Naționaliștii

31

Zilele acestea mă aflu în Sovata, România, un oraș turistic pitoresc, unde este recomandabil de venit în fiecare an, în special pentru unicitatea Lacului Ursu. Acesta este cel mai mare (40.235 m²) lac heliotermic din lume și este unic în Europa datorită proprietăților deosebite ale apei sale. Și pentru că știu ce este bun, stațiunea este arhiplină de basarabeni.

Sovata este un oraș în județul Mureș, Transilvania, unde majoritatea locuitorilor sunt maghiari (87,66%) dintr-un total de peste 10 mii de cetățeni. Aici românii sunt considerați o minoritate și reprezintă doar puțin peste 8%.

Totul este bine și frumos până în momentul comunicării în localuri, restaurante sau magazine. Aici majoritatea populației vorbește limba maghiară. Unii merg și mai departe și nici măcar nu vor să îți răspundă atunci când sunt întrebați în limba română. Este de înțeles, potrivit istoriei, că în această zonă locuiesc foarte mulți maghiari și că limba de comunicare în principal este maghiara. E ok, ne acceptăm așa cum suntem, cu istoria și limba maternă, dar eu ca cetățean din R. Moldova care nu cunosc maghiara și care am venit în Sovata, România, ce vină am că întreb în română și nu mi se răspunde sau sunt ignorată? Evident, nu vreau să generalizez, sunt cazuri și cazuri, maghiari foarte amabili care îți vorbesc în română fără niciun pic de naționalism. Un exemplu este și gazda pensiunii Elisabeta, unde stăm.

Știu că sunt multe persoane de dicolo de Prut, adică din România care îmi urmăresc blogul și se implică prin comentarii, pentru care fapt le mulțumesc și le sunt recunoscătoare. Tocmai de aceea aș dori un punct de vedere la această temă. Mi se pare oarecum bizară această situație. E similară cu cea din R. Moldova unde se vorbește rusa masiv, chiar dacă nu este limbă oficială.

Să nu fiu înțeleasă greșit, nu e vorba de nerespectarea drepturilor minorităților etnice. Vorbim totuși de o situație în care în instituțiile publice, în localuri de menire socială, în restaurante, locuri de agrement, ar fi preferabil să se vorbească limba oficială a țării sau o limbă de circulație internațională, dacă vorbim de zone turistice.

Hai să ne lămurim ce facem cu acest naționalism, pe alocuri exagerat.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

31 comentarii

 1. Marghita din Șendreni / Nisporeni on

  Drumeții prin Româna – iunie 2016
  /fragmente/
  ——————————————————————-
  – IN MEMORIAM !
  În fața Primăriei din Arad pe o mică plăcuță sunt înscrise numele celor 24 de eroi morți în Dec. 1989.
  Ultimul din listă este Tóth Sándor din or. Hódmezővásárhely de dincolo de frontieră,
  avea 44 de ani pe atunci, șofer voluntar venit cu un convoi umanitar din Ungaria !
  Lângă podul Decebal din Arad s-a ridicat un monument dedicat acestui erou maghiar.
  Köszönöm szepén ! Szeretlek !

  G) Via Budapesta.
  ———————————————-
  După cum am menționat deja la Timișoara sosisem pe la 10 seara cu trenul de la Budapesta,
  gara Keleti, cu pornirea pe la 3 după-amiază. Ce să spun ?
  Ungaria e ca o floare în grădină. Oameni amabili, politicoși, veseli, zâmbitori
  și cred că au și un simț al umorului bine definit. La joie de vivre ! Bravo lor ! Engleza este răspândită.
  Am mai trecut de câteva ori cu mulți ani în urmă prin Ungaria și Budapesta
  și am admirat frumusețile lor diverse.
  Sigur, Budapesta este unul din cele mai frumoase orașe din Europa.
  Nu rațati apele termale de acolo, se zice tot unice.
  În magazinele de suvenire, mi-au plăcut broderiile lor tradiționale, ceramica cu flori în culori vii.
  Undeva pe Internet am găsit această constatare:
  „Este proverbială afinitatea maghiarilor pentru ordine, frumos și calitate” !

