Pentru prima dată în istorie, diaspora cheamă în judecată statul R. Moldova

28

Diaspora contestă alegerile prezidențiale din 13 noiembrie. În acest sens, reprezentanți ai diasporei colectează contestații, semnături pentru a da în judecată instituțiile statului care nu au gestionat corect procesul de vot la secțiile de votare din străinătate și anume CEC și Ministerul de Externe. Conaționalii noștri cer demisia președintei CEC și a ministrului de Externe.

Este pentru prima dată în cei 25 de ani, când moldovenii din afară se mobilizează atât de puternic și sunt determinați să meargă până la capăt pentru a-și apăra drepturile, pentru a cere să se facă dreptate miilor de cetățeni care nu au putut să voteze în turul doi de scrutin din lipsa buletinelor de vot. Ei nu cer mai mult decât să li se respecte tuturor dreptul de a vota. Un drept firesc, consfințit în Constituție. Este pentru prima dată în istorie când moldovenii noștri din afară vor da în judecată instituțiile statului și anume CEC-ul. Dispora va fi reprezentată în instanța de judecată de către avocatul Eduard Digore.

Dumitru Vicol, unul dintre cei mai activi reprezentanți ai diasporei, tânăr stabilit la Londra, a anunțat că cel mai probabil cererea de chemare în judecată a CEC va fi depusă luni, 21 noiembrie.

Între timp, astăzi mii de moldoveni stabiliți în diferite orașe din Europa au ieșit la proteste pentru a spune lumii că votul lor le-a fost furat. Este impresionant, este plin de speranță gestul lor! Diasporei îi pasă pentru că ei sunt cu gândul să revină acasă, într-o țară unde valorile europene, valorile democratice sunt respectate, unde funcționează statul de drept. Ei asta au văzut în țările rezidente și asta vor să aducă și acasă. Să-i ajutăm pe ei și pe noi în același timp.

Prin acest articol îmi exprim solidaritatea cu moldovenii aflați peste hotare care astăzi au ieșit în stradă să își apere dreptul. De asemenea, susțin demersurile lor privind asigurarea dreptului la vot pentru toți conaționalii noștri din străinătate.

Astăzi se face exact o săptămână de la turul doi de scrutin. Dar scuzele din partea autorităților pentru proasta desfășurare a alegerilor in diaspora încă se lasă așteptate. Unde nu există curaj, nu există respect, nu există demnitate, ce să așteptăm?!

Distribuie.