Mănăstirea Suruceni, un colț de rai

6

În Săptămână Luminată a Sfintelor Sărbători de Paște cel mai frumos lucru pe care îl putem face pentru sufletele noastre este să redescoperim mănăstirile din republică, pline de tradiție și măreție. În acest an, prima în listă a fost Mănăstirea ”Sfântul Gheorghe” din Suruceni, situată la aproape 25 de km de Chișinău și 7 km de Ialoveni.

În fața ochilor ni se deschide o parte din rai, acolo unde domină liniștea, armonia, bunăvoința, discernământul, înțelepciunea. Am avut marea bucurie să o cunosc, în sfârșit, față în față pe Stareța Mănăstirii ”Sfântul Gheorghe” din Suruceni, maica Epistemia, plină de har și înțelepciune.

În jur domină o curățenie impecabilă. Totul este aranjat cu gust. Primăvara este anotimpul perfect pentru a (re)descoperi Mănăstirea din Suruceni. Natura este perfectă, florile sunt cele care ne inundă și ne curăță sufletele noastre.

După mai bine de 8 ani de reparații, anul acesta a fost redeschisă biserica ”Sf. Nicolae” de pe teritoriul Mănăstirii Suruceni. În perioada sovietică, lăcașul a fost transformat în spital, iar altarul – în sală de operaţii. Mai multe despre Mănăstirea Suruceni puteți citi aici

Puțini știu probabil că aici, la Mănăstirea Suruceni, sunt cele mai vechi moaște din spaţiul danubiopontic și anume cele ale Sfinţilor Epictet şi Astion. Părticele ale acestor moaște au fost aduse la Mănăstire încă în anul 2005. De asemenea, aici găsiți o parte din moaştele Preacuviosului Antipa de la Calapodeşti, dăruite în anul 1999 de mănăstirea Schimbării la Faţă – Varlaam (Rusia) și multe altele.Sfintele moaști sunt făcătoare de minuni, dacă te rogi și ai credința puternică.

 

Tot aici se află și două icoane vestite : Mântuitorul binecuvântând cu Evanghelia şi Maica Domnului cu Pruncul „de la Suruceni”.

Din anul 2000, stareţă a mănăstirii Suruceni este egumena Epistemia (Goncearenco). Deja de 17 ani Maica Stareță Epistemia pune sufletul și harul său pentru ca Mănăstirea Suruceni să fie atât de caldă și de primitoare, atât de ordonată și în armonie cu cele sfinte. Maica Epistemia este o gazdă extrem de bună, pe care ai sta să o tot asculți zile întregi.

Am avut marea plăcere să vorbim cu ea aproape 3 ore. Despre viață, despre biserică, despre Dumnezeu, despre om, despre relația dintre bărbat și femeie, despre familie, despre tot ce ne înconjoară. Sunt multe lucruri care au fost spuse și care m-au pus pe gânduri, care mă fac să îmi pun veșnica întrebare: Ce contează cu adevărat să faci în această viață? Cine ești tu? Care este menirea ta pe pământ? Sunt întrebări esențiale pentru fiecare dintre noi.

Sunt sigură că având mai multe asemenea dezbateri, sunt tot mai aproape de a afla unele adevăruri. Ar fi foarte bine să fie organizate cluburi de discuții despre viață, despre esența noastră, despre cum să trăim fără ca să ne fie rușine să ne uităm în oglinda sufletului nostru. Așa ar mai exista o șansă să readucem în societate valorile spirituale, umane, care, pare se, demult au fost uitate și călcate în picioare. Într-o societate atât de degradată, cum este a noastră, asemenea discuții ar putea fi salvarea sau calea cea corectă de urmat. Dar, așa cum spunea și maica Epistemia, poți să le oferi hrană sufletească doar celor care au nevoie de ea, iar cei care au nevoie vin la mănăstire, la biserică și se interesează.

Despre multe ne-a vorbit Maica Stareță în aceste aproape 3 ore. Am notat foarte multe idei care ne sunt utile în fiecare zi. Voi veni în unele din postările mele ulterioare pe blog cu un rezumat al discuțiilor noastre, pentru că sunt convinsă, despre cum să ne trăim viața este bine să afle, să cunoască cât mai multă lume.

Iată câteva dintre idei:

*”Libertatea înseamnă a te pune în parametri. Libertatea înseamnă a te elibera de propriile patimi. Sunt liberă când nu mă ghidează poftele”.

*Rodul dragostei sunt copiii, care nu se planifică în timp. Dragostea nu se planifică, este sentiment care curge, este dăruire. Întâlnirea bărbatului cu femeia este o mare taină. Nu este satisfacerea instinctelor. Este compatibilitate de ordin spiritual, intelectual și ulterior vine fizicul.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

 1. Rarița Sadoveanca on

  Est-moldovenii trebuie să dea jos
  Jugul ocupației bisericești rusești vladimiriste kiriliste teroriste dondoniste de la Kremlin !
  Anual est-moldovenii plătesc dijmă bisericeacscă la Moscova ca pe timpul turcilor.
  Dacă ne vom stima pe noi-înșine și celelate neamuri ne vor stima.
  Deocamdată suntem niște sclavi în genunchi, fără identitate națională românească,
  fără mândrie națională la cheremul mafioților popiști ocupanți din Estul sălbatec.
  Rușine !

 2. Rarița Sadoveanca on

  Cui îi trebuie acest parchet luxos la podea lucitor stră-lucitor lunecos și rece
  ca dintr-o sală de discotecă – din această mănăstire ruso-filă ruso-fonă surucenească
  dintr-un sat de pur est-moldoveni mioritici?

 3. episcop Doremidont on

  ASASINAREA est-moldovenilor
  ——————————————————–
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu, în 2011 ?),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia,
  s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară
  pe o bancă din parcul central din Ismail de la Dunăre.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe
  al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  ————————————————————-

 4. episcop Doremidont on

  ASASINATE
  ———————————–
  episcopul Doremidont – omorât la 45 de ani – / 1961 -2006 /,
  mare patriot român est-moldovean de la mănăstirea Noul-Neamț de la Nistru,
  oponent contra rusificării bisericii promovate de putiniștii Vladimir și unul Markel,
  »accident» la comanda teroriștilor anti-români și anti-unioniști neo-comuniști.

 5. 1 din Romania on

  Am observat uitandu-ma la fotografii:

  – credinciosi putini spre deloc;
  – ferestre PVC cu geam termopan, jaluzele, podele lucioase… kitsch la tot pasul;
  – amenajari interioare si exterioare scumpe.

  In concluzie, ce avem? Casa Domnului sau o constructie laica oarecare?

Lasă un răspuns