În Chișinău apar primele clădiri în stil minimalist

5

Arhitectul Vasile Stratu a devenit cunoscut în R. Moldova, dar mai cu seamă în Chișinău datorită unor clăridi inedite pe care le-a proiectat. Arhitectul abordează stilul minimalist și deconstructivismul în arhitectură, care este o direcție de dezvoltare a arhitecturii postmoderne.

Iată câteva dintre clădirile care au fost proiectate și construite de arhitectul Vasile Stratu în Chișinău, în stil minimalist.

Zilele acestea, arhitectul Vasile Stratu și-a lansat propria carte ”Arhistrat-Deco” care conține lucrările realizate de arhitect în Chișinău. Evenimentul a avut loc în cladirea în stil deconstructivist proiectată de autor. Cartea este pentru atât pentru arhitecți de orice vârstă, cât și pentru studenți sau toți cei interesați de urbanism.

”Arhitectura începe de la scânteie, care treptat se transpune în linie, formă şi volum, trecând prin numeroase faze de metamorfoză până ajunge la conceptul final. Pasiunea pentru arhitectură poate fi observată în fiecare clădire prezentată în revistă. Arhitecții au o mare responsabilitate socială. Sperăm ca orașul Chișinău să devină o capitală cu care să ne mândrim si să avem ce lăsa ca moștenire viitoarelor generații.”, a declarat Vasile Stratu în cadrul evenimentului.


Cât de frumos ar putea arăta orașul Chișinău, dacă s-ar dori acest lucru, dacă arhitecți de valoare ar fi lăsați să vină cu idei și să regândească arhitectura capitalei. Ce putem oferi astăzi turiștilor ca punct de atracție decât glod, mizerie și ”pristroici”?

P.S. Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

5 comentarii

 1. Ca sa poata veni turisti, trebuie sa aiba cu ce veni. Preturile la avion sunt exagerat de mari, e greu de cumparat bilete online cu cardul. Daca locuiesti in europa, iti dai seama ca e mai ieftin sa mergi in locuri mult mai interesante si costa mult mai ieftin. Chiar din romania poti alege bilete la ryanair cu 8 euro in vestul europei sau min 25 euro cu microbuzul in moldova.

  Daca vrem sa folosim trenul, ne dam seama ca e scump, dureaza mult, vreo 12-14 ore, e foarte murdar, serviciile sunt la nivel deplorabil. Nu poti cumpara bilete la tren la distanta. Nu exista multe conexiuni pentru tren.

  Transportul rutier, hmm dureaza mult, scump. Stai mult in vama (nu ai wc). Dupa ce treci vama drumurile sunt proaste, lipsa de indicatoare rutiere, si te opresc toti politistii (cateodata beti) sa stranga bani. Mai platesti si niste taxe de drum, ecologie, etc. care sunt peste nivelul austriei.

  Cum nu dai, drumul este scump, dureaza mult, si nu este placut deloc.

  Odata ajuns, ce ai de facut? Nimic, decat sa mergi sa vezi saracia din piata centrala si prin jur. Sa vezi oameni scarbiti, neprietenosi, care nu cunosc limbi straine. Mancare de calitate proasta si scumpa, mai ai surprize ca la restaurant preturile sunt la 100g. Pentru doritorii de vin poate mai e de vazut o crama, dar nu toti beau vin si sunt impresionati de bauturile alcoolice.

  Drumul inapoi e la fel de greu, odata trecut vama, poti sa mergi pe partea romana la wc, dar stai putin la coada, ca doritori din moldova sunt foarte multi.

  Odata ajuns acasa, incepi sa apreciezi locul unde locuiesti, poti povesti la prieteni, ca e o destinatie unde e bine sa te duci o singura data, eventual daca nu ai ce face, ai vazut tot si vrei doar sa bifezi ca ai fost prin toate tarile din europa.

  Moldova nu este o destinatie de turism, nu e destinatie buna pentru familii cu copii, pensionari, cupluri. Nu e destinatie de weekend. Nu e destinatie buna iarna sau vara. Este o destinatie scumpa, anevoios de ajuns, care nu are ce oferi. Cladiri din acestea e norma prin toata lumea civilizata. Si pensiuni agricole, spa, bai, crame, ruine, e plina europa de asa ceva.

