Moldovenii și treuca

8

De fiecare dată când ieșeam din Moldova, peste hotare, diferența izbitoare care îmi sărea în ochi era felul în care arată oamenii (corpul și fața). Continui și azi să fiu cu multe semne de întrebare în ceea ce privește felul în care arătăm noi, românii/moldoveni. Pun mai jos și câteva poze pentru comparație. Am fotografiat oameni la întâmplare în Franța și am comparat-o cu o poză în care apar fețe chinuite ale femeilor de la Piața Centrală.

Cum se face că oamenii din Moldova arată ca niște butoaie gata-gata să explodeze? Eu cred că noi avem o mare problemă cu frigiderul și cu felul cum ne alimentăm. Măncăm mult și fără a respecta anumite reguli, lipsesc legumele din meniu și folosim prea multă carne de proveniență dubioasă.

Probabil, nicăieri în lume nu există expresia ”la treucă”. Doar la noi politicienii se bat între ei ca să ajungă ”la treucă” și după asta nu mai încap în sacouri de bine ce le este. Deputați, miniștri, primari, președinți de raion, consilieri locali, raionali, municipali – toți arată ca niște butoaie înainte de explozie.

Nu știu de unde ni se trage această poftă nestăvilită de a mânca. Dar ceea ce pot presupune, în timp ce lecturez ”Cartea Foametei” a Larisei Turea, (o carte excepțională de altfel) este că această dorință de a mânca permanent este în genele noastre, după ce buneii noștri au fost înfometați intenționat în anii 1945-1947. Dar pe de altă parte, dacă au fost înfometați buneii noștri care au știut prețul pâinii, de ce astăzi suntem atât de risipitori, irosim atâtea alimente, în timp ce undeva cu siguranță cineva moare de foame.

Ceea ce am remarcat este că în reclamele de la televizor în Franța este promovat cultul unei alimentări sănătoase. Copiii sunt învățați să consume multe legume. Reclama îi îndeamnă să învețe să mănânce sănătos, așa cum ar învăța să scrie sau să citească. Într-o altă reclamă, chifla îl îndeamnă pe un cumpărător să nu o ia de pe raft, dacă nu are nevoie de ea sau dacă o va arunca undeva în frigider sau la coșul de gunoi, pentru că nu a fost consumată în termenii indicați pe ambalaj.

Ce se întâmplă însă la noi? În R. Moldova copiii la grădinițe sunt alimentați cu produse dubioase. Meniurile nu sunt deloc sănătoase și nici atractive. La ce grădințe li se oferă copiilor fructe și legume? De cîte ori pe săptămână?

Și ne mai mirăm de ce oamenii mor la 60-65 de ani și de ce cimitirele sunt pline.

Soluția ar fi ca la nivel de stat să fie elaborate politici prin care oamenii să fie educați să consume alimente moderat, iar începând cu gradinița și școala, copiii să fie învățați să consume fructe, legume, să aibă o alimentație sănătoasă. De acolo pornește totul, de la copiii noștri.

Pentru că, dacă nu ne-am mai gândi atât la mâncare, am pune în capul listei alte valori, am fi mai critici față de tot ce se întâmplă în jur, am fi mai înțelepti. Iar înțelepciunea nu are cum să nască monștri la guvernare.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. francezii in general tin la silueta si au o gastronomie elevata. Dar uitati-va la americani, ce procent mare de obezi au in societate, acolo motivul principal fiind masa luata la fast-food.Intr-adevar pentru a manca sanatos ai nevoie de educatie si bani’; la romani fiind necesare amandoua conditiile,Apropo, luati cativa moldoveni basarabeni din Chisinau de exemplu,dupapozele aratate mai sus si transferatii cu traiul in Montpellier. Dupa o perioada de acomodare si trecerea a minim un an nu o sa-i mai cunoasteti, deoarece mediul inconjurator schimba oamenii in toate cele. La buna vedere!

