(Ne)președintele meu cu (ne)respectul lui

17

(Ne) președintele meu nu respectă Declarația de Independență a R. Moldova pentru că numește limba de stat – moldoveneasca și nu româna. (Ne) președintele meu nu respectă nici Constituția R. Moldova pentru că a început să scrie pe pagina sa de Facebook tot mai des în limba rusă. Asta în condițiile în care Igor Dodon s-a impus ca un adevărat statalist, gata să apere valorile naționale ale R. Moldova. Mă întreb cum?! Vorbind și scriind în limba de stat a altei țări (Federația Rusă)? Asta nu înseamnă deloc să fii statalist. Asta înseamnă să nu îți respecți țara în care ai devenit președinte.

Ca jurnalistă (și sunt sigură că și alți colegi de-ai mei mă vor susține) sunt nevoită să fac traduceri de fiecare dată când șeful statului Igor Dodon se exprimă în limba rusă, limba oficială a altui stat.

Tot ce îmi doresc, abordând acest subiect, este ca șeful statului, care își dorește să devină președintele tuturor cetățenilor din R. Moldova, să ne respecte pe fiecare dintre noi și să respecte limba de stat – adică limba română, chiar dacă el îi spune limba moldovenească.

Potrivit art. 77 din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Cum poate fi tras la răspundere președintele căruia nu îi pasă de Constituția țării?!

Mai jos aveți și câteva mostre prezidențiale de ”respect” față de valorile noastre naționale.

informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

17 comentarii

 1. interesanta pozitie… cum Curtea Constitutionala decide ca limba de stat e cea ROMANA e ok…
  cum valideaza alegerile prezientiale (formula aceiasi – nu se discuta se exercita) pai presedintile nu e presidentile meu ; ))))
  toate sondajele pina si dupa alegeri arata ca Dodon e sustinut mult mai mult de cit Sandu,
  pentru ce atunci aceste framintari de fata mare nui a meu s.a.m.d.

 2. Raluca Sadoveanca on

  REMEMBER:
  ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !
  ———————————————————————————————-
  DONDON anti-românul nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est.
  Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza „Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.

 3. Este posibil ca nu prea mai este nimeni prin RM (sau pe afara) in stare sa ia atitudine (in exterior nu-l ia in seama nimeni ca zice ca-i bufon cred iar la interior este campion la popularitate la 35%). Diaspora de exemplu, ca ati vorbit de subiect recent, se intilneste sa discute de „nominal” si de „cai verzi pe pereti” nu de un circar parasutat in mod democratic (daca ignoranta, schizofrenia si prostia este considerata ok) intr-o functie din care va face ce va vrea cu RM si amaritii care inca mai vietuiesc prin RM multi fara stiinta de ei si de ce se intimpla in jur. Pierderea vremii si energiei sociale cu partidele de la guvernare sunt fumigene bine orchestrate care ascund si atrag atentia de la o forta care deja lucreaza perfid in spate pentru o cauza care cred ca va fi mai oribila decit rusificarea de la 1828 (o constientizare a faptului de data asta ca RM este parte a lumii pravoslave). Cred ca este prea tirziu pentru orice altceva decit pravo, RM are mai putin de 2 ani inainte sa ia oficial o directie ciudata spre Estul sarac, mankurt, pravo si perfid. Cred ca este mai bine tinind cont de situatia dificila economica si sociala dar si identitara. Nimeni nu prea doreste RM in conditii bolsevicoide tip pravo prin Europa inca un exponent nostalgic al sovieticilor si tzaristilor (mai bine in Rusia in felul asta este un exemplu negativ al UE pentru altii sa nu faca asa ci sa se integreze mai bine in UE (Georgia/ Ucraina). Ciudat ca unul ca Dodon sa „amageasca” pe rusi si africani (ca altii nu au nevoie) cu pasaportul albastru mankurt maldavan ca nu sunt vize cu UE cind vizele vor veni „cu virf si indesat” in mai putin de 2 ani odata ce bolsevicii de taiga vin la putere cu steagul lor tip ” cap de yak” cretinoid. Astia de la guvernare se dau europeni inca sa mai „suga” ceva bani de pe la UE si RO iar in spate se lucreaza organizat mankurt in mod cinic 🙁 . Se stie nici o problema. Mankurtul tot mankurt este pana si ala care se da mare „european” deci ipocrizia este fara limite.