  mic dicționar franco-unguresc:
  bon anniversaire !: – Boldog születésnapot!
  bonne année !: – Boldog új évet!
  joyeux noël!: – Boldog Karácsonyt!
  bonne chance !: – Jó szerencsét!
  félicitations !: – Gratulálok!

  puis-je vous aider ?: – Segíthetek?
  pouvez-vous m’aider ?: – Tudna segíteni?
  où est l’aéroport ?: – Hol a repülőtér?
  continuez tout droit : – Menj egyenesen
  tournez à gauche : – Fordulj balra
  tournez à droite : – Fordulj jobbra

  https://www.youtube.com/watch?v=xN6hnqVha8A

  – Și o ultimă remarcă:
  zilele acestea la televizor am văzut o imagine cu o inscripție înălțătoare
  pe o piatră pe undeva prin România:
  „Zalmoxis te iubește” !

  /și aș mai adăuga eu/:
  Zalmoxis ne-ar iubi și mai mult-
  – DACĂ am strânge tot gunoiul din jurul nostru;
  – am zâmbi mai des; fără acele mutre prea serioase de post perpetuu și atot-judecătoare,
  – nu am mai critica mereu și fatal această țară, deci pe noi înșine
  – am prelua mai multe lucruri bune și pozitive de la alte popoare performante din lume ! Nu mai suntem noi chiar buricul Pământului !

  – ar fi bine ca inscripțiile din spațiile și unitățile publice să fie traduse și în alte limbi pt. turiști – engleză, maghiară, germană, etc.

  ——————————————————————-

 2. Transilvania a fost in exact aceasi situatie ca Rep Moldova, a avut o majoritate romaneasca si o minoritate ungureasca care controla tot teritoriul. La fel Rep Moldova a avut o majoritate romaneasca si o minoriate rusa care controla tot. Si atitudinea ungurilor din Romania e identica cu cea a rusilor din Rep Moldova fata de majoritatea romana. Ei sunt aroganti si se considera superiori majoritatii romanesti nici nu mai spun ca inca au impresia ca tot teritorul li se cuvine lor cu toate ca au fost si sunt dntotdeauna doar o minoritate acolo. Marea diferenta e insa ca in Transilvania ungurii fostii imperialisti azi vorbesc limba romana si nu romanii limba ungureasca. Cea ce e si normal tinand cont ca ungurii sunt minoritari (17%) iar romanii (75%) mjoritari. In Rep Moldova si azi romanii majoritari vorbesc limba ocupantului imperialist iar rusii minoritari NU vorbesc limba majoritatii romanesti. Nici nu mai amintesc de cele 80% canale tv si media in limba ocupantului rus pe teritoriul fostei colonii maioritar romanesti in anul 2016 cea ce e asolut ridicol si de netolerat !

 3. ok, da asa cum – stim toti ca la noi (Moldova) toti stiu limba rusa -)))
  .
  si iata situatia, am vrut sai arat unui prieten din Moscova bucataria nationala si am ales Popasul Dacilor de la Botanica, eu vorbesc destul de curat rusa, fara accent, numai rusii simt…
  si iata ca chelnerul in ruptul capului nu a vrut sa sustina discutia in rusa, clar ca facem comanda si discutam in rusa fiindca oaspetele sa inteleaga
  mai pe scurt, pina ce nu am rugat insistent (in romana) sa se comporte mai delicat ca e oaspete din alta tara chelnerul o facea pe „neznaiul”
  asa ca dumnezeu cu ungurii, ei sunt la ei acasa care din intimplare a nimerit la romani, da iata ce facem cu ai nostri „nationalisti”?

 4. Imi pare bine ca ati inceput sa calatoriti prin romania si sa aflati lucruri noi 🙂 In sovata foarte multi basarabeni vorbesc rusa, sau o romana foarte proasta. Nu mai zic ca acum cativa ani era plin de rusi din republica moldova, ei au bani sa vina acolo si stiu foarte bine care e treaba, moldovenii insa trebuie dusi gratis in romania si convinsi cu autostrazi si alte minuni ca sunt romani.

