Parada minciunilor electorale. Ce poate face de fapt președintele

31

Mi-am rezervat ceva timp ca să analizez programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al R. Moldova din perspectiva prerogativelor pe care le are șeful statului potrivit Constituției. Este foarte multă lirică și foarte puține lucruri concrete sau angajamente asumate în fața cetățenilor.

Mă voi opri în cele ce urmează la câte un punct din programele electorale ale concurenților înscriși în cursă și voi explica de ce sunt doar vorbe goale aceste promisiuni. Încerc în felul acesta să le explic oamenilor ce poate face și ce nu poate face un președinte al R. Moldova, așa încât să poată discearnă adevărul de minciună sau promisiunile deșarte care nu vor putea fi realizate niciodată.

Marian Lupu – modernizarea caselor de cultură, motivarea suplimentară a lucrătorilor din domeniul culturii, reabilitarea obiectivelor culturale și turistice.

Potrivit Constituției, șeful statului are atribuții în domeniul politicii externe și apărării. Ce legătură are președintele țării cu modernizarea caselor de cultură?! Există cumva la președinție un fond, un buget care prevedere renovarea caselor de cultură și încă nu am aflat despre asta?! Sigur că nu există. Este simplu populism.

Mihai Ghimpu – promovează unirea R. Moldova cu România.

Dar președintele țării nu poate face Unirea, el doar poate pregăti acest proces. Acest lucru a fost recunoscut chiar de liderul PL Mihai Ghimpu într-o recentă dezbatere electorală. Liberalul a preluat mesajul organizațiilor unioniste de la Chișinău care pe parcursul anului au realizat mai multe spoturi în care vorbesc despre beneficiile reunirii. Unirea se va decide printr-un referendum, așa că, atenție la mesajele unioniste din spațiul public.

Iurie Leancă – voi construi o Moldovă prosperă, în care cei plecați în străinătate să se poată întoarce acasă, la părinți și copiii lor.

Care sunt prerogativele concrete pe care le are șeful statului pentru a-i readuce acasă pe cei plecați la munci peste hotare? În Constituție nu este scris nimic despre asta. E adevărat, șeful statului poate veni cu inițiative legislative, dar, pentru ca ele să fie susținute, este nevoie de o majoritate parlamentară în favoarea președintelui țării. Are liderul PPEM o asemenea majoritate în Parlament? Cred că știm cu toții răspunsul.

Inna Popenco – promite pâine la 2 lei, locuințe sociale pentru bugetari și familii tinere cu plăți lunare de 300 de lei, magazine sociale în toată țara

Aceste promisiuni sunt populisme murdare, pentru că prețul la pâine nu este stabilit de șeful statului. Președintele nu oferă locuințe sociale pentru bugetari sau familii tineri, nu construiește magazine sociale. Acestea sunt inițiative care se pot realiza fie la nivel de Guvern fie la nivel de autorități locale, dar nicidecum la nivel de președinție.

Dumitru Ciubașenco – semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. Acesta nu va fi Decretul unui preşedinte, ci Decretul întregii naţiuni.

Potrivit Constituției, șeful statului nu are atribuții de a semna un astfel de decret. Parlamentul poate fi dizolvat dacă după două tentative nu a fost ales prim-ministrul. Șeful statului poate solicita organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, poate participa la ședințele Guvernului, poate avea adresări către națiune, poate semna decrete, dar nu decrete de dizolvare a Parlamentului. Este iarăși vorba de populism. Nu vă lăsați manipulați cu asemenea speculații.

Maia Sandu – Voi numi și voi propune în funcții de răspundere doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat acte de corupție (Prim-ministru, Procuror general, Șef al autorității naționale pentru integritate, director al Serviciului de informații și securitate, judecători, președinți și vicepreședinți de instanțe, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, diplomați). Voi scoate Procuratura Generală de sub influența politicului și a intereselor criminale și voi lupta cu judecătorii corupți din sistem.

