Reforma justiției din Moldova: Soluții concrete de la eurodeputata Monica Macovei

5

Urmăriți un interviu realizat la Burxelles cu deputata din Parlamentul European, Monica Macovei despre starea justiției din Moldova și soluții concrete pentru rezultate care să fie vizibile în două-trei zile.

ER: Dvs urmăriți îndeaproape ce se întâmplă în R. Moldova, mai cu seamă pe segmentul justiție, avem anumite rezultate în acești doi ani de zile în urma realizării prevederilor Acordului de Asociere? Au fost aprobate niște legi, avem un nou procuror, dar ce dă asta?

Faza adoptării legilor a trecut. De asta s-au și liberalizat vizele sub Guvernul Leancă. A urmat faza aplicării legilor, care aduce beneficii vizibile pentru oameni. Din nefericire în această fază a fost dat jos Guvernul Streleț cu voturile PD-ul care era parte din guvernare. Asta ca apoi să negocieze și să ia mai multă putere pentru el. Adică să dai jos un Guvern din care tu faci parte doar ca să acumulezi mai multă putere în interiorul coaliției de guvernare este un gest care arată că nu îți pasă de țară și nu iubești oamenii și țara. Un politician care nu își iubește oamenii și țara nu are ce căuta în politică. Ce să faci cu puterea asta? Să furi mai mult? Să îți bagi adversarii la închisoare? Ce să faci cu atâta putere? De ce o iei? Aici din păcate a contribuit și PSD, pentru că Lupu a venit la Strasbourg chiar cu o zi înainte de a cădea Guvernul ca să ia lumină de la europarlamentarii PSD.

ER: Păi, există și o relație bună între PD și PSD.

Nu bună, dar foarte bună relație. Oligarhul Plahotniuc, cel care conduce și ține hățurile în R. Moldova este foarte apropiat, prin Lupu și alții, de PSD. Ce face PSD în România? Dă ordonanță la miezul nopții ca hoții ca să se scape pe ei. Aceștia sunt prietenii PD.

ER: Ce mesaj aveți pentru guvernarea de la Chișinău?

Problema este că guvernarea de la Chișinău are tot mai mică încredere de la populație, pentru că măsurile pe care le iau nu sunt vizibile în beneficiul populației. Chiar dacă se declară un guvern proeuropean, măsurile pe care le iau nu produc schimbări. Să fie măcar una, două că schimbările oricum vin greu și lumea trebuie să știe asta. Așa s-a întâmplat în toate țările foste comuniste. Dar problema este că pe justiție aceste schimbări puteau veni repede. Dau exemplul României, este nevoie de un procuror general care vrea să facă anchete independente (de ce să nu aibă pârghii, nu are Cod Penal?) care să fie independent ca persoană, să vrea să fie independent politic, să vrea să trântească telefonul sau ușa oricărui politician, să se înconjoare de procurori ca el și să spună că de azi înainte anchetăm pe oricine, cu probe. Este foarte simplu, se face în câteva zile. Dar să se găsească acest om și sunt sigură că există. Dar problema este că politicienii nu vor, pentru că știu că ei vor fi anchetați.

ER: Și cine vrea să stea la pușcărie?

Nimeni nu vrea să stea la pușcărie. Dar nici nea Ion nu vrea, că ăștia din politică au legile în mâinile lor. De asta spun că nea Ion trebuie să îi sancționeze. Nea Ion este orice om fără putere politică. Nu cred în nu se poate. Hai să nu ne mai plângem, hai să facem un plan și hai să pornim să îl îndeplinim. Se poate. S-a putut și în Ucraina. E vorba despre puterea oamenilor uniți. Dacă stai în stradă și o săptămână, și o lună câștigi. Chiar dacă ți-e foame, ți-e frig, dar câștigi dacă faci asta.

