Preoții moldoveni și Cele 10 porunci Dumnezeiești

8

Aniversarea Arhimandritului Nicolae Roșca, duhovnicul Mănăstirii „Ciuflea” despre care s-a scris și s-a comentat în fel și chip zilele acestea arată de fapt cât de bolnavă este societatea în care trăim. Unii s-au grăbit să ne critice pe noi, jurnaliștii, că ne băgăm în viața privată a preoților, că îi judecăm și îi prezentăm într-o lumină proastă. Credeți-mă aș prefera să scriu despre acțiuni de caritate pe care le desfășoară fețele bisericești de la noi, despre faptul că biserica a mai salvat o persoană care era gata să își pună capăt zilelor sau că un copil a fost salvat din mâinile violente ale unul tată sau mamă dintr-o familie ”tradițională”.

Aș prefera să scriu despre unitatea bisericii, despre exemplul pe care îl oferă preotul societății, despre inițiativele care să contribuie la consolidarea instituției familiei în societatea noastră măcinată de migrație.

Și despre multe alte lucruri pozitive aș prefera să vorbesc. Dar din păcate, una se spune la biserică și alta se face. Și ne mai întrebăm de ce încrederea în preoți, în biserică scade.

Nu judec, dar țin să amintesc aici cele 10 porunci Dumnezeiești despre care preoții ne vorbesc la fiecare slujbă:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.

2. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor.

3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert.

4. Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte pe ea (Duminica).

5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca bine să-ţi fie şi mulţi ani să trăieşti pe pământ.

6. Să nu ucizi.

7. Să nu fii desfrânat.

8. Să nu furi.

9. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău.

10. Să nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tău.

Cu siguranță, fiecare răspunde pentru sine. Indiscutabil.

Dar eu propun să ne inspirăm din lucruri frumoase. De exemplu din viața suveranului pontiv Papa Francisc care a dus o viață destul de modestă în ultima jumătate de secol. Pe când era Cardinal în Buenos Aires folosea de exemplu transportul public zi de zi. Tot Papa Francisc susține că preoții care predică sărăcia, dar trăiesc o viață materială bogată sunt ipocriți care fac rău imaginii și misiunii Bisericii.

Aș vrea să scriu și despre mitropolitul Moldovei Vladimir că merge cu transportul public, că duce o viață de ascet, că renunță la mașina luxoasă cu numere guvernamentale cumpărată din banii publici, adică din banii oamenilor, că renunță la caviar și somon trăind în acea mai săracă țară din Europa. Într-un stat în care zeci de mii de copii trăiesc departe de părinții lor plecați la munci peste hotare pentru a asigura un trai decent familiei lor, în care mii de bătrâni sunt înfometați din cauza pensiilor mizere, în care familii social-vulnerabile trăiesc zilnic într-o sărăcie lucie, iar preoții dau chefuri în restaurante luxoase chiar pe timp de post, într-o zi de miercuri este ipocrit. Din păcate, are de suferit întreaga imagine a bisericii, chiar și a acelor preoți care sunt aproape de oamenii, care îi ajută pe cei săraci, care respectă cu sfințenie responsabilitățile sale pe acest pământ.

Cum spuneam, preotul trebuie să fie un exemplu pentru întreaga societate: un exemplu de comportament, de smerenie, de omenie, de corectitudine, pentru că așa vom putea cultiva în societate valori morale, spirituale. Dar dacă exemplul pe care îl oferă preoții este de a organiza sărbători luxoase, de a agonisi averi, de a te plimba în mașini scumpe cu numere de înmatriculare personalizate, de a ignora cele sfinte, mă întreb ce va face societatea? Răspunsul este clar – va urma exemplul pe care îl vede, indiferent dacă este bun sau rău.

Ce pot face oamenii? Să pună cap la cap aceste informații, să analizeze bine cui și ce fel de donații să facă, să aibă credință în Dumnezeu și nu în lucruri materiale și să găsească exemplul de curățenie, corectitudine și omenie pe care să îl urmeze.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu!

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Drept in tinta, chiar nimic de adaugat!!! Ipocriti in sutane, cineva a spus, ca de azi inainte cand vom cumpara ceva din biserica sa scrim pe bancnota ” pentru somon si caviar…buna ideie..numai ca ce te faci, cand trebuie sa-ti inmormintezi aproapele si fara 3000 lei preotul nu face prohodul si nici nu se permite sa vina un alt preot in biserica, sau un botez, sau o cununie?

 2. Judele de Apoi / Bălți on

  Lichidarea patrioților unioniști
  ———————————————————-
  a)
  episcopul Doremidont – omorât la 45 de ani – / 1961 -2006 /,
  mare patriot român est-moldovean de la mănăstirea Noul-Neamț de la Nistru,
  oponent contra rusificării bisericii promovate de putiniștii Vladimir Kirilist și unul Markel,
  » accident» la comanda teroriștilor anti-români și anti-unioniști neo-comuniști.

  b)
  In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu, în 2011 ?),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia,
  s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă
  din parcul central din Ismail.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe
  al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat

  c)
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor /.

