Istoria se scrie sub ochii noștri

20

„Dragă frate, în sfârşit”! Așa i-a spus Papa Francisc patriarhului Chiril când s-au văzut pe aeroportul din Havana. Este un moment pe care creștinii l-au așteptat aproape 1000 de ani. De ce acum? S-ar întreba foarte mulți. Pentru că acum se scrie istoria, indiferent ce credem și ce vrem noi.

Cu siguranță, patriarhul Chiril a avut discursul bine pregătit de acasă, l-a care s-a lucrat intens cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Patriarhul este cel care promovează politica rusească prin biserică. Orice cuvânt este coordonat și rostit pentru binele poporului rus și intereselor Kremlinului. Rusia își promovează politica sa expansionistă în lume prin două voci, cea a Kremlinului și cea a Patriarhiei ruse. S-a transmis un apel cu privire la unitatea dorită de Dumnezeu și la consolidare împotriva terorismului, care îi vizează și pe creștini și biserica creștină. Lui Putin îi convine acest discurs, este un moment prielnic pentru ambele părți, așa că fiecare va profita din plin de pe urma acestei întâlniri istorice.

Pe de altă parte, Papa de la Roma a avut întotdeauna o poziție distinctă, care de multe ori nu coincide cu cea a liderilor europeni. Deci, Vaticanul este cel care își face propria politică, propriile discursuri, propria atitudine, iar mesajele sale reprezinta semnale pentru comunitatea internațională. Într-un cuvânt, este o voce distinctă de care se ține cont în ceea ce privește politica mondială. Papa de la Roma nu face jocul italienilor sau al francezilor, sau al germanilor. Papa își face propriul program și propriul discurs.

Iată cum văd eu diferențele dintre cele două biserici, fără să am studii în domeniu. Este un punct de vedere pe care mi l-am format urmărind comportamentul celor două biserici.

Noi, din păcate, suntem sub influența bisericii ruse, deci, sub influența lui Putin. Este o armă foarte puternică pe care rușii știu să o folosească foarte bine. Să ne amintim aici discursul patriarhului Chiril din centrul Chișinăului, din octombrie 2011. S-a încumetat cineva atunci, mă refer la mitropolitul Moldovei sau alte fețe bisericești, care să îi spună patriarhului Chiril că Moldova nu este parte integrantă a lumii ruse, așa cum a declarat patriarhul în fața mulțimii adunate să îl asculte.

Ridic aici și întrebarea cu privire la vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. De ce până acum nu a efectuat o vizită la Chișinău? Dacă acum nu e momentul, atunci când?

Papa de la Roma și patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și-au dat mâna, e timpul ca și patriarhul României să vină la Chișinău. Să scriem istoria până la capăt.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

20 comentarii

 1. consider intalnirea nu numai necrestina ci si manipulata de interese politice. De cand patriarhul Kiril este reprezentantul tuturor crestin ortodocsilor. De ce nu s/a intalnit cu patriarhul Bulgariei, Romnaniei, al sarbilor sau grecilor?! In statutul ortodoxiei scrie ca fiecare patriarhie este autocefala iar toate patrarhiile crestin ortodoxe au un patriarh la Constantinopole ( Istambul), egal in rang cu Papa. Ce au vorbit poate nu o sa aflam curand dar ….

  • Patriarhul de la Constantinopol (Istanbul) e considerat primul între toți conducătorii bisericilor ortodoxe, istoric, tradițional, patriarhul rus este considerat cel de-al doilea numai pentru mărimea bisericii ortodoxe ruse, deși ei încearcă de mult să preia conducerea ortodoxiei
   Patriarhul Constantinopolui s-a întâlnit de acum câțiva zeci de ani cu papa, iar primul patriarh ortodox care a primit vizita papei a fost cel român Teoctist ăn 1999 (patriarhul român s-a întâlnit cu papa prima dată în 1989 în calitate de patriarh!)