  • Am fost recent in america, San-Francisco, nu am vazut obeji mai multi ca in Franta. Mai circulati prin lume si nu repetati propaganda comunista cu obezii din America. Apropos, pe care i-am vazut mai rotunzi pe acolo vorbeau limbi din europa de est, asia sau emigranti. Nu pot caracteriza nici francezii deosebiti, daca ma uit in Belgia, Italia, Spania, Portugalia, UK, Olanda, Elvetia, Germania, Suedia, la ochi procentul de obezi e la fel ca in Franta.

   O alta observatie este ca in vest se consuma totul din farfurie, nu se ia nimic in plus de dragul de a umple farfuria, nu se vorbeste atat despre mancare, si in general mananca mai putin dar mai calitativ. Acei din fostele tari comuniste, sunt disperati sa manance, isi pun mult in farfurie si lasa mult in farfurie. Despre petreceri nu mai vorbesc. Deci nu foamea sau lipsa mancarii e problema.

   Mai pot observa ca ai nostri sunt frumosi pana pe la ~22 de ani, dupa care daca compar oameni din vest cu est, mi se par mai in ordine acei din vest. Daca compar dupa varsta de 50 de ani, acei din vest arata bine si sunt vioi, iar acei din est vai de capul lor si la minte si la trup. Desigur daca se muta in vest incep sa se transforme si sa arate mai bine. Pot pune colegi de clasa, frati unul langa altul care a plecat in vest si care a ramas, diferenta se vede cu ochiul liber, in favoarea celor din vest, chiar daca in vest lucreaza mai din greu.

   In vest nu mai exista tarani si oraseni, agricultura mai fac 3% si o fac mecanizat. In general motivul pentru care lumea se ingrijeste este fiindca daca arati mai bine poti lucra mai bine, ai mai mult succes sa te vinzi, sa vinzi, sa obtii un post mai bun, sa lucrezi cu altii cot la cot, sa fii mai convingator, sa-ti gasesti partener. Si pana la urma vrei sa traiesti cat mai mult si sanatos, fiindca e bine.

   Daca ne uitam la interviurile regelui Mihai si familiei lui, au spus ca au fost uimiti la intoarcerea in romania de oamenii simpli schimbati. Nu mai erau oameni zvelti, prietenosi, senini la fata, ci aratau obezi cu o expresie faciala nenaturala si caracter rau. Bunicii mei au trecut prin foame si razboi si nu ii tin minte sa lase ceva in farfurie, sa faca risipa, sa consume cum se consuma acum, sa fie grasi sau sa se indoape la nunta. De fapt ei se comportau ca acei din vest, si mereu refuzau sa se comporte ca „bosecii”.

   In primul rand ar trebui facut curat pe strazi, lichidat comertul stradal. Impus control strict al alimentelor, trasabilitate. Sa aiba toata lumea wc, canalizare, apa curata curenta. Lichidat franzeluta si bucuria, astea sunt bombe, trebuie sa fie brutarii locale, producatori mici de dulciuri in fiecare sat. Introdus retele de supermarkete in toate satele, lichidat gheretele si barurile in forma lor actuala. Pus fiecare sa plateasca bani seriosi pentru asigurarea medicala. Deconectati de la modelele de comportament sovietice. Introdus limba engleza obligatoriu in programul de invatamant, ca omul sa poata vedea ce se intampla in lumea mare. Ridicat pretul la tigari si bauturi alcoolice sa fie ca in europa. Reorientat retelele de vanzari sa nu se aprovizioneze din est ci din vest, sa mai schimbe moda asiatica pe cea europeana.

