Islanda uimește din nou! Soluția pentru R. Moldova

14

Puțini știu despre revoluția din Islanda din anii 2009-2011, o revoluție de altfel ascunsă de mass-media globală, dar care a făcut curățenie în sistemul financiar-bancar, a schimbat clasa politică și a fost adoptată o Constituție nouă. Totul datorită protestelor și insistenței poporului, un popor care nu a fost îngenunchiat de politicieni și grupuri de interese din sistemul financiar-bancar.

Potrivit wikipedia, Revoluția islandeză din 2009-2011, Revoluția din Bucătărie sau Protestele islandeze împotriva crizei financiare reprezintă o serie de protese din Islanda în care mii de oameni au manifestat în fața Parlamentului (Althing) din Reykjavik. Ca urmare a acestor proteste marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda din cauza politicii lor financiare rău intenționate și s-a creat un grup apolitic din oamenii de pe stradă pentru a rescrie Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup de civil din „stradă” , alți oameni putând pune întrebări sau sugera propuneri.
Așadar, ce au reușit islandezii în stradă:

1. Marile bănci au fost naționalizate

2. S-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda, asta ar fi însemnat ca cetățenii din Islanda să plătească 100 de euro pe lună timp de 15 ani, cu o dobândă de 5,5%, pentru a achita o datorie efectuată de instituții private

3. A fost rescrisă Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup civic din „stradă”.

4. Pentru prima oară este judecat prim-ministrul unei țări pentru modul în care a gestionat criza economică

5. Au fost intentatee peste 200 de dosare penale împotriva bancherilor

6. Toți foștii directori executivi ai celor mai mari trei bănci au fost arestați.

7. În prezent, economia Islandei este înfloritoare, cunoscând o creștere de 2,9% în 2011

Mai multe despre revoluția din Islanda puteți găsi aici.

http://gandeste.org/politica/revolu%C8%9Bia-din-islanda-afla%C8%9Bi-cum-au-fost-invin%C8%99i-bancherii-prin-democra%C8%9Bie-participativa/26155

Există multe similitudini între ceea ce s-a întâmplat în Islanda și ceea ce s-a produs în R. Moldova în privința furtului miliardului din sistemul bancar. Doar că în țara noastră situația este mult mai gravă din cauza faptului că politicienii au furat propriul popor și încă mai pun pe umerii sărmanilor cetățeni această povară de a reîntoarce banii delapidați.

Formula care ar putea funcționa și la noi am descris-o mai sus. Este nevoie de un singur ingredient – poporul, cel care să nu mai suporte umilința sau mentalitatea de sclav, ce care să nu mai fie tratat ca o mioriță laie. Dar să iasă în stradă și să își ceara drepturile. E mult, puțin? Vom vedea?

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

14 comentarii

 1. Daca nationalizezi o banca cu datorii mari, ca nou proprietar nu trebuie sa platesti acele datorii?

  Nu ati studiat cazul in profunzime, si nu ati inteles ce s-a intamplat. Tocmai s-a votat ca statul sa nu acopere gaura din banii cetatenilor, iar in moldova tocmai asta au facut filat, draguteanu, leanca, maia sandu, e semnatura lor acolo (chiar daca unii au comentat, dar au semnat)!

  De fapt islandezii au platit, si platesc in continuare dar prin alte metode, au redus un pic factura, dar pe seama celor din UK si Olanda. Acuma au pierdut si o piata acea bancara, nu mai pune nimeni bani la ei, s-a terminat cu bani usori cum faceau inainte de criza.

  In privinta moldovei nu stiu ce sa zic …, facultatea de economie a pregatit suficienti specialisti ca sa faca ce e mai bine. Eu imi aduc insa aminte ca acum ceva timp in urma, UE si FMI a cerut sa fie lichidate (falimentate) acele 2 banci, sa nu puna bani din banca nationala si guvern. In loc banca nationala cu guvernul au bagat si mai multi bani, s-a furat si mai mult. Nu sunt expert dar mi se pare ca pur si simplu s-au clarificat acuma conditiile creditului dat de banca nationala guvernului pentru a acoperi gaura. Oricum populatia deja a platit prin inflatie de exemplu si plateste in fiecare zi, chiar daca se intorc o parte de bani efectele s-au produs. Asa ca se va plati in continuare orice ati visa.

