Pariu: Într-un termen de zece ani se va produce Unirea

19

Unionistul Constantin Codreanu a pariat pe faptul că unirea R. Moldova cu România se va produce într-un termen de maxim 10 ani. S-a întâmplat în platoul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

http://unimedia.info/stiri/permalink-111877.html

Nu am specificat în emisiune ce este gata să facă unionistul Constantin Codreanu dacă pierde pariul, dar eu îi propun să planteze 100 de copaci, în raionul de baștină.

Dincolo de acest pariu și dacă stăm să analizăm că în fiecare an numărul celor care împărtășesc acest deziderat crește, atunci acest termen nu pare chiar atât de irealizabil. Pe fondul relațiilor tot mai șubrede cu UE, dar și a crizelor care lovesc constant țările din marea familie europeană, dorința R. Moldova de a fi parte a acestei familii se stinge și pare mai degrabă o iluzie decât o realitate. Cum spunea și fostul președinte al României, Traian Băsescu, UE nu vorbește în momentul de față despre extinderea sa și acest lucru nu este planificat nici în următorii 10 ani.

Marșul Unirii de ieri organizat de Platforma unionistă în centrul Chișnăului care s-a dorit a fi cel mai mare marș al Unirii de până acum și-a atins scopul. A fost cu adevărat o zi frumoasă, pașnică, o zi în care ne-am amintit de faptele eroice ale înaintașilor noștri, dar au fost și trasate obiective de viitor.

Potrivit organizatorilor, la marș au participat 50.000 de persoane, deși cei care au fost prezenți acolo au vorbit de o cifră mult mai mică. Cert este însă, așa cum spuneam, acest curent unionist capătă din ce în ce mai multă popularitate.

Tot ieri a fost constituit Sfatului Țării 2, forul reprezentantiv al unioniștilor din Republica Moldova, care a adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018.

„Informarea întregii populații din Republica Moldova privind beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investițional pentru Republica Modova, aprobarea de către Parlamentul de la București și Chișinău a principiilor Reunificării sunt câteva etape ale Foii de parcurs votate de reprezentanți ai tuturor categoriilor sociale: intelectuali, tineri, ofițeri, agricultori, veterani”, se arată în comunicatul Platformei Unioniste.

http://unimedia.info/stiri/foaia-de-parcurs-pentru-reunificare-si-componenta-sfatului-Tarii-doi-au-fost-votate-la-chisinau-112007.html

Urmează ca trecerea de la vorbe la fapte să fie cât mai rapidă, iar efectele apropierii celor două maluri ale Prutului să fie resimțite de cât mai mulți oameni.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

19 comentarii

  • Câtă dreptate avea Jean Monnet, „parintele Europei”, când spunea, referindu-se la comunitatea europeană: noi nu coalizăm statele, ci unim oamenii.
   In primul si in primul rand este nevoie sa se produca unirea intre oamenii de pe malurile Prutului, luand in consideratie si pe cei din stanga Nistrului. Iar acest proces e de durata si sigur nu in 10 ani. UE e de peste 50 de ani, dar si azi se confrunta cu dezbinari intre oameni …
   Deaceea, pana atunci, unitiva prin dobandirea cetateniei romane …