 2. François Villon on

  GETICA
  ———————
  75.
  Je re-viens chez mon Zalmoxe
  le Bon Dieu qui est détox
  je le prie de me parler
  comme toujours: de me guider
  76.
  C’est Lui mon Bon Patron,
  écoutons bien son son;
  c’est lui, le vrai mirage,
  il nous parle, tous, sans age.
  77.
  „il me dit des mots d’amour”
  et bien sur, vers lui je cours,
  il me dit des mots cachés
  dans un monde plein de péchés
  78.
  Père Zalmoxe, le Roi des Cieux
  donne-moi, serment des Dieux
  79.
  – Je te prie, mon cher poussin,
  Que tu sois, cet écrivain;
  Que tu écrives jour et nuit,
  Car tu sais, lequel, je suis.
  80.
  ton devoir, c’est l’écriture
  tu choisis bien les tournures
  c’est un livre mystérieux
  qui vous vient d’en haut, des Cieux
  81.
  et pourtant tu es mon fils,
  ne t’attache aux idées fixes !
  pour ce jour je te dirai
  es-tu mon fils adoré
  82.
  je te remercie, parrain,
  – adorable, petit Tintin !
  *******************************

 3. Salutări!!!! Nu vrau să critic pe cineva, în afara de persoana mea, sa ma critic pe mine însuși, că multe ori nu procedez corect. Ca orice om, greșesc. M-ă lupt cu persoana mea permanent.Prin acesta văd că mă simt mai ușor, că-ci mă optimizez.Lupta cu egoul meu, m-ă face să-mi fie mai ușor să trăesc.
  Dumneavostra faceți comparație cu cei din Franța, majoritatea orășeni,pentru care a fi obez, este echivalent cu lipsa de cultură.Această părere este specific pentru intelectuali.Dar și în Franța la sate nu se mai ține cont de aceasta.Țărănimii este caracteristic să muncească.Dar intreb-i pentru ce muncesc ei ? Spun, ca să avem o bucată de pîine pe masă.În trecut se mînca mai mult și oamenii nu mai țineau cont de siluetă.Ei nici nu aveu timp să se gîndească la siluetă.Mai puțin consumau băuturi alcoolice.Ei aveau o obezitate dar o obezitate sănătoasă proporțională.Deacea că ei mîncau ca să aibă puteri să muncescă că-ci munca la pămint era grea.Prin starea de gospodărire a cîmpului cu mînuțele proprii, se făcea clasificarea țăranului și statutul lui social în comunitatea dată.Nu era vorba de grasă și frumoasă ,cum se obișnuieșde de a vorbi pe la noi. Obezitatea nesănătoasă de la noi este prezentă la oamenii care consumă mult alcool Vin,vodcă ,biere susținută de bucate grase în ponderență
  După mine actualmente caracterizez oamenii după gradul de supraponderare a organismului.Majoritatea lor au instinctul porcului mănîc dorm ,m-ă trezesc măninc.Alt ceva nu-i preocupă.Nu-i preocupă nici starea națiunii,nici frumusețea ce ne înconjoară, niș cea ce mănîncă.Gîndul lor este să măninc , să mănînc mult să măninc.Și activitate zilnică a lor este redusă numai la căutarea celor necesare stomacului,sub diferite forme. Și cu cît predomină acestă gîndire, cu atît mai rău este de trăit în țară.