Potrivit interpretărilor Curții Constituționale, șeful statului este obligat să se supună majorității parlamentare la desemnarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru, deși acest lucru nu este specificat în Constituție. Pentru ca procurorul general să fie numit de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, este nevoie de modificarea Constituției în acest sens. Actuala majoritate parlamentară este gata să facă aceste modificări? Mai degrabă că nu. Și atunci aceste promisiuni despre care vorbește candidatul unic al PAS, PPDA și PLDM, Maia Sandu, le poate realiza doar după ce în Parlament va exista o majoritate favorabilă ei, o majoritate care să o susțină. Până atunci, puține șanse.

Igor Dodon – interzicerea cetățeniei duble pentru persoanele cu funcții de răspundere, interzicerea unionismului, pensiile trebuie majorate de două ori pe an, iar cuantumul acestora trebuie să depășească minimul de trai.

În programul electoral al candidatului PSRM sunt mai multe lucruri care urmează a fi interzise, decât inițiative care să fie realizate. Legat de dubla cetățenie pentru persoanele cu funcții de răspundere, există o hotărâre a CEDO care îi protejează. Respectiv, nicio altă lege din R. Moldova nu poate interzice acest lucru. Interzicerea unionismului?! Sunt iarăși vorbe goale, pentru că este nevoie de o lege care să fie aprobată în Parlament. Președintele țării nu poate vota legi, doar deputații au acest drept. Despre pensii și alte promisiuni de acest gen, aceste subiecte țin de Guvern sau Parlament, nicidecum de Președinție. Șeful statului poate avea inițiative, dar ele trebuie susținute prin vot în Parlament.

Silvia Radu – Preşedintele va iniţia reforme economice pentru dezvoltarea ţării în beneficiul cetăţenilor! Bunăstarea cetăţenilor contează! Locurile de muncă contează! Voi elimina barierele birocratice şi administrative în calea dezvoltării întreprinderilor.

Acestea sunt inițiative care țin de Guvern și Parlament. Șeful statului poate avea inițiative, dar ele trebuie susținute prin vot în Parlament. Are Silvia Radu o majoritate favorabilă în Parlament? Evident că nu!

Maia Laguta – vine iarna, știu foarte bine în ce situație sunteți, trăiesc viața voastră. Eu sunt unica șansă.  

Candidata nu a prezentat un program electoral. Am redat doar o frântură din discursul pe care l-a avut la postul public de televiziune în cadrul rubricii de prezentare a platformei electorale. Sincer, așa și nu am înțeles ce are de gând să facă Maia Lagura dacă ajunge președintă.

Ana Guțu – Unirea – Voi contribui la crearea cât mai urgentă a Fondului Unirii cu cel puțin 10 miliarde de euro pentru următorii trei ani, din care să fie plătite pensii și salarii la nivelul celor din România, să fie construite drumuri europene ca în România, să fie reconstruite școli, grădinițe și spitale.

Candidata partidului Dreapta mi s-a părut că are un program electoral bine structurat, bazat pe inițiative concrete, dar care iarăși este nevoie să fie susținute în Parlament, cum ar fi Legea Lustrației, de exemplu. Tot ce poate face președintele unionist este să pregătească unirea, nicidecum să o înfăptuiască. Pentru a înfăptui Unirea este nevoie de voința poporului, exprimată printr-un referendum. Așa consider că este cel mai corect.

Valeriu Ghilețchi – mă angajez să apăr integritatea si interesele familiei. Voi pleda pentru susţinerea familiilor, în special a celor cu mulţi copii, pentru o creştere sănătoasă a copiilor noştri, inclusiv protecţia lor de abuzuri şi violenţă.

Candidatul independent pare să confunde instituția prezidențială cu Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Așa cum am spus și în privință programelor altor candidați, inițiativele pe care are președintele, urmează a fi aprobate în Parlament. Asta este una dintre marile probleme în a realiza angajamentele asumate în campania electorală.

