Mihai Ghimpu: Bonjour, maman

21

Politicianul cu cel mai mare anti-rating în rândul populației (43% – așa cum arată BOP-ul din luna octombrie 2016), Mihai Ghimpu, a dat lovitura în aceste alegeri. A luat puțin peste 2% din voturi. Alegătorii i-au arătat liberalului care este sprijinul pentru el și cât de mult a căzut în preferințele electoratului. Mă număr și eu printre cei dezamăgiți de PL, pentru care mi-am dat votul în noiembrie 2014.

Acum înțeleg că a fost bine că Mihai Ghimpu a rămas în cursa electorală, așa am aflat adevărata lui valoare, adevăratul rating.

De ce a căzut în preferințele oamenilor atât de mult acest lider? Politologul Ion Tăbârță spunea în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că liderul PL s-a compromis atunci când a fost la Condrița, la începutul acestui an, să îl susțină pe prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Este asemeni lui Iurie Roșca și PPCD-ul său care nu a mai trecut pragul electoral pentru că a votat pentru comunistul Vladimir Voronin la funcția de președinte al țării. Aceeași soartă o are și PL-ul lui Mihai Ghimpu. Cum mai poate fi salvat acest partid? Scria pe rețele de socializare deputatul din primul Parlament, Andrei Țurcanu, despre faptul că după căderea dramatică a lui Mihai Ghimpu în aceste alegeri prezidențiale, s-ar putea ca șefia partidului să fie preluată de Anatol Șalaru. Apropo, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu s-a implicat în niciun fel în această campanie electorală, nu a participat la dezbateri, nu a fost prezent în clipuri electorale. Întâmplător? Mi se pare că nimic nu poate fi întâmplător, mai ales în politica moldovenească.

Cea mai tristă în toată această poveste este dezamăgirea electoratului, o dezamăgire care îi aduce la putere pe alții, adică pe cei de centru și stânga. Electoratul de dreapta este constant tras pe sfoară, este utilizat și folosit de către politicienii de orice factură.

Ce urmează să îi spunem PL-ului și lui Mihai Ghimpu decât bonjour, maman! Iar nouă ce să ne spunem decât să fim mai prudenți și să nu avem încredere oarbă în nimeni.

Păcat că lupta pe care a purtat-o fratele său, Gheorghe Ghimpu, în anii 90  este astăzi spulberată de Mihai Ghimpu, care și-a asumat responsabilitatea de a continua cauza românescă. După ce i-am acordat votul în 2014, astăzi am înțeles că am fost trasă pe sfoară. Sper totuși ca Partidul Liberal să renască, dar cu alți lideri  de partid decât Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă sau Valeriu Munteanu.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

21 comentarii

 1. Măvruța dela Chilia Dunării on

  Stimată doamnă Elena,
  Felicitări pt. activitatea Dvs. civică, patriotică și Unionistică.
  După ce doamna Vitalia P. /un alt ghimpe cu toane/ a cenzurat totalmente comentariile pe blogul său,
  Dvs. ați devenit Platforma 1 de dezbateri Unioniste pe Unimedia.

  În privința lui Mihai Ghimpu: răul pe care îl face este mai mare decât se pare.
  A instituit o dictatură mafiotică în PL, – niciodată în Parlament,
  PL n-a proclamat deschis dezideratul Re-Unirii. Și nici ăn Programul PL nu scrie nimic de Re-Unire.
  Abia în ultimul an, unii PL-iști se cam declarau unioniști. Iar acum în Octombrie 2016 Ghimpu se pare că a scăpat din ZGardă cu Unionismul lui de treucă. Toate acestea fac parte din planul mafiotic, ocupant, trădător, etc. de a compromite Calea Re-Unirii. Priviți la foto lui Ghimpu de azi după alegeri- radiază de bucurie ! Atunci când nouă ne vine să izbucnim în lacrimi că Dodon Rusnacul terorist ar putea veni la Putere, Ghimpu e vesel, cum nu l-am mai văzut în ultimii ani să zâmbească.
  Nu vă pare straniu acest lucru ?