  Daca mergeti pe la restaurante, hoteluri in bulgaria de exemplu de multe ori o sa aveti surpriza ca cineva stie romaneste, sau incearca, mai ales daca vin romani pe acolo. Eu cred ca cea mai simpla metoda de a educa acesti chelneri este banul.

  1. Ii spuneti clar ca nu stiti maghiara si sunteti din moldova. Ii spuneti clar, nu intelegi limba nu ai bacsis, nu mai vin la tine, chiar plecati in alt local, ii ziceti clar in romana, ca sunteti turist acolo si faptul ca desi stie alta limba isi arata caracterul e rau pentru zona in care traieste in primul rand, mai bine ar vorbi cat mai multe limbi, ar castiga mai multi bani, si ar fi mai mandru ca e ungur. Incapatinarea lui duce la saracie, vor rade de el ca e sarac.
  2. Treceti pe engleza sau alta limba, eventual una care nu o stie, o sa vedeti ca isi va aminti toate limbile pe care le stie, si va trece pe romana.
  3. Puteti sa va plangeti la protectia consumatorului, politie, patronul restaurantului, in toate instantele.

  Eu personal chiar apreciez astfel de gesturi, e mai interesant cand omul nu stie limba 🙂 dar daca se preface ne putem si distra impreuna. Eu chiar l-as ruga sa ma invete cateva cuvinte in limba lui. Pana la urma acesta e si un fel de farmec al locului ca exista unguri, zici ca esti in alta tara fara sa fii. Nationalismul e bun cu masura, si nu am de gand sa educ pe nimeni. Apropos situatia e la fel daca mergeti in alte tari europene, Belgia, Spania de exemplu. Problema nationala nu e rezolvata, ea mocneste. Eu cred ca trebuie abordata prin umor si simpatie umana, orice nationalist se va topi daca sunteti prietenos cu el si il abordati in fel uman. Multi clienti insa la restaurant se comporta neomeneste cu personalul.

  Haideti insa sa ne uitam cum ne intampina la vama in moldova, fara buna ziua, fara la revedere. In magazine la fel, fete acre, limba proasta. Trenul Bucuresti – Chisinau, grup de straini insotitorul de tren vamesul, controlul pasapoartelor nu stie un cuvant in engleza, franceza, germana, olandeza! Dar are o fata si voce de parca vorbeste cu puscariasi, spre deosebire de vamesul din aeroportul din Bruxelles care iti spune Buna ziua si Calatorie placuta , cu zambetul pe fata si in romana!

 5. Am avut si eu asa cazuri, cind nu mi – au raspuns ori au raspuns in maghiara.
  Dar, am gasit remediu, le vorbesc in limba rusa ori franceza (pe care aproape ca nu o cunosc).
  Sa vedeti cit de repede trec la o româna perfecta si mai departe nu avem dificultati in comunicare.

 6. Culmea e ca totate popoarele tin la limba lor si chiar refuza sa vorbeasca o alta limba.. doar moldovenii din Rep Moldova scuipa cu placere in identitatea strabunilor, milenara, europeana adoptand cu placere limba celor care i-au ocupat si maltratat doua secole la rand iar mai apoi se bat cu pumnul in piept ca sunt mandri urmasi ai lui Stefan cel Mare si Eminescu.. mandri moldoveni vorbitori de limba rusa. PARADOX. Iar moldovenii din Romania pentru ca vorbesc limba lui Eminescu curat, fara rusisme si fara accent rusesc sunt catalogati tigani sau in cel mai bun caz romani non-moldoveni . CULMEA IRONIEI.

 7. nu se compara maghiarii din Romania cu rusii din RM in multe privinte. In primul rand secuii reprezinta cam50% din populatia judetului Mures. Procentul amintit de d-voastra face referire la judetul Harghita.Apoi judetele Harghita si Covasna cu majoritate clara maghiara sunt printre cele mai slab dezvoltate judete din Romania alaturi de Botosani si Vaslui. In altreilea rand, ca refuza sa vorbeasca romaneste este arhicunoscut dar se alica doar la comunitatile copacte de secui din judetele mai sus amintite.Daca o sa calatoriti la Cluj, Oradea sau Satu Mare o sa vedeti ca toti stiu romaneste. La buna vedere!