  Pentru a corecta cat de cat situatia, in primul rand trebuie sa poti ajunge rapid si ieftin. Eu cred ca moldova ar putea fi un loc bun pentru voluntari din toata lumea care sa vina sa ajute cumva moldova. Un bun exemplu a dat Georga, au invitat profesori straini in scolile din sate si orase, care au invatat lumea limba engleza, si le-a povestit cum e prin alte parti. Filat a fost in vizita, a vazut cum s-a facut, a fost indemnat, i s-a oferit tot suportul. Maia Sandu putea copia reforma de invatamant 1:1, ea a copiat doar examenele, e bine si asta dar insuficient.

 2. As vrea sa incurajez arhitectii. Directia e foarte buna. In moldova ar trebui schimbat radical modalitatea in care se fac constructiile. Facem totul in stil sovietic, beton, armatura, scump, energivore. Mi se pare mai practic si mai frumos cum se construieste in europa si america, case mai simple, mai ieftine, mai putin energivore.

 3. pacat ca aceste imobile sunt amplasate intr-o mare de constructii sovietice, cenusii si deprimante.Nu se vad, nu creeaza o stare de bine’Daca s-ar construi un centru financiar si comercial in Chisinau cu arhitectura domnului Stratu ar putea sa modeleze noi constiinte. Altminteri sunt doar niste realizari individuale, dar cetatea ramane aceiasi.

  • Centru financiar si comercial? 🙂 In principiu nu e prea bine sa concentrezi puternic ceva intr-un oras, e mai bine sa-l faci pe orizontala. Aceste cladiri trebuie sa aiba locuri de parcare, sa aiba transport din toate directiile, etc.

   Dar in ziua de azi, finantele le poti face foarte frumos si mult mai comod de la distanta. La fel si comertul, prin internet. Acesta e viitorul.

   As fi curios sa vad in schimb un spital de exemplu proiectat de ei, gradinita, scoala, uzina.

  • Chisinaul apare inca ca multe orase tip sovietic cu acel aspect urban sinucigas tip: Hrusciovka pe alocuri acum numai Coreea de Nord cred. Ucraineeni cel putin au demolat toate statuile „cirmacilor” bolsevici si „simbolurile” considerati „losers” de istorie ca sa schimbe pe ici pe colo „look & feel” cum se zice si parca arata mai uman. Ia uite aci in poza din Coreea de Nord unu’ exact ca Dodon aratind cu mina spre o „table de sah” 🙂 imaginara: grasutz, rotunjor bucalat, cu guse tip impertinent, fara scop anume in viata bineinteles (bagabond) decit galgara cum se zice si cu fatza rosie tip (exces) votka. Lipsesc doar mustatile tip „istoricii” moldovenisti de pe Bic cu diferenta ca astia nu stiu ioc romaneste multi dar cirmaciul stie ceva chiar daca f. agramat(!) (Ceausescu, apropo o vorbea mult mai bine desi era suspect de analfabetism)

   🙂

   http://footage.framepool.com/fr/shot/770882559-cosaque-du-don-don-fleuve-moustache-communisme

   🙂

   http://www.flickriver.com/photos/zaruka/2971684510/

   Mai jos un articol f. bun prezintind „cercurile concentrice” (mentionate si pe la comentarii pe bloguri aci si in alte parti) in care s-a mers prin RM socio-politico-economic catre nicaieri (sau spre niciunde) scris intr-o forma f. dulce – parca adevarul nu doare asa cind este „dat cu zaharel”:

   http://www.ziare.com/europa/moldova/talentatul-domn-plahotniuc-sau-cum-sa-furi-un-nou-miliard-1455262

   O noua denumire pentru proaspatul cirmaci de pe Bic 🙂 pe linga: clovn, bufon, circar in mizerie, mankurt, sahistu’ 🙂 desprins de prin presa RM (parca porecle de prin lumea interlopa) din acest articol desprindem o alta: „caz patologic” – o sa vedem in timp ce grad patologic si daca contagios

Lasă un răspuns