În război cu Rusia

8

Tânărul regizor de film, Cristian Jereghi, fiul binecunoscutului regizor și scenarist Valeriu Jereghi, care a fost voluntar jumătate de an pe linia frontului din regiunile Doneţk şi Lugansk, a fost invitatul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA. Așadar, am avut rara ocazie să vorbesc cu un tânăr care a luptat voluntar pe frontul din Estul Ucrainei și să aflu din prima sursă despre ce înseamnă războiul din Ucraina, un război nedrept, ca de altfel toate războaiele din istorie.

Cristian a realizat și un film documentar în care sunt prezentate nouă portrete ale militarilor și voluntarilor alături de care s-a aflat în timpul luptelor din estul Ucrainei. A vrut să nu fie un film despre război, dar  despre oamenii care își apără țara, care își iubesc Ucraina. Este un film documentar necesar societății moldovenești, în condițiile în care propaganda rusească este tot mai prezentă în mass-media difuzată pe teritoriul R. Moldova.

Este un gest de mare curaj să mergi pe front să îți aperi țara. Este un gest de mare patriotism și Cristian a dat dovadă de acest curaj și patriotism. Câți tineri de la noi ar ieși să își apere țara în care trăiesc?! Îmi doresc să nu existe niciodată asemenea provocări, să nu mai existe războaie, iar copiii noștri să trăiască în pace.

cristian jereghi1

Cel mai greu mi-a fost să îl întreb pe Cristian cum s-a simțit atunci când a tras în oameni. Mi-a spus că situația e ca și cu medicul chirurg… Destul de dur, mai ales pentru un tânăr de 26 de ani.

Iată ce spunea unul dintre protagoniștii filmului:

„Situația pe care o avem acum cu anexarea Crimeii, luarea Donbasului de către Rusia, totul se tatona încă din anii 1996-1998. Practic nicio republică sovietică când a ieșit din URSS, n-a ieșit fără război: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova. Doar noi am scăpat. Acum plătim prețul care trebuie plătit pentru independență. Prea ieftin o obținuserăm. Putem fi apăsați și aplecați destul de mult, dar dacă ne ridicăm capul, atunci păzea. N-o să fim o pradă ușoară pentru Rusia, oricât s-ar strădui. Chiar dacă ne pot fi superior ca înarmare, ne pot fi superiori numeric, dar nu ne sunt superiori ca spirit. Un popor ca al nostru nu poate fi învins, pentru că noi luptăm pentru pământul nostru, pentru familiile noastre, pentru casele noastre, pentru independența noastră”.

Câți dintre noi înțeleg cu adevărat semnificația acestor cuvinte? Ce înseamnă să lupți pentru independența țării tale?

La fel gândeau și spuneau toți cei care au luptat în 1992 în războiul de pe Nistru pentru Independența R. Moldova. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de Independență și noi ce am obținut? Un stat care stă să se prăbușească din cauza corupției? Oameni care caută cu disperare căi de a pleca cât mai departe de aici? O generație care nu știe să prețuiască independența. A meritat sacrificiul celor care și-au pierdut viața pentru noi? A meritat poate pentru simplul fapt că vorbim românește, deși încă nu gândim românește.

Așa sau altfel, e bine să mulțumim pentru faptul că în R. Moldova este încă pace…

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Tot-Acela on

  VELO-RE-UNIREA
  http://iuliangramatki.romanism.ro/?p=2

  Proiectul „Grassroots”,
  organizat de M.C. „Tinerii Moldovei”, este Hora Quest.
  Startul campaniei va fi dat miercuri, 1 iunie, 2016 ora 8.00,
  de la „kilometrul zero”, din fața sediului central al ÎS „Poșta Moldovei” din Chișinău.