 8. Ca sa cunosti cu adevarat convietuirea romanilor cu minoritarii in RO, trebuie sa traiesti acolo, aproximativ un an de zile. Altfel ,vorbesti din …ziare si …dupa ureche. Din fericire , am, cred eu, imaginea exacta a ceea ce poate fi numita realitatea de zi cu zi a acestei convietuiri. SI MAI CRED CA DOAR ARDELENII SI BANATENII SUNT CEI MAI APROPIATI DE ACEASTA REALA CONVIETUIRE.Poate ca cea mai ilustrativa situatie e Banatul. (cele 4 -5 judete care il contureaza.) Exista aproape in fiecare localitate pe langa romani, unguri si nemti, sarbi,croați si slovaci,bulgari, cehi si ruteni.Proportiile sunt diferite,osciland intre 85 si 5 la suta.Fiecare nationalitate isi vorbeste limba acasa , la scoala,in biserici, pe strada, in magazine etc. in acelasi timp vorbind si limba romana, intre ei, intre ei si romani, poate ceas de ceas si zi de zi(cel mai des!)
  Cine citeste ” BUDULEA TAICHII” sau romanul ”MARA ”de Ioan Slavici isi poate da seama cel mai bine de aceasta realitate. Si daca nu ma insel ,ea dureaza de mai bine de 200 de ani! Indiferent ca e vorba de sate sau de orase.

 9. Cred Sovata este un exemplu foarte bun de aratat la UTA si celelalte minoritati din RM ca vor continua sa traiasca la fel in limba lor neatinsi de nici o asazisa romanizare de care s-ar teme. Intradevar fiind o zona turistica ar trebui sa vorbeasca macar franceza sau engleza daca romana este complicata sau au o problema. In centrul Romaniei este o mini zona de vreo 600K de locuitori majoritari secui nu maghiari. (Harghita, Covasna si un pic din Mures) cea mai pitoreasca din Romania si probabil din Europa (dar si cea mai slab dezvolatat economic adica singura resursa este turismul si cred ca asa trebuie sa stea sa nu se altereze natura). Secuii se autoidentifica ca maghiari in mod gresit caci ei sunt triburi turcice (mai aproape de Kazahstan) altfel sunt buni cetateni romani va zic eu. Cat despre maghiari si romani, este povestea dintre nemti si francezi sau rusi si ucraineeni sau basarabeni si maldavani. Nimic nou sub soare. Cred ca mergeti pentru natura pe acolo si nu pentru politica. Sa aveti o vacanta frumoasa. (maghiara este mult mai complicata ca romana deci nu va apucati sa o invatati). Este una din putinele zone din lume care ma relaxeaza intradevar ca vacanta cu neajunsurile care le mentionati dar sunt multe pensiuni care stiu franceza de exemplu si chiar cateva unde se vorbeste chiar bine romaneste. Secuimea in general este o zona frumoasa si ospitaliera. Profitati !

 10. Eu cred ca nationalismul e alimentat mult de politicieni, e ca un fel de fotbal unde suporterii se bat pentru nimic. Sunt oameni molipsiti de acest virus si altii nu.

  Uite prin ’99 am ajuns la Chisinau cu o masina cu numere de Mures MS, aveam problema cu o roata, am oprit la o vulcanizare, si am cerut sa o repare. A iesit un rus, zoios din cap pana in picioare cu o tigara in gura. A intrebat ce dorim, am vorbit romaneste cu el, nu intelegea nimic, am aratat roata. A reparat roata, eu am scos banii sa-l platesc si a refuzat categoric sa ia banii, i-am bagat banii si in buzunar, i-a dat inapoi, a zis ca venim de departe si nu vrea sa ia nici un ban. Asa am si plecat.

