Ministrul milionar cu casă neînregistrată la Cadastru

3

Se pare că pentru demnitari respectarea legii nu este neapărat o prioritate. După ce fostul șef al Comisiei Nationale de Integritate, Anatol Donciu,  a locuit mai mulți ani în propria casă pe care nu a întregistrat-o la IS Cadastru, și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, pare să facă la fel. Din 2014, ministrul care a recunoscut că este milionar, cel puțin în lei, locuiește într-o casă care, la fel, nu este înregistrată la Cadastru. Imobilul, deși este trecut în acte pe unele rude ale demnitarului, apare în declarația de avere a ministrului. Vladimir Cebotari mi-a spus că plătește impozite pe casă, dar îmi vine greu să îl cred de vreme ce nu mi-a răspuns la cât se ridică valoarea acestor impozite, dar și la cât este estimată valoarea imobilului familiei sale.

Așa aleg demnitarii să fie transparenți cu cetățenii, cei care i-au votat și cei care le fac salariile în fiecare lună. Dacă fiecare dintre noi nu ne-am plăti impozitele, din ce surse își vor primi demnitarii salariile?

De fiecare dată când un ministru acceptă invitația la emisiunea Alb&Negru pe care o moderez, chestiunea despre averea sa este la ordinea zilei. Și nu pentru că aceasta ar fi o curiozitate personală sau profesională, dar pentru ca cetățenii să știe, să fie informați pentru cine au votat în alegeri, cât de transparenți sunt miniștrii sau deputații, cât de mult îi respectă și de unde demnitarii moldoveni acumulează așa averi. Doar că ei, demnitarii, vor în fel și chip să nu abordeze acest subiect, să ascundă date despre casă, mașină, afaceri, conturi bancare. Părerea mea este dacă îți faci munca cinstit nu ai de ce să ascunzi aceste lucruri, dimpotrivă poți să fii mândru pentru realizările tale. Înseamnă că ești un bun om de afaceri, dacă poți gestiona companii, dacă poți crea locuri de muncă și contribui cu impozite la stat. Nu înțeleg, de ce să îți fie rușine pentru averea pe care ai acumulat-o, dacă nu ai furat și dacă ai respectat legea.

Să fiu înțeleasă corect, nu vreau să număr banii nimănui, cu atât mai mult cei ai miniștrilor sau ai deputaților, dar de fiecare dată vorbesc despre averile demnitarilor pentru că oamenii au dreptul să cunoască acest lucru. Mai departe, fiecare rămâne cu propriile concluzii și acționează în funcție de asta.

Redau mai jos dialogul pe care l-am avut la emisiunea Alb&Negru cu ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, despre averea sa.

-Dle ministru, sunteți milionar? (pauza 4 secunde)

-Totul depinde cum se fac aceste evaluări. Eu am declarat venituri care dau răspuns la aceste întrebări. Am plătit impozite, am creat locuri de muncă.

-De unde aveți bani să construiți un bloc cu 10 etaje în Chișinău?

-Nu construiesc niciun bloc. Este vorba despre soacra. Sunt persoane suficiente. Le aduc scuzele de rigoare că nu am putut să le protejez ca să nu devină subiect de interes public și nu merită asta. Sunt oameni cu reputație foarte bună, recunoscuți în afara țării.

-Dar casă aveți? Este înregistrată la Cadastru?

-Am casă, este în proces de înregistrare la Cadastru.

-Din 2014 durează acest proces?

-Da, pentru că am pierdut cartea tehnică.

-Locuiți într-o casă care nu este înregistrată la Cadastru și pentru care nu plătiți impozite?

-Impozite pe ea plătesc rudele mele. Și documentația de proiect și de urbanism este făcută pe numele celor care au fost proprietarii terenului și care sunt rude cu mine. Actele sunt pe ei, dar casa apare în declarația mea de avere. Îmi asum acest lucru public. Am restabilit foarte greu cartea tehnică.

-La cât se ridică impozitele pe care le plătiți pentru imobil?

-Acum s-au majorat. Le veți vedea în declarațiile de impozit pe venit.

P.S. Acum judecați și singuri faptele, nu vorbele demnitarului.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

3 comentarii

  1. Chestia „cu soacra” si banii imprumutati de la familie sau familia sotiei este deja fumata, s-a folosit si prin RO pana mai acum vreo 10 ani 🙂 ! S-au facut in cele din urma dosare penale, s-a intrat si prin puscarii apoi. Dodon parca era si el milog la socrii si parinti si cersea bani deasemenea (!) din ce declara prin interviuri inainte de alegeri. 🙂 Dar pe asta nu-l vede nimeni ca nu vor sa-l vada cred. 🙁

  2. Este interesant ca nu avem un grup de juristi, oameni ai legii, care sa faca si partea juridica. Sa notifice instantele, sa poata formula o plangere (juristul de la alegeri s-a balbait la curtea constitutionaa, foarte slab a fost). Ramanem cu vorbe. La cati studenti juristi au fost …

  3. Eu nu inteleg ce mai „integreaza” Dodon prin RM cand se cam alege praful mai dihai ca inainte. Inca un apel la desteptare celor care au crezut in populisti si clovni pe la electorale prezidentiale. Centrifuga separatista a RM functioneaza mai bine ca niciodata. Transnistria isi face ambasada pe la Moskva iar bascanoaia UTA declara zile libere de aniversarea referendumurilor ciudate (!). Dodon va ramane sa guberneze chiar peste 2 judete si o stina 🙂 si cu o populatie alienata si turmentata de o situatie scapata de sub control mai rau ca in 1992. Chiar nu-si da seama cu cat merge mai la Est politic cu atat lucrurile devin mai necontrolabile ca intra in zona de unde practic problemele au aparut masiv de-a lungul timpului ? Daca ar fi cu adevarat statalist ar trebui sa demisioneze sau sa se lase demis ca nu reprezinta un curent care sa ajute statul RM. UE era singurul garant al acestei statalitati acum probabil si-a intors fatza dupa asa electorale prezidentiale care au fost o jignire a democratiei si valorile vestului. Ce mai vrea acum Dodon ? Inca o harta din care sa nu inteleaga mai nimic ca sa vada ca Transnitria nu a fost niciodata parte a Moldovei de data asta de la Bruxelles si ca Moldova (aia de la Iasi ca la Chisinau nu a fost niciodata) este RO ?

    http://independent.md/krasnoselski-inaugurat-reprezentanta-transnistriei-la-moscova-condusa-de-un-fost-ministru-de-externe-din-donbas/#.WIomzBsrLaI

    http://independent.md/irina-vlah-vrea-ca-data-referendumului-nerecunoscut-din-gagauzia-sa-fie-declarata-zi-libera/#.WIondhsrLaI

Lasă un răspuns