 

Îndemnul meu este să citiți întotdeauna printre rânduri, să fiți atenți la ce vă promit concurenții electorali și mai ales dacă aceste promisiuni pot fi realizate. Deocamdată, ceea ce observăm cu ochiul liber de la alegeri la alegeri este că programele electorale arată extrem de frumos doar pe hârtie, pentru care se cheltuie zeci de mii de lei. În realitate, promisiunile electorale rămân doar la nivelul vorbelor, al vorbelor goale.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

31 comentarii

 1. scrieti asa:

  „Mihai Ghimpu – promovează unirea R. Moldova cu România.

  Dar președintele țării nu poate face Unirea, el doar poate pregăti acest proces”

  Pai nu vad contrazicere, promoveaza, recunoaste ca nu o poate face, dar ii va fi favorabil in caz ca alti actori vor reusi sa faca in acest sens. Unde e minciuna?

  In privinta Anei Gutu e mai fantastic si e destul de dificil de facut ce zice ea acolo. Fonduri, pensii ca in romania, autostrazi … 🙂 hahaha, pai trebuie sa convinga pe cineva sa puna bani in acel fond ca pensionarii comunisti din moldova sa primeasca pensie! Si atentie sa faca asta fara sa se uneasca cu romania! Mai mult, acesti pensionari sa faca numai rau romaniei.

  Eu cred ca un presedinte unionist, nu poate face singur mare lucru. Dar poate sa nu incurce si eventual ar putea contribui cu politica externa (ambasadori, etc.), initiative legislative, poate bloca anumite legi, prim ministri, alte posturi, si cu alte mijloace ca sa creeze conditiile. In schimb nu poate face el direct acest lucru. Din ce ati scris cel mai aproape de ce poate face mi se pare ghimpu, cred ca se datoreaza faptului ca deja a fost in post de presedinte si alte posturi si stie cel mai bine ce poate face. Insa iar Ghimpu?! 🙁 Nu ii inteleg pozitia pe alte domenii.

  In rest spun una, altii despre ei spun altceva, scriu in program alta, si vor face cu totul altceva, totul pentru a atrage electorat, daca nu spune candidatul spune staful, spune la fiecare ce ii place sa auda.

  Mi se pare foarte interesanta Maia Sandu. Nu raspunde niciodata direct la intrebare, eventual raspunde cu alta intrebare. Foarte multe incoerente in declaratii. Eu inteleg ca vrea sa atraga alegatori cat mai multi din diferite tabere. Nu vrea sa supere pe nimeni, dar avand in vedere trecutul si faptul ca am inceput iar sa vedem PLDM , cred ca e totusi un PLDM camelion care va juca decesiv pentru ea. Si astia ii vor cere si nota de plata, si ea le va da ce vor, de acea nu spune acuma nimic clar sau spune contradictoriu ca dupa sa poata face manevre. E cam trist ce avem.

  • Odarca din Herța/Bucovina on

   Marșul Re-Unirii est-moldovenilor cu România –
   la București, Sâmbătă, 22 Oct.2016, orele 14
   cu pornire de la hanul lui Manuc / Piața Unirii
   ——————————————————————–
   Veniți cu toții !

  • Bravo!Este in articol bone argumentat. Alegererile din 30 Octombrie 2016 sunt doar in prim pas spre ruperea Moldovei ingenunchiate din ghiarele unui sutener .Presedintele,in caz ca nu-i sunt acceptate initiative me,doar poate veni cu initiativa de desemnare unui referendum de dizolvare a Parlamentului.

 2. ce mai poate face un presedinte ar fi:
  – santaj, fiindca are acces la dosare 😉 raporturile securitatii, etc.
  – mai poate iesi in fata natiunii si spune ceva
  – poate focusa mass media pe el
  – poate gratia, da medalii
  – poate da functii
  – poate semna de exemplu ca intra in CSI sau alte structuri
  – stie ce se intampla, poate spune cui trebuie
  – poate influenta multa lume, care sunt influentabili
  – poate bloca legi
  – consiliu de securitate
  – poate numi ambasadori
  – poate face ceva pe politica externa

  Pentru acestea se da batalia, nu pentru ce zic ei ca vor face pentru oameni. Pentru oameni direct nu poate face mare lucru, ii trebuie si deputati.