 2. Esti ramas in urma cu stirile d-le MEZDREA .Papa Francisc a fost si s-a intalnit cu PATRIARHUL BARTOLOMEU la Constatinopol, inainte de a se intalni cu KIRIL . S-a adoptat apelul unirii celor doua ramuri ale crestinatatii fara conditii prealabile. S-a cerut in prima urgenta sarbatoriea Sfintelor Pasti la aceeasi data de catre toti crestinii. Biserica Ortodoxa Romana si-a dat consimtamantul deja!

  • imi cer scuze pentru intarzierea informatiilor dar nu am auzit nici unde cand a fost sa discute cu patriarhul Bartolomeu. Poate ca a fost noaptea. Oricum multumesc de informatie dar trebuie legiferata, altfel ajunge ca o stire in vid, asa cum am primit in urma cu cateva ore , precum ca rusii au atacat Ucraina. Multumesc de informatie Doamna.

   • Nu sunt doamna . ci sunt domn. Iar stirea exista ! Cu fotografii cu tot ! Papa Francisc a vizitat inainte de CUBA- MEXIC , pe Patriarhul ecumenic de Constantinopol.( daca stii ce-i asta si …cu ce se mananca!)Mai mult:papa si-a cerut scuze si iertare pentru schisma din 1054 ! Si totusi stirea… nu ma incanta. Romanul are o vorba din batrani:clop de paie , dupa ploaie. Acum, ce face papa, miroase f tare a …politica !Curios este ca romanii nu a fost crestinati de nimeni (ca si grecii, si italienii!) Pe ei si pe noi (si pe sirieni) ne-a crestinat… DUMNEZEU! Martirii crestini, fugind de persecutiile , romanilor s-au refugiat cu miile in DACIA. N-a vrut istoria si migratia popoarelor, mai ales a slavilor , sa ramanem asa cum ne-a crestinat Cristos dintru inceputuri! In Dobrogea s-a descoperit în 1972 o manastire sapata in creta, la NICULITEL si care dateaza din secolul al IV-lea dupa Cristos, Ea are incrustate numele a patru episcopi crestini ingropati acolo-ZOTICOS;ATTALOS,CAMASIS si FILIPOS,care in mod sigur au pastorit crestini cu mult timp inainte, din moment ce au ajuns sa fie numiti episcopi.Sapaturile arheologice din ultimii 20-40 de ani au scos la iveala alte f multe marturii ale …crestinismului ”romanesc”.(Alba Iulia, Constanta, Turnu Severin etc )
    In fine, se pare ca din acest an vom sarbatorii Sfintele Pascalii, odata cu catolicii aici la noi in RO:

 3. stimata doamna eu raman tot mai perplex, ziceti ca lumea crestina asteapta de 1000 de ani aceasta intalnire, pai biserica rusa s-a format prin sec 14-15, cum sa fie 1000 de ani? nu stiti ca demult papa a fost in romania, Ioan Paul al II-lea, eu chiar am fost acolo si l-am vazut. Eu nu mai zic de vizitele papei in grecia sau constantinopol, chiar asa? nu verificati nimic, e greu sa deschideti wikipedia inainte sa spuneti ceva?
  mai ziceti ca noi ne asociem cu biserica rusa, poate dumneavoastra, eu deloc nu ma asociez cu biserica rusa, eu ma conving din ce in ce mai tare ca locuim in lumi paralele

 4. Toader dela Tighina on

  o parafrazare –
  istoria trece pe sub ochii majorității noastre-
  a est-moldovenilor molateci basarabeni români mioritici,
  care de 25 de ani nu mai știu pe ce lume mafiotică se află,
  și nu îndrăznesc să se rupă de ocupantul Kiril
  prin Re-Unirea noastră cu România !