  In privinta constitutiei, succes, ar fi frumos.

 2. Islanda a reusit ca populatia nu a avut creierii alterati de 200 de ani de instrainare si alienare sovieto-tzarista si nici manipulati de muscali si bolsevici locali din RM prin audio-video sau cand merg de exemplu la biserica lui Kiril/ Vladimir si le spune de maica Rusia si pe cine ar cam vrea la putere in RM.

  In RM se estimeaza ca un bolsevic socialist, suspect se pare de legaturi stranse la oligarhie si cu mari semne de intrebare la chestiuni de avere se afla in topul candidatilor la presedintie (!!!) . „Alta Marie cu aceeiasi tichie” cum zice vorba… ! 🙂

  Un grup de populatie pe la Orhei a manifestat sa elibereze un (probabil) hotz suspect de furtul a vreo 200 mils.$ intr-un dispret major la lege si etica sociala. 🙁

  Tezele sovieto-tzariste se bucura inca de o larga apreciere in populatie (+30%). 🙁

  Acestea de mai sus sunt semne de alterare , zombizare a creierelor si bunului simt si chiar a umanitatii din fiecare cred reflectand minti alienate si manipulate carora prin alte locuri in lume nici permis de conducere auto nu le-ar dat decat dupa o perioada de relaxare intelectuala (de exemplu sa nu mai priveasca nici un canal in rusa 10 ani si sa mearga la Biserica Basarabiei si nu la Vladimir pentru 10 ani cel putin). Cei care cred ca nu pot aceste restrictii sa fie ajutati de guvern sa se instaleze in Transinistria sau in Rusia (sa le dea bani de case si acareturi) si sa fie ajutati sa plece in mod civilizat (chiar mult mai civilizat decat ei sau buneii lor au fost adusi pe aici de prin imperiul muscal sau URSS mai tarziu ca si colonisti) .

  Trebuie sa fie un nebun careva sa creada ca cineva in lumea larga (mai putin Rusia (nici Rusia cred) si cateva state prin CSI) va mai lua ceva in serios prin RM cu un presedinte bolsevico-tzarist emanat dintr-o facatura sovieto-tzarista deci clar o coloana a 5-a muscala in RM

  Presedintele in RM nu are puteri dar este un brand de tara printre altele si poate cel mai reprezentativ.

  In genereal vorbind RM isi merita soarta tinand cont de modul cinic si ipocrit in care se voteaza bolsevicii si soveito-tzaristii la urne in mod regulat si relativ masiv dupa care populatia se duce in strainate din RM ca un fel de pedeapsa cred pentru cei care raman. Asta inseamna mai mult sa urasti un loc (RM) decat sa-l respecti cumva deci cam aici a dus moldoveni, moldovenism si sistemul asociat acestui concept sovieto-tzarist cred: hotie, oligarhie, bolsevism in 25 de ani si lume fugind peste tot ca „dupa noi potopul”

  O vorba moldoveneasca (nu islandeza) zice ca omul sfinteste locul !( la asa populatie (ca mai sus) asa loc cred )

  • RISE are o investigatie asupra acestui asa zis tovaras (prezidentiabil) bactriano – siberian mai jos Ma gandesc oare daca batranii si sovieticii de pe la sate si chiar orase in RM isi dau seama ca nepotii si copii sunt prin bejenii din cauza esuarii RM din cauza acestor indivizi alesi incosntient pe la urne (situatia actuala a RM fiind o consecinta in special a situatie din anii (1995-2009) conduse de oameni ca acest tovaras (cred si el fost parte din clica (2005-2009)). Banuiesc ca ar trebui interzis prin UE si in general in lume acest individ pe considerente de suporter de doctrine cu caracter xenofob si sovin unicat in lume (exceptie Coreea de Nord) dovedit criminale in anii 40′ si 50′ dar si pe chestii de mafie (mai jos). Banuiesc ca acest personaj trebuie mai degraba investigat de CNA si de CEC decat lasat candidat prezidentiabil. Cu cinism zice pe la TV ca este ajutat de „familie” sa-si plateasca facturile si darile pe la „imprumuturi” de tot soiul.