 4. Te buseste rasul cand il vezi pe stalinistul dodon cum se impieptoseaza, dandu-si aere de presedinte. Hidoasa fiinta! Mototolul putinoid nu e decat valetul vasalului Estului Bolsoi, Plahatnic. Uitati-va la mutra lui de Tandala. Amintiti-va ca dodon a fost varza ca ministru, leguma alterata ca „opozitioner’ si este o tocana de ingrediente stricate ca presedinte. O conserva tactica! Slugoi la Plahoi! O carpa a coordonatorului de sfori si bufoni politici. Demnitatea lui dodon e ca cinstea gangsterilor. Numai generatia senila, stirba, amnezica, sadomasochista nu vede ca acest Vulpoi albastru este vicleanul rosu. E o mizerie! Responsabilii mizeriei sunt fratii-siamezi din pd.

 5. 1 din Romania on

  Din pacate, Dodon este ceea ce-si doresc basarabenii acum in fruntea tarii. Zilele trecute a fost publicat un sondaj de opinie (in ziarul Timpul) din care rezulta ca majoritatea cetatenilor din R Moldova doreste o mai mare apropiere de Rusia. Exista simpatie fata de Rusia si rusi, iar asta se vede peste tot. Limba rusa e preferata limbii romane. Ca exemplu, operatorii de cablu TV din R. Moldova ofera in grila de programe in jur de 10 posturi in limba romana, si cateva zeci in limba rusa. E cineva nemultumit ? In general, presa in limba rusa este preferata, iar asta spune mult. Constat aceste lucruri cu amaraciune… De multe ori ma intreb: „Oare ce vor cu adevarat basarabenii?”

  • Terminologia e in majoritate in limba rusa, radio, tv, presa, majoritatea in limba rusa, lumea sta pe odnoclasnichi sau cum se numeste. Unii cred ca e cool sa vorbesti in rusa sau sa fii rus si se cred in rusia. Carti citeste lumea in limba rusa. La moda, comportament copiaza rusii, nu mai spun ca modul de a vorbi e tradus din rusa, inclusiv autoarea. In strainatate multi moldoveni prefera comunitatile din fosta urss, in acele romanesti ei se simt straini. Economic marfurile, reclamele, manualele produselor sunt in rusa, sunt conduse din rusia. Taranii prefera sa vanda marfa la negru in rusia, asa nu platesc impozite, nu sunt cerinte de calitatea marfii. Pana si stilul de a se imbraca, coafurile, cum se machiaza fetele apartin spatiul rusesc. Nu mai zic de mentalitate, cum se comporta si inteleg religia, casatoria, comportament, e urss si post urss.

   Ce e de facut? Trebuie sa treaca mult timp. Observ decalaje semnificative de mentalitati intre acei care traiesc in moldova, europa, rusia, intre frati, copii si parinti, nepoti si bunici.

   • 1 din Romania on

    Multumesc pentru toate informatiile! Sunt lucruri pe care nu le stiam, nu am fost pana acum in R Moldova. Bizar e faptul ca majoritatea basarabenilor vede in Rusia si in rusi un model de urmat. Rusia, cu bogatii naturale colosale, (dar cu un PIB comparabil cu cel al Spaniei, desi Rusia are de 3 ori mai multi locuitori decat Spania), este imaginea agresivitatii, a lipsei de performanta sociala, economica, un loc unde democratia este un moft, iar lacomia, minciuna, ura si propaganda sunt politica de stat.

    • 1 din Romania on

     Iti faci prea multe probleme, fiecare este cu cine vrea. Diversitatea de opinii este baza democratiei. Discutiile de acest fel ne ajuta sa ne cunoastem si sa ne intelegem unii pe altii, chiar daca locuim in state diferite. Tu nu esti de acord cu mine, eu nu sunt de acord cu tine, iar viata merge inainte. Simplu.

  • Si ce e rau daca poporul moldovan gandeste RUSESTE?! RUSII au adus la noi MAREA CIVILIZATIE RUSEASCA si EI au civilizat poporul moldovenesc ! Nimeni nu a auzit in lumea intraga de Mihai Eminescu , Ion Creanga sau Vasile Alecsandri , dar au auzit toti de Dostoievschi , Tolstoi si Puschin. Nu se stie in lume de Decebal, Stefan cel Mare , Mihai Vitezu sau Cuza Voda dar toata lumea stie de Petru cel Mare , imparateasa Ecaterina cea Mare , Lenin sau Stalin. Cine in lume vorbeste limba moldoveneasca (romana cum se zice ) decat cei din r.Moldova si Romania: pe cand limba rusa se vorbeste peste tot in lume (fosta CCCP/ URSS si atatia altii prieteni ai rusilor de pe intregul globul ) . Cine stie sa arate pe harta lumii unde este r. Moldova sau Romania decat cei de aci?Dar toti stiu sa arate Rusia ca este asa mare ca o vede toate lumea.

Lasă un răspuns