Pentru cine îmi voi da votul la alegerile prezidențiale din 30 octombrie

12

Dezamăgirea, deznădejdea, lipsa de viziune pentru ziua de mâine, lipsa de speranță și de perspectivă sunt caracteristici ale alegătorului moldovean din 2016. Alegerile prezidențiale directe, atât de mult dorite și așteptate, i-au prins pe votanții noștri dispersați, disperați, plini de frică și incertitudine. Și asta pentru că după fiecare ciclu electoral, cuțitul înfipt pe la spate este destul de dureros și lasă răni adânci. Trăim cu și din politică, de asta lucrurile se prezintă atât de dure.

Chiar dacă sunt o puzderie de politicieni care își doresc să ajungă în cursa electorală (cel mult), iar unii dintre ei se visează șefi de stat (cel puțin), oferta electorală este destul de săracă. Săracă în calitatea celor care vor să ajungă în fruntea instituției prezidențiale. Despre promisiuni/minciuni nu vorbesc aici, pentru că sunt prea multe (ca de obicei).

Eu nu știu câtă lume va ieși la vot pe 30 octombrie, nu știu câți dintre ei deja au un candidat demn de votul lor, nici măcar nu știu dacă votul lor este conștient sau bazat pe frică (semnale sunt că frica îi va mobiliza în acest scrutin). Eu știu însă pentru cine sunt gata să votez. Votez un candidat care odată ajuns președinte se angajează să realizeze cel puțin 10 obiective:

1. Să propună organizarea un referendum pentru modificarea Constituției (primordiale fiind art. 13 cu referire la limba vorbită pe teritoriul R. Moldova, art. 11 cu referire la statutul de neutralitate, cel ce se referă la procuratură, numirea procurorului general)

2. Să respingă candidaturile judecătorilor compromiși, să facă curățenie în rândul judecătorilor și procurorilor corupți și cei care îndeplinesc ordine sau fabrică dosare politice

3. Să vină cu inițiativa de reducere a numărului deputaților

4. Să promoveze o Lege a lustrației

5. Să numească un procuror european în fruntea Procuraturii Generale

5. Să lichideze CNA și să creeze un DNA după model românesc (așa cum a făcut fostul președinte al României, Traian Băsescu, la vremea sa)

6. Să îi dea pe mâna justiției pe demnitarii corupți, care au adus statul la faliment (să fie organizat un referendum, dacă altfel nu se poate, să decidă oamenii ce este de făcut cu cei care i-au furat)

7.Să vină cu inițiative de majorare a salariilor pentru medici și profesori, iar cei care vor continua să îi vadă pe pacienți și părinți ca fiind niște saci cu bani, să ajungă pe mâna justiției

8. Să promoveze instituția familiei (care a degradat foarte mult la noi)

9. Să renunțe la reședința de la Condrița.

10. Să propună organizarea unui referendum cu privire la unirea R. Moldova cu România

Avem un candidat la președinție care se angajează să îndeplinească aceste 10 puncte?! Se pare că nu. De aceea și votul meu va fi în corespundere cu această constatare.

Pentru mine nu este suficient ca viitorul președinte să vină doar cu luări de atitudine, adresări către popor, să facă briefinguri și conferințe de presă, să informeze cetățenii despre ce se întâmplă în republică. Pentru asta există serivicii de presă, purtători de cuvânt. Eu vreau un președinte de țară, nu un purtător de cuvânt.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. La punctul 10 inca nu este momentul. Un rezultat negativ de doar 16-25% pt Unire ar intari pozitia rusofonilor si statalistilor pentru multi ani inainte. Singurul obiectiv viabil in acest moment al tuturor unionistilor este integrarea cat mai rapida in cadrul uniunii europene.

  • OK, OK !Se va intra in UE cu conditiie puse de Romania , nene dragă! Daca RO zice , NU , Nu va fi ! Altfel spus , UE nu se complica cu doua state romanesti . NU ARE CUM! 27 de voturi trebuie sa fie pentru, din 27 de membre ! A sosit timpul sa se discute pe fata si cu toate cartile pe masa despre RE-INTREGIREA ROMANIEI ! Te indemn sa judeci, mai exact sa re-judeci modalitatile de unire , Nu e nicio urma de amenintare aici, nicio urma de superioritate sau aroganta in tot ce afirm . ASA CA INCA ODATA TE INDEMN LA LUCIDITATE MAXIMA, PRIVIND PROBLEMA DIN TOATE UNGHIURILE POSIBILE ! Scutura-ti orice prejudecata comunista despre Romania, atat de adanc intrata in fibra psihologiei voastre dupa cate se poate vedea cu ochiul liber . Romania este cu totul altceva decat va imaginati voi foarte multi .Cultural voi aveti despre romanism imaginea care ni se impunea noua aici intre 1948-1960 prin propaganda lui MIHAIL ROLLER; IOSIF CHISINEVSCHI, LEONTE RAUTU , V. NICOLSCHI , ANA PAUKER , VASILE LUCA (alias LUKA LASZLO) MIHAI BENIUC ,A. TOMA ,Mihail NOVICOV si altii. Nici macar viziunea lui Lucretiu Patrascanu(fiul scriitorului D.D. PATRASCANU) nu s-a impus. De aceea a si fost executat la ordinele Kremlinului. Patrascanu, de altfel, nu s-a format ca marxist la Moskova, ci in Germania, la Berlin, unde si-a luat doctoratul ca economist. si sociolog. Chestia este ca romanii si-au rescris istoria din 1963 incepand cu totul altfel (mai exact prin Delaratia din aprilie 1963, a fostului PMR) ”reabilitand” tocmai pe PATRASCANU !

