Nu avem cu cine face revoluție

12

„Avem…nu știu ce nu avem…dar era bine dacă aveam”, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

Cred că asta se întâmplă în capul moldovenilor și atât timp cât nu vom ști ce nu avem pentru ca să mișcăm lucrurile din loc, să luăm decizii, să facem schimbări, atâta timp ne vom lamenta că noi nu putem una, a doua, a treia, a patra. Ne vom uita la vecinii noștri care au reușit pentru că au avut ceva ce nouă ne lipsește. Vom aplauda alte revoluții, vom scrie scenarii pentru revoluțiile noastre, dar mai mult de atât nu vom face. De ce? Pentru că ne lipsește ceva…

Ne lipsește curaj, demnitate, verticalitate, integritate, sentimentul că suntem un popor, că acest teritoriu ne aparține, că suntem stăpânii și nu sclavii acestui pământ. Ne lipsește educația, cultura politică, mai multă informare, cititul de ziare, de investigații, mai multe întrebări și mai puțin dat din cap.

Din discuția de ieri cu activistul civic Valeriu Pașa am tras concluzia că nu prea există condiții pentru organizarea unei revoluții în R. Moldova, dar și că nu are cine să facă această revoluție. Cu referire la 7 aprilie 2009, Valeriu crede că nu a fost vorba de un protest prin care s-a produs schimbarea. Opoziția de atunci (PLDM/PL/PD) a vrut doar să pună mâna pe schemele guvernarii comuniste și să le dezvolte în interese personale, lucru care s-a și întâmplat. Alegerile anticipate din 2009 nu au fost cauzate de revolta tinerilor, ci de acțiunile opoziției în Parlament.

Ca să facem revoluție ne lipsesc mai multe calități. Nu avem o națiune civică, nu avem lideri politici care sunt capabili să plaseze tot timpul interesele poporului deasupra intereselor politice. Avem un nivel de cultură politică foarte scăzut, o acceptanță a corupției enormă. Nu are cine face revoluție, a spus Valeriu Pașa la emisiunea Alb&Negru.

Lumea care iese la proteste este prea puțină pentru o schimbare adevărată. Nici măcar cu 100 de mii de oameni în stradă nu se poate face revoluție. Dezamăgirea este și mai mare în situația în care nu există o finalitate/rezultate ale protestelor, iar guvernării pare să nu îi pese de ceea ce vor oamenii, interesele lor de partid sunt mult mai importante decât interesele propriilor alegători.

Schimbarea trebuie să vină de la fiecare din noi. Să nu dăm mită/mulțumiri în spitale, să nu dăm mită la profesori, să nu cumpărăm examene, diplome, să nu dăm mită polițiștilor pentru depășirea vitezei sau că am fost prinși în stare de ebrietate, să nu căutăm cum să ne eschivăm de la respectarea legii, să nu apelăm la rude, prieteni pentru a ne angaja la un loc de muncă, să nu ne eschivăm de la plata impozitelor, să nu acceptăm salariile în plic, să boicotăm posturile de televiziunie rusești de propagandă, să nu ne uităm la tot felul de emisiuni așa-zise de divertisment de la posturile rusești de televiziune care au scopul de a ne spăla creierii, să solicităm mai multe canale tv independente. Acestea sunt lucruri care depind de noi, nu de anumite hotărâri de Guvern sau Parlament.

Cei care vor cu adevărat schimbarea, o pot face începând cu ei!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

  • Adevărat. Şi se poate începe cu lucruri mărunte, de exemplu prin a scrie corect, prin renunţarea la folosirea abuzivă a literei „K”. Nu „PubliKa”, nu „KoreKt”, etc. Litera „K” se foloseşte doar la multiplul „kilo”. Am avut în schimb ocazia să văd căderea în cealaltă extremă „chilometru” 🙂

 1. Sistemul mafiot de stricta constructie PIRAMIDALA,creat inca de sistemul sovietic si sub care inca mai locuiesc cetatenii R.Moldova, este CANCERUL incurabil ce macina nu numai statalitatea R.Moldova,ci si sufletele oamenilor acestei tari,care pana la urma,n-au nici-o vina ca au cazut jertfe acestui sistem.