 1. Dvoastra dna Robu sunteti pro sau contra unire ?! Un pariu impune doua opinii diferite asupra aceluiasi eveniment. Daca Dl. Codreanu este pro atunci dvoastra va indoiti banuiesc ?! …Ca si jurnalist ce sunteti banuiesc ca nu aveti oferi vreodata un raspuns direct eventual. Ce pot sa va zic cu siguranta este ca fara o foaie de parcurs clara si implementata/ implementabila dar si realista nu poate fii aceasta unire. Mai mult 70% din basarabeni dupa acest parcurs trebuie sa se simta romani basarabeni ca sa fie unire. Ar fi o stupizenie cineva sa creada ca 40-50% de asa zisi statalisti din RM vor fi acceptati intr-o forma sau alta in noul stat reunit. Deci mai multa munca in domeniul Audio Video si informativ(prea multe canale rusesti inca, prea multa rusa inca pe AV pe un teritoriu ca nu are legatura cu aceasta limba decat ca invadatori si/ sau bolsevici). Multi inca care refuza sa invete limba romana si stiu numai rusa, dati-le o optiune sa plece cum au facut balticii si fortati la zero influenta bolsevica (sau sovietica) in viata publica si politica prin ignorare.. Fortati guvernantii sa ia niste decizii cu Transnistria impreuna cu Ucraina in cadrul foii de parcurs. Acela nu este pamant romanesc sau moldovenesc daca vreti sa-i ziceti asa. RO nu va accepta vreodata asemenea teritoriu care nu trebuie sa fie nici al RM din mai multe puncte de vedere chiar istorice. RO nu va fi parte dintr-un troc post unire cu Transnistria deci aranjati lucrurile dinante. Deschideti discutii cu Ucraina pentru Tinutul Hertei in schimb sau o parte din Buceag la schimb. Basarabia este ciuntita rau fata de Basarabia istorica si cu teritorii aiurea ajutate de sovietici special sa creeze probleme. Adoptati judetele si terminati cu miile de raioanele si organizarea sovietica. Domnitorii moldoveni aveau judete ca peste tot in RO., Investiti in AV prin legi si investitii$ in limba RM si europenizare si mai ales promovarea unei informari impartiale. Luati leul romanesc sa va stabilizati economia si nu uitati ca de la Est numai nenorociri pot sa vina direct sau indirect prin fariseii tip sovetici din politica RM si aici ma refer la influenta Rusiei oricare ar fi sau acea gluma peticita si saraca daca nu chiar sarmana denumita Uniune Vamala…. mare grija ca lucrurile nu sunt simple deloc !….

 2. =Toader dela Tighina= on

  O remarcă IMPORTANTĂ
  referitor la Proclamația adoptată-

  mă miră faptul că din toți istoricii prezenți,
  nimeni n-a indicat faptul scăpării menționării datei de 27 martie 1918
  și continuitatea noastră românească actualmente în 2016
  în baza acelui document al Sfatului Țării – Actul Unirii din 27 martie 1918,
  pe care nimeni nu l-a anulat.
  Nu aș vrea să cred că această scăpare s-a făcut cu bună știință
  sau e o diversiune subtilă a unora din noul Sfat al Țării-2.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Iată textul din ultimul alineat al Procalamției cum ar trebui să fie –
  Luați Aminte !
  ––––––––––––
  – Subliniind dreptul suveran al statelor la formarea unor entități statale noi;
  adoptăm această Proclamație, declarând-o actul fondării Sfatului Țării 2,

  care este O Adunare Constituantă a reprezentanților poporului
  și care Re-Stabilește juridic „Actul Unirii” DE-A PURURI și pentru TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu România votat de Sfatul Țării la 27 martie 1918,
  document cu valoare juridică până în prezent
  și, în baza dreptului internațional,
  Sfatul Țării-2 va proceda la măsurile legale
  de re-venire la status-quo a acestui teritoriu românesc
  de până la ocupația sovietică din 28 iunie 1940.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  Repet a căta oară iarăși –
  în 1991 la destrămarea URSS, Statele Baltice nu au creat noi formațiuni statale,
  ci au Re-VENIT la status-quo de până la ocupația rusească din 1940.
  Deci au re-stabilit normalitatea de până la 1940.
  Și noi, pentru a avea o credibilitate internațională trebuie să facem la fel
  /trebuia s-o facem încă în 1991/
  – deci Re-Venirea la status quo de până la 28 iunie 1940,
  deci să Re-Venim în cadrul României.
  Nu e vorba de UNIRE, ci de – Re-Stabilire, Re-Facere, Re-UNIRE !