   • Nu văd de ce sunteţi nervos sau de unde ştiţi că este din RM, de unde ştiţi ce opinie are el despre România?
    În fond are dreptate, un eşec ar fi un dezastru propagandistic şi ar complica situaţia foarte mult.
    Eu nu cred în integrarea în UE, cel puţin în următorii 20 de ani, dar nici un referendum nu ar trebui ţinut acuma. Poate după 2018, poate după 3 ani de campanie. Deocamdată subiectul este tabu, dapoi o campanie pro şi contra civilizată, o promovare cu un termen limită.
    Cred că trebuie făcuţi paşi, dar din momentul anunţării unui referendum, ar trebui să treacă cel puţin 2-3 ani până la vot, pentru a avea timp lumea să-şi formeze o opinie.

   • mai Catalin, eu personal sunt ANTIunionist din pricina asa neghiobi ca tine, sarac dar ingimfat si increzut in sine
    romanii sunt printre cele mai dispretuite natii in UE, si incercati sa va scoateti pirleala pe basarabeni…
    .
    nu putem vorbi de Re-integrare deoarece ROMinia a recunoscut Republica Moldova ca stat independent si suveran, punctum!! tot ce a fost pina la acel moment este istorie…

 2. nimic despre economie, sunteti o adevarata socialista 🙂

  sa ne dea, sa ne faca

  http://edition.cnn.com/2016/09/20/politics/election-2016-white-working-class-donald-trump-kaiser-family-foundation/index.html

  Dar nu vreti sa nu va mai smiorcaiti si sa va apucati de lucru ca in usa si canada? Din greu si pana la moarte. Mie mi se pare ca cam multi trantori sunt in moldova. Toti vor sa traiasca decent si sa nu faca nimic, sa petreaca in baruri la nunti si botezuri.

  1. Stat fara coruptie
  2. Securitate
  3. Directia catre piata mare din vest, nu ai piata in moldova, nu poti supravietui, nu poti face un business

  Eu nu imi dau seama cum poti pretinde la ajutoare sociale, pensii, medicina, invatamant cand nu ai economie care functioneaza? Din ce bani? Presedintele ar trebui sa faca exact ce a facut Saacasvili in georgia, cu unele corectii. Sa lichideze ce exista acuma si sa faca ceva nou.

  • Cultura respectivă se face în secole. Naţiunea română este tânără şi am pierdut prea mult mistificând trecutul, deci încă nu am ajuns la nivelul în care putem să o construim.

   Pentru a avea un asemenea stat, trebuie, ca prim pas, să avem o corectitudine fiscală din partea cetăţenilor. Ori şi în România situaţia este jalnică.
   Când plăteşti taxele reale, la timp, începi să ai justificări şi să-ţi pese. Deocamdată ambele state româneşti sunt, în diferite grade, doar pe hârtie.
   Deci nu-s aşteptările problema, dar ele vin peste o cultură de lasă-mă să te las.

 3. Este corect. Si eu consider ca trebuie facute schimbarile in profunzime.
  Este nevoie de un presedinte devotat progresului tarii si neamului romanesc.

  Ar fi ideal sa existe un site oficial unde oamenii sa poata depune reclamatii in aceasta privinta, dar si politicienii sa-si prezinte necazurile sau propunerile. Sunt sigur ca ar fi multe de spus si poate asa, vazandu-si numele intr-un astfel de context, si-ar asuma si domnii poli-ticieni responsabilitatea pentru faptele dansilor si o mai buna transparenta

  Nu ma gindesc decit la ce poate fi mai rau, si cred, ca ar fi bine de facut o lege sau mai bine spus un statut, pe care sa-l semneze si sa fie obligati sa-l si respecte toti ce doresc presedintia.

