Preoți moldoveni din Italia, plătiți de Moscova

12

Fosta deputată în Parlamentul de la Chișinău în perioada 2005-2009, Valentina Cușnir, alungată de sărăcie peste hotare, stabilită acum în Italia, la Veneția povestește despre activitatea preoților moldoveni din peninsulă. Se pare că există cel puțin 12 preoți moldoveni care au fost racolați de Moscova și angajați în una dintre episcopiile ruse. Acești preoți promovează interesele Moscovei și își primesc salariile de la această episcopie. Această armată în sutane negre a fost prezentă la întâlnirea președintelui țării Igor Dodon cu diaspora la Padova. Mai mult, fosta deputată Valentina Cușnir a declarat în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că acești preoți au făcut campanie electorală pentru Igor Dodon și instigă basarabenii să nu meargă la bisericile românești din Italia.

”Preoții se implică direct în campania electorală. Fac împărțire între cetățeni. Zic să nu meargă la biserica românească pentru că acolo nu îl pomenesc pe Mitropolitul Vladimir sau pe patriarhul Kiril sau că nu se oficializează sfânta liturghie pe stil vechi. Nu este adevărat. Slujba se face și pe stil nou și pe stil vechi”, a povestit Valentina Cușnir.

Fosta parlamentară oferă detalii și despre activitatea acestor preoți.

 ”Acei preoți nu au nicio treabă cu mitropolitul Vladimir. Li se plătește salariu, ei servesc pe cei care îi plătesc. Au salariu din Federația Rusă, prin această episcopie. Ei sunt cu scopul de a manipula. Lucrează pentru interesele Moscovei dar cu cetățenii moldoveni. Se face așa ca oamenii să nu meargă la biserica românească. Sunt oameni mai slab de caracter care se duc la aceste biserici. În schimb, la bisericile românești preoții nu își permit să facă agitație electorală în favoarea unui politician”, mi-a mai spus Valentina Cușnir.

Sunt atâtea dovezi, argumente că biserica se implică în campanie electorală, că preoții fac agitație pentru un politician sau altul, iar oamenii cred în ceea ce le spune părintele la biserică sau în afara bisericii. Este cel mai murdar lucru când instituția bisericii este utilizată ca o armă în mâinile politicienilor. Și, din păcate, marea majoritate a oamenilor nu pot face diferența între preoți, cei sincer și cu dragoste de Dumnezeu și cei care au cu totul alte scopuri, decât a-l sluji pe Dumnezeu. E adevărat, fiecare cu păcatele sale. Fiecare va răspunde pentru ceea ce face. Dar ce facem când acțiunile unui preot influențează sute sau chiar mii de oameni? Și influențează nu în sensul bun al cuvântului, dar în favoarea celui care plătește.

Părerea mea este că preoții care sunt prinși că fac agitație electorală sau se implică în politică, susțin un anume partid sau politician pur și simplu ar trebui să fie excluși din biserică. Să vedem atunci câți vor rămâne cei curați cu duhul și sunt gata să lumineze mințile și așa întunecate ale oamenilor.

Pentru mine un astfel de exemplu este preotul român de la Sibiu, Constantin Necula. Este un izvor nesecat de înțelepciune și lumină pentru mințile noastre. Aș vrea ca asemenea preoți să slujească și în bisericile din R. Moldova, să existe o singură Mitropolie și să se încheie odată această vrajbă între mitropolii. Aș vrea ca biserica într-adevăr să fie acea verigă indispensabilă a societății care cultivă, educă, ne face umani.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

 

Distribuie.