Moldoveni din diaspora, implicați în campanii de binefacere acasă

3

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Asociația tinerilor moldoveni din Italia “O3M” a organizat, la Roma, Campania de binefacere „Hai să fim mai buni”. Evenimentul a ajuns deja la a treia ediție și s-a desfășurat în perioada 7-30 decembrie, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

Astfel, conaționalii noștri din diaspora au reușit să aducă zâmbete pe fețele a 30 de familii din satul Cârpești, raionul Cantemir. Bătrânii singuri, țintuiți la pat, dar și familii social-vulnerabile s-au putut bucura de lumina Sărbătorilor de iarnă, grație generozității moldovenilor plecați peste hotare, care sunt mereu cu gândul la cei rămași acasă.

Startul Campaniei s-a dat în cadrul celei de a doua ediții a evenimentului “O3M – Show la garaj”, care a avut loc la Roma, pe 9 decembrie, sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova în Italia. Primul donator a fost chiar Excelența sa, ambasadoarea Stela Stângaci.

Colectarea donațiilor a continuat și în cadrul Concertului “Crăciun cu dor de casă”, desfășurat la Roma, pe 15 decembrie. Campania s-a finalizat cu o donație generoasă din partea Asociației “Salvamamme” și a echipei conaționalului nostru, Oleg Grossu. Au fost colectate produse alimentare și de igienă, scutece pentru maturi, rechizite școlare, dulciuri, hăinuțe pentru fetițe între 2-5 ani, hăinuțe pentru băieței de 1-10 ani și bani.

În acest an, membrul fondator al Asociației tinerilor moldoveni din Italia, Aurica Danalachi, a solicitat și contribuția băștinașilor din satul său natal, Cârpesti, care au fost surprinzător de receptivi. Băștinașii, atât cei din sat, cât și cei de peste hotare, din țări precum Italia și Canada, s-au implicat activ în calitate de donatori.

Beneficiarii au fost selectați de către secretarul Consiliului sătesc, Mură Gavril, împreună cu colegii sai din Primarie. La fel, administrația locală a procurat alimentele și a distribuit donațiile. Printre donatorii și susținătorii activi ai Campaniei au fost primarul satului Ion Bîzu, preotul Mihail Cebanu, șeful Casei de cultură Ion Butuc și alți băștinași cu suflet mare. De menționat că toate coletele au fost transportate gratuit din Italia în Moldova de către compania moldoveanului Vasile Crigănuță, care deține o rută la Roma.

La această ediție, peste 90 de oameni generoși, majoritatea tineri si originari din Republica Moldova, s-au alăturat acestei campanii, în calitate de donatori, organizatori și facilitatori. De asemenea au avut contrbuții și cetățeni români și italieni.
Amintim că peste 100 persoane s-au putut bucura de donațiile făcute și peste 150 de copii au primit dulciuri în cadrul Revelionului 2018, organizat de Primaria satului Cârpesti și colectate în urma Campaniei “Hai să fim mai buni”.

Iar pentru a întregi atmosfera de sărbători, copiii din sat, și în acest an, au continuat tradiția din moși-strămoși și au mers să colinde familiile împărțind zâmbete tuturor.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

 1. Daca ne uitam atent in vest au hotele speciale si solutii pentru batrani. Exista asa ceva in moldova? De ce nu exista? De ce nu se fac?

  Un alt pradox, multi din acesti batrani au prorprietati, casa, terenuri, nu pot fi considerati saraci. Cum se face ca omul prefera sa moara in saracie lucie in casa lui, in loc sa o vanda si sa-si termine viata decent. Ne uitam iar in vest, ei au solutii gen vanzare in viagera, etc. Cum se face ca nuntile sunt bogate, dar oamenii nu isi pot plati o nastere decenta, si nu isi pot termina viata decent, nu au o asigurare medicala completa? Nu vi se pare ca e o distorsiune de valori?

  Unde sunt calugarii si oamenii religiosi din moldova care organizeaza case de batrani, case de copii, spitale, scoli? Sau avem o religie de fatada, care stie doar sa faca nunti, botezuri si inmormantari? Religia nu e despre aceasta, daca oamenii acolo chiar sunt religiosi ei creaza o comunitate, acea comunitate ii trage pe toti in sus de urechi.

  Bine, sa zicem acum nu avem nimic, dar pe viitor care e planul? Daca se incepe constructia unui sistem cum e in vest, el va incepe sa functioneze peste zeci de ani, nu ar fi logic sa se inceapa cat mai repede construirea lui? Ce asteapta? Tinerii vad ce se intampla, ei vad si inteleg ca ei vor pati la fel, si pleaca.

