Moldovenii își pun singuri cătușele sau despre protestul din 24 aprilie

8

Este total inexplicabil de ce să împiedici oamenii să vină la proteste. Dacă nu ți-e frică de popor, de ce să nu-l lași să se manifeste așa cum simte. Dacă oamenii vor să vină la Chișinău să participe la o acțiune de protest, de ce să le îngrădești acest drept?

De ce șoferii de microbuze din mai multe localități ale țării s-au conformat anumitor ordine ale șefilor lor? De ce și-au pus ei singuri cătușele pe mâini? De ce le este frică de faptul că își vor pierde locul de muncă și acel salariu mizer pe care îl primesc? Cine este acel care se va opune regimului, ordinelor? Cine va fi cel care va sfida teroarea, frica?

De ce polițiștii nu sunt de parte poporului, nu apără poporul, în slujba cărora ar trebui să fie, dar se apără pe ei înșiși în primul rând? Dacă s-ar găsi măcar un curajos între ei, lucrurile ar decurge altfel. Câți dintre ei se plâng pe salarii mizere și frică, dar nimeni nu face un pas pentru schimbare.

IMG_6888

24 aprilie 2016

IMG_6851

24 aprilie 2016

Da, oamenii s-au adunat și astăzi în PMAN să protesteze, ei vor să trăiască mai bine, vor să nu moară de foame, să nu își crească copiii în sărăcie, să nu le fie frică pentru ziua de mâine. Imaginile de mai jos vorbesc de la sine.

Dar protestele par să nu aibă o finalitate. Cineva este foarte interesat să discrediteze protestele pașnice, să le transforme în violențe și să îi pună la răcoare pe așa-zișii provocatori sau organizatori de proteste violente.

20160424_163652

Polițiștii la datorie, mai trag și ei o gură de cafea

Duminică, în timpul protestelor, s-au folosit gaze lacrimogene. Câțiva protestatari au avut de suferit, unul dintre civili a fost chiar luat cu ambulanța.

Revoluția nu se face cu 20 000 de oamenii, nici măcar cu 100 000 de oameni. Revoluția nu se face pe hârtie, nu se organizează pas cu pas, ea este spontană și exprimă voința oamenilor. Nu este deloc un îndemn la revoluție, este un îndemn la trezirea conștiinței civice. Protestul este un mod democratic de a manifesta, la fel cum democratic ar fi ca cei vizați de proteste să reacționeze.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. =Toader dela Tighina= on

  tot în acea duminică de 24 aprilie 2016-
  ————————————————————–
  Domnule Constantin Codreanu Pretins Unionist,
  ne dezamăgiți-
  1.
  Situl Dvs. sfatultarii md,
  de o lună de zile nu a fosr actualizat.
  NU ați publicat măcar o fotografie de la Congresul Unioniștilor
  sau Marșul Unionist din 27 martie 2016. L-ați lăsat baltă ! De ce ?
  Chiar nu găsiți nici un unionist voluntar să aibă grijă săptămânal de el ?
  2.
  Din presă, accidental /un editorial de Octavian Țâcu/
  am aflat că Duminică, 24 Aprilie 2016, ați ținut o ședintă a Sfatului Tării-2.
  În presă nu a apărut nici o informație.
  Mister ? Secrete ? Qui Prodest ?
  N.B.
  Ați lansat acest proiect Sfatul Țării-2 Unionist la finele lui feb. 2016,
  aproape simultan cu decizia mafioților oligarhi de a avea alegeri anticipate.
  Ăsta să fie misterul Dvs.electoral manipulativ ?
  Lămuriți-ne, dacă vă considerați curat, onest și cinstit.
  Dixit !
  ————————————————————————————

  • Nene Toadere…de la Tighina,nu inteleg pentru ce manifesti atata incrancenare anti – Sfatului Tarii 2 . Raspunsul meu/nostru ca romani din Romania este sa nu o iei/luati otova pe drumurile revolutionarismului de mucava ce se manifesta din plin , dupa cate se vede deja cu ochiul liber in spatiul pruto-nistrean.Scena politico- sociala din R M a devenit in ultimul timp si mai confuza , si mai imprevizibila si mai complicata decat era /este in ultimul an.Ultima manifestare de acum a Plarformei DA este ,cred. cel mai elocvent exemplu. Starea confuziiior de valori care bantuie actualmente UE , pare a fi nimic pe langa ce se petrece in RM.Sa nu crezi, intre altele, nici pret de o clipa ca RO apreciaza sau umbla cu dedesubturi privitor la odiosul PLAHOTNIUC. Clasa politica ”molotoveana ” este corupta de sus pana jos si n-are niciun sens personificarea ei . Mai mult, coruptia generalizata are cauze f. adanci impregnate in mentalul colectiv …molotovean.Asa ca pe aceasta structura orice e posibil.Nimic nu e previzibil. Orice manipulare produce coruptie intr-un fel sau altul.Cetateanul basarabean , saracul, nu mai stie, nu mai realizeaza unde incepe raul si unde binele, ca sa nu mai vorbim de restul problemelor derivate de aici Nu-l poti reformata intr-o …luna. Cere timp si nu putin dupa cate se poate constata..Categoric nu este el vinovatul , ci cei care se erijeza in formatorii lui. Si nu sunt nici putini, nici nediferentiati Sa-i mai insir?.Asadar, atat mai trebuia, sa fie prezenti si sa ia parte și ”unionistii” la aceasta degringolada tipica.Atat mai trebuia, sa existe si niscai exemple de incriminat si aratat cu degetul spre partea Sfatului Tarii (2). Au facut f f bine ca nu au iesit la rampa cu nimic!Asta nu insemana ca nu vor iesi cand vor gasi ei de cuviinta.Lasa-le aceasta posibilitate de analiza si sinteza, nu te repezi cu acuzele.Si așa inca acest ”Sfat ” nu este coagulat deplin , se misca inca pe baze contradictorii si concurential divergente.E o solutie in a-i spori divergentele ori dezbinarile? NU CRED! Constantin Codreanu caruia-i ceri socoteala si pe care-l acuzi vehement , desi tanar, pare a fi realmente cu capul pe umeri Cel putin pana acum. Mai ales ca acolo nu e singurul care e musai sa gandesca si apoi sa actioneze.Croitorul daca nu taie dupa masurarea cu centimetrul compromite si strica toata stofa . Ia deci un bob ragaz in gura, poarta-l cu limba printre dinti si asculta cum suna, inregistrand in acelasi timp cu liniste si atentie ce zic , si ce fac ceilalti. de pe… baricadele opuse. In Basarabia se da si se va mai da un… razboi f mare. Nu cu tunul,nu cu mitraliera,ci cu capul. Nu putem , nu avem dreptul sa fim prea mici pentru un razboi atat de mare.Hai,atunci, sa nu mai imprastiem venin in jur. Oricum mai este destul in REPUBLICA MOLOTOVA si fara nerabdarea noastra. In rest, privitor la Dinu Plingau,Vitalie Spranceana -lista ramane deschisa- ce sa mai zic? Ai dreptate !