  Apropos, in moldova daca cineva devine presedinte, trebuie sa-si paraseasca partidul si sa devina neutru? Fiindca unele partide vor avea dificultati daca raman fara leader.

 3. Un președinte este obligat prin lege să admită candidatura la procurorul general propusă de Parlament, dar un președinte care nu vrea s-o facă, n-are decât să n-o facă, și atunci lasă Parlamentul să încerce să inițieze procedura de impeachement al unui președinte ales de popor și să se trezească cu masele la ușa Parlamentului.
  Atunci când există informații compromițătoare despre candidatură și aparatul statului vrea s-o promoveze, Președintele ca garant al Constituție și reprezentant al voinței poporului n-are obligațiunea să-l numească, cu condiția că prezintă dovezi. Maia Sandu nu promite ceea ce nu poate să facă, ea promite să se asigure că procurorul general să fie o persoană integră și asta o poate face. Cu legea nouă tot nu totul e clar despre procedura de numire al Procurorului.
  Ați văzut deja că presiunea societății ne-a adus dreptul de a vota președintele în mod direct. Ați văzut ce se întâmplă când este voință și perseverență – hai să nu excludem orice posibilitate de a sparge sistemul. Același popor poate solicita inițierea unui referendum privind adoptarea unei legi care permite Președintelui să numească direct Procurorul general și Președintele n-are decât să fie motorul acestei inițiative. Mecanismele sunt limitate dar nu inexistente și dacă aveți o alternativă, vă rog să o propuneți.

  • bai victore, imi place cum te sucesti, in textul articolul autoarea a scris, „Voi numi și voi propune în funcții de răspundere doar oameni integri …” iar tu zici ca ea nu asta ne propune (deci esti de acord ca ea minte deja). Te sucesti si ne zici ca ea ne „promite să se asigure că procurorul general să fie o persoană integră”. Nu zice cum va face acest lucru. Din ce scrii, ea nici nu poate refuza candidatura, dar poate spune public ca e persoana care nu este integra (s-ar putea nici sa nu aiba voie sa dea detalii, fiindca o fi documente confidentiale). Deci ea poate doar sa spuna, o sa spuna? Promite ca o sa spuna? Fiindca cand a semnat pentru BEM a tacut malc! Sa spuna tare atunci, „promit ca daca aflu ceva inainte sau dupa numirea in functie a acestor persoane, nu voi tacea, dar voi face publice imediat aceste informatii, si voi folosi toate parghiile pentru ca acest om sa nu ajunga in functie”.

   Nu imi aduc aminte societatea sa fi cerut sa fie ales presedintele de popor, a decis curtea constitutionala pe care o critici. Si nu inteleg cum poporul poate solicita initierea unui referendum, poti sa precizezi? Poporul poate doar vota in alegeri generale, atata drept are, el inca niciodata nu a initiat nimic, initiaza si infaptuiesc grupuri de oameni. Tu vorbesti exact ca comunistii „Din numele poporului am hotarat …”, poporul suntem noi toti, noi toti suntem diferiti si dispersati geografic, poporul nu poate face niciodata nimic de capul lui, el doar isi exprima parerea prin vot, alta solutie nu exista. Nu poporul face o revolutie sau presiune, fac parti din popor, grupuri, indivizi.

   Apropos, Maia Sandu e din sistem, vezi CV-ul ei.
   2010 – 2012 – Banca Mondiala, Washington DC, SUA, consilier al Directorului executiv
   2007 – 2009 – consultant pe reforma administraţiei publice centrale
   2007 – 2007 – Programul naţiunilor unite pentru dezvoltare, coordonator de program
   2005 – 2006 – Ministerul economiei, director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare
   1998 – 2005 – Oficiul Băncii Mondiale, economist
   1994 – 1998 – Ministerul economiei, consultant, şef adjunct de direcţie

   a fost si pe timpul lui voronin 🙂 nu stiam …

   Credibilitatea nu se cladeste usor. Incepi prin a nu minti si spune ce ai pe suflet, si nu vii unu credibil cu 100 de hoti in spate, iar eu vad ca multi din PLDM de exemplu foarte s-au inviorat si rup camasa de pe ei ce integri sunt, ii stiu pe unii personal ca nu sunt.

