Petiția online de expulzare a ambasadorului SUA de la Chișinău

20

Excelența sa, James D. Pettit ne-a cucerit prin mesajul său de bun venit în R. Moldova pe care l-a rostit în limba română. Întreaga societate a aclamat atunci, a adus urale în adresa diplomatului american care părea că știe atât de bine limba română. S-a dovedit ulterior că nu cunoaște la fel de bine istoria românilor, dar și Declarația de Independență a R. Moldova.

Pe parcursul activității sale, ambasadorul a ținut mai multe discursuri în limba română. Am reușit să realizez un interviu cu domnia sa în cadrul unui proiect Moldova plus despre egalitatea de gen, gestionat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Am vorbit atunci în română, a fost destul de deschis și a răspuns prudent la întrebări.

Apoi i-am făcut nenumărate invitații la emisiunea AlB&Negru, o emisiune pe care am vrut să o realizez cu domnul ambasador în limba română. Mi s-a spus de mai multe ori că nu este încă pregătit să vorbească o oră în limba de stat a R. Moldova. Înțeleg că pare a fi o dificultate pentru un diplomat să se exprime în altă limbă decât cea nativă, dar eu încă mai aștept ca dl James D. Pettit să accepte invitația la emisiune. S-au acumulat foarte multe întrebări, între timp, iar răspunsurile sunt așteptate nu doar de mine, dar și de persoanele care urmăresc interviurile mele.

Situația în jurul declarațiilor pe care le-a făcut diplomatul cu referire la faptul că Moldova nu este România este destul de gravă, după părerea mea. Un popor are dreptul la autodeterminare, nu diplomații altor țări ar trebui să ne spună cine suntem și încotro ar fi mai bine să mergem. Chiar dacă timp de 25 de ani nu am putut să decidem asta, lăsați-ne totuși pe noi să hotărâm asupra viitorului nostru.

Este nevoie de o reacție oficială a Guvernului SUA ca să înțelegem care este de fapt poziția SUA în chestiunea unificării celor două state românești și apoi să acționăm în cunoștință de cauză.

Până atunci, pe internet a apărut o petiție privind expulzarea ambasadorului SUA din Moldova. Sunt deja acumulate peste 1800 de semnături. Cine crede că petiția este soluția rezolvării acestui conflict diplomatic, poate semna aici.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

20 comentarii

  • Chiar de va place, vreti nu vreti, sunteti romani.
   Daca ati sti ca la 1812 Rusia Tarista a primit de la turci Basarabia, nu ati mai bate cimpii si ati si nu ati mai face spume la gura cu inventia asta de moldovan care v-au bagat-o in cap rusii, dupa ce v-au spalat creierii.
   Nu se spune moldovan, ci MOLDOVEAN!

 1. Hilara Clin-toana on

  O fotografie „istorică”: Chișinău, 27 August 2016 – La Parada Guvernului Mafiot și Corupt, Ambasadorul SUA agentul rus Pettit /cu soție iudaică Nancy – Ambasadoarea SUA la Riga/
  merge la braț cu Ambasadorul pretins rus -Muhamed-șin, ambii anti-români și anti-unioniști.
  http://www.jc.md/drumul-european-al-republicii-moldova-trece-prin-bucuresti/
  –––––––––––––––––——————————————————————————————
  Slogane de scris pe pancartele din fața Ambasadei SUA:

  Hey, Little One, Russian spy !
  Go Back back home to Moscow to speak Russian
  and take with you Russian Occupation Army from Transnistria !
  You are NOT Welcome here !
  We are East-Moldavian Romanians !
  We are European Romania !
  We know better who we are !
  Remember: 1939 Ribbentrop-Molotov secrete occupation !

