Moldoveancă stabilită în Italia: Nu am putut să îmi îmbrățișez copiii aproape 5 ani, din lipsă de documente

8

Paulina Corj este originară din satul Puțintei, raionul Orhei, are 50 de ani, de profesie este asistentă medicală superioară. De 15 ani este stabilită în Italia, la Roma.

Trăiește și astăzi drama prin care trec zecile de mii de moldoveni plecați, la începuturi, ilegal, din R. Moldova în căutarea unei vieți mai bune, pentru familia lor, dar în primul rând ca să le ofere o viață mai bună copiilor lor.  Paulina Corj a acceptat să împărtășească, pentru blogul elenarobu.md, din experiența ei de a emigra din republică, din suferința ei de mamă departe de copiii ei.

Sunt absolventă a școlii de medicină din orașul Bălți. Imediat, după ce m-am căsătorit, ne-am mutat în Orhei, unde am lucrat ca asistentă medicală superioară la Policlinica din Orhei. Am decis să plec în Italia în anul 2002, pentru că treceam printr-o perioadă destul de grea a vieții, eram divorțată și cu doi copii minori. Îmi amintesc și acum de situația mizerabilă din Moldova, salariile nu se dădeau, iar cerințele de trai erau destul de mari.

În Italia am venit ilegal. Mi-am asumat riscuri foarte mari, dar nu a fost cale de întoarcerea. Acasă am lăsat doi copii minori sub supravegherea rudelor. Au fost momente foarte grele de suferință. Nu am putut să îmi îmbrățișez copiii mei timp de 4 ani și 7 luni din cauza faptului că nu aveam acte pentru a veni acasă. Ne auzeam în fiecare zi la telefon, dar suferința mea și lipsa mea de a sta cu copiii și astăzi, după 15 ani de când sunt în Italia, mă doare, sunt cu gândul că în Moldova se va schimba ceva și ne vom întoarce. Am 2 copii minunați, dar suntem și astăzi împrăștiați în lume. Băiatul e la Londra, iar fata e deja mămică, are 2 copii și stă în Chișinău. Mă gândeam de multe ori că aș putea sta acasă să îmi cresc nepoțeii, dar cu părere de rău, situația nu ne permite nici acum să fim împreună.

Aici, la Roma, am luat-o de la zero, am muncit mult, m-am ciocnit de multe dificultăți. Am cunoscut oameni buni și mai puțin buni, dar nu puteam să renunț și să vin acasă.

Am așteptat în fiecare an că în Moldova se va schimba ceva, dar anii trec, iar situația din Moldova este din ce în ce mai dramatică, mai critică aș spune.Am plecat din țară nu pentru că nu suntem patrioți, dar pentru a ne hrăni familiile. Moldova este o țară mică, dar cu o corupție foarte mare, de aceea dacă nu vor schimba nimic, țara noastră va ramâne fără populație.

De 13 ani lucrez în casa unui ex-parlamentar ajuns la pensie. Este o persoană foarte cultă, iar datorită lui, astăzi am toate drepturile ca și cetățenii italieni. Mi-a oferit o experiență de muncă în domeniul birocratic.

Acasa am vorbit tot timpul româna. Copii mei și nepoțeii mei o vorbesc corect, așa cum ar trebui vorbită. E foarte important să vorbească româna, este limba strămoșilor noștrii.

În Italia, de vreme ce ai documente și lucrezi legal, benificiezi de drepturile la tratament egal și deplină egalitate în drepturi și obligatiuni ca și cetățeanul italian.

VOI MERGE LA ALEGERI CU SPERANȚA CĂ VOR FI CEVA SCHIMBĂRI PENTRU MOLDOVA…
Aș vrea ca guvernul să lucreze mai mult pentru oameni. Și în primul rând, să reducă din corupție și să ofere generației tinere să construiască ceea ce nouă ne-a fost furat.

Mă doare mult ce se întâmplă în legătură cu depopularea R. Moldova. Ne scade populația în fiecare zi și, dacă nu vor fi schimbări, Moldova va rămâne fără populație, acasă vor rămâne doar bătrânii. Noi nu putem schimba practic multe, asta e datoria statului ca să încurajeze oamenii să rămână în țară. În primul rând, ar trebui să mărească salariile. Dar sunt optimistă și mă aștept totuși la anumite schimbări.

