Plahotniuc versus chișinăuenii care stau în blocuri gata să se prăbușească

8

De curând, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a semnat o dispoziției prin care vor fi efectuate lucrări de amenajare a scuarului din strada Bulgară, din preajma Preturii sectorului Centru și în zona unde, întâmplător sau nu, trăiește prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. Lucrările de amenajare ca și cum se înscriu în proiectul de renovare a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. De altfel, societatea civilă, chișinăuenii așa și nu au acces la acest proiect de renovare a principalei artere a orașului, ca și la multe altele de fapt.

scuar

Așadar în scuarul din strada Bulgară va fi pavată porțiunea de stradă pietonală, va fi reconstruit bazinul, vor fi amenajate spațiile verzi, renovat iluminatul stradal, dar și va fi panoul informativ al Preturii sectorului Centru.

http://unimedia.info/stiri/foto-cum-va-arata-scuarul-de-pe-strada-bulgara-dupa-amenajare-115876.html

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a explicat simplu: „Se ține cont de realitatea vremurilor, ca să spun așa”. Ce a avut în vedere primarul? Cine sau ce reprezintă realitate vremurilor? De ce neapărat trebuie să se țină cont de această realitate?
Primăria nu anunță care sunt costurile acestor lucrări, dar motivația, așa cum a spus-o și primarul, este foarte puternică în contextul în care bugetul auster al primăriei capitalei nu prevede măsuri de securitate sporite pentru ca zeci de blocuri din sectorul Râșcani al capitalei să nu se prăbușească din cauza Minei din Chișinău, o întreprindere industrială mixtă, înființată în anul 1969, care se ocupă cu extragerea pietrei de calcar.

Potrivit unei investigații publicate de timpul.md, motive de îngrijorare ar trebui să aibă cei care locuiesc sau muncesc în perimetrul Întreprinderii S.A. „Mezon”, o parte a sectorului Poșta Veche (cea din preajma străzii Calea Orheiului), pe străzile Florilor și Studenților (parțial), o porțiune a bulevardului Moscovei și regiunea Universității Tehnice (UTM) – inclusiv cea unde se află căminele studențești și multe blocuri de locuit.

http://special.timpul.md/o-parte-din-sectorul-rascani-s-ar-putea-prabusi/

Așadar, o parte din sectorul Râșcani al capitalei riscă să se prăbușească în orice moment. Probabil autoritățile municipale așteaptă o ploaie devastatoare care să producă victime umane, zeci de morți și abia după asta să întreprindă anumite măsuri. Desigur, și atunci ploaia va fi de vină.

http://unimedia.info/stiri/video-mina-din-chisinau–un-pericol-pentru-viitorul-capitalei-ce-spune-dorin-chirtoaca-118421.html

Iată așa prioritizează primăria rezolvarea problemelor în Chișinău. E adevărat, sutele de mii care se vor da pentru reabilitarea scuarului din strada Bulgară sunt insuficiente pentru a salva Mina Chișinăului, dar poate fi un început. Este vorba despre anumite economii și priorități. Dar la noi se pare că toate se fac în folosul cetățeanului.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Popa Alexei on

  Si intr-un final ce propuneti dvs, doamna Elena? Sa nu fie reparata str. Bulgara? Plaha nu va tari o mie de ani, insa strada va ramane pentru cetateni. In plus ca va fi pietonala, la fel ca str, Eugen Doga. Mai mult, nu cred ca ati facut bine paralela intre aceste doua probleme, mina si str. adicenta bulevardului Stefan cel Mare. Totusi e dreptul dvs la propria opinie.

 2. 🙂 povestea cu prabusirea o aud de cand sunt copil

  1. Poluatorul plateste, aceasta intreprindere care extrage piatra trebuie sa asigure siguranta, daca nu poate asigura, de ce mai extrage piatra? Costurile trebuie sa intre in pretul acelei pietre. Daca nu poate asigura e foarte simplu, faliment, si pedeapsa acelor care au ajuns aici material si penal. Dupa se incearca preluarea de cineva care poate asigura ca totul e in regula, sau statul preia aceasta responsabilitate cu bani de la buget. Probabil face un caiet de sarcini care zice ce trebuie facut, conservat, inchis, umplut acel gol cu ceva si scoate la licitatie. NU SE FAC TRANSFERURI DIN BANII PRIMARIEI SAU A STATULUI CATRE SOCIETATI PRIVATE CADOU. Au epuizat aceasta cale?

  2. Din reportaj eu nu inteleg cum functioneaza acea mina?! Unde e protectia muncii? Unde e echipamentul corespunzator al minerilor? Lucreaza in mina cu tigara in gura? Dupa reportaj ar trebui un control, si amenda foarte serioasa pana la inchidere si dosare penale directorilor si inclusiv muncitorilor fiindca lucreaza necorespunzator acolo.

  3. Eu cred ca in acea mina o mare parte din piatra este vanduta la negru. 🙂

  4. Realitatea cred ca este acea ca mina poate inghiti o gramada de bani la propriu, si o poate cere mancare permanent, nu am auzit de solutie care sa rezolve problema definitiv, ea inca va suge o gramada de bani, doar pentru faptul ca cineva si-a facut casa ieftin, si altii au facut avere pe piatra. Iar bani nu sunt asa de multi, din punct de vedere electoral e mai bine sa faci o straduta, sa plantezi niste flori decat sa faci ceva fundamental si scump. Nu v-ati imaginat chiar dumneavoastra ce frumos ar fi sa ilumineze portile orasului cu leduri, va mai amintiti de articolul cu oras modern ecologic? Ati vrut briz-brizuri, si veti primi briz-brizuri 🙂

  Aceste probleme trebuie puse la dezbatere, si analizate din mai multe puncte de vedere, trebuie cautat solutii si dupa decis ce se face. S-ar putea sa fie mai ieftin, sa evacuezi toata zona acea unde exista pericol de prabusire, sa se prabuseasca totul controlat, sa umpli cu apa si sa faci parc imprejur.

  Apropos, cati cand isi cumpara casa sau construiesc una, se uita la teren din punct de vedere geologic?! Si cati dau mita, ca sa primeasca autorizatie de constructii fara sa corespunda normelor? Din experienta mea foarte putini isi pun problema cu adevarat si nu cumpara daca terenul nu corespunde.

  Ce zic asiguratorii acelor imobile? Toata lumea are asigurari?

 3. Asa trebuie sa fie amenajate cit mai multe spatii din capitala si nu conteaza de unde se incepe, important ca aceasta tendinsa sa continuie. Personal ma aranjeaza acest proiect pentru ca eu locuiesc prin preajma. Pina la urma nu-i face lui Plahotniuc ca el nu prea se plimba pe acolo, in orice caz nu-l intilnesc. Se face pentru toti oamenii ce locuiesc in preajma.

Lasă un răspuns