O plimbare prin Nürnberg

4

IMG_6169.jpg

Orașul Nurnberg poate fi ușor numit inima Germaniei, atât geografic, cât și spiritual. Ești întâmpinat de o curățenie germană incontestabilă,  de o liniște aglomerată în același timp. Centrul vechi al orașului este o adevărată capodoperă, cu biserici din sec. al XII-lea și monumente istorice bine protejate.

IMG_6172.jpg

Este totuși o atmosferă ciudată și în Germania, după atentatele teroriste din Franța. Oamenii îi ocolesc pe refugiații sirieni și acest lucru se vede cu ochiul liber, îi privesc cu neîncredere. Probabil în mintea fiecărui om care stă pur și simplu la terasă sau la restaurant trece pentru o fracțiune de secundă amintirea terifiantă a atentatelor de la Paris. Le este frică? Probabil, dar europenii, dincolo de asta, au ales să trăiască liber, chiar dacă pericolul este aproape evident.

IMG_6170.jpg

Arabii nu sunt bineveniți aici, cu toate acestea nimeni nu protestează. Refugiații sunt cazați la hotel, li se oferă hrană, sunt tratați omenește. Întrebarea este dacă și ei se vor comporta decent, cu respect față de băștinași sau vom auzi peste ceva timp la știri despre sute de morți în Germania în urma atentatelor teroriste.

Acesta este un război psihologic prin care trece întreaga Europă. Cu ce se va încheia acesta? Cine va câștiga și cine va pierde? Greu de spus în momentul de față. Cert este că provocarea care stă în fața liderilor europeni este imensă pentru a-i proteja pe proprii cetățeni și pentru a le asigura liniștea și confortul psihologic și mai departe. Concluzia mea este că terorismul a schimbat lumea.

 

 

Distribuie.