Limba moldovenească între “sunt” și “â”: Gestul Corinei Fusu

22

Recent ministra Educației, Corina Fusu, vicepreședinta Partidului Liberal a semnat un degret prin care este obligatorie scrierea cu “â” și “sunt” în loc de “sînt”. Eu, de fapt, de când mă țin minte scriu cu “â” și folosesc “sunt”, fără ca să am nevoie de un ordin la nivel de minister al Educației. Nu intenționez să critic acest gest, este binevenit acest decret, dar dacă tot liberalii au dorit să facă ordine în legislație cu privire la limba vorbită pe teritoriul R. Moldova ar fi trebuit să înceapă cu denumirea legii vizate de decretul ministrei Corina Fusu și anume Legea cu privire la revenirea limbii moldovenești la grafia latină.

Este absolut obligatoriu și necesar să fie modificat articolul 1 din lege și să fie specificat în loc de “limba moldovenească” – “limba română”. Există decizia Curții Constituționale care spune că limba vorbită în R. Moldova este limba română, dar până acum nu s-au făcut corectările de rigoare în legislația moldovenească. Nu este ordine nici în Constituție și nici în celelalte legi care vizează limba vorbită pe acest teritoriu.

lege-limba-moldoveneasca

Mai mult, documentul la care am făcut trimitere mai sus a fost aprobat la 31 august 1989. De atunci, nu s-au mai operat niciun fel de modificări.

Probabil, este mult mai ușor să se emită decrete, (ca mai apoi să fie anulate de alții), decât să fie modificată Constituția și legislația pentru ca limba română să revină la ea acasă cu acte în regulă.

Distribuie.