 5. Adevărat că Mitropolia Rusiei a devenit cea mai importantă ca mărime după ce Antiohia, Alexandria şi Constantinopolul au decăzut, dar este destul de nouă, defapt singura Patriarhie, după astea + Roma, a fost cea Bulgară pentru a nimerii cei 1000 de ani. Dar nu-s 1000 nici de la schismă.
  Deci nu ştiu ce să spun, cine şi ce a aşteptat, nu prea cred că a aşteptat nimeni, ruşii fiind o ramură mai vulgară, departe de renumele Patriarhului din Constantinopol.
  Papa actual este un reformator, care împinge religia mai mult spre o biserică a moralităţii, nu spre una a supernaturalului, deşi vine dintr-o biserică imperiu, pe când Chiril este un mic oligarh în stilul conducerilor din bisercile estice, care este interesat să ţină populaţia în întuneric, interese care coincid cu interesele ţarului, deci nu văd sincer ce ar discuta.
  Dacă intuiţi un servilism al populaţie către Daniel în interes unional(să o spunem direct), sincer mai bine fără.
  Iar religia funcţionând în baza unor temeri, în mare parte, a impresionării populaţie, Daniel nu poate concura în faţa lui Chiril, totuşi, Chiril are o sută de milioane de cotizanţi.
  Apoi, Daniel este interesat de chestii mai practice, pe care Moldova nu le deţine, din respect pentru restul preoţilor, pentru a nu generaliza, nu o să elaborez.

  Cred că ar fi o mişcare pentru masele slabe cu duhul, nu zic că nu, să nu credeţi că nu ştiu la ce v-aţi gândit în termeni de propagandă(nu este un cuvânt negativ, sper să nu fiu atacat) proromânească, dar PreaFericitul abia a ajuns la Colectiv.
  Sper că nu am jignit creştinii care ţin mult la Patriarh şi Bisercă, doar că eu aş prefera să meargă nişte cercetători, nişte ingineri de succes, nişte judecători, de ce nu, nişte profesori universitari, un teatru într-un tur şcolar, cu multe piese din Caragiale, un atlas şcolar, un drapel şi o stemă corectă a Voievodatului Moldovei, o carte cu surse primare medievale pentru domnii Păcuraru şi Dodon, multe se pot face înainte.

  • doamna sunteti o enciclopedie in privinta informatiilor si imi face placere sa dialogam . Problema este asa: nu trebuie sa interpretam gresit unele expuneri. Nu sunt pro patrirhului Daniel, sincer sa fiu am avut retineri cand a fost numit. Nu sunt pentru o Mitropolie partinica moldoveneasca intre Moscova si Bucuresti, Vreau sa spun un lucru religia nu este data de preoti , care sunt oameni ca si noi ,este ceva inascut si daca aceasta ” gena” lipseste se da peste cap toata informatia genetica de care discutam. Imi place sunteti la inaltime . Toata stima.

 6. Cred ca motivul vizitei a fost mai degrabă unul politic decât religios.
  Sa fi fost in locul papei eu nu m-as fi dus, cred însă ca papa procedat bine, pentru ca, pe cinstite acum, in momentul de fata, in afara de rusi viata de familie, libertățile de genul si creștinismul in general sunt amenințate cam peste tot.
  Iar in contextul social actual rusii plusează ca imagine tocmai datorita evenimentelor care se întâmplă in restul lumii.
  Si nu pentru rusi, pentru papa nu e bine sa rămână izolat intr-o zona care se cam scufunda, cu timpul aia pot apărea ca o oaza la treburi de genul.

 7. Patriarhul Daniel nu va veni atât timp cât există la Chișinău mitropolia care se auto-denumește ca fiind ”a toată Moldovei” și care este subordonată Moscovei! Mitropolia Moldovei a fost și este la Iași (sau la Suceava) și e recunoscută de toate bisericile ortodoxe, mai puțin de cea Rusă!

 8. Toader dela Tighina on

  UN EVENIMENT EXCEPȚIONAL –
  PROIECTUL RE-UNIRII – SFATUL ȚĂRII-2!