 2. Toader dela Tighina on

  Suntem ceea ce suntem. Ne merităm soarta !
  Înaintașii noștri din anul 1918, în condiții mai vitrege, au știut ce vor, au știu să conducă populația prostită și mioritică spre Re-Unirea noastră cu Normalitatea europeană= România Mare ! Actualmente, din anul 1990 încoace toate marile noastre personalițăți unioniste au fost SIS-tematic și anti-românește lichidate prin accidente la comandă, otrăviri, etc.
  Bravo Balticilor europeni, care au rămas mereu cu capul sus
  și nu cu coada mafiotică oligarhică coruptă între picioare!

 3. Salve Elena!Evit la maxim termenul revoluție să-l acord unei mișcări sociale,revolte,schimbare de regim politic pentru că după 1945 în lume majoritatea loviturilor de stat comuniste(cu ajutorul Rusiei sovietice/URSS) au adus la putere regimuri criminale,dictatoriale numite revoluții:țările Europei Centrale,China,Coreea,Cuba,Vietnam,Laos,Cambogia
  și majoritatea statelor decolonizate din Africa și Asia după 1960.Iar rezultatul final după câteva decenii e cunoscut de toți:mizerie socială extremă,foame colectivă în acele țări revoluționate de ateismul comunist marxisto-leninist sau revoluțiile islamico-fanatice(Iran,Arabia,Yemen etc.)

  Mă gândeam în aceste zile că se împlinesc exact 15 ani,când au fost aleși, pe cale democratică, comuniștii lui Voronin la alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 în Moldova estică.Nu știam pentru cine s-au sacrificat tinerii Amatei Naționale în războiul de la Nistru în fața tancurilor,mercenarilor Rusiei în anii 1990-92?Pentru ca o gloată de profitori,escroci să acapareze bunurile publice prin metode criminal-mafiote.Venirea comuniștilor lui Voronin la putere în februarie 2001 e rezultatul dezbinării intelectualității autohtone, a decăderii din Creștinismul ortodox autentic a Conaționalilor care au devenit voluntar amnezici la Crimele Comunismului/Foametea organizată din 1946-47,deportările masive din timpul Ocupației sovietice din 1940-91,distrugerea bisericilor,mănăstirilor,asasinarea preoților ,a Identității Naționale Multimilenare Traco-geto-românești!

  Perioada după februarie 2001 până acum va rămâne în Istorie pentru urmași drept Perioada Degradării Naționale extreme,pentru că un regim monstruos naște monștri,mă refer aici la urmașii,discipolii politici ai regimului Voronin tov.Plahotniuc,Diacov,Lupu,Dodon,Roșca,,Reșetnicov,Muntean,Petrenco etc.

  E tragic că tinerii asasinați în timpul Revoltei anticomuniste din aprilie 2009,în Săptămâna Mare dinainte de Paști, au fost demult uitați de societate! Vorba poetului Eminescu,Rămâneți în umbră sfântă!…
  Cine beneficiază de sacrificiul tinerilor de atunci și de banii UE acordați drept ajutor umanitar Moldovei estice?Pionii/Mercenarii lui Voronin care au rămas la guvernare,fiind transferați în alte domenii!Tov.Papuc,Botnari,Zubic,Mejinschi,Gumeniță,Perju etc.pot să stea liniștiți în mașini de lux și vile multietajate,pentru că regimul Voronin-Plahotniuc are grijă de ei!

  Și-a cerut scuze tov.Dodon de la familiile tinerilor morți sau mutilați pe viață în aprilie 2009, când i-a insultat pe tinerii morți în aprilie 2009 și i-a numit așa- zisele victime în iunie 2011 ,pe un ton disprețuitor, zâmbitor,umoristic?Deloc!
  Să râdă în continuare Dodon împreună cu Voronin,Plahotniuc,Lupu, Papuc,Botnari,Zubic,Gumeniță,Perju,Mejinschi de tinerii uciși în aprilie 2009:Valeriu Boboc,Ion Țâbuleac,Eugen Țapu,Maxim Canisev,Radu Ciobanu sau de cei mutilați interior la suflet pe viață,care umblă schilozi cu medicamente și dureri la plâmâni și rinichi!
  Pentru Dodon e hazliu să râdă din automobile de lux Porsche de așa-zisele victime!Iată rezultatul venirii la putere la 25 februarie 2001 în Moldova estică a regimului Voronin!

  Dar Dumnezeu le vede pe toate! Atât pot spune,ai Milă de noi,Doamne!

Lasă un răspuns