  Cunosc foarte multi rusi din R.Moldova care vin in romania , sunt si rusi din rusia care fac afaceri in romania, nu vad probleme de limba sau atitudine, fiindca nu sunt nationalisti. Dar ce surpriza sa descoperi profesori romani care stiu rusa foarte bine, acelasi Florin Piersic. Am mai cunoscut basarabeni care au fost in garda de fier si au stat ani de zile in inchisoarea din Adjud, stiau bine rusa! Bunicul meu a avut un frate care a fugit in romania dupa razboi si prietena lui rusoaica a fugit de acasa si l-a gasit acolo, au trait impreuna vreo 50 de ani, nici nu zici ca e rusoaica.

  Exista oameni, dar exista nationalisti. Suntem in aceasi barca pe planeta pamant, nationalismul tine de secolele trecute.

 11. Păi este destul de complicat, avem o istorie interesantă şi un şovinism pe măsură de ambele părţi, dar coabitarea a fost bună la nivelul oamenilor simpli.
  Dacă nu vă servesc în limba română din motive şovine, puteţi apela la protecţia consumatorului şi o să vă servească pe viitor. Dacă se poate postaţi şi numele.

  De ce încă nu vorbesc!?
  Niciodată nu cred că se aşteptau la o turnură aşa spectaculoasă, adică secesiunea Transilvaniei, fiindcă românii nu aia urmăreau, ci un stat autonom român şi un stat secuiesc sub coroana autocratului din Viena. Continuitatea romanilor niciodată nu a fost folosită de ardeleni pentru a susţine o lipsire de drepturi a maghiarilor, cum este de multe ori folosită acum(arătând că nu prea am progresat deloc, ba din contră), ci ca un răspuns la şovinismul maghiar, german, pentru a arăta că suntem şi noi o naţie nobilă.

  De fapt, şi la unire am promis că o să oferim drepturi secuilor, însă nu a mai ţinut doar de românii din Transilvania, continuitatea a început să dea un caracter imperialist naţionalismului românesc din cauza negocierilor de la Paris(unde Brătianu a susţinut de toate pentru a lua cât mai mult). În timp s-a impus teza că tot teritoriul presupus atunci că ar fi aparţinut romanilor, Dacia romană, de la Nistru la Tisa, aparţine de drept românilor indiferent de populaţie, toţi ceilalţi nu au dreptul la o identitate, urmând să fie supuşi românizării, dar cu respectarea unor drepturi, a demnităţii lor, spre deosebire de maghirizare. A ajuns să se susţină că toţi sunt români care şi-au pierdut identitatea, teză susţinută şi azi de mulţi. Deci nu se mai putea pune problema autonomiei, iar lucrul ăsta a căzut destul de prost pentru maghiari, le-a mai întărit înverşunarea.
  (O paranteză. Ca urmare a evoluţiei ştiinţei istorice s-a descoperit că Dacia romană nu era aşa mare, deci ne lăsa descoperiţi în Moldova, Muntenia, Maramureş, Crişana, şi însemna că nu am fost chiar ultimii pacifişti izolaţi, ne-am extins ca orice popor, am avut o istorie mai complexă, nu erau toţi romani. Dar asta nu putea susţine teza aia, că este teritoriul nostru moştenit, de aia a apărut dacismul, fiindcă permitea atitudinea aia extremă, care o vedem de multe ori la mulţi români şi azi. )

  Maghiarii s-au opus reformării imperiului şi practic au provocat această secesiune şi războiul, iar românii au încercat să recupereze să se răzbune pe alocuri. Pentru un popor ce se credea superior, înfrângerea a fost una foarte grea, nu prea uşor de uitat.

  Apoi vorbim de secui care erau partea cea mai războinică parte a maghiarilor, nu cred că le-a trecut vreodată prin cap să accepte situaţia, iar neînvăţarea limbii a fost o metodă de a sfida.