  Mă miră faptul că istoricii noștri nu vor să menționeze acest fapt
  EXTREM DE IMPORTANT.
  SE TEM ? DIVERSIONISM ? REA-CREDINȚĂ ?

  La Marșuri și Mitinguri
  se va scanda RE-U-NI-RE ! RE-U-NI-RE ! RE-U-NI-RE !
  Nu er așa că e mai frumos, mai puternic, mai sonor finalmente ?
  / și nici într-un caz unire /
  –––––––––––––––––––

  • Actul Unirii reprezinta un document adoptat unilateral de Sfatul Tarii, organul reprezentativ al populatiei din Republica Democratica Moldoveneasca, stat format in urma destramarii Imperiului Rus, incat nu crea obligatii si drepturi pentru cineva sau ceva. Unirea a fost recunoscuta prin Tratatul de pace de la Paris din 1920, la incetarea I-lui razboi mondial. Al II-lea razboi mondial a modificat frontierele astfel ca RM a fost inclusa in URSS, fapt recunoscut prin Tratatul de pace din 1947, iar ulterior frontierele stabilite au fost reconfirmate prin Actul final de la Helsinki din 1975, ambele documente semnate si de Romania. Prin urmare Actul Unirii de la 1918 a ramas doar in istorie, fara careva efecte juridice la momentul actual, cu exceptia unui singur efect – dreptul nostru de a dobindi cetatenia romana. Ca consecinta a destramarii URSS s-a format statul RM, acesta urmand, prin organul reprezentativ (Parlament) sau prin referendum national, sa vocifireze vointa populatiei privitor la Unire, adica sa adopte un nou document in acest sens.
   Comparatia cu tarile baltice nu este reusita, odata ce acestea nu au fost divizate prin frontiere de stat la momentul incorporarii in URSS in 1940.

 3. eu cred ca 10 ani sunt destui, avind in vedere ca :
  clasa politica actuala sa „iepuizat” din toate punctele de vedere
  in opozitie macar declarativ exista o mare parte de partide pro unire
  situatia socio-economica a tarii va fi punctul culminant care va inpinge poporul spre a cere( la nevoie prin metode mai putin ortodexe) o schimbare in mai bine.
  desigur insa exista pe partea ailalta a baricadei si destui oponenti:
  toata clasa politica actuala de la guvernare la un loc cu tot pachetul administrativ
  toti coruptii din RM(foarte multi….incepind cu medici profesori politisti procurori…lista e prea lunga…
  Dar cel mai aprig oponent cred ca totusi e ignoranta si prostia omeneasca, suntem o tara plina de prosti in adevaratul sens al cuvintului,… sa nu stii cine esti si de unde vii, ce limba vorbesti, sa te vinzi in ziua alegerilor pe un kg de orez/zahar si 100grame de vodka….offf mi se par putini 10 ani…

 4. cu privire la manifestatiile de duminica….asa vad eu lucrurile:
  cu acei ce infaptuiesc unirea la Chisinau de 25 de ani incoace o sa mai asteptam 25 si tot degeaba!
  Daca ati vrut sa dati darea de seama cuiva pentru banii cheltuiti sau nu inteleg eu de ce, chestia cu peste 50 de mii, mi se pare cel putin ridicola….nu-i vad rostul…prin manipulare nu faci unire!

 5. Daca e s-o luam asa mai mercantil, pariez si casa ca in 10 ani nu va avea (Re)Unirea. Sunt doritori?
  S-a adunat o multime de oameni care in mare parte traiesc sincer acest ideal, insa din pacate mai toti poarta ochelari roz. Au respirat un pic din „aburii Unirei” si au inceput pariurile si euforia.
  Sunt unionist, insa la marsuri de acest gen nu particip – e inutil. Cat timp nu vom avea elite serioase si pragmatice nu se va realiza nimic. Cu ochelarii roz pe nas nu faci Unirea. Sa nu mai amintesc de toate detaliile geopolitice, Rusia, SUA, UE, etc. … la moment noi nu suntem in stare sa facem aceasta Unire chiar daca am fi doar noi (RO+MD) singuri pe aceasta planeta.

