Igor Dodon, Focul Haric și banii Mitropoliei Moldovei

19

An de an, înainte de sfintele sărbători de Paști, începe lupta acerbă între bravii noștri politicieni pentru titlul de cel mai creștin dintre toți creștinii. Participă smeriți la slujba de Paști, își pun fețe dintre cele mai chinuite și ascultătoare, pentru că așa dă bine în fața camerelor video. Dar cea mai mare bătălie se dă totuși pentru aducerea Focului Haric. Politicienii ne cred atât de naivi că cine împarte creștinilor acest foc miraculos acela ca și cum este mai iubit pe pământeni și mai aproape de Dumnezeu?! Toate sunt niște falsuri, niște ipocrizii.

Cei mai aprigi fruntași de partid încadrați în lupta pentru a aduce Focul Haric la Chișinău au fost președintele PCRM, Vladimir Voronin ș  fostul lider PLDM, ex-premier, Vlad Filat, care a făcut de mai multe ori parte din delegația oficială. De asemnea, mai mulți membri PCRM și PLDM au mers de-a lungul anilor la Ierusalim ”ca să vadă cu ochii lor” Focul Sfânt.

Unde au ajuns astăzi acești politicieni? Unul încă în Parlament, dar cu susținători din ce în ce mai puțini, iar altul la pușcărie, din varii motive. Cât de mult i-a ajutat Focul Haric întru iertarea păcatelor și obținerea unei popularități și mai mari în rândul alegătorilor? Dacă nu ai grijă de sufletul tău, dacă nu respecți anumite principii în viață, asemenea acțiuni de PR nu te mai ajută.

Anul acesta la Ierusalim pleacă președintele țării, Igor Dodon care vrea să fericească poporul în sâmbăta Paștelui împărțind enoriașilor din miraculosul foc. Dar culmea, dacă cei doi: Voronin și Filat erau sponsorii deplasărilor la Ierusalim, acum Dodon merge să aducă Focul Haric pe banii Mitropoliei Moldovei. De unde are Mitropolia asemenea bani? Iar cât privește președintele Dodon,  ar fi bine să urmărească traiectoria politică a celor care deja au făcut acest lucru. Unde au ajuns ei? Unde vrea să ajungă Igor Dodon?

E ipocrit să folosești anumite momente cu adevărat sacre, sfinte în scopuri pur personale, în interese politice, meschine. Marea întrebare este de ce Biserica a permis intrarea politicului în lăcașul sfânt?  De ce unii preoții nu apără lucrurile sfinte?  De ce lasă ca aceste lucruri sfinte să fie pătate cu simpla prezență a unor demnitari compromiși definitiv?

Paște fericit tuturor!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

19 comentarii

 1. Rarița Sadoveanca on

  REMEMBER: /NU UITAȚI !
  ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !

  DONDON teroristul ucigaș de unioniști de la anul 1990 încoace nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza „Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.
  —————————————————————

 2. 1 din Romania on

  Am sa incerc eu sa raspund la intrebarile de mai sus…

  1) Marea întrebare este de ce Biserica a permis intrarea politicului în lăcașul sfânt?
  Pentru ca, de foarte mult timp, biserica nu il mai slujeste pe Dumnezeu. Biserica are doar interese financiare, iar politicul este unealta potrivita. Biserica si politicul sunt doua clanuri mafiote, care se sprijina la nevoie. Biserica poate indemna enoriasii/electoratul sa gandeasca, chiar sa voteze intr-un anumit fel. In schimb, politicul poate sa creeze cadrul legal astfel incat Biserica sa poata manevra sume de bani fara control si, desigur, nefiscalizati.

  2) De ce unii preoți nu apără lucrurile sfinte?
  Pentru ca multi preoti nu cred in lucrurile sfinte si au doar/mai ales preocupari strict materiale. La o privire atenta in jurul nostru, observam preoti ostentativ de bogati, contrastand cu enoriasi dureros de saraci.

