Master class-ul de sărutare a icoanelor

2

Mai nou, la primăria capitalei se fac master class-uri despre cum să te speli de păcate și să îți demonstrezi nevinovăția în fața întregii lumi. Spui că nu știi nimic, îți faci semnul crucii și săruți icoana.

Un asemenea master class ne-a oferit ieri primarul mun. Chișinău Dorin Chirtoacă și pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată, pentru a demnostra tuturor că ei nu au nicio vină în tragedia care s-a produs în cantina „La soacra”, din Piața Centrală.

Păi, cum să nu îl crezi pe primar că e nevinovat dacă el și-a făcut semnul crucii și a sărutat icoana în fața camerelor de luat vederi? Cu însemnele Domnului nu glumești.

http://www.jurnal.md/ro/social/2016/4/11/primarul-chirtoaca-si-pretorul-sectorului-centru-au-sarutat-o-icoana-ca-sa-le-demonstreze-victimelor-tragediei-la-soacra-ca-nu-au-nicio-vi/

 

Dacă furi, dar mergi la preot și de spovedești, atunci ți se iartă păcatele. Mai poți fura și iar mergi la preot respectând aceeași procedură.

Dacă omori, mergi în instanță de judecată, plătești cui trebuie și ieși basma curată, mergi la preot pentru dezlegare de păcate.

Dacă mai vine câte o icoană făcătoare de minuni, apoi e clar că te faci ca nou și fără de păcate dacă o săruți sau treci pe sub icoană.

Da, suntem un popor credincios. Dar ceva totuși mi se pare în neregulă cu această credință. Nu te poți spăla de păcate sărutând o icoană, cei care se fac responsabili, trebuie să răspundă pentru asta. Legea ar trebui să fie lege pentru toți.

Ce înțelege primarul capitalei Dorin Chirtoacă prin faptul că nu este vina lui pentru tragedia care s-a întâmplat în cantina de „La soacra”? E clar că nu el a făcut să explodeze butelia de gaz. Dar cine a permis să fie folosită o asemenea butelie într-un asemenea local?

Dacă fostul premier al României, Victor Ponta ar fi sărutat și el icoanele, azi ar fi fost în funcție, pentru că e limpede că nu el a provocat incendiul din „Colectiv”, care a dus la peste 60 de morți. Dar, demnitarul, sub presiunea străzii, și-a prezentat demisia.

Asta este diferența când trăiești într-o țară europeană și una care este eșuată.

Dar liberalul Dorin Chirtoacă ne-a promis că un primar tânăr poate construi o capitală europeană. Cât mai credem în povești?

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

2 comentarii

 1. Salve Elena!

  În acest articol ai amintit pe o notă ironică gestul creștin de sărutare a icoanelor de către funcționarii de la Primăria Chișinău.Am tăcut și n-am comentat la moment,pentru că nu doream să fiu înțeles greșit.

  Nedorind să judec pe nimeni în această lume(acord acest drept lui Dumnezeu,care ne-a transmis prin Decalogul lui Moise și Cuvintele lui Hristos de a nu-ți judeca Aproapele sau Prin ce măsură dăruiești,cu acea măsură ți se va măsura),critic mereu neglijența autorităților din Moldova estică,încercând să previn tragediile sociale din viitor.

  Apropo,misiunea unui creștin ortodox în această viață terestră e de a chema oamenii la Pocăință,Post,Rugăciune de Îndreptare prin Biserică și Preoți, cât mai este timp,pentru că urmează apoi Pedeapsa lui Dumnezeu din care nu mai există scăpare(precum în cazul Arca lui Noe)!

  Revenind la subiectul din articol,îmi amintesc de perioada când mă aflam în locurile publice din Chișinău(gară,magazine,școli,universități,spitale,cabinete notariale,centre comerciale,cafenele,săli de sport etc.) și întrebam de administratorii localului unde se află stingătorul urgent de incendiu sau geanta medicală de prim ajutor de urgență,aceștia mă priveau condescendent,chiar agresivi în priviri,voce,pentru că i-am deranjat atât de mult cu acest detaliu secundar ,arătându-mi nervoși ușa de ieșire! Există un proverb vechi,Paza bună,trece de primejdia rea!
  Spun aceasta,pentru că trăim într-o epocă complexă,turbulentă,unde există riscul atentatelor criminale în locurile publice în lume,cutremure terestre/seisme,incendii,inundații/catastrofe naturale etc.Iar acest factor imprevizibil,ne impune să fim prudenți,vigilenți! Dar la Chișinău și în Moldova estică oamenii uită sau chiar nu doresc să acorde o mică atenție de respectare a normelor de siguranță,iar când are loc tragedia vor da automat vina pe autoritățile de la primărie,dar nu pe șefii centrelor comerciale publice unde a avut loc incendiul.
  Această iresponsabilitate colectivă,neglijență,rea-voință e o caracteristică în societățile comuniste sau post-comuniste din Asia sau în țările foarte sărace,cu dictaturi marxiste sau islamiste din Africa,unde autoritățile nelegitime promovează voluntar politica de frică și teroare colectivă,pentru a se menține la putere!
  Dar Moldova estică se află geografic în Europa,dar cu nivel de dezvoltare economică ca în acele țări.

  În acest caz sau cel de la București,unde tinerii din discoteca Colectiv înainte de a petrece noaptea acolo trebuiau să se gândească,cum vor ieși în caz de seism,incendiu sau atentat ,repet nu vreau să judec pe nimeni,dar deseori mi se întâmplă când discut aceste subiecte de siguranță personală ,mai ales cu tinerii de la București sau Chișinău,aceștia mă privesc cu zâmbete ironice de parcă pericolul social există doar în alte țări!

  Schimbarea în bine pornește de la fiecare din noi! Pace tuturor!

Lasă un răspuns