 6. Continui la ceea ce am scris dimineata că în actualul teritoriu al republicii nicicînd n-a existat formaţiune statală cu numele Moldova, ci au fost doar nişte districte ale ei. Această denumire a republicii este o uzurpare, prin nimic justificată, a titulaturii Moldovei Medievale, o invenţie mîrşavă a ocupanţilor ruso-ucraineni şi a rătăciţilor noştri naţionali pentru a îndreptăţi răpirea Basarabiei de către Rusia stalinistă sub pretextul „eliberării” ei de sub „ocupaţia română” în 1940 şi 1944; este o absurditate acest raţionament, o întoarcere pe dos a adevărului istoric despre constituirea Statului Naţional Unitar Român.
  Şi apoi pentru ce atîta fosăială cu această „eliberare” a Basarabiei şi a Bucovinei, care nu e decât ocupaţie şi devastare criminală, înrobire oribilă rusească a acestor provincii româneşti. Despre acest lucru istoriografia şi presa contemporană din Republica Moldova şi din România a scris destul, argumentat, convingător şi nu e cazul să mai repet încă o dată aici.
  Aşa cum Moscova şi Stalingradul (oraşe ruseşti) au putut fi eliberate numai de către armata rusă de sub ocupaţia franceză în 1812 şi respectiv de sub ocupaţia germană în 1942-43, tot aşa şi provinciile româneşti (Basarabia şi Bucovina) au putut fi eliberate de sub ocupaţia rusească numai de către Armata Română. Şi aceasta s-a produs la 26.07.1941, cînd Armata Română a eliberat de sub ocupaţia ruso-ucraineană ultimul oraş basarabean – Cetatea Albă, alungîndu-i pe ocupanţi peste Nistru.
  Orice altă armată decît cea română pe aceste teritorii (fără acordul României) nu este decît armată cuceritoare şi de ocupaţie şi urmează a fi evacuată sau lichidată. Lichidarea necondiţionată a „Statului Republica Moldova” – creatură stalinist-hitleristă – rezultă din necesitatea reabilitării obligatorii a Poporului Român şi a României (condiţie indispensabilă a instaurării unei păci durabile în Sud-Estul Europei), dar şi din lipsă de perspectivă a acestui stat efemer. Confirmare incontestabilă a rezonabilităţii şi justeţei acestei afirmaţii, este eşecul eforturilor de aproape 200 de ani ale Rusiei ţariste, sovietice şi post-sovietice de a şterge din memoria basarabenilor şi a bucovinenilor originea lor română; eforturile zădarnice ale tuturor guvernelor pro-ruse de la noi de după 1989 de a reglementa „conflictul între Chişinău şi Tiraspol”. Acest cnezat minuscul şi impotent din punct de vedere politic, economic, social şi militar (plămădit de Rusia şi Ucraina în 1940 şi sprijinit din toate părţile cu proptele comuniste şi „europene” pentru a crea iluzia „rezolvării problemei moldovenilor”) nu este în stare să-şi asigure inviolabilitatea frontierei de 450 km cu Ucraina (poartă deschisă vraişte pentru mafioţi, tîlhari, criminali şi bandiţi alde Smirnov şi Antiufeev, veniţi puhoaie neîntrerupte din Rusia şi Ucraina pentru a destabiliza situaţia din republică şi a o menţine în zona de influenţă rusească); să garanteze securitatea cetăţenilor săi, care sunt arestaţi, maltrataţi şi ţinuţi ani grei în temniţele din Tiraspol pentru îndrăzneala de a-şi apăra demnitatea de român (bunăoară grupul Ilaşcu, poliţiştii din Tighina Denis Solonenco, Vasile Chiriacov etc.); nu este în stare să aresteze şi să tragă la răspundere criminalii săi inveteraţi, ascunşi de Rusia şi Ucraina (cazul Caramalak zis Bulgar). Lipsită de ieşirea la Dunăre, Marea Neagră şi Munţii Carpaţi, neavînd bogăţii minerale şi surse energetice proprii mereu şantajată de Rusia şi Ucraina, hărţuită din interior de către rusşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, etc., Republica Moldova nu are nici o perspectivă de existenţă ca stat suveran şi independent. Existenţa ei corespunde doar intereselor clasei politice de la noi, cotropitorilor şi coloniştilor, renegaţilor naţionali şi este în detrimentul maselor largi ale poporului Român.
  Timp de aproape 200 de ani ne vin mereu din Rusia numeroase nenorociri: războaie sîngeroase şi pustiitoare, regimuri despotice şi teroriste, jafuri, sărăcie, colonizare cu străini, efectul căreia îl simţim deplin azi, foametea, deportări, gulag-uri, întemniţări, tîlhărie, tifos, holeră, ciumă,curvie, lenevie – toate relele de pe lume. Jefuirea rusească a republicii continuă şi azi prin schimbul neechitabil cu ea de mărfuri, materiale, produse alimentare şi utilaje în defavoarea republicii; prin cedarea către Rusia la preţuri derizorii a celor mai profitabile întreprinderi şi mai fertile pămînturi şi transformarea cetăţenilor de la voi în argaţi ai Rusiei.