  3) De ce lasă ca aceste lucruri sfinte să fie pătate cu simpla prezență a unor demnitari compromiși definitiv?
  Pentru ca preotii nu cred in lucrurile sfinte (cum am spus la 2) ) si pentru ca un demnitar compromis e un bun partener de afaceri. Demnitarul compromis a demonstrat ca este „competent” in una dintre zone (sau in toate… ) ca hotie, furt, minciuna, tradare, abuz, etc. Prin urmare, demnitarul poate aduce avantaje (materiale, trafic de influenta) pentru familie, prieteni, colaboratori, parteneri sau apropiati. Parteneriatul cu demnitarul compromis este un castig, conditia este sa fi in preajma lui…

  P.S. Nu vreau sa generalizez, exista inca multi preoti cu har, adevarati parinti ai comunitatilor. Respect pentru acestia!
  Parerile expuse mai sus ii vizeaza pe acei preoti care folosesc credinta enoriasilor in scop personal (material) si pe cei din conducerea Bisericii care au facut din aceasta instutie un SRL, cu CEO, politici monetare, etc.

 3. Un articol foarte bun.
  Intrebarea de ce? Este pentru ca si liderii religiosi sunt din pacate in aceiasi oala cu politicienii, si asta trebuie sa o spunem fara frica. Ei colaboreaza de altfel destul de bine in a prosti si manipula lumea. De fapt luxul si banii ii iubesc in masura egala si unul si altul.

  Desigur ca nu e corect ca sa generalizam, ca sunt si preoti cumsecade, si cit de cit onesti, cum pare sa fie de exemplu si Maxim Melinti. Dar cei mai multi stiu sa poarte doar o masca de mari evlaviosi.

  In mod normal, si acestea ar trebui ca sa apere pe cel sarac si asuprit, sa critice nedreptatea si sa uneasca pe oameni, fara a face partinire. Iar in priorizarea lucrurilor spirituale vs cele materiale, ei ar trebui sa fie primii exemplu.

 4. Despre Dodon, chiar e cu caz special. Este un oportunist, care profita de orice il poate ridica la putere.
  Profita la greu de nostalgia oamenilor mai in virsta dupa stabilitatea si viata fara bataie mare de cap din URSS, care nu mai este si nici nu mai poate fi, exact asa cum a facut si Voronin timp de 8 ani. Doar si el a trecut prin scoala lui Voronin, care in realitate numai comunizm nu a adus.

  Atunci te intrebi ce fel de socialist este Dodon, mai impartaseste el ideile socializmului promovat de Lenin? De altfel Lenin a fost macar sincer, si a luptat contra burghezilor, si pentru egalitatea sociala a tuturor. Dar cu privire la religie, e stiut ca a criticat-o dur, spunind ca este un opium pentru popor.
  Iar Dodon face exact contrariul, cochetind cu religia in interese proprii de PR. Asa ca asta pare mai degraba a fi un profitor cu masca de socialist, si tot odata si mare crestin, si mare economist patriot statalist etc.

  In realitate nu e nici una, nici alta, nici a treia.

  • Petru, vezi din ce familie e Lenin (si alti colegi ai lui) vezi pe unde a trait el si din ce a trait pana prin 1917. Ai sa descoperi ca a fost burghez. In privinta socialismului daca studiezi atent, nu e vorba de egalitate sociala pentru toti acolo.

   • Recunosc ca nu prea multe despre originea lui Lenin, si nici nu cred ca ma intereseaza prea mult. Stiu ca asta ne invata in scoli despre socializm. Dar eu poate ca l-am inteles mai putin, fiind inca tinar la inceput de universitate, cind a cazut socializmul. Sincer sa va spun din cauza ca am crescut intr-o familie religioasa aveam chiar si o antipatie fata de acest sistem.

    Astazi locuind prin tara burghezilor, inteleg ca erau pe atunci si lucruri bune, si cred ca exista, in opinia mea intr-o masura oarecare o egalitate sociala. Poate nu era una perfecta. Oricum eu am vrut nu atit sa il laud pe Lenin, cit sa spun ca socialistul Dodon e departe de ceia ce promova Lenin.

    Dar chiar sunt curios ca imi spuneti, de ce nu era vorba despre asta. Poate si sa ma gresesc, de ce nu. Dar pina ce,din ce am discutat cu parintii si cei mai in virsta am ajuns doar la parerea asta. Sunt deschis sa aud si altele.

    • Pai si ce sistem va doriti? Din comentariile voastre imi dau seama ca sunteti chiar pentru socialism. De fapt sunteti un om sovietic, care nu a inteles nici sistemul vechi nici acel nou. Ca sa intelegi ceva trebuie sa traiesti acolo, altfel sunt doar stereotipuri, imaginatii. Dodon ca si Lenin e un oportunist.