 2. Salve Elena!

  Am explicat în comentariile din articolele precedente de ce evit termenul revoluție,pentru că de la începutul secolului 20 până în anii 1989-90 a fost compromis de dictaturile marxist-comuniste sau islamiste(Iran,Egipt etc.).

  În această situație aleg termeni pașnici,fără violență,pentru acțiunile sociale colective precum Renaștere sau
  Schimbarea Regimului Politic ,pentru că NU vreau ca după masacrele multor tineri nevinovați a unei acțiuni sociale majore denumită eronat Revoluție,să apară politicieni-cameleoni la microfoanele radio-tv și să ne dea lecții de Democrație,de Principii și Valori democratice,repetând în fața camerelor tv la activiștii civici idealiști:Fără Emoții și Sentimente!

  Nu doresc să repet ce a spus Napoleon Bonaparte despre Revoluție.Însă urmărind atent la evoluțiile sociale din multe țări ale lumii, precum Elveția,Singapore,Costa Rica,Finlanda,Coreea de Sud :state ce n-au cunoscut mari revoluții,dar au avansat/au progresat foarte rapid în ultimii ani!De ce?Pentru că a fost și există voință socială colectivă puternică,coordonare/solidaritate(fără colectivism,egalitarism comunist) între diferite categorii sociale pentru a ridica nivelul Educației/Cercetării și Sănătății la toți tinerii din țară! Am amintit mereu în multe comentarii de modelul de instruire,al ocrotirii sănătății,al dezvoltării economiei (agriculturii,industriei,transportului,energiei) din Finlanda,Coreea de Sud,Australia,Singapore(țări lipsite de petrol și gaze naturale) de la care ar fi bine să se inspire demnitarii de la Chișinău,dar și societatea civilă de la noi.

  Schimbarea în bine începe de la fiecare din noi! Pace tuturor!

 3. =Toader dela Tighina= on

  Stimată doamnă Elena Negru,
  Felicitări pt. activitatea și reportajele și postările Dvs. !

  Cu referință la interviul cu Dinu Plângău,
  unul din liderii Platdormei controversate DA-
  câteva notițe-
  – Dinu Plângău, acum câțiva ani,
  era un unionist fervent și lider în unele organizații unoniste.
  – oare cărui fapt se datorează acest reviriment, faptul că Dinu a părăsit Mișcarea Unionistă,
  și a aderat la Partida Năstăsiștilor, anti-români și anti-unioniști ?
  Cu cât ar fi fost plătit de anumite ?
  – La întrebarea Dvs, referitor la Alianța cu Dodon și Usatâi,
  Dinu a reiterat faptul că DA-DA-iștii acceptă toți protestatarii în rândurile lor.
  Bine ! Atunci, de ce oare Năstaseștii au izgonit Unionișitii de pe Piața Mare !
  – Dinu se declară unionist, doar din datorie și noportunism,
  dar în inima lui el nu este unionist, ci un agent al altor interese !
  – Concluzii – Da, Dinu Plâmgău este un tânăr student entuziast,,
  dar s-a transformat într-un Manipulator,
  Un Demagog, în serviciul anumitor servicii antti-românești și anti-unioniste.
  —————————————————————–
  Rezultat Votul Audienței: 26 bile albe la 58 negre ! Rușine Dinu !
  N.B.
  Ați vorbit nițel și despre ultima postare a lui Vitalie Sprânceană, blogger-
  Vă re-amintesc că numitul scrib este un aprig anti-român și anti-unionist.
  Poate oare cineva asemenea lui, să fie cu adăvărat pro-european ?
  Sărind peste România, ca să ajungă în Europa ?

 4. Ati spus un mare adevăr dar care nu va fi înghițit de multi. Am asa o senzatie ca in Moldova fiecare drept democratic a fost adoptat doar după ce s-a analizat cum poate fi el anulat fără sa trezească suspiciuni. Totul e de fațadă.
  Chiar nu vad de ce ar trebui sa se mai permită protestele, nu au nici un sens din moment ce ele nu au nici un efect.
  Nu numai ca e o înșelătorie, e si o bătaie de joc, efectiv oamenii, striga asa, in pustiu. Ce onoare faptul ca se permite, ca si cum l-ar bate pe cineva, dar are dreptul sa strige, ca de auzit nu-l aude nimeni.

Lasă un răspuns