 4. Apropo, dvs afirmați că interpretarea Curții Constituționale nu se regăsește în lege. Știm cu toții cine stă în Curtea Constituțională și știm că e o instituție compromisă. Un președinte legitim nu are de ce să se supună unei Curți Constituționale nelegitime din cauza că pur și simplu nu e independentă. N-are decât să iasă și să vorbească despre asta în toate mediile și să cheme oamenii la acțiune. Poate Maia Sandu nu va reuși să înfăptuiască ceva concret în acest sens, rămâne de văzut, dar cel puțin viața parlamentarilor nu va fi deloc ușoară cu un așa Președinte.

  • Victor, vorbeste de la persoana ta, nu din numele nostru al tuturor. Inteleg ca vrei sa formezi o opinie, dar folosesti stilul sovietic, comunist, probabil te adresezi unui electorat. Nici nu citesti ce prostii spui. Daca incepi sa spui lui Merkel sau prin europa, ca presedintele nu trebuie sa se supuna curtii constitutionale, asta inseamna exact ce facea Voronin, inseamna dictatura. Mai zi inca ca: „una doua presedintele isi va chema oamenii la actiune”, turistii investitorii, partenerii externi vor fi foarte bucurosi sa stie ca au de a face cu tara de lumea a 4a. Mai vrei sa vina FMI in tara? Mai vrei sa dea cineva credite unei tari unde curtea constitutionala e iligitima si presedintele e independent si face ce vrea? Mai vrei sa vina investitori daca ai toata ziua haos in tara?

   Apropos, poti sa-mi arati vreo lege sau sa o rogi pe Maia Sandu sa confirme ca Curtea Constitutionala este neligitima?

   Fiti atenti la postaci, acuma inainte de alegeri, incercati sa ganditi cu capul. Sa cititi atent, sa puneti cap la cap ce spun. Sa verificati. Sa vedeti daca in alte tari exista situatii similare si unde s-a ajuns.

 5. Sunt totalmente de acord cu Dumneavoastra pentru prima data, doamna Robu! Toti candidatii manipuleaza poporul nostru care ii crede pe toti mafioti si doritori de prajitura puterii! Necatind la faptul ca deloc nul simpatizez pe Voronin, el a avut dreptate cind a spus ca aceste alegeri trebuie boicotate complet de populatie!, de oarece banda de la guvernare a inteles ca le arde ….urul si a aruncat un os poporului, dar oamenii nici nu siau dat seama ca presedintele fara guvern sau cel putin fara o majoritate parlamentara este doar o persoana reprezentativa si nici decum decisiva!
  Oameni buni treziti-va si incercati sa intelegeti ca gasca inca o data va amajit si cu totii ati crezut! Imi pare rau de tara si poporul nostru muncitor si harnic!

 6. Ati omis sa mentionati ca, potrivit Constitutiei, Presedintele este ales de Parlament. Cu toate acestea, iata ca suntem chemati la vot. Fara a avea o anume predilectie pentru dl Voronin, inclin sa-i dau dreptate in pozitia lui cu privire la legitimitatea acestor alegeri. Pentru ca aceste alegeri sa fie perfect legitime, dupa decizia Curtii Constitutionale ar fi trebuit modificata, corespunzator, si Constitutia, fie prin votul Parlamentului, fie prin referendum. Sau sa se fi mers de la inceput pe calea referendumului de modificare a Constitutiei, pe care a incercat
  sa-l initieze platforma DA.