 4. 1 din Romania on

  Alimentatia in exces, uneori nesanantoasa, este o parte a problemei.
  In Belgia,cartofii prajiti (frietjes) sunt consumati in Flandra cu o frenezie greu de gasit in alte parti. Cartofii prajiti, hamburgherii, carnatii prajiti, cremwurstii cu tot felul de dressinguri si maioneze, etc, la care se adauga, bere, multa bere, si, de ce nu, la final, un trabuc, reprezinta obiceiuri obisnuite in partea de est a Belgiei, aproape de Olanda. In Germania asemanator, nu mai intru in amanunte cu Oktoberfest-urile binecunoscute si cantitatile uriase de cartofi prajiti, dressinguri/maioneze, wursti si bere pe care germanii de toate varstele le consuma si cu aceste ocazii, dar si in restul timpului… In sudul Italiei (dar si in alte zone din Italia), in familiile traditionale se coace paine la fiecare masa si aceasta se consuma calda, in cantitati mari, impreuna cu branza, carne, etc. Nu mai vorbesc despre consumul de paste fainoase si pizza din Italia, despre care medicii spun ca asemenea alimentatie este de fapt „moarte asumata”. Exemplele pot continua.
  Cealalta parte a problemei, cel putin la fel de importanta, este lipsa miscarii. In partea noastra de lume, deplasarea in orice situatie cu autoturismul personal, este un mod de a demonstra statutul de om de succes, de om relizat. Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor active. Copii si adolescentii fac mai putina miscare in comparatie cu generatiile anterioare. Acum, cine „se respecta” isi duce odrasla cu autoturismul la scoala…. Odrasla nu prea mai face miscare si nu mai consuma energia remanenta care se tot acumuleaza sub forma de grasime… in directia obezitatii. Generatiile active merg la piata sau oriunde cu masina personala… Daca s-ar putea, plimbarile prin parc sau in creierul muntilor s-ar face tot cu masina personala… Dupa mintea unor oameni „moderni”, miscarea se face… la sala… O simpla plimbare pe jos, cu partenerul/partenera, in parc, la cumparaturi, in excursie, etc, este pentru fraieri, pentru…saraci… Meltenismul asta de 2 bani, lenea asta „boiereasca” si „elevata” de a sta inert la un birou, pe un scaun de automobil, pe un fotoliu acasa, de a petrece viata in acest mod, este de fapt… viata moderna… a oamenilor „importanti”, „de succes”… Desigur, timpul (lipsa lui) isi pune amprenta pe viata noastra, dar tot in occident am vazut si cunoscut cetateni obisnuiti sau chiar bogati (milionari in euro) care isi iau rucsacul in spate si pleaca la cumparaturi, uneori cu bicicleta, alteori pe jos, modest, fara fasoane.
  Prin urmare, alimentatia dar, foarte important, si lipsa miscarii cauzeaza probleme de sanatate cetatenilor din lumea moderna.
  Inca ceva: aspectul cetatenilor est europeni comparat cu aspectul cetatenilor vest europeni segmentul oamenilor in varsta. Varstnicii occidentali sunt realizati, veseli, au pensii bune, au o viata decenta, se plimba prin lume, au „curajul” sa se tina de mana si la 70-80 de ani, cei 40-50 de ani de munca nu le-au luat toata energia. Am vazut aceste lucruri prin mai toata Europa. Acum cateva luni, la Budapesta, varstnici din mai toate colturile lumii se plimbau aproape de miezul noptii pe malurile Dunarii, veseli, naturali, normali… Varstnicii romani sunt coplesiti de comunism, de munca grea si prost organizata, de greutatile vietii, de saracie si dispret. Pensionarii de la noi se gandesc cum sa isi asigure banii pentru hrana, medicamente, cum sa plateasca utilitatile, cum sa isi cumpere loc de veci, cele necesare inmormantarii, cum sa isi incheie socotelile cu lumea… neintelesi, cuminti si singuri…

  • 1. Flandra e nordul Belgiei nu estul. Nu exista diferenta de consum de cartofi prajiti intre flamanzi si valoni, consuma la fel. Cartoful prajit e mancarea valona, franceza, fiindca vine din franta de fapt, daca ai sa studiezi istoria Belgiei si a cartofului prajit ai sa intelegi de ce. Nu exista „frenezie greu de gasit in alte parti” la consum de cartofi prajiti cu sosuri si multa bere. As putea spune ca bere se consuma mult mai putin decat in romania sau moldova, nu ai sa gasesti la 3L si e destul de scumpa. Tu poate ai fost 1 zi acolo ca turist si ai stat la coada sa cumperi cartofi, ai fost doar pe unde umbla turme de turisti si ti-ai facut aceasta impresie, dar nu este deloc asa.