  Remember: Russian Spy-American CIA diplomat Harold James Nicholson
  /and son- Nathaniel/- Bucharest 1990-1992/ now in jail in USA !
  ––––––––––––––––––————————————————————————–
  Semnați aici-
  1.
  Petiț-ie on line /1-
  Cerem Expulzarea Ambasadorului SUA din Moldova-
  http://www.petitieonline.com/expulzarea_ambasadorului_sua_din_moldova
  2.
  Petiț-ie on line/ 2-
  Recall the US Ambassador to the Republic of Moldova, Mr. James Pettit.
  Created by M.I. on August 29, 2016-
  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit
  Leave A Response »

 2. Direct expulzare?
  S-a băgat unde nu-i fierbe oala, dar nici minciuni nu a spus. A spus mai mult ce vrea poporul să audă şi ce spune dreptul internaţional.
  Ce chestiune, doamnă, ce Unire? Eu când aud de chestiunea unirii şi de drepturi istorice mă ia ameţeala, parcă suntem o gloată de la 1800 sau o gloată din Rusia de azi.
  Aţi făcut un referendum? Sondajele nu relevă nicio chestiune! Lăsaţi istoria, din istorie înveţi, nimic mai mult. Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt într-un război de anihilare, deşi au fost o singură naţiune secole întregi.
  Deci trebuie să înţelegeţi că naţiunea şi poporul sunt chestii diferite, deocamdată marea majoritatea a românilor din RM nu fac parte din naţiunea română, ci dintr-o naţiune moldovenească medievală inventată de Stalin. Asta este, am pierdut un război, acuma nu ne putem minţi şi ataca pe oricine ne atenţionează că avem alte realităţi faţă de 1940.
  Cu tot respectul, este ok să promovăm idei pentru viitor, dar dacă ajungem să le şi credem ca realităţi, deja nu mai este bine.
  O să-i puteţi întreba pe americani când Moldova o să aibă un referendum pozitiv, iar România o să îl accepte! Dar nici atunci nu văd de ce aţi întreba SUA, doar nu suntem colonie, ieşim din NATO şi UE dacă se opun!

  Apoi nu aş vrea să invitaţi un prostănac într-o emisiune, fiindcă nu cred că ar avea ce spune, s-a băgat deja unde nu-i fierbe oala, nu-l mai provocaţi.
  Mai bine chemaţi un istoric de renume, care practică ştiinţa numită istorie, nu mitologie, pentru a afla o părere avizată, pentru a mai ridica nivelul. Este un birocrat, nu este nicio Excelenţă, doar nu este un artist de renume, un profesor, nu are o importanţă majoră ce spune un birocrat, ar trebui atenţionat că nu-i în ceva colonie şi gata.
  Puteţi cere SUA să şi-l cheme înapoi.

  • Am pierdut un razboi… zici ? Pai , GERMANIA NU l-a pierdut ,dom IVGA? Si e bine merci refacuta complet, cu fosta RDG incorporata prin vointa americana si rusa ?! Ce sa accpete Romania ? TRATATUL STALIN -HITLER ? Tu crezi ce vorbesti sau esti plecat de-acas cu totul?Sa-ti ajute D-zeu sa-ti indeplinesti visul si sa ajunga unul din ne-unionisti la putere ! Atunci sa vezi!! CINE RADE LA URMA RADE MAI BINE !

 3. Hilara Clin-toana on

  A Dear John’s Letter as a bad poem
  ——————————————————–
  A farewell message to Mr. James PetTit,
  /with his wrong French spelling – aka- „un petit homme insignifiant”/,
  Special „Chosen” Ambassador of USA in the Rep.of East-Moldova,
  who insulted people from Romanian province /West/ Moldova
  and who is against our East-Moldovan Re-Unification with our West-Moldovan family
  across the river Prut
  and other relatives in all Romanian provinces,
  from whom we were ruptured in 1812 and 1940 by Russian Occupation.

  written on August 31st, 2016, on National Romanian Language Holiday in Kishinau.
  by an Anonymously Free Man
  ———————————————————————————–

  1.
  We are shocked and hurt and mad
  Don’t you dare speak like that !
  2.
  You deny our ancestors
  And ally our aggressors
  3.
  You don’t want Re-Unification
  You don’t like this Dacian nation
  4.
  You don’t feel our existence
  You are simply non-existence
  5.
  You go back to Russian rude’s
  Occupation Ivan boots
  6.
  We don’t like you anymore
  And don’t knock on our door
  7.
  We are here – ancient Dacians
  And don’t take any aggressions
  8.
  Our story is in „Bucegi”*
  Don’t you dare stay on edge
  9.
  Ancient God is our county
  Stolen Gold from the Almighty
  10.
  You GO BACK to your Dead Sea
  How clean you, we all, shall see !
  ————————————————