  Sa vii cu garmosca si sa dansezi cu colacii e usor. Dar sa propui un sistem sau solutii ca ei sa-si poata termina viata decent nu putem? De ce nu se organizeaza un sistem pe modelul SMURD. Cand exista un proiect clar care rezolva o problema si lumea il finanteaza? Nu mai zic de plata taxelor si impozitelor in moldova, e mai ieftin sa organizezi un transport gratuit din italia ca sa te promovezi decat sa platesti taxe si impozite cum trebuie.

  Cel mai interesant este ca au trimis produse alimentare din italia, in tara care se declara agrara. Au trimis oamenilor care au pamant si se declara agricultori! Eu inteleg scutece, astea nu cresc in copac, dar cartofi?!

  Aceste organizatii din diaspora, ar putea elabora niste sisteme, proiecte, legislatie, care sa copieze modelele din vest. De exemplu: cum asiguram medical si cu mancare copii abandonati din moldova, cum facem un sistem decent pentru parintii nostri (din experienta noastra de a ingriji batrani din italia), cum facem un sistem decent pentru handicapati. Acestea pot fi si private, cum fac acei din vest sa le finanteze? Cum le fac sa fie umane si nu locuri de tortura.

  De ce nu elaboreaza un plan de dezvoltare pentru satul din care sunt si sa-l impuna la primar? Eu sunt sigur ca majoritatea din ei au drept de vot acolo. Si sunt multi, sa impuna primarul sa faca ce trebuie, ce face un primar din italia. Le-ar creste si lor valoarea proprietatilor de acolo daca ar avea drumuri in sat, apa, canalizare, pompieri, spital, magazine decente, locuri de munca, daca casele si constructiile ar urma un plan de urbanism, daca ar exista o ordine in sat. O fi mai bine sa colectezi bani si sa trimiti covrigi, sa canti la garmosca, dar mai bine cantau parca rusii la garmosca in tinereta lor, cel putin erau tineri, acum ei stiu ce inseamna garmosca.

 2. crocodilul implicat on

  Laudabile eforturile tuturor participantilor implicați în campaniile de binefacere despre care scrie d-na Robu mai sus! Dar… Aceste eforturi nu pot sa rezolve problema saraciei si neajunsurilor de tot felul. Statul R. Moldova trebuie sa se reformeze din temelii. Cat timp coruptia va sufoca statul, investitii si noi locuri de munca vor fi in afara Basarabiei, iar traiul majoritatii populatiei va fi din ce in ce mai prost . Cu o pensie minima de 200 euro, multi pensionari ar face fata cat de cat nevoilor. Acum pensia minima este in jur de 47 euro si este platita cu bani care nu prea se produc in R. Moldova, acesti bani fiind imprumutati. Cat poate dura aceasta stare de lucruri? Un timp. Ce urmeaza? Falimentul, inevitabil. Cine va plati nota acestor politici catastrofale? Ca de obicei, populatia saraca. In situatii de criza, pensia de 47 de euro poate deveni 30 de euro sau mai putin. Fie prin „taieri” directe, fie prin inflatie, fie prin alte mecanisme financiare.
  Prin urmare, solidaritatea cu cei aflati in situatii grele, ajutorul dat acestora trebuie sa continue, dar… este nevoie de mult mai mult! Pobedismul, Dodonismul, statalismul cu statalisti ticalosi, impotenti intelectual si managerial, nostalgia URSS si alte himere au produs si produc saracie, lipsa de perspectiva, multi bani in buzunarele unor smecheri.
  Incepem un an de rascruce; spre sfarsitul lui aflam daca R. Moldova va merge inainte sau inapoi.

 3. =Sihastrul de la Cetatea Hotin= on

  Văleleu !
  E acea Aurică Dăndălache dondonistă, o anti-româncă și anti-unionistă cu spume la gură !
  —————————————————————————————————————————————————-
  Ex-studenta moldoveancă de la Roma,
  cu floare la ureche, Aurica Dăndălache,
  si ea pierduta in mrejele vrajite si bratele vânjoase staliniste voroniste,
  este “incântata” de deportarile si gulagurile comuniste, foametea si genocidul din Basarabia,
  si toate astea prin prisma unei carti in limba italiană:

  http://vox.publika.md/politica/un-cercetator-italian-alberto-basciani-despre-basarabia-si-romania-mare-1918-1940-134791.html
  ———————————————————-
  RUȘINE ! RUȘINE !
  RUȘINE dușmaniloir Re-Unirii noastre cu România!

Lasă un răspuns