  ziarul Literatura și Arta, 11 Februarie 2016 –
  Luni, 8 februarie 2016,
  la sediul Uniunii Scriitorilor din Chișinău,
  – Forul Democrat al Românilor din Rep. Moldova,
  – Asociaţia Credinţă Patriei,
  – Asociaţia Veteranilor de Război Tiras-Tighina
  au invitat Societatea Civilă la o Masă Rotundă – circa 50 de ONG-uri –
  și au lansat Proiectul de RE-UNIRE- SFATUL-ȚĂRII-2 cu Patria-Mamă România europeană,
  în baza RE-Stabilirii Actului Unirii din 27 Martie 1918
  și lichidarea consecințelor Pactului odios hoțesc ruso-german comunisto-fascist Ribbentrop-Molotov din 1939
  prin care Basarabia și Bucovina de Nord au fost furate de la Patria noastră România.
  ————————————————————————————————————–
  Au vorbit-
  – Nicoale Dabija- scriitor
  – Arcadie Suceveanu, Președintele Ununii Scriitorilor din Chișinău
  – Ion Ungureanu, ex-Ministru al Culturii
  – Ghenadie Cosovanu, Președinte Asociației Veteranilor de Război Tiras-Tighina
  – Ion Costaș, general în rezervă
  – Timotei Țurcanu, inginer
  – Constantin Lazăr, jurist
  – Liduța Deliu, avocată, activist civic
  – Victor Alecu, activist PSD,
  – Anatol Petrencu, istoric
  – Ion Negrei, istoric
  – Virgil Mândâcanu, profesor
  – George Simion, activist focșănean
  – Ricky Ardezianu, cântăreț
  – Măriuca Augustina Hâncu, scriitoare

  – invitatul special din Lituania, Kestutis Tubis,
  Președintele Asociației Veteranilor din Vilnius
  – ucrainenii Fiodor Ghelici, Ruslan Șevcenko și Volodimir Evdokimov/din Kiev/
  și alții.
  ————————-
  Marii absenți ?
  – ex-deputata de Dreapta Anica Guțu,
  – cei de la B.U.N. ?
  – Sanda Can de la PNL ?
  – Mihai Ciubotaru, scriitor de la Basarabia Literară ?
  – cei liberali PL ghimpiști unsuroși pretinși unioniști masca-ți de la treuca puterii mafiote.
  —————————————————————————————————————–
  N.B.
  De notat că mass-uni-media aservită din RM=Rep.Mafiotică a luat apă în gură
  referitor la acest eveniment și a rămas încremenită cu gura căscată.
  Pentru ei, știrea despre bucătăria unui finlandez ruso-fono-fil din Chișinău PăcatOala
  care face tumbe în euro în fața unei neo-iubite Olya Slaveanskaya Anti-Rumunskaya,
  este mai importantă decăt scăparea noastră de ocupația moscalo-hoholească
  de circa 200 de ani. Iartă-i, Doamne, de păcatele trădărilor !

 9. Salve Elena!Meditând la subiectul din articol încerc să înțeleg rezultatele acestei întâlniri dintre acești demnitari religioși influenți.Urmăream în aceste zile întâmplător un articol recent din presa românească legat de spiritualitatea creștină și mă gândeam la viitorul regiunii Moldova Estică a națiunii Dacoromâne:

  http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/de-drumul-iad-pavat-bune-intentiii-explica-preotii-psihologii-expresie-sfaturi-dau-1_569f50b137115986c6b56da6/index.html

  Dar nu mă voi opri aici.Pentru mine,există un singur Patriarh al Bisercii Creștine,Patriarhul creștin ortodox al Jerusalemului,iar ceilalți șefi religioși aleși din fruntea statelor lumii sunt arhiepiscopi și mitropoliți,slujitori ai lui Hristos.
  Din articol aflu că aștepți cu nerăbdare vizita preaf. Daniel al României la Chișinău ocupat economic și de posturile de tv/radio din Rusia,din dorința autorităților pretins independente și pro-europene.Ar schimba aceasta ceva în comportamentul conaționalilor?Nu cred.Pentru a ne ridica la adevăratele valori ale Creștinismului ortodox,trebuie să acționăm prin fapte bunefără laudă,dar nu să ne limităm la vizite, intenții și declarații ale unor demnitari religioși.
  Întâlnirea dintre arhiepiscopul Romei și Moscovei în Cuba o văd ca pe o întâlnire ordinară,precum cea din 1999 de la București dintre Carol Woytila(nume românesc din reg.Cracoviei) și preaf.Teoctist, sau cele din anii 1960-80 dintre arhiepiscopul Romei și arhipiscopul Constantinopolului,Alexandriei etc.

