În localitatea de baștină a premierului Filip

2

Satul Pănășești, din raionul Strășeni se află la o distanță de aproape 30 de km de Chișinău și la 10 km de orașul Strășeni. Este un sat pitoresc care se învecinează cu Căpriana.

Este și localitatea de baștină a premierului Pavel Filip. Apropo, numele Filip este destul de popular în acest sat, al cincilea în top după Calmîș, Panuș, Mîndrilă și Alexei.

În perioada sovietică, localitatea era renumită prin ferma de vaci pe care o avea. Astăzi se încearcă reabilitarea acesteia, cu investiții private.

ferma

Intrarea în satul Pănășești, 2016

Drumul care trece prin centrul satului și care face legătura între Chișinău și Căpriana a fost renovat în perioada guvernării comuniste. Astăzi, drumul necesită reparații capitale.

În rest, pe drumurile adiacente, nu se știe când va ajunge măcar pietrișul, dacă nu asfaltul.

La fel, necesită reparații și Casa de cultură.

casa de cultura

Casa de cultură din Pănășești, 2016

Totuși, satul are și locuri pitorești care pot fi admirate.

În plus, localitatea este înconjurată de pădure, unde poți face picnicuri sau drumeții.

Primăria satului și-a deschis și un site http://panasesti.md unde puteți găsi mai multă informație despre localitate.

primaria

Primăria satului Pănășești, 2016

Potrivit datelor din 2008, în localitate erau peste 2500 de locuitori. Fenomenul migrației a afectat și această localitate. Multe case sunt scoase la vânzare sau pur și simplu părăsite.

În urma alegerilor locale din 2015, primar a fost ales Valeriu Bujoreanu, din partea PD.

 

 

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

2 comentarii

 1. =Toader dela Tighina= on

  Dacă continui drumul prin Pănășești, vei urca dealul și vei trece prin pădure, după vreo 3 km,
  vei ajunge în Valea Căprianei, cu celebra mănăstire medievală, dar actualmente sub oblăduirea rusească ocupantă a Vladimiriștilor Kiriliști conduși de Moscova. O consolare ar fi Tudor Ungureanu, rapsodul popular căprenean, /recent ales în Sfatul Țării-2/care se luptă cu Morile de Vânt inexistente la Căpriana.

 2. Salve Elena!

  E bine că amintești în articolele recente starea socială gravă din satele Moldovei estice.Cel mai mult mă deranjează neglijența autorităților care-și amintesc de satele din țară doar în campania electorală!
  Preocupările lor prioritare sunt legate de călătoriile în statele occidentale la forumuri internaționale de importanță secundară,fiind pretexte de a merge cu odraslele lor la cumpărături acolo.
  În sate lipsesc stadioane de atletism,bazine de înot,săli de sport amenajate,centre de afaceri pentru tineri,dar în schimb vei vedea doar baruri de alcoolizare/degradare(deseori situate lângă școli) și edificii agro-industriale în ruine!
  Din 1991 aud mereu în societate la noi vorbindu-se de eterna criză economică și tranziție,pentru a ascunde incompetența autorităților care au gestionat dezastruos țara după căderea URSS.
  Când în sate lipsesc stațiie publice de canalizare și epurare a apei,iar acoperișurile caselor din foi de ardezie cu amiantă provoacă cancer populației rurale la nivel alarmant, vilele și automobilele de lux ale demnitarilor de la Chișinău se înmulțesc.

  Nu sunt adeptul comunismului ateu egalitarist,colectivist care a distrus la noi tradiția veche de artizanat,dorința de inovație tehnologică și industrială în agricultură,sentimentul de spirit gospodăresc/responsabilitate publică a terenului agricol aflat în proprietatea privată,însă prețuiesc mult Echitatea socială creștină care exista la strămoși,Meritocrația în muncă și în viața publică,Onestitatea în viața de zi cu zi(fără minciună și hoție/viclenie în actele publice promovate drept valoari în timpul Ocupației sovietice comuniste,cu sintagma:…Cine fură,acela are!)

  Bine spuneau străbunii că Omul sfințește locul!
  Dacă indiferența/nepăsarea a luat locul atenției,responsabilității colective pentru mediul natural înconjurător,dacă valorile sociale au fost inversate, unde vila și automobilul de lux la demnitari obținute prin deturnarea banilor publici în interes egoist ,în locul amenajării unui centru de artizanat la sat(olărie,lemnărie,pensiune rurală agro-turistică),stadion au devenit prioritare,iar lauda deșartă a devenit un sport național!Atunci să nu ne mire de starea de inerție socială și dezastrul economic în care ne aflăm.

  N-am enumerat invidia majoră la conaționali,când un membru al comunității reușește prin mult efort,muncă și metode oneste să deschidă o întreprindere prosperă.
  Pe scurt,adunând lăcomia,indiferența,obstacolele autorităților în dezvoltarea unei idei/afaceri rurale de către tinerii antreprenori,lipsa infrastructurii adecvate și invidia majoră la conaționali venită din lene(moștenită din ateismul comunist) că le-ai luat-o înainte ,e greu să reușești fiind tânăr antreprenor în Moldova estică în asemenea condiții sociale ostile.
  Schimbarea în bine din țară pornește de la fiecare cetățean,când nu va mai tolera minciuna,materialismul egoist,
  corupția,lenea,hoția banilor publici,revenind în viața cotidiană la valorile creștine autentice!

Lasă un răspuns