O plimbare la Manuc Bey

2

De Ziua sf. Valentin, 14 februarie, am făcut o vizită (INOPINATĂ :)) la Hâncești pentru a vedea la ce etapă sunt lucrările de renovare a conacului Manuc Bey, o adevărată bijuterie istorică și un punct de atracție pentru turiștii din străinătate, dar și pentru basarabenii care țin să cunoască cât mai multe despre țara lor, despre istoria ce a fost scrisă până la noi.

Așadar, la Manuc Bey am întâlnit apoape 20 de oameni, care au venit să viziteze conacul. Judecând după faptul că era zi de duminică, plus Sărbătoarea sf. Valentin, mă așteptam să fie mai multă lume acolo. Poate a fost, eu am ajuns în momentul când aproape 20 de oameni îl ascultau cu mare atenție pe ghid.

Așa arată acum conacul Manuc Bey după renovare. Vorbim deocamdată de lucrările de renovare a fațadei. În interior, mai este încă mult de lucru.

Și cum noi, moldovenii, suntem campioni la depășirea termenelor de realizare a proiectelor, va mai trece ceva timp, până conacul va fi renovat în totalitate.

Contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești pentru restaurarea complexului arhitectural a fost semnat la 30 octombrie 2013. Lucrările de reconstrucție urmau să fie executate pe parcursul anilor 2014-2015. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

Suntem în 2016, dar conacul Manuc Bey încă nu este deschis în interior pentru vizitatori. Tot ce putem admira în momentul de față este fațada.

20160214_151108

Distribuie.