  a) dictionary:
  /information mostly for ignorant people/-
  – Bucegi- range in Carpathian Mountains, Brașov region /with American secrete agents around/
  – Dacia- our ancient country, ruled by God Zalmoxis, /nowadays Romania Mare /
  http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150320-romanian-dacian-sarmizegetusa-gold-looted-recovered/
  b) REMEMBER:
  Russian Spy-American CIA diplomat Harold James Nicholson
  /and his son- Nathaniel/- Bucharest mission 1990-1992/ now in jail in USA !
  c)
  a „historical” picture:
  A „Lovely” American-Russian friendship of two Ambassadors in Kishinau on August 27th, 2016
  in an „Independent” oldest New State on the map of the world – 25 years of the biggest Money „Independent „Theft in history !
  /with Russian Occupation Army in Transnistria aka Mafia-land also for 25 years/.
  Shame on this Anti-Romanian drunken dizzy neo- Ribben-Trop-PeTTit =Molodov Bruderschaft !

  http://www.jc.md/drumul-european-al-republicii-moldova-trece-prin-bucuresti/

 4. sa expulzati un ambasador care s-a exprimat in consonanta cu ideile nationale ale majoritatii populatiei dintre Prut si Nistru?uluitor! nu este nicio greutate ,desi nu s-au facut inca alegeri generale sa-ti dai seama ce vor basarabenii. Daca domnul ambasador avea un discurs romanesc corect din perspectiva istorica mai putea el sa fie acceptat de catre viitoarea administratie basarabeana care va fi dupa toate sondajele proruseasca.Puneti-va in locul ambasadorului intr-o chestiune- se sarbatoreste la Chisinau ziua limbii romane, ca limba materna pe de-o parte,iar in Constitutia RM limba oficiala este limba moldoveneasca! ce sa creada acest functionar american, cum sa se comporte? duplicitar? asta vreti?

  • Mai, domnule CORESI, mai ! Ce judecata intoarsa pe dos si limiata mai ai ! Pai, nenea PETTIT nici asta n-a facut, sa fie duplicitar exact cum e Constitutia din R. MOLOTOVA ! El a luat partea pro-putinistilor de-a dreptul si inca la inceput de campanie electorala ! Dincolo de asta a insultat grav de tot poporul roman care nu s-a dat jos din copaci ieri sau alaltaieri !Un ambasador, presupui ca nu e un om informat .PETTIT nu e ! Sa plece, pt ca nu e de nasul lui o astfel de responsabiliatate de ambasador ! Uite, sa vorbim …pe șleau : am ajuns sa avem amabasadorul nostru american, dl KLEMM, care vorbeste intr-un fel , iar basarabenii sa aiba amabasadorul lor american , dl PETTIT, care vorbeste altfel despre acelasi lucru? Ce-i asta ? Cum o numesti ? Amatorismul si diletantismul diplomatic nu au ce cauta, nici macar la CHISINAU!

  • domnule Catalin, Se numeste spatiul Prutonistrean Republica Moldova? se numeste si este recunoscut de Romania in conditiile in care la dreapta Prutului ai regiunea istorica Moldova cu toate cetatile de scaun. Daca s-a facut acest gest inconstient la nivelul anilor 90 este normal sa suportam consecintele actiunilor noastre respectiv ideile nastrusnice de popor maldavinesc altceva decat roman sau limba maldavineasca . Sa stiti ca nu toti ambasadorii veniti in RM sunt cu doctorate in istoria si limba spatiului carpato- dunarean. La buna vedere!

 5. Eu cred ca inainte sa fie expulzat acest amabsador si oricare ar gandi asemenator documente oficiale ale RM trebuie aliniate: limba romana in consitutie, stat romanesc in acelasi document s.a. Acesti reprezentanti ai marilor puteri la CHisinau sau in alte locuri prin natura pozitiei lor privesc pragmatic situatia deci se uita in documente relativ oficiale si ce vad oare in RM: recensamant in 2004 cu 73% maldavani, numai 2% romani (!!!) si bineinteles in constitutie limba moldoveneasca care nu realizeaza ca este de fapt limba romana ca multi nici nu o vorbesc apoi au cate un dineu cu politicieni locali gen Dodon pe alte teme dar care ii toarna verzi si uscate si cam asta este opinia. Trebuie mers la document, la recensamant trebuie clar justificat via Academia RM ca etnicitatea maldavan este roman (de la 1859 incoace) iar cei care nu o vor fie sunt rusi, ucraineeni sau altii. Parerea mea ca ambasadorul nu trebuie criticat inainte sa ne facem temele la scoala acasa. In orice caz mesajul nu prea s-a referit la RM ca etnicitate si limba desi le-a atins destul de evident ci la faptul ca federalizarea RM este pusa din nou pe masa si agreata de marile puteri. La un stat asa mic s-ar putea sa fie dezintegrare statala.

