Muzeul Ocupației Sovietice sau despre cicatricea din mințile noastre

4

Se face aproape un an de când la Chișinău a fost deschis un Muzeul al Ocupației Sovietice (care se află în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară din Chișinău), un muzeu care era de neconceput în perioada guvernării comuniste. Grație îndemnului colonelului în rezervă Andrei Covrig, cel care a fost un ghid extrem de informat în călătoria mea prin istorie, am descoperit și am trăit o parte din teroarea prin care au fost impuși să treacă sute de mii de basarabeni. Iar pentru asta țin să îi mulțumesc chiar din strartul acestui material.

Consider că Muzeul Ocupației Sovietice este un loc pe care ar trebui să îl vadă fiecare cetățean al R. Moldova, dar mai cu seamă cel pentru care perioada sovietică a fost cea mai frumoasă din viața sa. Este bine să meargă în acel subsol al terorii și cei care continuă să își vadă viitorul alături de Federația Rusă, țară care a crescut călăi precum Stalin.

Cred că nu doar cei care au trăit în acea perioadă (și care sunt din ce în ce mai puțini), dar și tinerii ar trebui să cunoască adevărul istoric, care din păcate este atât de mult speculat de politicieni în interese înguste, personale sau de partid. Oamenii trebuie să cunoască și consecințele perioadei de ocupație sovietică, pentru că ceea ce suntem azi este în mare parte ceea ce au semănat sovieticii în mințile părinților noștri. Nici cele mai frumoase povești de succes dintr-o Europă înfloritoare încă nu au fost pe deplin suficiente ca să schimbe această mentalitate și să sădească acea semință de demnitate în mintea moldovenilor.

Bine a spus cine a spus că ”niciun cetățean care-și îndeplinește serviciul în cadrul armatei naționale nu trebuie să fie educat prin simboluri militare sovietice și cu o mentalitate de ”învins” în fața ocupanților”.

Mergeți și vizitați acest muzeu!  Prețul la bilete este de 10 lei pentru maturi și 3 lei pentru copii. Este chiar nimic pe lângă tot ce veți vedea acolo, pe lângă durerea pe care o simți în toate pozele, picturile sau obiectele. E o suferință pentru întreg neamul, pentru toți cei care au fost deportați, pentru toți cei care au fost uciși.

Public mai jos câteva imagini pe care le-am făcut la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, care găzduiește și Muzeul Ocupației Sovietice.

Arborele geanealogic al Mușatinilor. Iată rădăcinile domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și ale noastre!

Durerea războiului de pe Nistru

Eroii care au murit în războiul de la Nistru

Un perete al rudelor noastre deportate în Siberii de gheață

Vagoanele terorii…

Potrivit unor cifre, peste 1.5 milioane de basarabeni au fost deportați și uciși în perioada ocupației sovietice.

Ce aveți de câștigat vizitând acest muzeu? Aveți de câștigat respectul celor care s-au sacrificat pentru binele nostru.

Iată cum puteți găsi mai ușor muzeul:

P.S. Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. Sofica Rotărița on

  Republica Georgia
  ———————————–
  Alte locuri de vizitat:
  – la Tbilisi: Muzeul ocupației sovietice de pe Bulevardul Rustaveli,