  Dodon, Lupu, trei ani dupa ultima realegere, acesti domni nu au facut nimic! Acum i-au apu-cat harnicia si dai si ,,lupta” pentru ca trebuie sa fie iar pe val!
  Daca se va intimpla sa cistige oricare din ei, ma repet, deschid drumul catre anarhie!

 4. a devenit UE un fel de panaceu universal!!! sa intre RM in UE mai intai, iar pe urma unirea se va face de la sine, basarabenii nascandu-se a doua oara fara niciun pic de ivan sau ilici in constiinta?????bre fartatilor, atat timp cat pe Ion basarabeanul il va chema si Ivan iuri Ilici; unirea se va face exact la pastele cailor. La buna vedere!

 5. Politicienii nu sunt aşa, ei sunt oglinda societăţii, nici mai sus, nici mai jos.
  Deci dacă vreţi un preşedinte aşa, ar trebui să aveţi, după ce trageţi linie, o medie ce gândeşte aşa. Ori dv. nu sunteţi la un nivel mediu, ci faceţi parte din elita RM, aşteptările dv. sunt diferite faţă de medie, deci nu cred că o să aveţi prea curând un preşedinte cum vă doriţi.
  Politicienii aleşi tot timpul gândesc pentru popor sau fac ce ar face majoritatea poporului, fiindcă de aia sunt aleşi. Eu cred că ar trebui să votaţi o versiune cât mai apropiată, chiar dacă nu perfectă. Astfel încurajaţi direcţia, faceţi încă un pas spre ce vreţi.

 6. Rar sunt de acord cu Dvs., dar ici sunt de acord.

  1. Referendum pentru constitutie – DA, si votam pentru Limba romana – da, Neutralitatea – DA, Procurorului general numit nu de casta procurorilor, dar de Presedinte ales de popor.,
  2. De demis toti judecatori, procuratori corupti
  3. Numarul deputatilor – 70 alesi pe circumscriptii nu pe liste
  4. Legea lustrației – DA
  5. Procuror european în fruntea Procuraturii Generale – DA
  6. DNA după model românesc – DA
  7. Demnitari corupti la justitie – DA
  8. Majorari de salariu – DA
  9. Instituția familiei – DA
  10. Renunțarea la reședința de la Condrița – DA
  10. Să propună organizarea unui referendum cu privire la unirea R. Moldova cu România – DA la care ideea va fi respinsa odata si pentru totdeauna!

 7. Nene MIHAI,
  Datorita unor… neghiobi ca mine nu veti avea acces in Romania nici peste 200 de ani, iar in UE , la fel!Nu vei gandi”romaneste ” nici daca mai traiesti 200 de ani de acum incolo. Structura gandirii romanesti in privinta dezvoltarii romanesti se deosebeste radical de a voastra. Suptul la doua tîte va caracterizeaza total. (adica cersetorie in toata regula, ceea ce este IMORAL!) TINETI-O TOT ASA si sa va ajute dumnezeu cu marea lui mila.R.MOLOTOVA nu are economie, nu are finante, nu are resurse minerale, nu are o cultura proprie a ei, limba care o voreste e stricata rau de tot,nu are relatii internationale suverane solide si de perspectiva, etc etc CE ARE . la urma urmei ? O totala incalceala de idei,comportamente, solutii viabile,logica si luciditate etc !!! DIN NIMIC, NIMIC RASARE !! Nu, categoric nu e vorba de aroganta , a mea sau a romanilor(acest lucru nici nu mai trebuie sa-l …demonstrez.) Este vorba despre cu totul altceva. Concepi lumea ta dupa chipul si asemanarea ruso-comunista? URMEAZ-O! Romania, nu te opreste, nici eu , nici romanii ! TREABA TA;TREABA VOASTRA: Rezultatele se vad si se vor vedea si mai mult :ZIDUL PE PRUT!! Pana una alta,RO v-a dat 100 de milioane de euro nerambursabili, nu MOLOTOVA Romaniei !(plus restul in conditii supraavantajoase etc etc)Nu vezi deci cat esti de IDIOT matale, acuzandu-ne ca vrem sa ne scoatem parleala…pe spatele basarabenilor???? RM nu este un stat capturat, nu este un stat esuat ESTE UN STAT CAPUSA !DE SUS PANA JOS si de zeci de ani format in acest fel, Adica o stare cu mentalitate colectiva liber consimtita ! Statalismul roșu sau cel albastru înstelat perpetueaza si va perpetua exact aceasta dimensiune psihologic dobandita si de care nu sunteti capabili sa va scuturati si sa o depasiti. ACESTA ESTETABLOUL GENERAL CU CARE SE PREZINTA IN FATA NOASTRA REPUBLICA MOLOTOVAdin luna septembrie a anului de gratie 2016. Ce va fi? Pai, chiar asa ;ce va fi, va fi !!!

Lasă un răspuns