  Pentru a continua cu Obiectivul Unionist, PL trebuie să meargă la râpă cu toți ai lui, compromiși și să instituim o nouă Formațiune Unionistă. Dacă doresc, doamna Vitalita, Anica Guțu, etc, ar putea să se alăture. Și ne trebuie URGENT un Lider Puternic Unionist ne-compromis. Poate Generalul
  Ion Costaș, sau poate cineva tânăr de prin Nordul Bucovinei, ca Bradul.
  Și ultima- populația majoritară prostită mioritică est-moldoveană
  trebuie EDUCATĂ – prin românism și prin unionism = europenism..
  Numai prin Educație vom învinge ! Proștii vor rămâne proști mereu !
  —————————————————————————————————————–
  Vă mulțumesc !

 2. Măvruța dela Chilia Dunării on

  Acest prim tur din 30 Oct.2016 de la Chișinău a fost fraudat și manipulat.
  Dodonistul rusofil terorist neo-fost-comunist nu putea lua un asemenea procentaj mare de voturi.
  Anterior, el a declarat de mai multe ori cu ochi de intelop
  că va învinge din primul scrutin, deci știe el ce știe din bârlogul mafioților pușcariabili, căci sistemul de computerizare își are baza în subsolurile lor sis-tematice anti-românești și anti-unioniste.
  Iar est-moldovenii est-mioritici dorm în continuare din lașitate, frică, trădare de neam, prostie, etc.
  Oricum, ei mai au 2 săptămâni până la 13 nov, turul 2 – să se trezească din somnul lor de moarte votând pe Maica Sandu / Micul Rău /.

 3. Republica Moldova are preponderent un VOT ETNIC si asa voteaza. rusia si pro rusii profita de prostia unor moldovenii care voteaza partidele si candidatii pro rusia. DAR minoritatile etnice pro rusia NU voteaza decat maxim 20% candidati pro europeni si pro Romania deoarece ei viseaza mereu la rusia salvatoare.

 4. Măvruța dela Chilia Dunării on

  ACTUALIZAT-
  ———————————
  Acest prim tur din 30 Oct.2016 de la Chișinău a fost fraudat și manipulat.
  Dodonistul rusofil terorist neo-fost-comunist nu putea lua un asemenea procentaj mare de voturi. Anterior, el a declarat de mai multe ori cu ochi de intelop că va învinge din primul scrutin, deci știe el ce știe din bârlogul mafioților pușcariabili, căci sistemul de computerizare își are baza în subsolurile lor SIS-tematice anti-românești și anti-unioniste. Doar un exemplu – în or.Bălți majoritar rusofil cu 50 % rusofoni, Dodon a luat doar 46 % de voturi, iar în toată Rep. Moldova cu 75 % de românofoni, deci 25 % rusofoni, oficial el a luat 48 %. Unde-i logica ? Deci, imediat la încheierea scrutinului, mafia oficială teroristă i-a oferit lui Dodon din start circa 10 % furate de la ceilalți candidați, Iar est-moldovenii est-mioritici dorm în continuare din lașitate, frică, trădare de neam, prostie, etc. Oricum, ei mai au 2 săptămâni până la 13 nov, turul 2 – să se trezească din somnul lor de moarte votând pe Mâca Sandu /răul mai mic/ și să apeleze la observatorii internaționali pt. a contracara fraudarea scrutinului 2 prin SIS-temul de computere mafiot.

 5. Cred ca Dl.Ghimpu trebuie sa isi mai slelfuiasca un pic comunicarea politica. Sa te superi pe audienta si sa iti iei geanta si haina si sa pleci acasa de la discursuri (in plina campanie) si nu odata ci de cateva ori asta nu prea suna politic cred 🙂 si deloc matur 🙁

  Cat despre mesajul romanesc personal cred ca nu conteaza cine il poarta acum caci important este sa il construiasca totusi mai intai si asta inseamna documente (ex. constitutie (art.13), recensamant (romani%) inainte de toate si legi (cod audio-video pro lb.romana etc.) si nu in cele din urma diluarea masiva a prezentei bisericii mancurte pravo a lui Kiril de la Moskva in RM. Acum este o promovare a mesajului romanesc cam „goala” si foarte confuza cred fara cele de mai sus deci nu prea poate „sa prinda” la populatie prea bine oricine ar fi mesagerul. Sunt pasi preliminarii obligatorii si care trebuie implementati cu success inainte de a discuta de orice „mesaj romanesc” prin RM si care asteapta de 25 de ani totusi sa fie aliniati unul dupa altul in etape. Puterea politica in RM nu a reusit pentru ca nu a vrut, nu vrea si probabil nu va vrea cat va fi statul RM banuiesc sa creeze un mesaj romanesc care sa prinda deci este inutil sa il chiar mentionam ca este mai mult ca „fata vitrega din poveste” .

