O drumeție de primăvară: Donici-Curchi

5

De mai bine de doi ani, am descoperit un parcurs destul de bun pentru cei care abia așteaptă primăvara să ia doza de oxigen și să se aereze după o iarnă lungă și friguroasă. Drumeția este prin pădurea Orheiului și leagă satele Donici de Curchi.

Este un traseu destul de ușor, care nu necesită pregătire specială. Este de fapt un simplu mers prin pădure, dar destul de sănătos.

Pornirea se poate face din satul Donici, de lângă casa muzeu a marelui poet fabulist, Alexandru Donici. Traseul se încheie chiar lângă mănăstirea Curchi. Satul Donici se află la 34 de km de Chișinău.

IMG_4237

Înainte de a porni la drum, faceți un popas la Casa – muzeu „Alexandru Donici”.

IMG_4257

Casa – muzeu „Alexandru Donici”, din satul Donici, 2014

Traseul are în jur de 8 km și se face în 3-4 ore dus-întors. Este suficient să urmați indicatoarele ca să ajungeți la destinație. Ar fi bine totuși să aveți o busolă la îndemână pentru orice eventualitate.

 

Este lacul din spatele mănăstirii Curchi.

 

Sunt imagini foarte frumoase și vă invit să descoperiți locurile deosebite pe care le are R. Moldova.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. =Toader dela Tighina= on

  Info pentru locuitorii unioniști de la sate-
  ————————————————————-
  SCOPUL- Cei intrați în Sfatul Ţării-2
  vor fi repartizaţi pe diverse comisii, de tipul celor care există în parlamentul de la Chişinău
  sau de la Bucureşti: comisia juridică, administraţie locală, economie, educaţie etc.
  Noi vrem ca aceste comisii să elaboreze strategii şi documente, să se implice şi să vină cu acte concrete, cu propuneri concrete. De exemplu: eu mă ocup să trecem de la raioane la judeţe,
  să ajustăm curriculum-ul şcolar la cel din România, procedură juridică recomandată
  pentru a face posibilă RE-Unirea, etc.”

  Detalii despre programul și locul întâlnirilor din teritoriu – tel. 069 988 099„
  – Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei și reprezentant al Sfatului Țării-2.

 2. Salve Elena!

  Pentru că ai amintit în acest articol de drumeții,călătorii,mă gândeam acum câțiva ani să pornesc cu sacul în spate și câțiva colegi luând vaporul,trenul în timpul vacanței de vară(iunie-septembrie) în multe țări ale lumii din America(Canada,Costa Rica,Ecuador,PeruChile,Argentina) sau Asia(Japonia,Sud-Coreea,Taiwan,Thailanda,Australia,Noua Zeelandă etc.) precum mulți colegi de universitate occidentali,dar mă bucur să aflu din presă că sunt conaționaționali Români moldoveni care au realizat acest obiectiv cu bani puțini!

  http://da.zf.ro/dupa-afaceri/travel/povestea-tanarului-moldova-facut-autostopul-40-000-km-jurul-lumii-pornit-270-euro-buzunar-ajuns-lanseze-new-york-una-dintre-cele-inovatoare-companii-travel-lume-15250331

  Există fenomenul Ulysse la mulți tineri din Europa occientală,astfel ajung la concluzia că Europa Centrală și de Vest,America de Nord devin precum un sat mare ,iar țările occidentale devin dealurile acestui sat cu particularitățile culturale,gastronomice specifice.

  E trist în Moldova estică când vezi guvernanții comuniști(cu vile și automobile de lux) care mențin populația într-o sărăcie,foame artificială,ca în țările Africii (Ciad,Congo,Niger),pentru ai obliga astfel să-i voteze,privându-i de posibilitatea de a vedea pe viu alte țări ale lumii.Doar o viață avem și ea nu se limitează la capriciile egoiste ale unui Voronin,Dodon,Plahotniuc,Diacov sau Lucinschi ce au monopolizat spațiul public din 1991 până acum , prin posturile de radio, televiziune de propagandă anti-occidentală rusești care poluează cu frică,românofobie în stil comunist-sovietic Chișinăul și Moldova estică de mulți ani!Amintesc aici că Hristos spunea,că frica,minciuna,egoismul,aroganța vin de la satană,iar Îndrăzneala,Speranța de la Dumnezeu.

  Iată rezultatul lipsei Legii Lustrației/Epurării de comuniștii ateisto-sovietici demolatori din 1991 în Moldova Estică,precum în Estonia,Letonia,Lituania!

