Naționaliștii

61

Zilele acestea mă aflu în Sovata, România, un oraș turistic pitoresc, unde este recomandabil de venit în fiecare an, în special pentru unicitatea Lacului Ursu. Acesta este cel mai mare (40.235 m²) lac heliotermic din lume și este unic în Europa datorită proprietăților deosebite ale apei sale. Și pentru că știu ce este bun, stațiunea este arhiplină de basarabeni.

Sovata este un oraș în județul Mureș, Transilvania, unde majoritatea locuitorilor sunt maghiari (87,66%) dintr-un total de peste 10 mii de cetățeni. Aici românii sunt considerați o minoritate și reprezintă doar puțin peste 8%.

Totul este bine și frumos până în momentul comunicării în localuri, restaurante sau magazine. Aici majoritatea populației vorbește limba maghiară. Unii merg și mai departe și nici măcar nu vor să îți răspundă atunci când sunt întrebați în limba română. Este de înțeles, potrivit istoriei, că în această zonă locuiesc foarte mulți maghiari și că limba de comunicare în principal este maghiara. E ok, ne acceptăm așa cum suntem, cu istoria și limba maternă, dar eu ca cetățean din R. Moldova care nu cunosc maghiara și care am venit în Sovata, România, ce vină am că întreb în română și nu mi se răspunde sau sunt ignorată? Evident, nu vreau să generalizez, sunt cazuri și cazuri, maghiari foarte amabili care îți vorbesc în română fără niciun pic de naționalism. Un exemplu este și gazda pensiunii Elisabeta, unde stăm.

Știu că sunt multe persoane de dicolo de Prut, adică din România care îmi urmăresc blogul și se implică prin comentarii, pentru care fapt le mulțumesc și le sunt recunoscătoare. Tocmai de aceea aș dori un punct de vedere la această temă. Mi se pare oarecum bizară această situație. E similară cu cea din R. Moldova unde se vorbește rusa masiv, chiar dacă nu este limbă oficială.

Să nu fiu înțeleasă greșit, nu e vorba de nerespectarea drepturilor minorităților etnice. Vorbim totuși de o situație în care în instituțiile publice, în localuri de menire socială, în restaurante, locuri de agrement, ar fi preferabil să se vorbească limba oficială a țării sau o limbă de circulație internațională, dacă vorbim de zone turistice.

Hai să ne lămurim ce facem cu acest naționalism, pe alocuri exagerat.

Distribuie.