Limba moldovenească între „sunt” și „â”: Gestul Corinei Fusu

11

Recent ministra Educației, Corina Fusu, vicepreședinta Partidului Liberal a semnat un degret prin care este obligatorie scrierea cu „â” și „sunt” în loc de „sînt”. Eu, de fapt, de când mă țin minte scriu cu „â” și folosesc „sunt”, fără ca să am nevoie de un ordin la nivel de minister al Educației. Nu intenționez să critic acest gest, este binevenit acest decret, dar dacă tot liberalii au dorit să facă ordine în legislație cu privire la limba vorbită pe teritoriul R. Moldova ar fi trebuit să înceapă cu denumirea legii vizate de decretul ministrei Corina Fusu și anume Legea cu privire la revenirea limbii moldovenești la grafia latină.

Este absolut obligatoriu și necesar să fie modificat articolul 1 din lege și să fie specificat în loc de „limba moldovenească” – „limba română”. Există decizia Curții Constituționale care spune că limba vorbită în R. Moldova este limba română, dar până acum nu s-au făcut corectările de rigoare în legislația moldovenească. Nu este ordine nici în Constituție și nici în celelalte legi care vizează limba vorbită pe acest teritoriu.

lege-limba-moldoveneasca

Mai mult, documentul la care am făcut trimitere mai sus a fost aprobat la 31 august 1989. De atunci, nu s-au mai operat niciun fel de modificări.

Probabil, este mult mai ușor să se emită decrete, (ca mai apoi să fie anulate de alții), decât să fie modificată Constituția și legislația pentru ca limba română să revină la ea acasă cu acte în regulă.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

11 comentarii

  • cand grosul scrie de 22 de ani cu A si sunt, ce rost sa stea o mana de oameni cu I si sint ?

   ca e roma, ca e altceva … nu imi pasa, important e sa nu invat 2-3 feluri de a scrie acelasi lucru … Cum evolueaza lucrurile degraba am putea renunta la diacritice … Eu personal as fi pentru, eventual sa faca o regula de citire in toata europa, trebuie mers spre simplificare daca se poate simplifica.

 1. Pai daca vreti ca liberalii sa faca ordine, trebuie sa le dati parghii, voturi in parlament. Cum nu le au dar au acest post de ministru, uite ca fac ce pot cu voturile pe care le au. Banuiesc ca nu stiti acest lucru, de acea ati scris acest articol. Apropos, ce zic alti pro europeni, Filat, Leanca, Maia Sandu, nu puteau impreuna gasi o solutie? Au fost impreuna la guvernare ani buni, puteau forma o majoritate in acest sens.

  Citind acest articol imi dau seama ca aceasta lege putea fi data din 2009, dar ministrul de invatamant nu a facut acest lucru. Eu tin minte inca din 1993-1994 cand s-a trecut in romania pe aceasta scriere, in moldova vroiau sa modifice in acelasi sens. Nu am stiut ca nu au reusit sa o faca in 22 de ani.

  Avand in vedere ca alegem presedintele, as vrea sa stiu pozitia fiecarui candidat pe aceasta problema, daca va corecta acest articol din constitutie. Daca isi va folosi toate parghiile, decrete prezidentiale, etc.

 2. Odarca din Herța on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 3. Ar fi interesant, daca nu ar fi atit de caraghios:
  Lucrurile acestea nu se fac printr-un ordin agramat al unui ministru agramat – MARASM IN STIL LIBERAL
  sau
  “DINTR-ACESTIA TARA NOASTRA ISI ALEGE ASTAZI SOLII” (M.EMINESCU)

  Intru aplicarea reconadarilor Hotaririlor Consiliului Suprem pentru pentru Știinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Știinţe a Moldovei nr. 167 din 07.07.2016 și nr. 205 din 25.07.2016, ministrul educatiei C. Fusu a emis astazi un ordin prin care Normele ortografice ale scrierii lui ”â” și ”sunt” în grafia limbii române devin obligatorii în instituțiile de învățământ .

  PRIMO.
  Ministrul a incalcat prevedrile art. 13 alin. (2) al Legii Nr. 317 din 18.07.2003 conform careia ordinile se emit NUMAI PE BAZA ŞI ÎNTRU EXECUTAREA LEGILOR, PRECUM ŞI A HOTĂRÎRILOR ŞI ORDONANŢELOR GUVERNULUI.

  SECUNDO.
  Legea Nr. 3462 din 31.08.1989 cu privirea la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină nu contine litera ”â” !!!

  TERTIO.
  HotaririlE Consiliului Suprem pentru pentru Știinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Știinţe a Moldovei nr. 167 din 07.07.2016 și nr. 205 din 25.07.2016 AU CARACTER DE RECOMANDARE SI NU SINT OBLIGATORII PENTRU MINISTERUL EDUCATIEI!!!

  Astfel,
  pornind de la faptul ca, conform art. 9 alin. (2/1) al Legii nr. 317 din 18.07.2003, ACTELE NORMATIVE ale autorităţilor cu functii de reglementare NU POT FI INVOCATE ÎN CAZUL ÎN CARE NU CORESPUND PREVEDERILOR LEGISLAŢIEI, Guvernul urmeaza sa abroge actele miniştrilor ce nu corespund legilor (art. 9 alin. (3) al Legii nr. 317 din 18.07.2003).

 4. Va dati seama ca acei care au semnat LEGEA Nr. 3462 din 31.08.1989 au fost toti gura casca, analfabeti. Adica oameni care nu stiu alfabetul de fapt, au uitat 2 litere!!! Daca erau doctori sau electricieni, sau piloti de avion?

  Sunt curios daca exista asa gafe si in constitutiile altor tari gen franta, sua …

  Declaratia independentei, pierduta
  Alfabet votat cu 2 litere lipsa

  ce sa mai vorbim de restul legilor? nu intelege nici dracu acolo …, in schimb avem pensii speciale
  in apele tulburi se fac banii

 5. Sa nu uitam totusi…Doina lui Eminescu…De la Nistru pân’la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a. Cã nu mai poate strãbate. De-atâta singurãtate; Din Hotin si pân’la Mare Vin Muscalii de-a cãlare…sau dodoneii mai nou si din pacate. Marea problema a neamului romanesc nu sunt muscalii ci dodoneii si asta este de vreo 2000 de ani…tot timpul asemenea specimene au existat si exista si au actionat impotriva neamului lor ca si „cozi de topor” . Cum am mai vazut si pe acest blog nu muscalli au facut liste de deportare a moldovenilor 200 de ani ci dodoneii, si nu muscalli au executat ordinele muscalilor ci dodoneii. Faptul ca asemenea mancurt(i) venit(i) din negura timpului sovieto-tzarista este cotat asa sus in preferintele electoratului RM spune multe si foarte rele din pacate la cine este de fapt intre Prut si Nistru si ce viitor vrea.

  http://adevarul.ro/locale/bacau/cine-tinerii-s-au-cununat-straie-populare-fost-vazuti-milion-romani-facebook-nunta-vis-bacau-1_5810af305ab6550cb8edae9b/index.html

Lasă un răspuns