  Când la fiecare 5 minute în lume un Creștin e persecutat,omorât doar pentru că e creștin,aceasta ar trebui să ne mobilizeze pe fiecare de a acționa prin a fi solidari și înțelegători unii cu alții,fără prefăcătorie sau laudă deșartă.
  Să fim activi și să nu uităm îndemnul de la strămoși:Acta non Verbae!

 10. Un virulent editorial publicat de Deutsche Welle susţine că propaganda rusească funcţionează la capacitate maximă în acest moment, dar că sistemul, susţinut de piloni anemici, se va prăbuşi în viitorul apropiat.
  „Unde te întorci în aceste zile dai de Rusia, de parcă ar fi centrul universului cu tot cu undele lui gravitaţionale. În fapt e mult mai mică decât crede. Mai anemică. Şi mai stătătoare pe picioare de lut.
  Te înâlneşti frecvent, de pildă, cu Serghei Lavrov. Pe şeful diplomaţiei ruse îl poţi găsi aproape fără întrerupere pe sticla canalelor sau site-urilor internautice ruseşti sau obediente Moscovei. Unde difuzează vesel propagandă antiamericană. Mai nou răspândeşte şi agitprop antigerman prin intermediul unor dezinformări televizate, despre o presupusă adolescentă ruso-germană, devenită, chipurile, victima unui viol imaginar, comis de jihadiştii refugiaţi.
  Deşi diplomaţia pe care o conduce Lavrov ar vrea să vadă cât mai grabnic destructurat nu doar guvernul german, ci întreaga Uniune Europeană, îl depistezi pe şeful ei mai peste tot pe vechiul continent. Spre pildă la München, unde îi ameţeşte pe occidentali la Conferinţa de securitate din Germania. Tot acolo i-a luat minţile, sau ce i-a mai rămas din ele, omologului său american, Kerry. Cu şeful diplomaţiei americane a căzut de acord asupra unui armistiţiu sirian care nu face probabil nici cât o ceapă degerată. Căci, din cinci bombe ruseşti aruncate de-asupra oraşelor siriene, între patru şi şase explodează în capul rebelilor moderaţi şi mai nici una în proximitatea jihadiştilor.
  Net mai de substanţă sunt apostolii ideologici ai Kremlinului. Care au umplut vidul postcomunist cu un amestec de ortodoxism şi naţionalism bon marche. Comercializarea acestui amalgam în Europa şi în lume este, pentru Moscova, o afacere cu atât mai profitabilă cu cât, în siajul globalizării şi crizei refugiaţilor, universul occidental, post-naţional şi post-creştin, corect politic, al drepturilor omului tratate eronat, ca surogat de ideologie şi religie, a devenit, în zone vaste, impopular.
  Spre a dărui o pondere maximă acestui efort ideologic, Putin şi-a trimis sluga credincioasă, pe Prea Fericitul Kiril, la Havana, la o istorică întâlnire cu Papa. Încât dai, mai nou, de vocea Rusiei şi în Cuba, în timp ce la Stambul, acelaşi glas, ameninţând politic Turcia, îl timorează teologic pe patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu.
  Pe scurt, oriunde te întorci, te ciocneşti azi de o Rusie tot mai prezentă, dar şi tot mai coruptă, săracă şi înapoiată economic. E o ţară care ştie, prin tradiţie, să profite de pe urma laşităţilor şi inepţiilor politice occidentale. Acum încearcă să-şi compenseze anemia impunându-se global prin forţa militară, prin intimidări şi prin pomparea peste tot în lume a doctrinei ei naţionalist-creştine, antidemocratice, menite să întemeieze şi să eternizeze ideologic şi moral domnia politică a ţarului actual.
  Or, jalonată de crime, precum cea săvârşită cu poloniu asupra lui Alexander Litvinenko, cu gloanţe asupra altor critici, precum ziarista Ana Politkovskaia, sau politicianul Boris Nemţov, cu bombe proprii sau cu armele chimice ale satrapului ei sirian, istoria domniei lui Vladimir Putin e una a fărădelegii. E una a agresiunilor şi expansiunii, a propagandei mincinoase, a violării sistematice a drepturilor oamenilor şi popoarelor, a vărsărilor de sânge.”

Lasă un răspuns