 7. =Toader dela Tighina= on

  Membrii Sfatului Țării-2
  aleși la Adunarea Constituantă din 27 martie 2016.
  ———————————————————————————-
  1. Vicu Afanasiev,
  2. Sergiu Aga, preot, jud. Orhei,
  3. Ștefan Agachi,
  4. Victor Alexeev, politician, PSD România în RM,
  5. Maria Andronachi, activistă, s. Trinca, r. Edineț,
  6. Ricky Ardezianu, cântăreț,
  7. Nicolae Arseni,
  8. Sergiu Arseni,
  9. Mihai Bagas,
  10. Vasile Bahnaru, lingvist,

  11. Maria Balșura
  12. Anastasia Balmuș,
  13. Anica Bejan, jud. Soroca,
  14. Dumitru Bereșteanu,
  15. Artemis Bălan,
  16. Petru Bogatu, comentator politic,
  17. Zânica Bolboceanu, cântăreață
  18. Sergiu Bulgaru,
  19. Nicolae Botgros, dirijor, Lăutarii
  20. Petre Buburuz, preot, Chișinău,

  21. Ion Buga, istoric,
  22. Eugenia Bulat, publicistă,
  23. Valeriu Bulhac,
  24. Vlad Caragea,
  25. Anatol Caraman, colonel,
  26. Vasile Caraman,
  27. Ninela Caranfil, actriță,
  28. Iacob Cazacu
  29. Ionel Căpiță, publicist,
  30. Pavel Cerbușca, istoric,

  31. Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Ștefan cel Mare din Grigoriopol,
  32. Sergiu Chircă, economist,
  33. Mihai Chișcă,
  34. Ștefan Chitoroagă,
  35. Mihai Cimpoi, academician, critic literar,
  36. Titi-Ana Ciobanu,
  37. Valeriu Ciobanu,
  38. Constantin Codreanu, activist,
  39. Sergiu Cojocaru,
  40. Iurie Colesnic, publicist,

  41. Ghenadie Cosovan, colonel,
  42. Adrian Crețu,
  43. Sergiu Croitoru,
  44. Vitalie Curăraru,
  45. Grigore Curmei,
  46. Nicolae Dabija, scriitor,
  47. Valeriu Daraban,
  48. Cornel David,
  49. Gheorghe Diaconu,
  50. Vasile Dobrogeanu,