  Cam astea sunt motivele lor, dar asta s-a mai schimbat nu-i chiar aşa grav ca în trecut, dar au mai rămas oameni care pur şi simplu nu au învăţat, nu au avut şansa sau chiar nu învaţă, fiindcă mai nou suntem în UE şi pot lucra liniştiţi în Ungaria. A mai fost şi problema regiunii autonome din timpul regimului comunist care nu a fost dată de români, ci impusă, care a sfârşit imperativ, deci a afectat ambele părţi, a crescut înverşunarea şi neîncrederea, a dat naştere la un proces mai agresiv de românizare pentru a nu mai da URSS-ului şansa de a stabiliza ţara, a înverşunat ungurii şi mai tare fiindcă au pierdut autonomia peste noapte.

  Nu ştiu ce se poate face.

  Sincer este problema lor, doar ei pierd, fiindcă românii niciodată nu au fost prea atraşi de maghiară, deci se izolează.
  Într-un fel merită respectul fiind sunt o natiune demnă, care de multe ori în România este atacată pentru orice, nu am trecut nici acum peste acea euforie de la 1918, iar acel curent imperialist a agravat situaţia şi mai tare.
  Ambele părţi au comis greşeli înainte de 1918 şi după, ambele părţi pierd. Fiindcă fanatismul distruge ambele culturi, le ţine în întuneric: nu poţi promova o ştiinţă obiectivă dacă trebuie să protejezi ceva mit, în cazul românilor; nu poţi să progresezi dacă tu tot timpul eşti supărat pe ţara ta, în cazul secuilor.
  Cred că o autonomie inteligentă ar fi soluţia cea mai bună, ne-ar scăpa de aceast cancer ce distruge gândirea liberă şi ratională din România, ce produce frustrare şi tensiune(nu putem discuta nimic fără a vedea conspiraţii şi trădători) dar după cum vedeţi nici secuii nu fac paşi pentru a da încredere românilor, nici măcar nu învaţă limba. Ori în aceste circumstanţe „confruntarea” va continua mult şi bine blocând cele două natiuni în trecut, tot timpul în urma vestului.

  Dar nu-i ca în moldova fiindcă totuşi secuii nu ne sfidează statul atât de grav, ardelenii nu o să înveţe maghiara, apoi este problema lor cât respesctă legile şi doar ei pierd fiindcă dacă am trece peste acea gândire în termeni aproape nazişti de ambele părţi, am avea încredere unii în alţii, ardelenii le-ar oferi autonomia visată şi meritată până la urmă, am trăi în pace şi ne-am concentra ambele naţiuni la rolul nostru în UE.

  Deci nu-i putem forţa, nici vrem să-i forţăm, România nu mai are politici de românizare de mult timp, dacă nu vor, ei pierd. Nu ar trebui să vă deranjeze, dacă credeţi că-i ceva intenţionat, urmaţi sfatul.

  • Nu se poate trece cu vedere cu ce au facut ungurii in istorie. Romanii nu aveau voie sa poarte camasa pe ei numai oentru ca erau romani in imperiul austro-ungar desi erau majoritari, nu trebuiau sa construiasca decat biserici de lemn ca sa nu se pastreze in timp si sa nu dainuiasca. Armata a -4 romana din Transilvania este cladita de romanii ardeleni ca o evolutie a gherilei romanesti din Ardeal ipotriva asupritorilor maghiari. Bunicii mei, le pastrez si acum carnetul lor de refugiat de la 1940 de la Oradea in care viata le-a fost salvata numai ca au reusit sa se urce pe acoperisul unui tren in noapte , printre ultimele parasind Oradea (Partium/ Crisana) temporar ocupat de horthysti. Este o vina impartita intradevar dar ungurii sunt veniti pe cand noi dacii suntem de la Tisa la Nistru de cand lumea (nu ma refer numai la Dacia romana ci la Dacia si daco-geti). Sunt ca maldavanii din Basarabia , niste venetici. Daca ar invata romana ar avea un business mai bun in Secuime si nu ar fi cei mai saraci ca zona chit ca individual acele pensiuni le aduc destul de mult chiar mai bine daca ar lucra prin Bucuresti plus a gramada de fonduri europene de dezvoltare multe chiar nerambursabile. Sa nu uitam ca Secuii nu sunt maghiari mai sus se mentioneaza ca ei sunt strajeri, stramutati din taigaua bactriana kazaha acum 1000 de ani de urmasii lui Atilla (ungurii) sa le pazeasca granitele. Secuii nu exista decat in Romania si sunt parte din bogatiile spirituale ale RO daca le putem denumi asa ca si svabii din Banat de exemplu sau saii (urmasii teutonilor) toti adusi sa pazeasca impotriva cui, a bastinasilor a romanilor , a daco-getilor. Cat despre romanizare, hai sa discutam de maghiarizare fortata in timpul austr-ungariei nu numai a romanilor dar si a altora (slovaci, sloveni sau ucraineeni (galicieni))