   http://www.moldova.org/banii-lui-dodon-din-bahamas-peste-30-mil-lei-au-intrat-moldova-cu-cateva-luni-inainte-de-prezidentiale-rise/

  • Unul care se declara oripilat de propaganda bolsevica ” Malldova, moldovan, limba maldaveneasca” preluata de dodoasca , pulu, voronin si toti descreieratii kremlinului, o da cu bata-n balta la sfarsitul comentariului „O vorba moldoveneasca (nu islandeza) zice ca omul sfinteste locul !” Omul sfinteste locul, nu locul pe om – Homo locum ornet, non ornat homonem locus. Nu este nici pe departe o „vorba moldoveneasca” , este un proverb LATIN, romanii ti-ar spune ca e o zicala romaneasca”!!

   • Vorba moldoveneasca este si romaneasca in 99.99 % din cazuri. Limba romana a fost pastratorul evolutiv lingvistic a asa zisei limbi moldovenesti care este tot romana datorita faptului ca romana este o moldoveneasca mult evoluata daca putem zice (200 de ani de evolutie). De-a lungul secolelor dupa cum toti stim basarabenii au fost desnationalizati si mancurtiti masiv. Banuiesc ca mai sus a vrut sa aiba mai multa audienta individul de mai sus zicand „moldoveneasca” decat „romaneasca”, caci din pacate inca nu toate urechile si toti ochii in RM se deschid la citatele romanesti 🙁 dar la cele moldovenesti sunt mai toate receptive. 🙂 banuiesc … este intradevar un proverb venind de fapt din latina la origini dar nu vad legatura cu ideea care se vrea elaborata in fapt: populatia RM voteaza cinic bolsevic prin RM si inca pupa spatele la rusi (prin cozile lor de topor din RM) dupa care fie ei fie copii fie nepotii pleaca din RM datorita consecintelor dezastruoase ale acestui vot in mod regulat. Este ceva neclar aici ?!… In mod ipocrit dupa aia cei ramasi prin RM se vaita ca niste retardati ce rau a ajuns RM de parca nu s-ar sti ca votand stanga in RM este un vot gol si fara acoperire$. Ce este fals pe aci ? Ilan are dreptate , RM isi merita soarta tinand cont de votul iresponsabil la urne !!! (1) Socialistii sunt cel mai mare partid in parlament, (2) Dodon este inca cel mai sus cotat candidat la prezidentiale….asta-i RM din pacate Socialiistii sunt la fel de suspecti de coruptie si averi facute ciudat ca si oricare altii prin RM si Rusia (din spatele lor) nu a dat o kopeica la RM ba dimpotriva in schimb RM sta cu mana intinsa la EU ca milogii. Rusine la asa vot bolsevic !!!

 3. Chiar daca ei dau de urma banilor (ma cam indoiesc), nu inseamna ca si vor recupera, nu inseamna ca vor recupera repede, poate dura mult, nu inseamna ca vor recupera toti banii. Mai e si prescriptia care se face dupa un numar de ani, iar ei fac totul ca sa o intinda cat mai mult. Oricum in cel mai fericit caz daca se recupereaza o suma mare, paguba e facuta si e facuta pe o suma mult mai mare de fapt. Pana una alta de unde se iau alti bani pentru cheltuielile curente? Lumea vrea salarii, trebuie platit facturile, dat pensii, ajutoare sociale, facut una alta. Guvernul nu stie decat sa mareasca taxele si sa se imprumute. Cel mai ieftin sa ia de la FMI, oricum ca sa poti lua din alta parte trebuie sa ai rating bun, iar daca FMI nu te imprumuta s-ar putea sa nu te imprumute nimeni. Iar FMI a mai spus nu dati bani de la banca nationala, falimentati, inchideti bancile, o sa fie mai rau. Iata ca a fost mai rau. Acuma cel putin faceti ordine, stabiliti odata clar cine si cum va plati avand in vedere ca banii nu ii recuperati imediat iar paguba e mult mai mare.