  Campania de informare se va desfășura sub forma unei caravane pe biciclete.
  Pe parcursul întregii veri, o dată la 5 zile, circa 60 de tineri vor porni pedalând
  să informeze locuitorii din satele unui anumit raion despre schimbările care vor interveni în viața acestora după RE-Unire. Tinerii vor încerca să ofere cetățenilor republicii
  o nouă perspectivă asupra acestui subiect prin argumente de natură socio-economică,
  dar și prin demontarea miturilor false în ceea ce ține de identitatea populației majoritare
  dintre Prut și Nistru. În fiecare zi, tinerii vor ajunge în 8 sate, vor avea întâlniri cu autoritățile locale, vor merge din poartă-n poartă și vor împărți materiale informative sătenilor.

  1 iunie – 5 iunie = Etapa 1,r. Strășeni.
  6 iunie – 11 iunie = Etapa 2,r. Ialoveni.

  Etapa 3, r. Hâncești = 13-17 iunie
  Etapa 4, r. Anenii-Noi = 20-24 iune
  Înscrieri aici.
  Preț simbolic = 99 Lei MD.
  Ulterior participanții vor merge în vacanță în delta Dunării și pe Litoralul Românesc al Mării Negre !
  Campania de informare își propune să ajungă în 800 de sate și să schimbe într-o direcție pozitivă percepția majorității cetățenilor Rep. Moldova privind subiectul RE-Unirii cu România.

 2. Tineti minte cind Ucraina s-a suparat pe Romania si a facut un nou brat al Dunarii care a dus la distrugerea faunei si ne-a tras o mare tzeapa cu Insula Serpilor? Si acum vor sa li se planga de mila… dar ei uita cum s-au comportat. Si acum il opreste pe Druc, simbolul nostru, vor sa li se planga de mila… dar ei uita cum s-au comportat .
  Rusia dorea reanexarea Crimeei inca de la pierderea ei, in 1954. De atunci au tot infiltrat rusi in acel spatiu. Ce face Rusia cu atata pamint ? Au aproape jumatate din uscatul planetei si tot mai vor ? Pana acum mare lucru n-au facut cu el… exista vreo explicatie logica ?
  Bine, bine, ucrainienii se pling de rusi, dar ce fac ei cu romanii din zona Cernautiului, tac chi-tic!
  La Cernăuți trăiește una dintre cele mai importante comunități românești din Ucraina. Ca să își apere interesele, românii din Ucraina l-au votat pe Petro Poroșenco. Speră ca schimbările in favoarea lor, să ajunga și la Cernăuți si peste tot in regiune.

  Romanii din Nordul Bucovinei vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa fie batjocoriti pen-tru ca isi vorbesc in limba romana Nu vor sa moara pe paminturi straine. Nu vor sa moara, iar in casele si pe paminturile lor, sa se aseze rusii si ucrainienii. Vor sa aiba scolile lor si nu vor sa le vina mereu vecini noi, rusi si ucrainieni, care sa le ia serviciul!
  În centrul raional din regiunea Cernăuţi a fost închisă şcoala în care majoritatea materii-lor erau predate în limba română. În pofida protestelor populaţiei locale, ea a fost trans-formată într-o şcoală ucraineană. Lipsa limbii române în calitate de limbă oficială în re-giunile dens populate de românii etnici este o manifestare a prigoririi lor. Iar în cadrul statului ucrainean actual aceste probleme sunt imposibil de rezolvat din cauza ultranationalismului ucrinian de la nivel central.

 3. Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”
  M-a impresionat. Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
  Durere….cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut ro-mani….
  Romania, Moldova prin Consiliului Unirii, ar putea, daca ar vrea, sa se implice pentru a face cunoscut acest genocid bine organizat de peste 70 de ani….
  Ce face Bucurestiul!? Joaca la doua capete !? Ba mai mult, lauda mereu ,tot ce face Ucrai-na!!!!!
  Unimedia, faceti extraordinar ca aduceti vesti din Ucraina. Macar dvoastra, daca guvernele noatre se fac ca nu aud..

 4. Ucrainenii au platit pret greu pentru faptul ca au fost cu ‘fratele mai mare’. Au stat contra noastra in Transnistria, si au primit Donbasul si Crimeia. Poate acum o sa-si schimbe opiniile sinorientatea…

Lasă un răspuns