile pe care le-ati obtinut de la interlocutorul dvs. Constat, cu regret ca, la mai bine de 7 ore de la consumarea evenimentului, echipa redactionala Unimedia atata lucru a stiut sa ‘extraga’ din acest interviu pentru a-l posta in prim-plan, ca dl Traian Basescu are o idee despre cineva care s-ar vrea presedinte. Intelegerea mea este ca dvs, prin emisiunea Alb&Negru, urmati o linie editoriala proprie, ceea ce e de apreciat. Suntem, cu adevarat, sufocati de atata manipulare si spalare de creieri.

 3. Astept cu nerabdare sa-si creeze Maia Sandu partidul, si desigur sa fie si unul puternic. Sunt optimist dar totusi imi dau seama ca PLR si Leanca au esuat in aceasta directie. Sincer ma cam indoiesc ca va reusi sa creeze partide curate, din ce vad eu va prelua PLDM, ma uit din exterior, de exemplu ea tot zice ca ea nu hotaraste nimic, din interviul ei nu mi-a fost clar ce va face, nu spune tot, evita, isi schimba parerile, incearca sa fie in 2 luntre in acelasi timp, desi aici nu ar trebui sa fie nici un secret, isi lase portite. Intre timp, mi se pare ca se incearca sa se destruga imaginea PL, probabil ca sa-i ia electoratul, eu insa nu as fi asa de sigur ca e bine ce se face. Pana la urma vor fi mai multe partide de dreapta pro europene, care vor lupta cu stanga pro rusa. Intelept ar fi sa se colaboreze intre partidele de dreapta, in schimb se primeste ca dam in PL de si nu avem partid propriu ca sa participam la alegeri, si in acelasi timp suntem cu prorusia si socialistii peste tot. Face rau si noilor forte de dreapta si acelor existente PL. Nu stiu cum se vede din interior, dar din interior cam asa se vede. Am impresia ca cam visati.

  O alta observatie, nu exista forte pro europa de stanga, e foarte interesant. Hai sa ne uitam la Belgia, aici sunt impartite in 4 daca nu mai multe pe 2 nivele: flamanzi, francezi, si fiecare are stanga, centru, dreapta. Pe diferite dosare se discuta diferit. In moldova toti pro europenii se inghesuie in dreapta, iar toti pro rusii pe stanga, de aici si dificultatea la alegeri. Se observa aceasi dificultate si si in cazul fostelor alegeri din romania, cand partidele au sustinut cam aleatoriu candidati din romania, in loc sa-si sustina familia. Creati un partid de stanga puternic proeuropean, pro romanesc. Si incetati sa va bateti pe acelasi alegator, in loc sa rupeti alegatori de la tabara adversa, creati haos in tabara proprie.

  • Maia Sandu o face pe politiciana. Probabil e si ametita de atata atentie in jurul sau. E o persoana cu o credibilitate incerta. E ambigua, contradictorie, raspunde la intrebari in functie de cine i le pune. A se vedea interviurile recente pentru hotnews.ro si ziare.com, sunt graitoare in acest sens. Recentul interviu la Alb&Negru nu am reusit sa-l privesc, probabil ca la acesta va referiti. Se stie bine de unde a pornit si cine a promovat-o. Buna remarca despre partide pro-eropene de stanga. Atata timp cat Moldova se va afla in zona gri, de centura, in jurul Rusiei, nu vom avea niciodata o stanga pro-europeana aici.

   • MAIA SANDU, nu face pe poiliticianul, Este politician. Fireste ca nu are toate atuurile si…”toti asii in maneca”(vorba cuiva),fireste ca trebuie sa evalueze mereu si mereu ce e de facut,, ce e de zis, ce e de hotarat, ce e de respins si ce nu…. Un politician trebuie sa faca asa ceva permanent Fireste ca are ezitari si inca se afla in faza construirii unei masinarii de partid, chiar daca la un miting platformist purta niste ochelari de soare .Altfel nici nu este un politician , ci un diletant. Principalul atuu care-l are Maia Sandu este CULTURA POLITICA! Nimeni in RSS MOLOTOVEANA(sic!) nu poseda asa ceva. INCA!Nici macar I.Leanca, scolitul din laboratoarele moscovit- kgb-iste.S-a citit si s-a rascitit in RO interviul ei la HOTNEWS. N-a trecut neobservat, fii sigura.d-na Elvira Cred ca nu intamplator a facut chiar vizita sa la Bucuresti Interviuri cu politicieni ”molotoveni” au avut chiar IN ZIUA DESCINDERII SALE pe STIRI PE SURSE:RO si inca nu cu fistecine, ci chiar cu A. Nastase si Igor Botan,care va sa zica… Ceilalti doi s-au intrecut pe sine in gargariseli gen ARMAND GOSU cu intrebari ridicate la fileu, numai bune de marcat,,, In fine, ce vreau sa spun e ca mi se pare ca Maia Sandu poate si stie sa creasca politic, in functie de …politicile cinstite pentru cetatean.Mai ales intr-un mediu politic care nu stiu, zau, daca si poate fi numit politic.Romanii mei de-acasa zic la asa ceva”bulibașeala”. Sau” brambureala”.De sorginte comunista. EVIDENT.Cum va evolua ea însa pe nisipurile atat de miscatoare geopolitic ale zonei si ale locului , totusi, nu ma hazardez sa fac pronosticuri. Dar nici s-o decredibilizez.

 4. moldovalahul on

  domnul Basescu este cel mai abil politician de dupa revolutia?? din Romania,chiar daca are si lipsuri importante(taierea salariilor;sustinerea Elenei Udrea sa)El este un patriot care atit cit a putut a sprijinit identitatea nationala a romanilor din toate provinciile istorice, poate mai putin pe cei vitregiti din Balcani;toate comentariile de mai sus sint corecte si clare (dpmdv);partidele de stinga in Basarabia sint de stinga cum e cel din Romania(cica ele tin cu boborul;sint un suport al luptei pentru ciolan si pentru interesele moscovei) Doamna Elena, apreciem tinuta emisiunii : profesional si romanesc(basarabean);mai cred ca e mult mai greu sa faci o astfel de emisiune in Chisinau decit in B ucuresti,Saru „mana.

 5. ce spune Basescu cu poporul maldavan este vaxalbina si iata de ce- Romania a recunoscut independenta RSSM sub denumirea RM? a recunoscut ! facand cea mai mare greseala politica din secolul xx. Urmarea acestui gest iresponsabil a fost poporul moldovenesc, moldoveni altceva decat romani, Romania ultimul imperiu al Europei, limba moldoveneasca etc etc etc!!!!! Grecii fata de Macedonia Iugoslava au avut o atitudine responsabila astfel incat acum lucrurile sunt clare cu acest subiect international( macedonenii iogoslavi de la Skopije se considerau urmasii lui Alexandru Macedon, ei de fapt vorbind un dialect bulgar!!!??? la Chisinau acum cei mai patrioti maldavani sunt cetatenii vorbitori de limba rusa Iurie, Valodea si compania invatandu-i pe romani cine a fost Stefan cel Mare !!!!!!!! La buna vedere!

 6. „Ghimpu putea să voteze pentru Guvernul Filip și fără a vântura cu Plahotniuc înainte de asta”..
  Ghimpu avea doar doua variante: sa intre in majoritate si sa-si asume totul ce-i alb si ce-i negru, sau sa nu intre in majoritate si sa-l aduca pe Dodon la putere.
  Te faci intro-o ureche, domn Basescu. Tare te mai supara ca miza ta pe Filat contra Ghimpu a pierdut.

Lasă un răspuns