La furat de pavaj sau furatul ca sport național

5

La colhoz
Pe dealul mare
Cine fură
Acela are

Nu am prins colhozurile de altă dată, dar am prins aceste versuri pe care le-am auzit de mai multe ori, în diferite contexte, inclusiv în piesele de teatru.

Cred că atât de adânc a intrat în mintea moldovenilor această strofă (probabil există și continuarea acestei poezii, cine o știe, să o atașeze la comentarii), încât pare să fie un mod de a fi al nostru.

Furatul este ca un sport național, ne întrecem în furat, un adevărat maraton al furatului. Acum plafonul maxim este miliardul. Cine se va încumeta să depășească acest plafon?! O întrebare retorică și sper să nu ajungem să trăim asemenea realități.

Se fură din grădinile/livezile oamenilor, câte o căldare de mere/pere/cireșe, se fură din viile oamenilor. Veți spune la prima vedere că nu are nicio legătură cu furtul miliardului. Sunt de părere că totul este legat, pentru că a fura e parte din viața noastră. Și dacă se ridică mâna să se fure din ograda vecinului, de ce să nu se fure din bugetul statului? Este cam tot același lucru, fenomenul este același, doar că sumele diferă.

M-a inspirat să scriu acest articol „hoțul de pavaje”. Omul a furat plăci de pavaj de pe bulevardul Ștefan cel Mare din capitală. De ce le-a furat? La ce îi vor servi aceste plăci? Ce vrea să facă? Să nu îți fie jenă să furi chiar în plină stradă, să îți parchezi mașina pe trotuar ca să îți fie mai comod la furat?

http://unimedia.info/stiri/video-fara-pic-de-rusine-un-barbat–surpins-in-timp-ce-fura-placi-de-pavaj-de-pe-bulevardul-Stefan-cel-mare-din-capitala-113420.html

Sau cei care fură indicatoarele de pe trasee. Câți bani fac pe ele dacă le duc la fier uzat? Sau poate și le pun în ogradă, la găini, vite sau porci, să nu încurce direcțiile, să se pregătească pentru curbe abrupte?! De râs și de plâns toată această realitate.

E cam același lucru cu furatul cireșelor de către copii. Dar, la noi, aproape toți cetățenii (cu sau fără funcții) sunt la furat de cireșe, la figurat vorbind.

Cum scăpăm de acest viciu național extrem de periculos? Doar prin legi dure și prin sancțiuni aspre. Tăiat de degete, apoi de mâini și deja ce mai poate fi tăiat. Da, ca pe vremea lui Vlad Țepeș. Unii chiar pot fi trași în țeapă, din partea mea nu este nicio problemă.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. da, furatul este adanc de tot in dna-ul nostru, mai intii din cauza saraciei, mai apoi cand ii dai de gust din cauza bogatiei, si asta cu bogatia e valabila pentru tot mapamondul, ati mai vazut o persoana care se inbogateste sa zica basta i-mi ajunge, nu mai vreau?

 2. Salve Elena!

  În Decalogul lui Moise este scris ,în una din cele Zece Porunci , de A NU FURA,iar cine încalcă această lege automat comite un mare păcat sau o lucrare satanică.Această slăbiciune sau tentație diavolească la mulți din conaționalii noștri e moștenită de la Imperiul Turco-otoman,Ruso-țarist sau Ruso-sovietic,care prin administrația colonială jefuiau prin taxe mari,acapararea prin violență de bunuri materiale , pentru armatele lor de ocupație ce staționau în regiunea noastră.Egoismul,aroganța,minciuna,lăcomia,lenea,invidia,lauda deșartă,iubirea de arginți,hoția sunt instrumentele satanei de a domina oamenii!Doar inversând aceste lucruri slabe/deșertăciuni în societate putem atrage Mila lui Dumnezeu și progresa împreună!

  Când le amintești de valorile creștine la cetățenii noștri decreștinați timp de decenii de ateismul comunist al Ocupației sovietice,aceștia te privesc cu zâmbete ironice ca pe un bolnav naiv,fiind orbiți de materialismul trecător sau grija lumească,cum spuneau străbunii.

  Iar când în următorii ani acești șmecheri care au furat suportă pagube mari în gospodărie în urma unui incendiu,inundații,accident rutier sau altă catastrofă socială,ori un apropiat din familie le cade grav bolnav ,fiind nevoiți să plătească pentru medicamente mulți bani,aceștia încep să condamne Cerul,nedorind să-și amintească și să cugete la actele necreștine/murdare din trecut.

  De exemplu,când vezi demnitarii comuniști sau pretins democrați din Moldova estică plimbându-se cu automobile de lux de acasă (de la vila multietajată) la servici,în cea mai săracă țară din Europa,pe aceștia nu-i mustră Cugetul,când trec alături de mulțimea de cetățeni ce abia supraviețuiesc,iar apoi aceștia pretind de a fi mari Creștini în fața camerelor TV, adoptând același comportament în public precum fariseii!

  Iar când le amintești de Cuvintele lui Hristos,că e mai ușor o Cămilă să treacă prin urechea acului decât un
  bogat în Paradisul etern,demnitarii farisei ,înstăriții prin șmecherii/deturnarea banilor publici din Moldova Estică te privesc cu zâmbete!

  Într-o societate bolnavă de comunismul duplicitar sovietic,care promova hoția,minciuna,materialismul lacom, ateismul,frica,teroarea și persecuția Creștinilor e greu să-i readuci pe acești oameni la aplicarea în viață a Cuvintelor lui Hristos.

  Nu sunt adeptul pedepselor pentru furt de o cruzime inumană(tăierea degetelor,a brațului),dar o pedeapsă echitabilă după mărimea prejudiciului material și muncă obligatorie în folosul comunității și a victimei!
  Trebuie de lăsat o alternativă individului/hoțului de Îndreptare prin Pocăință,Rugăciune,Cugetare la Biserică.

  Doar Hristos spunea la farisei, Milă cer Păcătosului spre Îndreptare(reparația prejudiciului),dar nu Pedeapsă.
  Schimbarea în bine pornește de la fiecare din noi ! Pace tuturor!

Lasă un răspuns