  – Teatrul marionetelor, Teatrul de Pantomimă, Băile sulfuroase Abanotubami, Cetatea Narikhala,
  cartierul și Panteonul Mtatsminda, strada turistică Chardini, strada Davit Aghmashenebeli,
  Parcul de agement de pe versantul sudic al munților/cu un funicular/
  – orășelul turistic Sighnaghi din Cahetia, situat pe niște coline
  cu o priveliște uimitoare spre Valea Alazani la frontiera cu Azerbaiidjan.
  – cetatea și lacul Ananuri,
  – vechea capitală Mțheta la 22 km nord-vest de Tbilisi,
  cu o veche catedrală Svetiskhaveli și relicvele Sf. Nino.
  Starețul disident anti-comunist Gabriel este înmormântat în biserica adiacentă. Loc sfânt de pelerinaj.
  – orășelul Kazbegi din munți la nord la frontiera cu Rusia pe drumul istoric militar gruzin,
  la 157 km de la Tbilisi, cu biserică Gergeti pe un vârfușor.
  Puteți pleca cu microbuzul de la stația Didube din Tbilisi.
  – eventual regiunea Svanetia din partea de nord-est a Georgiei.
  Eu n-am riscat s-o fac, niște turiști olandezi m-au avertizat că drumurile acolo erau alunecoase
  și ei s-au răsturnat cu o mașină de ocazie.
  Tot Svanetia mai este renumită și prin caracterul rece și distant al locuitorilor.
  Chiar și gruzinii nu se prea aventurează pe acolo.
  Pe youtube am dat întâmplător de un film gruzin despre două clanuri rivale din Svanetia,
  care s-au nimicit reciproc, omorând chiar și copiii, ca să nu mai existe nici un urmaș.

 2. Este cinic intradevar un asemenea muzeu in RM cind inca lb. rusa este la putere in media si nu lb. romana iar la conducere au ajuns din nou, democratic de data asta bolsevicii chiar aia extremisti. Lectia istoriei si mai ales ca istoria nu iarta nu s-a invatat deloc. Concluzia este ca populatia isi (va) merita soarta ma gandesc. Este si mai cinic de vorbit de Musatini tinind cont de indemnurile lor in timp referitor la relatia cu muscalii si pericolele care peste timp s-au adeverit dar nici o lectie a istoriei nu s-a invatat ba mai mult se rescriu aceste istorii de muscali pe Bic care unii nici romaneste nu stiu. Regretul in final la alesii chiar democratic recent este ca nu s-a ocupat tot teritoriul sa se aleaga praful de tot la 1812. Este chiar cinic si fara speranta. A fost inutil 1989 in RM ba dimpotriva a dat sperante desarte unei populatii condamnate la sclavie intelectuala si sociala si se ajunge dupa 25 de ani intr-o inchisoare si mai mare tot cu muscalii si mankurtii la putere. „This is way too stupid to understand !”, ar zice occidentalii, nu exista expresie in lb.romana sa fie tradus asemenea dezgust as zice ca este aproape de „Hai siktir !” S-auzim de bine !

 3. „Razuiti putin Rusul si veti gasi dedesupt un Tatar” (Joseph de Maistre). Cu alte cuvinte, veti descoperi un alt sistem de judecata in care pefidia, ipocrizia, cruzimea, despotismul, servilismul fata de putere, ura fata de occident si fata „strainatatea apropiata” sunt caracteristici de baza. Aceleasi metehne bolnavicioase le descoperim si la politicienii din varful puterii de astazi din Moldova. Fiind mostenitori ai partidului defunctei balcaze, nu canta nici in somn „Desteapta-te Romane”!. Canta, ingana pe furis, din aspiratii taristo-bolsevice si din servilism „Desteapta-te matuska-Rusia sau CSI, sau Papu-Asia. Pentru ca acolo e guleai, bezna si veliko-talharie cat incape. Acolo, folosindu-se de moldovenism „, de Cantemir, de Miorita, de Stefan cel Mare, de Eminescu, de Creanga, in numele unui „pretext economic” cu mere otravite, ca factor marxist-leninist-putinist „determinant” , vor sa impinga Cu FR nu poti fi conciliant. Poti fi conciliant cu Germania, cu Franta, cu Japonia, cu Laponia chiar. Da, parafrazandu-l pe Cantemir, molodvenii sunt fiii vechii Moldove, insa fac parte din marele trup al romanismului. Cei care pervertsec adevarul istoric, adevarul despre rana deschisa, sangeranda a moldovenilor, duhnesc a „boala” pe acest popor. Ar fi bine sa le dezgropam trecutul tutror sterpaturilor si sa-i ingropam pe ei…

Lasă un răspuns