 6. Hilara Clin-toana on

  Un răspuns de la Ambasada SUA din București-
  Miercuri, 31 August 2016
  ————————————————————————–
  ….Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei
  pentru a sprijini dezvoltarea să economică şi democratică.

  A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre”,
  – punctează, în continuare, Ambasada SUA, potrivit sursei citate.

  Miercuri, 31 August 2016
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/reactia-sua–dupa-declaratiile-ambasadorului-american-la-chisinau–sua-sprijina-suveranitatea-republii-moldova-426824#ArticleComments

 7. Hilara Clin-toana on

  Lemnul din gură-
  Iată un răspuns de la Ambasada SUA din București-
  – Miercuri, 31 August 2016
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/reactia-sua–dupa-declaratiile-ambasadorului-american-la-chisinau–sua-sprijina-suveranitatea-republii-moldova-426824

  „Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Rep. Moldova şi integritatea sa teritorială.
  SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu
  şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Rep. Moldova,
  al eforturilor sale de reforma şi al continuării procesului de integrare a sa în UE,
  în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova”,
  Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei
  pentru a sprijini dezvoltarea să economică şi democratică.

  A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre”,
  —————————————————————————————————————————————–
  se arată într-un răspuns transmis, miercuri, 31 August 2016, site-ului HotNews.ro
  de biroul de presă al ambasadei americane la Bucureşti.

  Nota noastră –
  Deci ce să înțelegem din ultima lor frază atât de sofisticată, alambicată la superlativ
  și subliniată cu negru de noi ?
  Răspuns –
  Asta înseamnă că dacă cineva din diplomații lor se pronunță pro sau contra Re-Unirii Rep. Moldova cu România, aceasta este o depăsire a limitelor politicii lor oficiale americane.
  Pentru un diplomat asemenea afirmații sunt de nepermis.
  Deci, acel Ambasador al SUA din Chișinău, the Little One, James PeTTit
  /cu o ortografiere franceză pretențioasă și grosieră/
  trebuie să părăsească imediat România de Est.
  Now ! As they like to say. Now !
  ——————————————————-

 8. Hilara Clin-toana din Chișinău on

  Iată cum comentează răspunsul Ambasadei SUA din Bucureşti,
  Petrişor Peiu, analist economic în cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre:
  ————————————————————————————————————————————–
  „Este un fapt foarte rar întâlnit și nefiresc ca o ambasadă a Statelor Unite, în cazul nostru, cea de la București, să comenteze pe marginea unor fapte în care sunt implicate persoane din altă ambasadă SUA (Chișinău și în speță dl Petit). Apelarea la acest gest rar și nefiresc indică faptul că spusele ambasadorului american de la Chișinău, precum și reacția de mare amploare a societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului au creat un disconfort evident la Washington”.

  „Din acest răspuns mai reiese că SUA dezmint categoric orice altă intenție referitoare la R. Moldova în afara „sprijinului pentru dezvoltare democratică și economică”, inclusiv interpretarea unora că spusele ambasadorului de la Chișinău indică o opoziție a Statelor Unite față de o soluție unionistă între cele două maluri ale Prutului. Cu alte cuvinte, SUA anunță că interesul manifestat față de R. Moldova se rezumă la occidentalizarea acesteia și nu își arogă vreun drept de a impune decizii de altă natură. De altfel, atunci când spui că susții independența și suveranitatea unui stat înseamnă că vei accepta orice decizie care derivă din drepturile unui stat suveran și independent, inclusiv unirea pe cale democratică a acelui stat cu alt stat suveran și independent”, a menţionat Peiu.

  http://www.jc.md/petrisor-peiu-cand-spui-ca-sustii-independenta-unui-stat-inseamna-ca-vei-accepta-orice-decizie-ce-deriva-din-drepturile-unui-stat-suveran-si-independent-inclusiv-unirea/

Lasă un răspuns