  51. Eugen Doga, compozitor,
  52. Valerian Dorogan,
  53. Mircea Druc, ex-prim-ministru,
  54. Valeriu Dulgheru, profesor la Politehnică,
  55. Andrei Dumbrăveanu, jurnalist,
  56. Iulian Filip, poet,
  57. Gheorghe Filipovici,
  58. Dragoș Galbur, medic,
  59. Vasile Gavriliță,
  60. Ion Găină,

  61. Gheorghe Ghidirim, medic,
  62. Victor Grebenșcicov, reorezentantul minorității ruse,
  63. Sandu Grecu, pictor,
  64. Tudor Grigoriță,
  65. Valerian Grosu,
  66. Vasile Grozavu, publicist,
  67. Vlad Guli,
  68. Irinuța Guțu,
  69. Petru Hadârcă, actor,
  70. Sorin Huluță,

  71. Tudor Iașcencu,
  72. Măriuța Iliuț, cântăreață nord-bucovineancă,
  73. Vicu Inculeț, istoric,
  74. Iurie Ioniță,
  75. Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol,
  76. Vasile Iovu, rapsod popular,
  77. Andrei Ivanțoc, luptător în războiul moldo-rus din 1992,
  78. Nicu Jelescu, actor,
  79. Nina Josu, publicistă,
  80. Ion Lașcencu,

  81. Chiril Levință,
  82. Vlad Maiduc,
  83. Ștefan Maimescu, jurnalist și ex-deputat,
  84. Sergiu Matei,
  85. Virgiliu Mândăcanu, pedagog,
  86. Vasile Micu,
  87. Nicu Misail, jurnalist,
  88. Vlad Mischevca, istoric,
  89. Alexandru Morărescu,
  90. Alexandru Moșanu, istoric, unionist sceptic,

  91. Mihai Morăraș, scriitor, nord-bucovinean,
  92. Lilica Neagu, ex-deținută politică
  93. Ion Negrei, istoric,
  94. Alexandru Negru,
  95. Claudia Nestor,
  96. Nicolae Osmochescu, profesor,
  ex-consilierul lui Mircea Snegur, prieten cu Iurie Roșca,
  97. Ion Ostaș
  98. Alecu Paluță, Asociația Tighina,
  99. Ioan Paulencu, solist la Operă,
  100. Mihai Pătraș, economist,

  101. Valeriu Pelivan
  102. Anatol Petrencu, istoric,
  103. Nicu Petrov,
  104. Leon Platon,
  105. Vlad Pohilă, publicist,
  106. Grigore Popa,
  107. Alexandru Popescu
  108. Leon Popescu,
  109. Vitalie Prisăcaru
  110. Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia,

  111. Alecu Reniță, jurnalist,
  112. Ion Roșca,
  113. Maria Sarabaș, cântăreață,
  114. Ion Savin, ofițer de poliție în rezervă,
  115. Gheorghe Sârbu,
  116. Romeo Șcerbina,
  117. Aurelian Silvestru, pedagog,
  118. Iulian Sistov,
  119. Corneliu Solomon,
  120. Mariana Solonar,

  121. Maria Stoian,
  122. Arcadie Suceveanu, scriitor,
  123. Vasile Șoimaru, publicist,
  124. Silviu Tănase, jurnalist,
  125. Sergiu Tătaru
  126. Tudor Târceac,
  127. Ion Teleman,
  128. Octavian Țâcu, campion la box,
  129. Silvia Țurcanu,
  130. Ion Ungureanu, om de teatru

  131. Tudor Ungureanu, rapsod popular, s. Căpriana
  132. Anatol Ursu, activist, Tinerii Moldovei
  133. Daniela Vacarciu,
  134. Alexandru Vaculovschi, jurnalist,
  135. Spiridon Vangheli, scriitor,
  136. Anatol Vidrașcu, editor,
  137. Gheorghe Viță, istoric, gură mare,
  138. Boris Volosatâi, director de liceu,

Lasă un răspuns