Moldoveni din străinătate care fac minuni

6

Să ne cunoaștem conaționalii care, după ce au plecat prin străinătăți, au reușit să facă minuni pentru alții

Pe basarabeanca Silvia Zaharia, una dintre sutele de mii de moldovence, alungată de sărăcie din R. Moldova, am cunoscut-o în cadrul evenimentului Diasporei (Offline-ul Adoptă un Vot) care a avut loc în luna martie la Veneția. I-am strâns cu drag mâna și i-am urat să reușească să facă multe minuni și de acum în colo.

Fosta asistentă medicală la Centrul de Medicină Preventivă din raionul Nisporeni, Silvia Zaharia, care de mai bine de un deceniu se află în Italia i-a redat speranța de viață triplului campion european la haltere, Ștefan Roșca. Tânărul și-a pierdut ambele picioare în încercarea de a salva un cocostârc. Istoria o puteți citi aici

Conaționala noastră, Silvia Zaharia a reuşit cu ajutorul Asociaţiei Obşteşti „Bimbi in Gamba” din Italia să îi asigure o pereche de proteze lui Ștefan Roșca și astfel să îi redea speranța de a putea merge mai departe.

Ulterior, Silvia Zaharia a creat Asociația ”ABC: acorduri, binefaceri, cooperare”. Până acum, a reușit să ofere proteze pentru 32 de copii. Costurile de protezare si cazare sunt acoperite de fostul campion italian de Formula 1 , Alessandro Zanardi.

Silvia Zaharia, premiată de UNICEF

În anul 2014, pentru proiectele sociale pe care le desfășoară pentru copii cu dizabilităţi, Silvia Zaharia a fost premiată de UNICEF Moldova în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

Sunt gesturi admirabile pe care le fac moldovenii noștri plecați în străinătate. Ei pot face lucruri foarte frumoase pentru R. Moldova, de acolo, de la distanță, doar să fie lasați să facă asta, să nu le fie puse bețe în roate și tot felul de impedimente.

Ce putem face noi, cei care am rămas acasă? Să le cunoaștem poveștile, proiectele pe care le fac și să le mulțumim pentru implicare și pentru speranță. Moldova e bine să își cunoască eroii!

Distribuie.