  M-am interesat în ultimul timp la cultura japoneză,în special la călugării budiști ecologiști maratonieni,pesco-vegetarieni, centenari care locuiesc în câteva mănăstiri nu departe de Osaca.Aceștia se instruiesc toată viața, pentru că memoria umană,spun dânșii, e precum un mușchi de atlet ce are nevoie de antrenament cotidian,devenind enciclopedii ambulante pentru japonezii din mediul urban care-i vizitează în vacanță și turiștii occidentali aflați în Japonia.
  Am găsit multe obiceiuri comune dintre călugării budiști japonezi și călugării creștin ortodocși din mănăstirile de la Muntele Athos,în Grecia(unde sunt și conaționali de ai noștri).

  Revenind la subiectul drumețiilor,mănăstirile ortodoxe din Moldova estică și eco-turismul rural cu artizanat local (ferme bio-agricole cu apicultori,olari,lemnari,păstori îmbrăcați în veșminte naționale tradiționale)ar putea atrage mulți turiști occidentali la noi,dar lipsește o campanie mediatică de promovare a regiunii Moldovei Estice în lume,pentru că se află în zona gri pentru occidentali,alături de Ucraina sau Belarus,fiind trecută pe plan secundar.

  Doar redevenind o regiune a României și a UE,modernizând satele,drumurile,căile ferate cu trenuri electrice la ecartament european din fonduri de coeziune europene,precum în Lituania,Polonia se va ajunge în Moldova Estică la o dezvoltare economică,prosperitate colectivă .Până atunci vom vedea doar imobilismul autorităților,corupție generalizată, scăderea natalității și poluarea extremă a aerului(din cauza automobilelor cu motor Diesel foarte vechi ce emană cantități mari de particule cancerigene) și apele râurilor(devenite gunoiști și stații de acumulare de ape reziduale ale satelor și orașelor),precum vezi în reportajele din Bangladesh sau Haiti.

  Nu sunt pesimist,dar realitatea economică grea din Moldova Estică îți reduce din elanul de optimism și speranță în viitor pe care-l obții după ce călătorești în țările prospere ale lumii.

  Schimbarea în bine din țară începe de la fiecare din noi,când vom refuza răutatea autorităților cerându-le socoteală la alegeri,neglijența sau indiferența egoistă,fatalismul superstițios al conaționalilor din jur și vom aplica proverbul moștenit de la strămoși:Omul sfințește locul!

 3. =Toader dela Tighina= on

  O părere-
  În colțul superior din dreapta a hartei geografice se indică și satul Mana,
  acolo unde s-a născut în 1935 scriitorul titan disident român Paul Goma, actualmente stabilit la Paris.
  Deci traseul ar putea fi deviat cu câțiva km ca să treacă și pe la Mana lui,
  mai ales că acolo se vede și o biserică stră-veche.
  Sărmanul nostru compatriot parizian din exil rămâne veșnic pofticios de peștii din lacurile de acolo,
  da, acelea care se văd în fotografii.
  Felicitări, dominișoară Ileana Robu,
  pentru Marea iubire de Țară și Lumina Dacică din inimă !

 4. Salve Elena!

  Mai întâi țin să îți mulțumesc pentru că promovezi pe blogul tău locurile dragi din județul Orhei(Tabăra,Donici,Vadul lui Rașcu) pe care le-am vizitat cu apropiații din familie când eram mic.

  Nu vreau să par lăudăros de călătoriile,drumețiile numeroase pe care le-am realizat în Moldova Estică în anii trecuți,dar îți recomand,dacă dispui de timp,mănăstirile ortodoxe de la noi Vărzărești, Căpriana,Frumoasa,Hârjăuca,Hâncu,Japca,Saharna,Țipova,Ulmu,Zloți sau Cetățile lui Ștefan cel Mare: Soroca,Hotin,Tighina,Albă(Vidava),ruinele Chiliei(locul de unde i s-a tras în 1462 domnitorului Ștefan rana de la picior),Peștera Racoviță/Cenușăreasa din nordul Moldovei,de asemenea rezervațiile naturale Plaiul Fagului, Pădurea Domnească,Prutul de Jos (cu Lacul Beleu).Pe scurt,am enumerat câteva locuri turistice de la noi.

  Iar în legătură cu Moldova Ștefană, mereu am avut la suflet mănăstirile Putna,Rădăuți,Humor, Moldovița,Sucevița care sunt înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO,precum renumita Delta Dunării cu faimoșii pelicani.

  Astfel Moldova Istorică Ștefană rămâne mereu în suflet pentru mine,locul sfânt unde m-am născut precum Ithaca lui Ulise .

Lasă un răspuns