  Dodon a strans totusi aproape 50% din voturi tinand cont ca bolsevismul mancurt in RM este de +30% si fiind la vot cam 50% participare generala anuntata asta inseamna ca numai 25% din mancurti au votat Dodon si nu (toti) 30% ceilalti 5% diferenta fiind probabil fie la Ciubasenko fie nu au venit la vot cred (imposibil de crezut ca au votat Maia Sandu).

  Asta inseamna ca Maia Sandu va avea nevoie de: +20% in plus in turul 2. Deci +10% (diferenta actuala de Dodon) plus 5% (in caz de participare mancurta totala la vot in turul 2) plus cele 5% ale lui Ciubasenko (deci +20%)

  Total = +20% – Cam asta trebuie sa ia in plus la cele 38% actuale Maia Sandu ca sa castige. 10% le va completa probabil de la ceilalti pro-europeni prin redistribuire de voturi in turul 2 dar diferenta de 10% va trebui sa vina cred numai de la o partipare mai numeroasa a tinerilor la vot (10% este destul mult cred (vreo +250,000 de voturi in plus). Vreo +10% in plus la participare generala la vot si preferabil votanti Maia Sandu cam asta ar ajuta cred la calculul de mai sus.

  Daca daca partiparea la vot va fi deci la +60% (comparativ cu 50% in turul 1) si asta prin diferenta adaugata cu tineri cred ca Maia Sandu va castiga si ii doresc foarte mult sa convinga la o participare mai mare la vot la tineri unde mesajul ei politic actual chiar prinde bine se pare. Nu cred ca printre votantii Ciubasenko si/sau Dodon se poate schimba votul lor in general si chiar deloc in 2 saptamani banuiesc. Ar fi inutil sa incerce sase convinga in acea directie sau chiar riscant nuantarea cumva a mesajului politic sa incerce sa captureze cumva in acea directie voturi (risc de confuzie in baza propriului electorat ma gandesc).

  Un detaliu important care ar ajuta Maia Sandu sa nuanteze un pic spre electoratul de stanga in defavoarea lui Dodon sunt declaratiile recente ale Transnistriei care a zis clar si cum era de asteptat dealtfel ca indiferent cine iese presedinte al RM, Transnistria isi va mentine independenta deci Dodon nu poate schimba chiar nimic din ce bantuie el cu Transnistria chiar daca cumva va iesi presedinte (populism deci ieftin si fara acoperire din ce zic transnistreenii cu „reunificarea RM cu Transnistria” ca fiind imposibil de luat in calcul indiferent de urnele de la RM).

  Deci la vot cu cati mai multi si mai ales tinerii cat mai multi 🙂 in turul 2 !

 6. mihai ghimpu trebuia schimbat demult, oricum el nu avea nici o sansa in aceasta batalie. la fel au fost si filat (acuma echipa lui ne indeamna sa votam cu sandu, probabil in 5 ani ne vor indemna cu alt candidat, si vor tacea rusinat cand vom intreba de sandu)

  dar, sa ne concentram pe maia sandu, sincer credeam ca va lua un scor mult mai mare, si nici prezenta nu a fost foarte buna. Acuma trebuie sa ne spuna clar, ce face cu europa, ce face cu romania, ce program are, sa se pocaiasca , sa se dezica de anturaj.
  Noi am votat pentru ea acuma, dar in turul 2 daca nu face astea, nu mai iesim, fiindca ea pana acuma a participat la meetinguri cu dodon, nu a atacat pe dodon, are program scris statalist care e similar cu al lui dodon. Sa nu creada ca o votam fara sa faca nimic.

  ar fi bine sa spuna si ce va face daca nu isi tine promisiunile, pleaca singura, isi face harachiri? sau iar votam una primim alta si asteptam 4 ani.