 7. Fiecare candidat se laudă pe sine și nici de cum nu se lasă sau nu merită să fie lăudat, respectat de popor pentru fapte bune și concrete. Povești de adormit copii am auzit în toate companiile electorale dar se vede, că mulți dintre candidați nu au idee ce înseamnă să fii un președinte pentru popor și nu pentru partid.Cine a trădat odată, o va face mereu, căci nu are nici dragoste de țară și popor, nici frică de Dumnezeu, nici bunul simț.S-au deprins să mintă, să bîrfească, să ne măgulească cu vorbe dulci dar de fapt ei nu înțeleg, că de fapt oamenii s-au săturat de ei.Moldovenii vor schimbarea clasei politice. Să vină oameni noi, cinstiți, pregătiți pentru a schimba viața oamenilor nu viața și bunăstarea celor ”aleși”. Oamenii simpli nu-s de vină că se fură, nu se respectă Legea Supremă, se vînd deputații,se mituiesc judecătorii, se scriu Legi proaste etc.Acei, care obligă alegătorul să voteze pentru ei, vin cu promisiuni deșarte(oamenii după programul de muncă sunt forțați să vină la întîlniri cu candidații actualei guvernări) de fapt se tem să nu-și piardă locul din fotoliu. Moldovenii care s-au deșteptat și nu mai cred în actuala guvernare să vină la urne la 30.10.16 și să voteze pentru susținerea M.Sandu.O femeie, care va arăta bărbaților, că n-au fost în stare să conducă o țară atît de mică.

  • Pai vine 1 om deocamdata, la tine vad ca vin mai multi oameni, si cred ca aici e problema, ca in spatele ei mai sunt unii pe care nu ii dorim. Nu mai zic de faptul ca nu are un mesaj clar, nu raspunde clar la intrebari isi lase portite sau loc de interpretari, una se zice despre ea, alta zice ea, si alta scrie in program, cu totul altceva se intampla. Mie mi se pare ca anturajul e asa de flamand de putere ca ii face mai mult rau decat sa o ajute.

 8. Catița dela Tighina on

  motto:
  NUMAI RE-UNIREA noastră cu România Mare europeană –
  Vechea Dacie Stră-Bună Zalmoxiană
  NE ESTE SALVAREA și Re-Venirea la Normalitate!

  – În baza Re-Stabilirii „ACTULUI RE-UNIRII” pt. TOTDEAUNA a Basarabiei cu România
  din 27 martie 1918 votat de SFATUL ȚĂRII de la Chișinău !

  – Și în baza Rezoluției 148 a Senatului American din 28 iunie 1991
  referitor la Nordul Bucovinei și Basarabiei istorice, teritorii românești rupte de ocupația rusească din 28 iunie 1940
  în baza protocoalelor secrete din 23 august 1939 dintre Germania fascistă și Rusia comunistă
  – și cu trimitere la Tratatul de Pace de la Paris din 28 Octombrie 1920
  întrucât Statele Unite, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi restul statelor aliate
  au aprobat şi au recunoscut în mod explicit Re-Unirea Moldovei cu România.

  LA DATORIE cu documentele în mână !
  /cum îi place să spună Președintelui Klaus Johannis neamțul/
  ——————————————————————–––––––––———–

 9. Etotul bine observat, numai ca e scapat ceva din vedere. Toate aceste observatii sint facute pe baza Constitutie Republicii Moldova, care la moment inca este o tara Parlamentara. Dar, odata fiind o tara Prezidentiala unde presedintele are mai multa putere fata decum o are Timofti acuma, totul se va schimba si presedintele va avea mai multe posibilitati. Odata cu schimbarea din tara parlamentara in prezidentinala, va fi nevoie si de schimbari mari in constitutie.

  • Nu prea exista decat in teorie tara parlamentara, sau prezidentiala. In realitate fiecare tara ii da atributii diferite presedintelui indiferent cum e ales. Poate sa aiba dar poate si nu. E cum a facut istoria. Asa ca nu visa, vezi ce este acum, in cazul concret. Nu crea iluzii.

