Ministerul Mediului reacționează pe cazul ghioceilor vânduți ilegal

5

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, m-a anunțat pe Facebook despre rezultatele vizitei inopinate pe traseul Chișinău—Orhei, „unde, în mod constant, primăvara are loc comercializarea ilegală a ghioceilor”. Asta după ce am postat pe blog mai multe poze ale comercianților care vând ghiocei pe acest traseu, în zona restaurantului Doi Haiduci.

Este îmbucurător faptul că dl Munteanu a găsit timp să meargă personal la fața locului, să se documenteze și să ia anumite decizii.

ghiocei

poza via Facebook Valeriu Munteanu

Ministrul Mediului scrie pe contul său de Facebook că „după insistențele noastre, peste circa 10 minute, când delicvenții dispăruseră în desișurile pădurii, la fața locului și-au făcut apariția inspectorii de mediu din raion și trei (!) echipaje ale poliției, care ne convingeau că atunci când ei patrulează zona nu este nici zare de ghiocel. Asta deși vânzătoarele ne-au declarat că vând constant flori și poliţiştilor, iar mai ieri a luat chiar și comisarul (probabil, din alt raion)…”

Astfel, dl Munteanu a dispus conducerii Inspectoratului Ecologic de Stat inițierea unei anchete de serviciu în privința șefului Inspecției Ecologice Orhei, Ștefan Mihalaș, cu suspendarea din funcție (pe care o ocupă de aproape 25 de ani).

De asemenea, Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul General De Politie, pentru a reliefa importanța combaterii acestor tipuri de contravenții, date prin lege în competența poliției, precum și pentru a impulsiona crearea de grupuri mixte dintre inspectorii de patrulare și inspectorii ecologici.

La fel, i se va solicita Ministerului Educației să investigheze absențele nemotivate ale copiilor minori de la școală, expuși riscului pe marginea traseului, contrar propriei voințe.

Apreciez faptul că s-au luat primele măsuri cu privire la contracararea acestui comerț ilicit de ghiocei (una din cele peste 200 de specii de plante incluse în Cartea Roșie). Vreau să văd și cu ce se va încheia ancheta, dacă șeful Inspectoratului Ecologic din Orhei va fi demis din funcție și, cel mai important, dacă deja nu mai sunt așa-zișii vânzători cu buchetele de ghiocei pe marginea drumului, ademenindu-i pe trecători să cumpere florile.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Salve Elena!E bine că ai alertat autoritățile cu acest caz emblematic!Însă problemele de mediu înconjurător din spațiul pruto-nistrean nu se rezumă doar la protecția ghioceilor și a câtorva vânzători de flori ambulanți!

  Lipsa selecționării deșeurilor/resturilor alimentare,sticlei,plasticului,electrocasnicelor,fiind aruncate sălbatic în apropierea râurilor,precum a gunoiștilor amenajate arată bine nivelul de educație al populației de la noi!Exact ca în Haiti,Nigeria,Mali,Congo,Ciad,Bangladesh din reportajele jurnaliștilor de investigație,ONG-urile de acolo!

  E gravă situația pădurilor defrișate enorm din 1991 datorită clientelismului comunist-mafiot de junglă din acest sector economic!
  Mercenarii lui Voronin,Moțpan,Sangheli,Popușoi etc.au distrus la maxim,mai rău decât satrapii tov.Bodiu prin anii 1960-70 pădurile și rezervațiile naturale din regiune!Însă apele râurilor Prut,Răut,Cogâlnic au fost transformate în ape reziduale!Iar calitatea tragică a apei din Nistru -sursa de apă potabilă a Chișinăului a devenit caz practic de studiu de catastrofă ecologică la universitățile occidentale,precum apa fluviilor Congo,Gange etc.

  Ocupația sovietică a Moldovei estice din 1940 a transformat regiunea verde europeană a României într-o gunoiște/deșert din Africa(Ciad,Somalia,Niger) sau Haiti,Bangladesh,după datele oferite de ONU!
  Lipsesc stațiile de epurare a apei potabile,canalizațiile apelor reziduale în multe sate ale Moldovei estice,în timp ce responsabilii din acest sector se plimbă liniștit în automobile de lux și stau în vile multietajate,în loc de pușcării!

  Accesul la apă potabilă de calitate,canalizații/stații de epurare a apei moderne,gunoiști cu selectare a deșeurilor ar trebui să devină o Cauză Națională,înainte de a vorbi de integrare europeană a Molovei estice!

  Tov.Voronin,Lucinski,Snegur,Dodon,Greceanîi,Tarlev,Sangheli,Moțpan,Braghiș,Păpușoi etc. ar trebui să răspundă în fața cetățenilor/victimelor pentru Tragedia Poluării/Neglijenției, Proastei Administrări a acestui sector,dar și comuniștii din fosta Alianță Pretins Pro-Europeană,care se ascund în spatele funcțiilor publice,căutând uitarea cetățenilor!

  Nu suntem amnezici! Banii publici pentru Mediul Înconjurător au fost risipiți din 1991 pentru vilele multietajate ale mercenarilor lui Voronin,Lucinski,Snegur,Dodon,Tarlev,Țurcan,Păpușoi etc.!Ei huzuresc într-o lume paralelă privilegiată decât cetățenii onești!

  Nu e vorba de populism ieftin,dar de Dreptate Creștinească,pentru că acești responsabili politici din 1991 pretind a fi Creștini! Faptele arată Contrariul!Însă NU sunt eu care să-i judec,dar Dumnezeu!
  Misiunea unui Creștin ortodox e de a chema la Pocăire/Îndreptare,cât mai e posibil, înainte de Pedeapsa Cerului!
  Un seism major,inundații mari,incendii naturale devastatoare ale vilelor multor slugi de dictatori,tirani locali în lume au amintit multora Puterea lui Dumnezeu!

 2. Ar trebui prinsi si pus sa curete padurile, arata foarte murdare. Interzis gratarele si petrecerile in padure, amenajat locuri speciale. Curatat raurile, raul Bic, ar trebui studiat bine, si poate s-ar putea face din nou navigabil. Nu mai zic de gunoi, care e peste tot.

  Salbataciuni!

Lasă un răspuns