 7. am votat si eu in 2014 cu ghimpu, ce pot sa zic, nu prea imi place, dar era singurul partid pro romanesc cu sanse sa intre in parlament. Altii au votat cu filat, acuma cand ii intreb, cam rosesc si apleaca ochii. Imi pare rau ca optiunile noastre se ingusteaza in loc sa se largeasca. Probabil la parlamentare iar va fi greu de ales cu cine votam si iar vom fi fortati sa dam voturi pentru fete care nu ne plac.

  Dar acuma trebuie concentrat pe turul 2, si daca nu il vreti pe dodon, ar trebui sa ne dati explicatii convingatoare, promisiuni in genunchi ca altfel nu va mai credem. Poate o cura de comunism ar mai trezi oamenii in moldova, ca prea mult stau prin baruri, nunti, botezuri si petreceri. Iar pe acei gen echipa filat i-ar invata sa nu fure.

 8. exagerati un pic. Eu sunt pentru partidul liberal , dar am votat pentru Maia , pentru ca asa e conjuctura acum. Si ca mine sunt multi.Creedeti ca Ghimpu nu trebuia sa faca alianta si sa mearga in anticipate ca sa vina masiv Usatii si Dodon???Ce era sa iasa din toata treaba asta- Ghimpu ramane bun si parlamentul majoritar prorus.

 9. acuma cand fiecare vot conteaza, ar fi frumos sa treceti de la mesaje negative pe centru dreapta, pe consolidare a centru dreapta. V-a oferit Ghimpu, Leanca, Lupu voturi, iar voi dati cu piciorul. Nu era mai bine sa se fi gasit o solutie sa le luati voturile si sa castigati in turul 1? Sansa a fost, dar s-a dat cu piciorul in ea, atentie la turul 2. Si sa nu sa se ridice sangele la cap ca lui Filat, viata va fi foarte grea de acum inainte indiferent de rezultat.

  Cu ghimpu mai bine de lamurit dupa alegerile prezidentiale, acuma el nu mai conteaza, dar e bine sa contribuie cu tot ce poate pentru drumul european in loc sa fie pus in garda. Eu nu sunt mare fan ghimpu, asta e o caricatura, dar, deocamdata a tipat la timp si nu prea a tinut cu comunistii. Ne uitam la PLDM astia au facut aliante si cu dracu, iar maia sandu e de acolo, si daca ne uitam cine e imprejur toti sunt prezenti si flamanzi.

 10. Nu văd de ce Ghimpu a trădat. Omul voia cu orice preţ un „parcurs” European. Adică o apropriere de România, fie şi indirectă, fie şi prin a colabora cu oligarhii. Adică voia să tragă de timp până tot mai mulţi cetăţeni simt româneşte. Asta face din 2009.
  Voi în loc să vă ocupaţi de aia, v-aţi lamentat.
  Voi aţi demascat guvernul corupt, Dodon l-a făcut şi mai corupt în aplauzele voastre, aţi demascat că UE este un vis irealizabil, iar Dodon a venit cu alternativa şi a aprobat.
  Voi l-aţi făcut pe Ghimpu să arate ca un bufon. Voi nu înţelegeţi că dreptate nu poate exista într-o naţiune răvăşită, coruptă, orice oligarh, care aducea capital de partea voastră, era un oligarh bun. Plahotniuc era un oligarh bun, chiar dacă era neutru, nu pro UE. Capitalul contează în politică.
  Voi trebuia să recuperaţi decalajul în care v-a băgat URSS, să profitaţi de perioada 2009-2016, iar apoi lucrurile mergeau de la sine, având o cultură românească.
  Deci să nu mă înţelegeţi greşit, Ghimpu este rudimentar, putea face mult mai multe, putea fi mai inteligent, dar era rudimentarul nostru, fiind frate cu o legendă a naţionalismului românesc, era un simbol ce nu trebuia atacat, doar moderat.
  Dacă câştigă Dodon, aţi pierdut grav, formarea naţiunii moldoveneşti ruse o să reintre în agenda statutului şi mă tem că o să fie un proces ireversibil.
  Cred că nu-i momentul să scrieţi despre Ghimpu, ci-i momentul să-l distrugeţi inteligent pe Dodon. Puteţi să nu publicaţi mesajul, şi nu trebuie să vă supăraţi prea tare, nu m-am referit doar la dumneavoastră, chiar într-o foarte mică măsură la dumneavoastră, ci la cei din România şi la câţiva din Moldova.
  Cât scrieţi despre Ghimpu, Dodon câştigă.

