Ministerul Mediului reacționează pe cazul ghioceilor vânduți ilegal

10

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, m-a anunțat pe Facebook despre rezultatele vizitei inopinate pe traseul Chișinău—Orhei, “unde, în mod constant, primăvara are loc comercializarea ilegală a ghioceilor”. Asta după ce am postat pe blog mai multe poze ale comercianților care vând ghiocei pe acest traseu, în zona restaurantului Doi Haiduci.

Este îmbucurător faptul că dl Munteanu a găsit timp să meargă personal la fața locului, să se documenteze și să ia anumite decizii.

ghiocei

poza via Facebook Valeriu Munteanu

Ministrul Mediului scrie pe contul său de Facebook că “după insistențele noastre, peste circa 10 minute, când delicvenții dispăruseră în desișurile pădurii, la fața locului și-au făcut apariția inspectorii de mediu din raion și trei (!) echipaje ale poliției, care ne convingeau că atunci când ei patrulează zona nu este nici zare de ghiocel. Asta deși vânzătoarele ne-au declarat că vând constant flori și poliţiştilor, iar mai ieri a luat chiar și comisarul (probabil, din alt raion)…”

Astfel, dl Munteanu a dispus conducerii Inspectoratului Ecologic de Stat inițierea unei anchete de serviciu în privința șefului Inspecției Ecologice Orhei, Ștefan Mihalaș, cu suspendarea din funcție (pe care o ocupă de aproape 25 de ani).

De asemenea, Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul General De Politie, pentru a reliefa importanța combaterii acestor tipuri de contravenții, date prin lege în competența poliției, precum și pentru a impulsiona crearea de grupuri mixte dintre inspectorii de patrulare și inspectorii ecologici.

La fel, i se va solicita Ministerului Educației să investigheze absențele nemotivate ale copiilor minori de la școală, expuși riscului pe marginea traseului, contrar propriei voințe.

Apreciez faptul că s-au luat primele măsuri cu privire la contracararea acestui comerț ilicit de ghiocei (una din cele peste 200 de specii de plante incluse în Cartea Roșie). Vreau să văd și cu ce se va încheia ancheta, dacă șeful Inspectoratului Ecologic din Orhei va fi demis din funcție și, cel mai important, dacă deja nu mai sunt așa-zișii vânzători cu buchetele de ghiocei pe marginea drumului, ademenindu-i pe trecători să cumpere florile.

Distribuie.