   Daniel Roxin (un istoric real) are un serial interesant la TV si acum este si pe Youtube.

   https://www.youtube.com/watch?v=K0GK6-gtEFo

   Sa nu uitam intradevar ca inaintea regalitatii Bratienii (PNL) au creat Romania si Romania Mare, ei au fost vizionarii acestei natiuni, IIC Bratianu a plecat in cautarea unui rege la 1860 dupa ce a conchis ca numai germanii pot garanta unitatea unui stat national roman modern si l-a adus pe Carol I atunci cand se creau state moderne in Europa peste tot: Italia, Franta sau Germania. Am zis intotdeauna ca inaintea palatelor si a castelelor celor care au creat si domnit in Romania punctul unul in plecarea in descoperirare acestui stat natiune trebuie sa fie vila Florica a Bratienilor de la Arges. Acolo s-a pus si trasat Romania in istorie inainte cancelariilor occidentale si orientale. Daca acele ziduri ar vorbi oare…cata istorie cunsocuta si necunoscuta. Este o mare greseala aceasta nejustificata zic eu raceala politica cu Rusia din ultimii 20 de ani (cauzata de maldavani si romani mofturosi) tinand cont de contributia majora a imperiului rus la crearea si garantarea statului modern roman, a regalitatii romanesti si mai apoi chiar a sovieticilor in aparararea romanilor in fata nazistilor si a momentului 1989 cand au contribuit decisiv la inlaturarea comunismului. Am fost in Bucuresti atunci abia student , mii si mii de „turisti” sovietici cu autocarele lor „Turist” parca era ieri, si apoi…bum ! un episod negru parand fara sfarsit s-a terminat si apoi lumina cea a progresului.

   Cine vrea sa invete istoria unei natiuni mari , cea a romanilor aici trebuie sa inceapa:

   http://culturabratianu.ro/ro/section/vila_florica

  • IVGA?!
   A auzit de scandalul STUART RAMSAY din Romania ? Ai avut cumva posibilitatea sa-l vezi? Ce stii (vizual, auditiv si in scris ) despre grupul de secui care la 1 Decembrie 2015 au intentionat sa provoace acte terosriste la TG. MURES? DIICOT din Ro ancheteaza cazul , care a si fost deferit justitie din RO! Dar e …tacere pana acum! Ramsay este si el pe rolul DNA , MAI si MAE DIN RO AU CERUT JUSTITIEI BRITANICE ANCHETAREA GRUPULUI SKY NEWS CARE A FILMAT IN RO CHIAR LA LONDRA. PT TRAFIC ILEGAL DE ARME. sI PESTE CHESTIA ASTA S-A ASTERNUT TACEREA . ( de 2 luni ) De partidul extremist maghiar JOBBIK , afiliat celui a lui V.ORBAN la putere acum in UNGARIA ?
   Exista extremism nationalist in UNGARIA care e puternic infiltrat in RO !Si care ameninta cu acte teroriste in ARDEAL ! Nu de azi de ieri !! Noi stim bine aici in RO ce se intampla si de ce !Si totusi oamenii simpli unguri si romani se inteleg si nu dau apa la moara extremismului terorist maghiar ! Eu traiesc intre unguri toata ziua si stiu !