Iar pe justiție e foarte simplu. Acest Guvern să nu spună că nu se poate face nimic pe justiție, pentru că depinde de el. Dacă cel care alege procurorul general vroia o persoană independentă, alegea această persoană. E simplu. Până acum actualul procuror nu a demonstrat independență. Această procedură de numire a procurorului general de către președintele țării, în urma propunerii CSP nu va da rezultate niciodată, pentru că răspunderea colectivă nu există. Dacă acest om nu își face treaba, CSP nu poate fi tras la răspundere, pentru că este un organ colectiv. Nu există decât răspundere individuală, nume concrete. De asta am schimbat legile în România în 2005, după ce am discutat cu Comisia Europeană și le-am explicat această situație. Și de asta am schimbat procedura de la Consiliul Procurorilor, la ministrul Justiției. Azi ai un ministru bun, mâine ai un păpușar tras de sfori de alții. Chiar dacă ai un ministru prost și slab, lipsit de independență, știi cine este. E mult mai ușor să dai jos un ministru. Iese lumea în stradă o săptămână și cade ministrul Justiției, pentru că procurorul general propus de el nu a făcut nimic și asfel crește criminalitatea. Pregătiți-vă pentru acest moment. Părerea mea este că trebuie schimbată legea, să vină propunerea de la ministru pentru funcția de procuror general.

ER: Dar un ministru este numit pe criterii politice și respectiv și procurorul va fi numit tot pe criterii politice.

Dar de ce să fie numit pe criterii politice? Justiția nu trebuie să intre la împărțeală politică. Poate fi și un ministru politic, dar care să vrea să numească un procuror independent. Oamenii văd rezultate după ce procurorul a fost numit prin concurs? Asta înseamnă că acest concurs nu a dat roade și nu a fost ales omul cel mai pregătit. Pregătiți-vă de răspundere individuală. Ce folos că s-a făcut concurs dacă miliardul nu se găsește și nici cei care au beneficiat. Decim banii nu se întorc la popor. Nimeni nu este anchetat: nici din politică, nici din sănătate, nici din administrație, că peste tot e și fraudă și corupție. Trebuie spus CSP să nu se spele pe mâini, pentru că sunt toți vinovați, doar că nu pot fi revocați prin Constituție. Un ministru poate fi revocat sau poate să își dea demisia. Este mult mai ușor să determini un ministru să își dea demisia decât pe cei de la CSP, care n-o să facă acest lucru.

Poate se întâmplă un accident istoric așa ca în România și vine un ministru bun care a schimbat roata. Uite că roata s-a pus în mișcare și 12 ani de zile a mers. Acum vor să o oprească, dar lumea a ieșit în stradă. Pentru că au văzut că funcționează acestă roată, politicienii din alte statele post comuniste unde populația vrea exact un DNA ca în România, se opun. Nu este doar Moldova. E și Slovenia, și Cehia, și Ungaria, de Bulgaria nici nu mai spun. Eu mă bucur că am fost noi primii. Trebuie forțați, trebuie cerute demisii. A trecut un an și procurorul general nu a făcut nimic – demisia. Pregătiți-vă și schimbați legea așa încât să existe răspundere individuală.

Nu vă lăsați! Pregăți-vă să vedeți oportunitățile și să săriți pe ele.

Vă multumesc pentru acest interviu!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Pentru a te bucura de dreptate, drepturi si libertate, trebuie sa ai parte de democratie autentica. In RM democratie este infantila, daca nu chiar inexistenta. Nu poti sa ai democratie, fara competitie autentica intre partide. Nu poti sa ai stat de drept, cand un individ atomic, neconvertit la democratie si valori civilizate, patroneaza, dupa bunul sau plac, retele de afaceri ilegale, justitie, CC, Procuratura, primarii etc. Tot ce a atins individul suspectat de coruptie, s-a transformat in instrument de perpetuare a cultului personalitatii sale. N-a zis el, carmaciul, ca da de asfalt cu capul fostului procurorului general? Actualul, ca si predesoruii sai obedienti si lasi, care n-au citit decat coperta Codului Penala, nu are de gand sa le dea insomnii marilor corupti vs politicieni dubiosi, capetenii sadice de partide neobolsevice. Mai devreme sau mai tarziu va veni vremea lor, pentru ca nimic nu ramane nepedepsit pe lumea asta. Deocamdata, din nefericire, justitia din RM este canceroasa si decazuta. Judecatorii, magistratii numiti politic de partidul-mamut vs partid-stat, actioneaza impotriva firii umane, impotriva *incomozilor*, impotriva valorilor lumii civilizate si impotriva statului de drept. Actioneaza cu sentinta in buzunar, la ordin, pe mita, pe pile. Si de ce n-ar face-o, daca RM este, in esenta sa, o tara acaparata de odraslele totalitarismului sovietic, adica Mîlil care tine mereu murdaria tulbure. Se impune o curatenie generala!!! De aceea poporul trebuie sa se ridice si sa rada aceasta Mlastina de conducatori de rasa neo-bolsevica. Sa le puna in gura detectorul de minciuni sa se convinga cat de ne-pro-europeni, ne-pro-natiune, ne-pro-justitie sunt. Cat de aroganti, obraznici, bonjuristi, fripturist, escroci sunt!