 10. Sa nu uitam ca presedintele este un fel de „brand” (sau eticheta) a statului RM chiar fara puteri executive. Imaginati-va Dodon ca brand, care nici macar rusii nu dau o ceapa degerata cu atat mai putin vreo kopeika$.Hai sa fim seriosi, functia de presedinte chiar fara puteri executive ramane o emblema a RM ! Vrem la Dodon cu aceasta eticheta a RM ? 🙁 cu o stea care a apus demult chiar si pentru cei care au inventat-o (Rusia) ? RM ar arata mai mult ca o populatie alienata (daca nu chiar retardata din pacate) si complet uitata in timp (mai rau ca si Coreea De Nord). Mare grija mare ca nu-i a gluma , putinele fonduri care mai vin prin RM (totalmente numai din UE/SUA si RO) se vor opri cu acest Dodon brand si o sa se ajunga la canibalism de foamete si saracie daca se inchide robinetul$ !…Dodon este cred cea mai sigura (si rapida) cale spre desfiintarea RM ca stat prin lipsa totala de fonduri (deci falimentul RM care este oricum aproape asta fiind lovitura decisiva) ) si mana Rusiei „legalizata” in a dezintegra teritoriul RM sub diverse „scheme” servind propriilor interese. Cam asta cred eu ca opinie la cele de mai sus…(dupa +1 miliard$ furat si +20 miliarde$ spalate pentru mafia CSI si Rusia alegerea lui Dodon ca presedinte ar fi inca o lovitura de imagine (est/ vest) foarte dura pentru RM)

 11. am o intrebare,daca Dodon castiga alegerile prezidentiale poate numi un nou premier?si daca da va face tot posibilul sa declanseze alegeri anticipate unde orice este posibil ! pentru ca nu vad de ce atata incrancenare la candidatii inscrisi in cursa prezidentiala in conditiile in care dispun de prerogative limitate’Ca sa schimbi ceva in RM trebuie sa castigi alegerile parlamentare,presedintele fiind mai mult decorativ dupa toate aparentele constitutionale’la buna vedere!

  • Asa este, presedintele in RM are atributii limitate si pentru a fi in stare sa faca ceva, are nevoie de o majoritate parlamentara. Conform ultimilor hotarari ale Curtii Constitutionale, presedintele este obligat sa desemneze premierul propus de o majoritate parlamentara formalizata. Ceea ce inseamna ca, daca nu are o majoritate favorabila, el nu poate sa-si promoveze propria candidatura de prim-ministru, spre deosebire de Romania, unde presedintele poate sa propuna o candidatura de prim-ministru la discretia sa. Pana in anul 2000, presedintele era ales prin vot direct si se ducea o lupta permanenta intre presedinte si prim-ministru. In mandatul lui Lucinschi, rivalitatea a atins cote paroxismice, el cerea mereu atributii suplimentare. Noroc ca a fost oprit de o majoritate parlamentara, altfel am fi ajuns un Tadjikistan sau Turkmenistan si l-am fi avut pe Lucinschi presedinte pana in prezent. Ma tem sa nu urmeze acum un deja-vu. Deja unii candidati au spus ca presedintele ar avea nevoie de mai multe prerogative. Incrancenarea e pentru ca e foarte multa manipulare si pentru ca totul s-a personalizat, iar spiritele s-au incins.

   • Si in romania, parlamentul trebuie sa voteze propunerea presedintelui. Mai mult parlamentul il poate da jos prin motiune de cenzura. Asa ca de fapt e aceasi, doar ca in romania ar putea sa propuna candidaturi neacceptate de parlament destul de mult, exact ce s-a intamplat in moldova. In moldova daca ai observat se intinde cat mai mult, daca ar putea presedintele nu ar numi prim ministru nici odata, ar pune un interimar si ar merge cu el ani de zile. De acea curtea constitutionala a pus o limita.
    Ca sa revenim la romania, acolo presedintele a inteles singur, ca e mai bine sa numeasca rapid pe cineva care va trece. Uite basescu a numit pe ponta, fiindca stia ca asta trece, nu pentru ca ii placea lui. Iohanis a numit pe cineva neutru, ca un deal cu majoritatea parlamentara.