 12. Pro-romanul si unionist Dl. Putin nu se lasa. Atat el cat si Jirriovschi au facut dezamagiti comentarii despre deciziile americane recente care urmeaza cumva cele ale UE de a federaliza RM si a continua agonia RM (cu dezintegrare ulterioara si nu imediata) si nu a o imparti care la cine cu efect imediat. Eu nu stiu ce va face unul ca Dodon daca va iesi presedinte cumva in RM ? va inchina el personal RM Romaniei ca sponsorii lui de la Moskva se pare ca nu se lasa 🙂 si asta este politica lor strategica. Kaliningrad #2 (Transnistria) si Crimeea. Romania ar trebui sa intre in CSI daca vrea sa se uneasca cu Basarabia 🙁 mai repede 🙂 Cred fara gluma ca o intilnire la cel mai inalt rang (la Moskva sau Bucuresti) este totusi astepata de 25 de ani unde RM trebuie sa fie discutata printre atatea altele

  Bravo Rusia ! (declaratii de ieri al lui Putin)

  http://www.ziare.com/international/rusia/putin-romania-e-pe-lista-daca-vrem-sa-reconsideram-rezultatele-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-1434931

  • Bodiu a fost o coada de topor romaneasca in mana muscalilor. Au fost destui de-a lungul timpului prin RO daca ne gandim la Petru Groza sau Gheorghiu Dej si cativa altii dar si prin Basarabia. Fara ei nu se putea instala comunismul intr-o tara ostila acestei doctrine cum a fost intodeauna si este RO. Biserica rusa a Moldovei (Vladimir) trebuie desfiintata imediat in RM (lucru asteptat de 25 de ani) si credinciosii (re) asimilati la Mitropolia Basarabiei. Cu aceasta biserica este imposibila unirea si chiar apropierea RM de RO si UE daca asta se vrea directia. Asta trebuie sa o stie fiecare prin RM statalist sau ne statalist care merge spre Europa. Aceasta biserica este prin ea insasi o coada de topor in mana muscalilor si un element de manipulare. Este un element de rezistenta rusesc printre atatea altele (ex. mass media), folosit ca element promotor statalist recent de rusofoni (Dodon & Co) pentru manipulare. Sunt multe asemenea cozi de topor inca prin RM nu neaparat maldavani dar chiar din pacate basarabeni. Lupu sau Dodon daca ies presedinti va fi foarte rau cred, un Maidan va fi in RM tinand cont de programul politic si situatia dificila precara internationala a RM in opinia mea.

 13. Asa multe discuții din nimic. Chiar asta este imuportant de ce cineva nu a răspuns la un restaurant in limba română. Da nu a vrut! Și avea tot dreptul. La urma urmei sunt drepturile fundamentale ale omului de a vorbi in limba maternă. Mă miră faptul că cineva se indignează că chipurile este ignorat. Eu am fost recent in SUA, la Florida, am intrat intr-un restaurant și am fost deservit de chelneri care vorbeau numai spaniolă (foarte mulți locatari de acolo nu cunosc Engleză). Nici pe departe nu am crezut că sunt ignorat și nici nu am atras atenția. Dar aici la Sovata intr-un loc așa de frumos, se fac probleme din nimic. Nu ajunge de ațâțat spirite in Moldova din cauza limbei, ai sa o facem și in România.
  La sfârșit Vă indemn pe toți să cunoașteți mai multe limbi! Și atuncea veți mânca liniștit n orice restaurant.

  • Mi se pare ca exista legislatie in romania (exista sigur in alte tari gen franta) care impun firmele, statul, institutiile, vanzatorii, sa afiseze, vorbeasca cu publicul (clientii) in limba romana in primul rand dupa si in alte limbi. In SUA nu exista limba de stat peste tot, la ei multe sunt altfel.

   Din punct de vedere al businessului insa, cu cat mai multe limbi stii si cu cat mai prietenos esti cu clientii cu atat mai bine este. Pana la urma tu vrei sa vinzi si clientul sa zica de bine, sa se mai intoarca. Nationalismul nu prea isi are loc in aceste domenii, un astfel de angajat ar trebui inlocuit rapid.

   Din punct de vedere uman, cred ca si clientul trebuie sa fie prietenos, sa cunoasca mai multe limbi, sa gaseasca o solutie umana.

 14. Pingback: Vacanța la Sovata – Elena Robu Blog

Lasă un răspuns