 2. Sofica Rotărița on

  În general, o societate e condusă de ELITELE intelectuale.
  În Moldova de Est, în ultimii 30 de ani toți intelectualii de valoare, -toți unioniști-
  au fost anihilați SIS-tematic prin accidente la comandă,
  iradieri indepistabile, otrăviri-simulări de cancer, etc.
  Pretinșii politicieni știu de aest lucru, dar se prefac a nu ști nimic – din frică, oportunism, lașitate, etc.
  Doar un exemplu – Mihai Ghimpu, niciodată nu a vrut să elucideze
  cazul asasinării fratelui său martirul Gheorghe Ghimpu
  de către acel COMANDOU UCIGAȘ DONDONIST KGB-ist cu ramificații la Tiraspol.

  • Poti sa-mi dai exemplu concret unde societatea e condusa de ELITA intelectuala? Eu nu cunosc asa societate. Din ce am observat eu, elitele intelectuale, stau destul de departe de putere si dau sfaturi sau comenteaza. In posturile de conducere sunt oameni care pot face rau oricui fara ezitare daca trebuie, e in fisa postului, sunt ei intelectuali? Conducatorul trebuie sa puna in practica vointa, asta e abilitatea lui de baza.

   Treaba e foarte simpla, oamenii intelectuali, se duc acolo unde e mai bine, fiindca ei inteleg ce se intampla. Daca conducerea vrea sa-i atraga va crea conditii reale mai bune decat la vecini. Daca conducerea e asa de proasta ca nu intelege de ce are nevoie de oameni intelectuali creaza conditii mai proaste. Oamenii intelectuali, mai atrag dupa ei si oamenii harnici. Nu ii pacalesti, ei stiu foarte bine sa compare unde e mai bine.

   Restul sunt retorici, povesti pentru a prosti oamenii. Nationalism, patriotism, si alte povesti cu stefan sau alte staruri au un singur scop de a tine oamenii prosti in tarc cuminti.

 3. Ati vazut ca salariul mediu net (in mana) din Romania a ajuns la 524 euro in decembrie 2016 ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Salar mediu net in mana 2016
  SUA – 2350 euro
  Germania – 2265 euro
  Franta – 2157 euro
  Anglia – 2140 euro
  Italia – 1725 euro
  Spania – 1718 euro
  Portugalia – 984 euro
  Polonia – 756 euro
  Ungaria – 613 euro
  Romania – 524 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Rusia – 430 euro
  Bulgaria – 383 euro
  Serbia – 372 euro
  Belarus – 310 euro
  Kasakhstan – 261 euro
  Rep Moldova – 198 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ucraina – 153 euro

 4. Acuma majoritatea populatiei lucreaza la negru in moldova. Alta solutie ei nu au. Populatiei ii este frica de reforme, cum vor supravietui? Nu au alternativa. De acea ei nici nu ies in strada asa spontan pentru justitie ca in romania. Fiindca toti sunt cu musca pe caciula. Sunt foarte, foarte putini care lucreaza in alb, multi nici nu stiu cum ai putea sa lucrezi 100% in alb, si se tem ca ii va intreba maine cineva , dar tu pe ce bani ai trait ? de unde ai casa aceasta?

  In romania situatia este alta, lumea lucreaza in privat in alb, sunt foarte multi. Exista concurenta reala, si poti gasi usor de lucru in privat fara pile. Poti chiar sa mergi sa lucrezi la stat fara pile (nu chiar peste tot, dar in cazul Ciolos, au inceput sa prinda gustul si la aceasta). De acea lumii nu ii este frica sa iasa in strada, lor le este frica ca pot pierde acesta normalitate. In romania exista deja o majoritate care poate sa-si justifice averea.

Lasă un răspuns