    Presedintele e decorativ, dar nu e chiar decorativ poate face sau nu face anumite chestii destul de importante. Depinde de omul care e acolo si cum poate folosi el parghiile.

 12. Dacă privim la general , în marea majoritate acest articol este corect şi benefic , însă , din punctul MEU de vedere , consider că o parte din promisiunile date în cadrul reclamei electorale sunt corecte „Susținerea unurii”, „asigurarea unei Moldove prospere” , ” asigurarea executării anumitor decizii” etc. Atîta timp cît preşedintele este reprezentantul țării, şi chiar dacă acesta este limitat de putere , acesta , prin influența sa indirectă poate conduce la îndeplinirea acestor puncte. Țin să accentuez că preşedintele poate îndemna poporul prin diferite manifestații , să formeze referendumuri atîta timp cît el trebuie sa reprezinte interesul oamenilor de care a fost ales. De aceea consider ca nu trebuie să concluzionăm atît de sever anumite promisiuni făcute de diferiți candidați.
  P.S prin acest text nu încerc să susțin nici unul din reprezentanții menționați mai sus.

  • Da, cel mai probabil. Oricum de notat este şi steagul imperial rus, însă este de discutat reacţia,ce-i cu obiectul de cult, ce-i cu invazia clamată, cine-i preotul ăla aşa agresiv, ce are Ştefan cu evreii sau ce au evreii cu religia moldovenilor. Orice idee nebună o să aibă adepţi dacă nu-i dezbătută.
   Nu m-aş mira ca mesajul să fie unul anti UE, România, erau cam furioşi pentru o bucată de metal.

   • Astia-s ortodoxii lui Dodon, nu el zice ca sunt parte din prioritatile lui in „schema” de guvernare: ortodoxia pravoslava (cea ruseasca deci cea cu care Rusia manipuleaza in Razboiul Hibrid fostul spatiu URSS dovedit in tot felul de documente deja (din est/ vest) sau cum se zice: mana Kremlinului. Deci nu sunt militarii ” omuletii verzi” dar sunt popii pravoslavici care formeaza opinii la mase („omuletii verzi” cu pusca iar popii cu patrafirul)…! Ceea ce se vede in reportaj seamana mai mult a fascism si nu ar fi de mirare tinand cont ca astia raporteaza prin popa sef Vladmiir la Kiril iar Rusia a ajuns exact din nou acelasi Imperiul Tzarist in ultimii 10 ani, imperiu cunoscut bine in istorie pentru militarism , pogromuri si intoleranta cu orice fel de minoritati religioase si etnice si asimilare constanta dar si o agresivitate uriasa impotriva valorilor occidentale (de orice fel). Ce va fi daca ajunge presedinte Dodon? ma intreb retoric… . RM trebuie sa scape de aceasta biserica pravoslava cat de curand (ieri) daca vrea sa elibereze de la manipulare masele si sa inceapa o curatire spirituala, Este ipocrit sa vezi pe Candu sau Lupu sau Filip prin cancelariile occidentale vaietandu-se de razboi hibrid al Rusiei dar ei tin un cod audio-video ce promoveaza Rusia si tin Biserica Moldovei (Vladimir/ Kiril) care manipuleaza fiecare din directii complementare masiv mentalitatea geopolitica a RM si mai ales voturile (sau optiunile politice) dar si simpatiile celor din RM referitor la valori.Cam asta este opinia mea

 13. Am si eu o intrebare, am vazut pe Maia Sandu la summit-ul ppe, care o sustine. Dar nu inteleg un lucru ea e in partidul PAS, am intrat pe site-ul PPE sa vad daca PAS e membru, iar la membri pentru R. Moldova scrie doar PLDM. Nu mai inteleg nimic, ea e din ce partid mai face parte?

  E trist ca toti candidatii merg pe sistemul sovietic de propaganda si manipulare.

Lasă un răspuns