 3. Atentieeee, se inched portile manastirii! Au intrat gipanele, ies din ele burdihanele! Incepe Apocalipsa! – Tatal nostru care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau…pfffssss!…si voia ta…urmeaza geseftul…imparatia Ta precum in cer asa si pe pamant…Painea, caviarul, bautura tare cea de toate zilele da-ne-o noua, pochilor indraciti si celor (a)veniti astazi, si…ne duce pe noi in ispita, si ne…ghiftuieste…La multi ani, mutani, amutan…mutan…Burdihan! A-facerea „Tatal nostru”!… Nu sunt oameni religiosi pochii astia care cunosc Scriptura doar de pe coperta. Isi traiesc cu sinceritate perversitatea, praznuiesc Sodoma si Gomora. Atata oportunism, atata fomism, atata preacurvie si atata prefacatorie cate s-au investit in A-facerea „Tatal nostru”/Otce nase – un spectacol cu alura religioasa fatarnica – in ultimii ani n-am mai vazut niciodata. Cohorte de demnitari spasiti, spilcuiti, cre(s)tini fac din religiozitate o chestiune de slugareala pro-Estica. Popime travestita, logodita cu Aripa Satanei! Au facut din Dumnezeu o parodie, o sursa de imbogatire si fraierire. Ba mai mult, L-au dat jos si l-au facut terestu, dupa chipul si asemanarea lor, a pochilor preacurviosi. Mici lepadaturi fatarnice si mincinoase au pus mana pe ideile „Dumnezeu”, „adevarat”, „lumina”, „spirit”, „dragoste”, „intelepciune”, „viata”, ca si cum aceste idei sunt sinonimele propriilor fapturi nesimtite. „Nu judecati”, spun ei, dar trimit in iad tot ce se afla in drumul lor, in calea afacerii lor „Tatal nostru”. Facand pe Dumnezu judecator, judeca ei insisi; marind pe Dumnezeu, se glorifica pe ei insisi. Facand pe smeritii, ca niste vicleni, ei isi fac din asta un mestesug de a minti cu sfintenie. „Bucurati-va si va-veseliti.., pentru ca mare fi-va rasplata voastra in ceruri…”. Nerusinata mitocanie! Pentru ca intretimp, ei, fatarnicii in sutane, mananca pe saturate si se imbogatesc sub mantia lor scumpa – nu tzoale -, un pretext, un val ce ascunde jocul instinctelor barbare, orbirea, marsavia, Sodomia. Pochimea lui Kirica – cea mai periculoasa speta de paraziti. Biserica lui Kirika – adevaratul paianjen negru al vietii. Toate aceste paranghelii sunt lovituri de pumn drept in ochii credinciosilor. Tot asa ca partidul-stat, ca presedintele statului esuat.

 4. 1 din Romania on

  Biserica va ramane o ciudatenie in urmatoarele decenii din cauza tuturor relelor ce au devenit obiceiuri:
  – preoti fatarnici, lacomi, materialisti, gay, etc;
  – implicare politica;
  – extorcare de fonduri, santaj la adresa enoriasilor;
  – lux ostentativ;
  – incalcari flagrante ale canoanelor bisericesti.
  Lumea/enoriasii se schimba. Clerul ignora acest lucru si „traieste clipa”. Curand vor fi singuri. Ei cu ateismul si cu lacomia lor…

 5. Popa Duhu dela Mănăstirea Căpriana on

  Ianuarie 2012: Popimea kremlinistă apăra mafioții-
  —————————————————————————————
  – Un est-moldovean, Ion Corcodel /28 de ani la acea dată/, a violat o turistă,
  Domnica Novac /20 de ani/ la o pensiune de la Cetatea Râșnov de lângă Brașov, /sosiți cu un grup de ortodocși de rit vechi la Crăciunul rusesc/ apoi, beat, a aruncat-o de la etaj. Un anume Eustasie, părintele-secretar al mănăstirii Ţipova/Rezina trimite o scrisoare la Tribunalul din Brașov în care îl apără energic pe criminal.
  E același Ion Corcodel, membru al unei grupări criminale, implicat în trafic de droguri, arestat dar apoi eliberat de poliție în legătură cu asasinarea lui Alecu Veretcu de lângă Orhei în 2016.

  – Septembrie 2017: Irina Cacealova, o tânără mamă /31 de ani/ cu 2 copii din Ialoveni este găsită fără suflare lângă Cascada Moartă, ea venise în pelerinaj la mănăstirea Țipova iar apoi dispăruse misterios. Făcea parte dintr-un grup de turiști de 18 persoane reuniți pe Internet/ /soțul Igor Cacealov/.

  http://www.timpul.md/articol/moldoveanul-acuzat-ca-a-violat-o-tanara-la-o-pensiune-din-ranov-eliberat-din-arest–victima-nu-si-aminteste-nimic-30911.html

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html
  https://www.youtube.com/watch?v=SYHWQP6t_VI

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html

Lasă un răspuns