  Doamna Elena, aveti alte solutii? Cand guvernul a garantat pentru aceste banci, de ce nu ati iesit in strada ca Islandezii? Unde ati fost? Despre aceste banci se scrie de vreo 3 ani, da e in limbaj economic, nu e clar, dar cum vreti? Uite islandezii au inteles foarte bine limbajul economic, au urmarit si au dat la timp peste maini guvernului. Cati absolventi de economie, drept avem? Cati profesori, doctori, academicieni, specialisti? Unde erau? Cand v-au spus UE sa nu dati garantii la ce va uitati?

  Cel mai trist este ca acei care au semnat nu poarta nici o raspundere. Pai toti care au semnat, contrasemnat ar trebui pusi sa plateasca, cand au semnat si-au asumat riscul. Riscul s-a materializat. Ne dam demisia si dam din gura? Nu, care au semnat pusi la zdup, confiscata averea, si pus sa lucreze din greu pana la adanci batranete acolo in inchisoare pana platesc paguba. Leanca, Maia Sandu au fost acolo, au semnat, au tacut, acuma vor sa fie presedinti? Asta au facut islandezii daca citim atent, nu au permis, si au bagat la inchisoare pe acei care au incercat.

 4. Marghita din Dobrica on

  Oricum,
  doar Re-Unirea cu Patria-mamă România Mare europeană
  ne este Salvarea și Re-Venirea la Nrmalitate.
  Dar, oare sunt majoritatea est-moldovenilor destui de deștepți
  ca să înțeleagă importanța crucială și istorică a aceseti fraze ?
  Estonia se dezvoltă prin educație !
  Moldova de Est este cea mai săracă și proastă provincie din Europa,
  deocamdată.
  Dacă tu nu te respecți,
  oare cum să te respecte ceilalți vecini care știu mai bine că suntem români
  și vorbim românește.
  Bucovina de Nord este tot o provincie moldavă,
  dar intelectul acolo lucrează altfel. Bravo lor ! Pacoste nouă !

  • Că bine spuneți, păcat însă că voia marii porți, nu este aceiaș cu năzuința poporului Român despărțit mișeleste de către bestiile bolșevice. Te face să te întrebi dacă s-a schimbat ceva între 1950 și 2016, înafara marii porți.

   Și tot bine ați menționat, Romănia este Europeană și nu UEropeană. Vrem RomâniaExit!

 5. Exista o mare diferenta intre Islanda si RM… In islanda nu locuiesc moldoveni ))) Anume poporu la noi e „putred” luati din strada oricare 101 de oameni si declaratii deputati – si va garantez lucrurile nu se vor schimba..la fel vor fura „la negru” ..
  Noua ne trebuie modelul Chinez – impuscam pe toti pina nu dam de cei buni ..

  PS dar in Islanda parca e criza economica..si recent tara era pe prag de faliment…sau eu ceva incurc???

 6. Marghita din Dobrica on

  Veniți cu toții –
  ———————————
  la Marșul „Luptă pentru Basarabia”, la București,
  Sâmbătă, 22 octombrie, 2016, ora 14:00,
  cu plecare de la Hanul lui Manuc (Piața Unirii)
  ————————————————————————————————
  Vom rămâne în stradă până când politicienii de la București,
  reprezentanți ai Guvernului și ai partidelor politice
  care au șansa de a accede în viitorul Parlament
  recunosc necesitatea Re-Unirii și își asumă actiunile
  care vor duce la împlinirea acestui deziderat.

  https://www.facebook.com/events/172934436458674/

 7. Marghita din Dobrica on

  Teroarea ocupantă continuă-
  Arhitectul Eugen Bâzgu /1955- 7 martie 2016/ mare patriot și unionist,
  contribuitor la Re-Stabilirea monumentului „Apostolii Basarabiei”
  de lângă Catredrala din Chișinău, Directorul Muzeului Satului,
  Coordonatorul Re-Facerii Cetății Soroca, a fost omorât prin iradiere
  / „luptă inegală cu o boală „incurabilă”?/.
  Un Apel Președintelui Timofte –
  Opriți Asasinarea Românilor est-moldoveni unioniști !
  http://www.jc.md/apostolii-revin-acasa/

Lasă un răspuns