  • Ghimpu e caricatura, face zgomot, dar, daca ne uitam la fapte nu a facut multe greseli si a fost consecvent in parcursul sau european, a facut cam tot ce s-a putut din % pe care il are.
   Asta e zgomotos si galagios dar face ce trebuie in directia care trebuie.

   Leanca tot a fost destul de consecvent, vorbeste mai frumos ca ghimpu, dar am incredere mult mai putina in el.
   Asta tace si face cate una de nu te vezi.

   Putem sa spunem la fel de Filat si PLDM, Nastase? Aici pentru mine nu e clar deloc, sar din gard in gard, par mai mult interesati de bani sau razbunari personale decat de parcursul european.
   Astia una spun si alta fac.

   Plahotniuc, Lupu? hmm, nu imi plac deloc, dar cred ca e si mult umflat si exagerat ce poate face un om, hai sa fim seriosi, ai 2 copii si nu ii poti controla, dar chiar asa sa poti controla o tara intreaga … mi se pare foarte exagerat. Oricum au o slabiciune, banii europeni …, pai folositi slabiciunea, nu stiu, ganditi!
   Astia tac si fac, dar nu chiar cum trebuie, fac mai mult pentru ei.

 11. Sa stiti ca nici in Romania, noi simpli cetateni nu putem schimba mare lucru. Si noi avem frustrari si am fost dezamagiti tot timpul, cand poate un partid ori altul o ia pe cai gresite (de ex cand PNL a facut o alianta anormala cu PSD, formand USL-ul) si nu l-am mai votat, migrand spre alt partid spre dreapta (nu ca PNL ar fi neaparat de dreapta). Ne-am mobilizat cand nesimtirea era sa ne sufoce si am urcat valul alegatorilor dincolo de orice falsificare a alegerilor (cazul alegerii lui Johanis).

  Dar situatia Rep Moldova este cu totul diferita de cea a Romaniei. In Romania nici un partid nu a avut dubii in ceea ce priveste orientarea ProVest (UE si USA) ori ProEst (Rusia). In Romania chiar si partidul Romania Mare ori acest nou partid Romania Unita urasc profund tot ce vine din Rusia. Nici un partid nu poate sa spuna raspicat ca este cu Rusia ca este DESFIINTAT instant. Romanii urasc din strafunduri tot ce e rusesc. Sa stiti ca la fel este si in Polonia si tarile Baltice.

  Ce s-a produs in Basarabia este o enigma. Poate ca nu v-a fost chiar asa rau cu ei, poate ca trebuie sa mai platiti ani (zeci de ani) de sacrificiii rusilor sa realizati ca de fapt locul vostru nu e acolo. Poate ca unii dintre voi trebuie sa dispara fizic iar altii, tineri acum, trebuie sa imbatraneasca pana cand veti realiza pe propria voastra piele ca ati gresit. Si greseala e omeneasca.

  Eu cred ca vor trece inca cateva generatii pana sa realizati unde va e locul. Decamdata se pare ca locul vostru este inca alaturi de Rusia. Sa fii moldovean si nu roman moldovean inseamna Rusia. Va spune un roman moldovean din Romania, la cativa km distanta de aceeasi urmasi ai moldovenilor deja rusificati, care realizeaza ca suntem deja altfel. Eu zic sa ne impacam cu aceasta situatie.

  Eu cred ca veti realiza cu adevarat adevarata stare abia atunci cand intre Romania si Rep Moldova decalajul este mai mult decat acest 1 la 5. Trebuie sa fie o fractura enorma (poate de 1 la 10 sau 15) si cu un pericol la poarta (cu suflul Rusiei efectiv in ceafa) sa vreti sa iesiti din starea voastra de confort.