   2. Nu pot spune ca in vest au lucrat mai putin, dimpotriva pot compara pe multi din est care au frecat menta toata viata la comunisti, si acei din vest care s-au trezit toata viata la 4:30 si au venit acasa la 11 seara. Daca ai vazut cum se lucra in comunism (cam in toate domeniile) si cum se lucreaza in capitalism ai sa-ti dai seama ca in comunism viata era mult mai „usoara”. Sa nu uitam ca in multe tari europene pensionarii lucreaza mult dupa varsta de pensionare. Varsta de pensionare este mai mare. De america nu mai vorbesc. Cunosc pensionati in germania din fosta urss, au pensie la fel de buna ca nemtii, si tot ce fac mananca si se uita la tv rusa. Aici e vorba de societate care asa formeaza si asa face oamenii. In ultimii 10 ani in romania au mai aparut miscari slabe, in marele orase varstnicii au inceput si ei sa traiasca. Fiindca isi viziteaza regulat copii si nepotii din vest, incep sa copieze modele, sa fie mai liberi, sa se imbrace si distreze mai occidental. Sa manance mai calitativ. Cursele de avion ieftine le-au permis sa vada si ei lumea, sa se integreze in ea, sa nu mai aiba complexe de infioritate, sa absoarba si sa inteleaga o cultura pe care au pierduto, sa se uite in oglinda. Si in moldova multi stiu si le place modul occidental de viata, le place sa se tina de mana la 70 de ani, dar cand ajung in moldova, oftand isi imbraca hainele de batrani si se comporta ca in moldova.

   Nu se vor produce schimbari decat lent, si in anumite conditii.

   • 1 din Romania on

    Iar ai citit neatent (a cata oara?)… Sau…
    Hai sa iti explic ce spun mai sus, ca vad ca nu intelegi nimic si inventezi, insinuezi, fabulezi….
    Eu nu spun ca Flandra se afla in estul Belgiei, nu stiu de unde ai scos-o p-asta.
    Ce spun eu? Ca in Flandra am vazut consum de cartofi prajiti cum rar se poate intalni in alta parti. Nimic complicat pana aici. Am prezentat apoi un caz particular din estul Flandrei, zona spre Olanda. Vin acum chiar cu completari la cele spuse mai sus si spun chiar si orasul: Genk (Flandra, estul Belgiei, aproape de Olanda). Consideratiile din postarea mea de mai sus sunt urmarea experientei mele, inclusiv culinare, obtinuta in cativa ani de viata in acele locuri. Pana aici ai inteles, e greu de deslusit mesajul meu? Ai trait si tu in Genk, poti sa ma corectezi, ai niste argumente, ai niste experiente in locurile despre care eu vorbesc, putem gasi o cale de dialog, putem sa schimbam niste impresii? Sau… arunci asa, niste vorbe la kilogram…
    Ce faci tu in postarea pe care mi-o adresezi? Imi faci teoria cartofului prajit, imi spui ca e mancare valona, imi spui ca vine din Franta… Ce relevanta are asta? Eu nu fac istoria cartofului prajit si nu m-a interesat acest aspect in postarea anterioara (nici acum). Imi spui ca altii beau mai multa bere in comparatie cu belgienii. Si ce-i cu asta? Eu nu am afirmat ca belgienii sunt pe primul loc la consumul de bere, ci doar ca in Belgia se bea multa bere si ca alimentatia este mai degraba nesanatoasa… Imi mai spui ca am fost in Belgia ca turist si faci niste afirmatii aberante, greu de inteles: „Tu poate ai fost 1 zi acolo ca turist si ai stat la coada sa cumperi cartofi, ai fost doar pe unde umbla turme de turisti si ti-ai facut aceasta impresie, dar nu este deloc asa”. Deja comunici ca sa te afli in treaba.
    Eu nu stiu care sunt problemele tale cu viata si cu oamenii, dar pur si simplu bati campii in raspunsurile pe care mi le-ai dat pana acum. Faci niste afirmatii naucitoare incercand sa-ti demonstrezi opozitia fata de parerile exprimate, arunci in discutie niste teorii de care esti tu atasat, de multe ori potrivite ca nuca’n perete, considerand ca lumea trebuie sa le adopte, mai mult, sa vada lucrurile ca tine, sa existe dupa canoanele tale. Nu citesti sau nu intelegi continutul unei postari, apoi dai replici de pe pozitia de „Dumnezeu” pe pamant.
    In incheiere, modul tau de a replica, de a argumenta, retorica ta, te incadreaza in categoria „vampir energetic”. Te asigur ca este ultima data cand iti raspund.

Lasă un răspuns