Interesele politice din spatele creditului polonez

2

Cine vrea să pună mâna pe cele 100 de milioane de euro din creditul polonez? Un împrumut atat de mult discutat, dar care așa și nu a devenit funcțional. Agricultorii, se pare, deja au pus cruce pe faptul că vor putea beneficia de credite pentru dezvoltarea business-ului agricol.

Președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari, susține că cei „care au vrut să pună sub controlul lor acest credit polonez în valoare de 100 milioane de euro au fost Filat și Balan, doar că nu aveau încredere în ministrul agriculturii de pe atunci, Vasile Bumacov. În schimb, erau siguri că șeful AIPA, dl. Maleru va face totul conform indicațiilor lor”.

Alexandru Slusari atrage atenția că la ședința Guvernului de miercuri, 17 februarie, au fost operate mai multe modificări legate de hotărârile privind creditul polonez. Astfel fără nici explicație în nota informativă, așa cum spune ferimerul, Unitatea de Implementare a proiectului respectiv a fost întoarsă în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Slusari se întreabă ce s-a schimbat comparativ cu anul 2014? Răspunsul este cât se poate de simplu: Filat șede unde șede, însă Ion Balan de la PLDM actualmente controlează ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și deja nu are nevoie de AIPA în raport cu Unitatea de Implementare.

Președintele Uniagroprotect nu exclude că se încearcă exercitarea unui control politico-financiar asupra acestui proiect și ca anumiți agenți economici ar putea fi favorizați.

Iată schema clasică cum se face agricultură în R. Moldova. Așa înțeleg marii politicieni să susțină dezvoltarea agriculturii. Cineva îmi spunea că producătorii agricoli sunt jepuiți la fiecare etapă. De exemplu, pentru fiecare tir exportat, li se cerea câte 1000 de lei, ca și cum bani care să ajungă pentru susținerea partidului.

De nenumărate ori se vorbea despre „otkaturi” de 10-20% pentru subvențiile pe care le oferă statul agricultorilor sau alte plăți care li se oferă fermierilor. Cine este în stare să curme aceste scheme, să taie tentaculele caracatiței corupte? Cine poate fi eroul/salvatorul-națiunii, al acestul popor? Eu, din păcate, mi-am pierdut speranțele…

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

2 comentarii

 1. Salve Elena!Ultima frază din articol e reprezentativă pentru majoritatea alegătorilor de la noi!Prea repede abandonăm o luptă dreaptă,contra corupției,hoției și altor fărădelegi,lăsând câțiva escroci agresivi,gălăgioși și lacomi,ca păgânii, să acapareze banii câstigați onești de conaționalii noștri!Acești monștri sunt rezultatul indiferenței noastre colective după 1991! Iar dacă cercetezi în profunzime ramificațiile rețelelor,acestea duc către grupările criminale din Ucraina și Rusia,după datele din rapoartele Interpol,ONU.

  Să nu așteptăm un erou legendar,promovat de filmele occidentale(John Rambo sau James Bond),pentru că o singură persoană nu poate schimba mult,dar puterea schimbării în bine stă în societatea civilă,mai exact în membrii activi ai societății care acționează și nu cedează la primul obstacol,precum un atlet maratonist .

  E ușor să cedezi lupta sau să-ți pierzi speranța fiind în Moldova estică când ești ateu-materialist sau agnostic,dar Creștinismul ortodox ne învață exact contrariul,pentru că forța interioară vine din Rugăciune,Post,Legile Sfinte,pe scurt de la Hristos!Mi-au trebuit mulți ani de reflecție,călătorii prin țări ale lumii ca să ajung la aceste concluzii simple.Spun acestea nu ca laudă deșartă,precum Fariseul din pildă,dar ca observator ordinar.

  Problema majoră la noi e că fiecare se crede expert în toate domeniile,perfect(chiar site-ul Perfecte.md arată bine această viziune eronată),iar valorile sociale/morale sunt inversate.Tinerii noștri își pierd energia creatoare a inovației și timpul pe rețele de socializare,în loc să acționeze deschizând afaceri în bio-agricultură(fructe uscate la export),să protesteze când drepturile de antreprenor le sunt încălcate,să se instruiască în fizică/chimie/mecanică auto/rail,electricitate eoliană/solară etc. sau inovație tehnologică/inventică,
  decât să se laude cu locurile vizitate din lume ,precum turiștii chinezi.

  Nu e o fatalitate această situație,dar e lipsa dorinței,a elanului/forței de schimbare în bine a lucrurilor.Mediocritatea gălăgioasă a monopolizat spațiul mediatic public,impunând falsele valori ale reușitei,al succesului fără efort!
  Când Meritocrația va înlocui Cumătrismul/Nepotismul la concursurile de selectare la funcțiile publice,când antreprenorii tineri vor fi acompaniați și protejați de autorități, pentru că aceștia se luptă să aducă locuri de muncă în satele abandonate/uitate în țară,abia atunci vor veni noutățile bune de creștere a natalității și Renaștere a Moldovei!Iar celor plecați nu le va fi rușine din ce țară își trag rădăcinile.

  Vorbind de Speranță,amintesc că Speranța nu ne abanonează niciodată,noi suntem cei care o abandonăm pe ea,când ne lăsăm copleșiți de dificultăți efemere.Viața e o luptă/un marathon,important e să ajungi la final învingător!

Lasă un răspuns