  Iar diversii oameni propusi la voi (inclusiv Maia sandu) nu sunt nicidecum ProVest, sa fim seriosi. Eu nu vad mare diferenta intre Dodon si Sandu. Doar are un discurs mult mai “fardat”.

  • aceasta e si problema ca Sandu si Dodon pana acum au fost impreuna, si discursul lor e cam acelasi 🙁

   eu nu imi dau seama cum poti sa fii asa de prost continuu, poate ar trebui inchise barurile inainte de alegeri pe vreo 3 saptamani? si sa aleaga doar acei care nu au alcool si alte substante in sange, care pot rezolva o problema de matematica, da un mic examen din diverse domenii, sa vedem ca e intreg la cap

 12. cei care au pierdut au fost unionistii. Matematic reprezinta circa 3% din masa votantilor.Au boicotat ei actualele alegeri sau procentul lor a fost exagerat de mare dupa cum tot eram instiintati de sondajele de opinie unde ajunsesera si la aproximativ 30%? Daca fenomenul Basarabia se prezinta in optiunile alegatorilor dupa cum ne arata alegerea presedintelui este in firea lucrurilor sa castige Dodon, poate ca in acest fel visatorii din dreapta Prutului se vor trezi !la buna vedere!

 13. Este uimitor cita energie pierde bloggerita si comentatorii ptr a-l critica pe Ghimpu astazi, cind am vazut cu totii ca conationalii nostril l-au votat masiv pe Dodon…si ca adevarata problema nu e Ghimpu dar Dodon…. Moldovenii se maninca intre ei in loc sa arate, sa demaste pericolul lui Dodon celor care il voteaza masiv.. Pacat dna bloggerita si mult prea profunzi si originali comentatori care nu observati asta…

  • ma mira si pe mine ca nu prea sar la gatul lui dodon, dar a lui ghimpu si plohotniuc, probabil fiindca pana acum nudemult erau mari prieteni cu dodon 🙂

   in orice caz in urmatorii ani 1-2 cicluri electorale uitati de romania, fiecare cu drumul lui …

   nu v-ati gandit ca tinerii nu au iesit, fiindca de fapt sunt pro romania si pro europeni, dar nu au vazut un candidat cu sanse, probabil nu vor vedea dupa cum merge treaba.

 14. Măvruța dela Chilia Dunării on

  DETURNAREA VOTURILOR
  ————————————————–
  N.B.
  Dumi­tru Ciu­ba­șen­co, can­di­da­tul PN în scru­ti­nul pre­zi­den­ți­al,
  Într-un mesaj pe pagi­na sa de face­bo­ok, Ciu­ba­șen­co l-a învi­nu­it pe lide­rul soci­a­list Dodon
  că a intrat în câr­dă­șie cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Pla­ho­t­niuc
  și că rezul­ta­te­le ale­ge­ri­lor AU FOST FRAUDATE de ulti­mul în favoa­rea lui Dodon.
  „Dacă v-ați înțe­les cu Pla­ho­t­niuc și ați decis să mer­ge­ți cu el până la capăt,
  iar el v-a tră­dat în pri­mul tur, eu ce legă­tu­ră am?”, a decla­rat Ciu­ba­șen­co.
  http://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/turul-ii-ciubasenco-negociaza-cu-dodon-libertatea-lui-usatii

 15. Pingback: Succes, Maia!!! « Motanul Incaltat

 16. Doamna Pavlicencu va ramane pentru totdeauna steaua calauzitoare a Unionismului in Basarabia MARE.
  Sa revenim la Doamna Sandu.
  Printzesa noastra din Padurea Adormita a dat o lovitura neasteptata cu cele 38 de procente castigata la Loteria de Stat Preshedintziala.
  Avem convingerea ca aceasta Distinsa Doamna poate MULT mai MULT deca pare. Domnia Sa a fcut tot ce se putea face in situatzia dificila in care se gasea. NU trebue sa -i cerem mai mult deocamdata, este randul alegatorilor sa profite pe data de 13.
  Maia Sandu v-a dat UNDITZA. Pe 13 venitzi sa pescuitzi liberi si nesilitzi de nimeni.

Lasă un răspuns