Chiar dacă beneficiez de toate drepturile în Italia, totuși mă simt imigrantă. Îmi iubesc țara, obiceiurile noastre, oamenii noștri muncitori și primitori.

Părerea mea este că unica soluție pentru Moldova e unirea cu România. Altfel, nu prea avem șanse.

Vă mulțumesc pentru acest interviu

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Statul nu trebuie sa incurajeze, el trebuie sa creeze conditiile.

  1. securitate militara pe tot teritoriul tarii
  2. securitate, sa fii sigur ca nu se fura, nu iti da careva in cap pe strada, justitie corecta
  3. infrastructura, sa stii ca nu mori pe drum, in spital, copilul la gradinita, ca ai apa curata, canalizare, curent, transport.
  4. sa creeze conditii pentru economie, sistem financiar bancar, lipsa coruptiei, piata corecta, deschidere catre pietele exterioare, sa reduca birocratia
  5. sa fie mai atractiv ca alte state

  Restul sunt povesti: cultura, circ, sport, poezii, cantece, limba, patriotism, medalii, chiar si salarii mai mari.

  Fie prin unire cu romania fie fara trebuie urmat integrararea cu uniunea europeana. Orice alta cale va fi mai proasta.

  • Cît se poate de vorbit că statul trebue.Asta pe timpul defunctei Uniuni sovietice toți așteptau ca statul trebuie…..Cînd o să scăpăm de gîndul acesta că cineva trebuie,numai nu personal fiecare din noi,v-om plăti impozite,v-om contribui printr-o muncă sîrguincioasă, fiecare pentru dînsu la prosperarea țăriil,nu să n-e împiedicăm unul pe altul,atîta timp nu vom avea viitor și o să ne ducem cu toții. Dacă o să ațtemtăm, că vreo țară din lume o să ne fericească, ne greșim amarnic.Orice țară,ori inamic procedează așa cum le permite cetățenii acelei țări.
   Valorile acestea postcomuniste ne distruge viața.
   Referitor la Unirea cu Patria mumă.Unirea cu România ar însemna în primul rînd un atentat la suveranitatea și integritatea României.Dar suveranitatea și integritatea României înseamnă păstrarea noastra ca popor.Și cît România există, atîta timp noi avem garanția, că vom dăinui pe veacuri ca națiune.Dacă nu era România rușii era să ne asimileze complectamente.Ei nici în ziua de azi nu-i iară Țarului Alexandru I ca a anexat numai Basarabia ,cealalaltă parte n-au anexat-o.
   Deatîta și așa numiții stataliști proruși și vrau să revizuiască istoria.
   Prevăd că poate avea loc o unire temporară, care va declanșa un război crunt. Există pericolul ocupației ruse a Ucrainei și Romîniei,Poloniei și Țărilor Baltice măcar că ele sunt membre NATO.Dar hoardele barbare prin război se întăresc. Viața pașnică le destrug,căci ei omenește nu pot trăi.Barbaria lor a trecut foarte bine și la noi,deacea și trăim prost…

   • Pai asta facem acum, individual ne gasim solutii. Platim impozite si contribuim cu munca sarguincioasa pentru noi si pentru prosperitatea tarii, si nu ne impiedicam unul de altul. Doar ca o facem in tara in care ne place sau care ne ofera mai mult acum. Si e sanatos asa, sa existe concurenta intre tari, sa circule cetatenii liber, altfel nu exista progres, se creaza o mocirla. Acum statul sau se imbunatateste sau degradeaza, cel mai frumos este ca isi aleg cetatenii eroii, nu vine altcineva.

    Romania va digera foarte greu republica moldova. Daca trebuie o va face, dar daca se poate de facut mai lent si sa intre intai moldova in UE ar fi mai bine dupa mine.

