Moldoveni din străinătate care fac minuni

3

Să ne cunoaștem conaționalii care, după ce au plecat prin străinătăți, au reușit să facă minuni pentru alții

Pe basarabeanca Silvia Zaharia, una dintre sutele de mii de moldovence, alungată de sărăcie din R. Moldova, am cunoscut-o în cadrul evenimentului Diasporei (Offline-ul Adoptă un Vot) care a avut loc în luna martie la Veneția. I-am strâns cu drag mâna și i-am urat să reușească să facă multe minuni și de acum în colo.

Fosta asistentă medicală la Centrul de Medicină Preventivă din raionul Nisporeni, Silvia Zaharia, care de mai bine de un deceniu se află în Italia i-a redat speranța de viață triplului campion european la haltere, Ștefan Roșca. Tânărul și-a pierdut ambele picioare în încercarea de a salva un cocostârc. Istoria o puteți citi aici

Conaționala noastră, Silvia Zaharia a reuşit cu ajutorul Asociaţiei Obşteşti „Bimbi in Gamba” din Italia să îi asigure o pereche de proteze lui Ștefan Roșca și astfel să îi redea speranța de a putea merge mai departe.

Ulterior, Silvia Zaharia a creat Asociația ”ABC: acorduri, binefaceri, cooperare”. Până acum, a reușit să ofere proteze pentru 32 de copii. Costurile de protezare si cazare sunt acoperite de fostul campion italian de Formula 1 , Alessandro Zanardi.

Silvia Zaharia, premiată de UNICEF

În anul 2014, pentru proiectele sociale pe care le desfășoară pentru copii cu dizabilităţi, Silvia Zaharia a fost premiată de UNICEF Moldova în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

Sunt gesturi admirabile pe care le fac moldovenii noștri plecați în străinătate. Ei pot face lucruri foarte frumoase pentru R. Moldova, de acolo, de la distanță, doar să fie lasați să facă asta, să nu le fie puse bețe în roate și tot felul de impedimente.

Ce putem face noi, cei care am rămas acasă? Să le cunoaștem poveștile, proiectele pe care le fac și să le mulțumim pentru implicare și pentru speranță. Moldova e bine să își cunoască eroii!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

  • Ura! Felicitari …, trageti o suta de grame, poate ajuta, faceti cruce de 3 ori, aprindeti o lumanare la biserica si laudati, urati sanatate si numai bine! Asa, Raluca?

   Daca intradevar va pasa, mergeti toata familia si faceti un curs de prim ajutor. Invatati sa salvati oameni din apa. Mergeti voluntari la crucea rosie. Construiti un sistem de salvare modern si eficient, exemple sunt multe. Faceti ordine in reteaua voastra electrica. Duceti un mod de viata sanatos. Conduceti prudent. Votati cum trebuie. Cereti si explicati functionarilor de ce e nevoie de un sistem de urgenta. Nu incercati sa rezolvati prin mita autorizatii de pompieri, controlul tehnic, controlul electric, dimpotriva semnalizati si urmariti sa fie corectate toate defectele. Nu economisiti unde e vorba de siguranta. Nu va uitati la invalizi ca la oameni de pe alta planeta si nu ii jeliti, creati conditii ca ei sa se poata deplasa, sa poata sa-si faca singuri cumparaturi sa poata lucra cot la cot cu cei sanatosi, sa poata trai in continuare ca un om normal in societate. Incurajati pe toti sa fie prudenti si sa-si asigure viata si sanatatea, sa aiba o rezerva de bani pentru cazuri din acestea de urgenta. Incurajati copii si maturii sa invete ceva nou despre lumea care ne inconjoara si sa fie corecti.

 1. E frumos, dar e metoda pompieristica de a ajuta.

  De ce au ajuns acesti oameni sa aiba probleme? Au avut asigurare medicala? De ce nu functioneaza un sistem clar si simplu de asigurare si finantare in moldova? De ce acest sistem nu functioneaza corect si este nevoie de oameni care sa finanteze aceste proteze? Ne bazam pe aceste pomeni? Oricui i se poate intampla o nenorocire. Avem un sistem medical de urgenta calitativ? Avem un sistem de recuperare eficient si sigur? Avem sistem de reintegrare a lor in societate? Toata lumea sufla in iaurt cand conduce o masina, lucreaza in constructii si sunt asigurati din punct de vedere medical? Toata lumea intelege ca medicina e scumpa si isi ia toate masurile de protectie la locul de munca? Toata lumea s-a lasat de baut, mancat si fumat, si in loc de o petrecere traditionala moldoveneasca cu farfurii in 3 randuri pe masa, prefera sa se intalneasca la o plimbare in aer liber?

  E frumos pana la lacrimi sa ajuti oameni, dar stingand mereu focul si nelucrand sistematic nu se rezolva problemele.

  Povestea cu cocostarcul e impresionanta, dar cum poti un om modern care ai notiuni elementare de fizica despre curent electric sa actioneze asa?! El a fost in clasa 8 la lectii de fizica?! Trebuia sunat la 112, sa vina politia, pompierii si protectia animalelor, coordonat cu electricienii sa deconecteze curentul, sau sa ia toate masurile de siguranta cand esti langa curent. Puteau fi salvate si pasarile si omul nu patea nimic daca procedau cu cap. In orice tara europeana civlilizata in astfel de cazuri cand sufera oameni sau animale se lucreaza foarte rapid si eficient. Eu citesc morala acuma nu fiindca vreau sa fiu rau. Dar pentru a atrage atentia, ca exista metode mai bune de a actiona in foarte multe situatii. Oamenii trebuie sa aiba cunostinte si sa procedeze corect. Cu curentul, gaz, mecanisme nu te joci! Faceti o statistica cati oameni mor din cauza curentului in moldova, e ingrozitor. Vedeti cate case, sau circuite electrice sunt foarte prost facute in moldova, e aproape o norma! E ingrozitor cat de incompetenti sunt oamenii simpli in utilizarea retelelor electrice in moldova! E ingrozitor sa citesti cum a fost el salvat, va dati seama ca oamenii care s-au adunat langa stalp sunt la un nivel intelectual cu salbaticii din jungla, ei cascau gura acolo, nu stiau sa-l salveze pe el, nu stiau ce sa faca? Va dati seama ca multi din ei au terminat o scoala si nu stiu elementar sa opreasca curentul sa faca sa functioneze un sistem de urgenta, sa stie cum sa acorde primul ajutor, sa stie ca curentul ucide si ce trebuie sa faci ca sa iti fie prieten! E desigur mai usor sa faci eroi din aceste tragedii, decat sa pui la punct retelele electrice, sa impui utilizarea lor corecta, sa ai servicii eficiente de salvare si sa ai o sincronizare coordonare intre gestionarii retelelor si salvatori. Treziti-va!

  Serviciul smurd in romania a fost facut de privati, echipele de pompieri si de salvare in multe tari sunt organizate din oameni din sat! Stati la baruri si plangeti-va de mila. Pentru a salva pe cineva nu trebuie sa fii milos, dimpotriva trebuie sa stii sa actionezi corect cu cap rece! Sa intelegi cum functioneaza natura din jurul tau, sa intelegi cand si cum poti ajuta.

Lasă un răspuns