 2. Drama doamnei este pentru mulți din noi cunoscută. Întreabă , orice molodovian de bună credință, dacă vrea să se întoarcă.Fiecare vrea să se întoarcă, acasă.Am vrea să întoarcem timpul înapoi, să cuprindem părinții și rudele care demult nu mai sunt, dar cu părere de rău timpul a trecut.Ne rămîne numai să avem răbdare,să fim la locul nostru și să conștietizăm că nimic în țară la noi nu se mai poate de făcut.Dacă hotărăști să te întorci înnapoi și vreai să te integrezi,este foarte greu.După libertatea din Europa întîlnești la tot pasul ,,ghionturi,,:,,lasă că ți-o fost și bine”,ori ,,govori po russki”.Ori,, hai be un pahar,nu te mai face”.Ești moldovean ori romăn,de aici se iscă și certuri ,ură..Și rezultat mulți care sau întors după mulți ani deplecare, numai sunt, neavînd puterea să suporte vitregia vremurilor de la noi.
  De lucru pentru cei ce se intorc nici vorbă,doar o mică parte pot dezvolta o afacere care pînă la urmă încă nu se știe cu ce se va încheia,căci afacerea este la inceput de cale.Generalizez,sunt și cazuri reușite.
  Statul cine este? Este deja timpul, să conștientizăm, că noi însăși suntem statul,și cum sunt relațiile între noi așa este și viața noastră.dar relațiile le știm cu toții care sunt……

 3. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 4. Doamna din Italia are dreptate ca și +30% din cei de prin RM. Unirea aduce RM inapoi acasa, sau hrisca de pamânt revine la partea din care s-a rupt. Nu poți face un stat și un popor dintr-o hrișcă de pamânt unde zeci de etnii una mai alienata decât alta impart nevoit doar lb. rusă si eventual un mancurtism incă indus de propaganda încă existentă prin RM (partea audio-video abia ar trebui să înceapă sa se normalizeze eventual). României i-a luat 2000 de ani ca din daci și romani să apară poporul român prin etnogeneză. Germanilor le-a luat +1000 de ani , rușilor ceva mai mult etc. Ce vor politicienii de la RM atât cei pro-est dar la fel și cei pro-vest este o aiureală una mai gogonată decât alta prelungind la infinit situația precară a unei populații a cărei singure vină este că s-a născut pe teritoriu dar care in dispreț il și părăsește de vreo +15 ani incoace, pe repede înainte cum se zice. Acest proces nu se va opri până când sensul și relaitatea mai ales ideea că nu sunt parte a unei glume proaste de 30 de ani nu va reveni. Sau chiar mai rău a unei inițiative de marketing statalist cu scop mafiot (international) și nimic altceva derulate in 30 de ani. Acest sens al normalului nu poate fi decât cel românesc fie că le place sau nu unora și altora dar asta și cu cât realizează mai repede cu atât curmă un zbucium inutil si mai ales distructiv pentru ei si mai ales urmașii lor. In cele din urmă mentinerea unei entități tip RM in mod genocidal in ciuda recomandărilor Rusiei, SUA si chiar UE la reunire făcute fie direct fie mai puțin poate fi imputată politicienilor din 1994 incoace in mod penal tinând cont că victimizează populația in scopuri mafiote din ce se știe (i..e furtul miliardului, laundromatul moldovenesc, emigrarea masivă, etc.). Persoane ca și Dodon, Lucinski sau Voronin s-ar putea regăsi ca urmariți internațional. Articolul arată foarte bine ce inseamna să trăiesti printre străini și să fugi de sărăcie lucie și mai ales prețul plătit mă gândesc relativ la persoană și cei apropiați doar pentru că niște inconștienți plini de bani câștigați mai mult sau mai puțin curaț vor un așa zis stat. Ca să dăm un exemplu tipic RO/ RM…Ce sens are avea de exemplu ruperea Kareliei de Rusia sau a Texas-ului de SUA. Ar fi acestea alte „popoare” probabil cu propagandă țaristă sau sovietică da dar nu știintific acesetea ramanad ruși și americani oricit de „identitate” ar vrea ei alta decat cea naturala a lor prin etnogeneză. In spatele unor asemenea actiuni descrise mai sus ca exemplu nu ar fi decat interese oculte ceea ce este si cazul RM (din pacate pentru RM acestea sunt probabil f. mafiote$ cred fara respect deloc fata de cetateni care devin vulnerabili)

  • da lasati voi hrisca asta ,oamenii aveau fabrici ,uzine toate astea au disparut si moldovenii au inceput sa plece ca negrii undei mai ghini.Soveticii nu permiteau sa plece oamenii,dar impuneau reguli stricte .O parte au devenit nostalgici.Moldovenii au obligatia sa faca civilizatia lor acasa

 5. problema e ca moldovenii au libertatea sa plece ,ei fac ce e mai usor evadeaza , se duc unde e mai ghini apoi ii apuca nostalgia .Multi nu mai vor in Moldova pentru iernile geroase,au dat de viata mai buna facuta de altii,dar carei civilizatia facuta de voi?

Lasă un răspuns