     • Din replica dvs. reese ca eu sunt de pe Marte sau poate Venus. Am mai citit de prin carti si am imaginatii, stereotipuri. Eu nu pretind ca am cunoastinta perfecta, dar am o opinie a mea. Nu stiu daca e sovietica. Ce inseamna a fi un „om sovietic”? Poate era mai corect sa spuneti ca sunt socialist? Si asta pentru motivul ca am sustinut ca pe atunci erau si niste lucruri bune, fie o anumita egalitate sociala, si oamenii era mai uniti si mai prietenosi. Dar asta nu inseamna deja ca chiar sunt socialist in felul in care va imaginati dvs.. A avut si socializmul probleme grave, altfel nu avea sa se prabuseasca. Dar de ce sa nu recunoastem ca au fost si lucruri bune?

      Eu stiu destul de bine ce sistem vreau. Am trecut demult de etapa ca luxul nu e pacat.

      Si totusi v-am adresat o intrebare concreta, ca sa fiu mai luminat: de ce nu e vorba de egalitate sociala in socializm? Si nu mi-ati raspuns.
      Daca afirmati ceva, dati si explicatii. Abia astept!

 5. In unele tari crestine din europa, biserica finanteaza scoli, spitale, case de copii si batrani, poti manca gratis la biserica! O fac din banii donati dar si din munca grea pe care o depun calugarii si preotii.

  In moldova banii care ar fi pentru binefacere se duc pe focul haric, actiuni de pr, intalniri, copaci plantati in italia. Eu i-as investi in invatamantul din moldova, avem un nivel foarte jos de educatie. Trebuie educati de la mic la mare. Imi pare foarte rau ca nu s-a reusit in moldova sa se faca reforma invatamantului dupa modelul georgian, s-a facut doar partial, partea de examene, acolo insa ei au reformat in acelasi timp si modul de predare, au invitat mii de voluntari din toata lumea in scoli care au adus o alta viziune cu ei.

  La noi nu prea se vorbeste pe aceste teme. Tema religiei e insotita de cuvinte gen: sacru, credinta, lacasul sfant, secta, lumea nici nu le intelege sensul, au o interpretare primitiva total gresita. Deseori preotii in loc sa explice dau ordine sau isi cearta, sperie enoriasii. Sunt speriati efectiv de tot ce tine de biserica, fiindca e un domeniu necunoscut si se tem sa greseasca sa puna intrebari, sa faca un efort sa inteleaga despre ce e vorba. De ce preotii colecteaza pomenele si dupa ele dispar, de ce nu s-ar face o masa pe loc asa cum se face in europa? De ce nu ar aduce si acei carora sunt destinate pomenele la biserica ca sa fie in contact direct cu restul enoriasilor, sa se formeze o comunitate in loc sa divizeze.

  De ce vedem o gramada de voluntari care vin din america in romania sau moldova si repara o gradinita sau scoala, dau o mana de ajutor la o casa de copii, si o fac in timpul vacantei lor, pe banii lor? Iar ai nostri se intalnesc la o masa copioasa in europa. De ce presedintele americii Jimmy Carter la 90 de ani merge prin lume si construieste case pentru acei care au nevoie, dar presedintii nostri?

 6. Un exemplu clasic de amestec al politicului in treburile bisericii si o supunere oarba a bisericii politiculcului este cazul lui Victor Ponta si al bisericii ortodoxe romane. Astazi Ponta mai e in politica, dar finisul lui e puscaria.

 7. Dumnezeu nu bate cu parul…Pe cei rai, vicleni, imbogatiti prin nemunca. Insa, vai ce vremuri, Doamne! Vai, cata nesimtire, cata fatarnicie. Rusine pentru Apostolul Satanei, pentru politru)s)cul fariseu care, dupa ce a halit in postul mare salam frantuzesc si caviar, se faleste ca-l slujeste pe Dumnezeu! Si celelalte putreziciuni morale care slujesc ochiul Dracului, luxul. Din cauza unora ca ei, lumea se indeparteaza tot mai mult de Mireasa lui Iisus. Cati oameni nevoiasi ar fi putut fi ajutati cu banii astia! Caci se moare de foame in RM. Si-apoi, conform traditiei crestine, anume aproape de miezul noptii este marcat momentul sacru al luminii din Lumina Lui. Anume atunci preotul rosteste: Veniti sa luati lumina din Lumina Lui. Adica veniti sa luati adevar, intelepciune, iubire din Adevar, Intelepciune, Iubirea adusa de El, Lumina adusa de El.

  • Luxul nu cred ca e pacat, ba din potriva ar trebui ca crestin sa-ti doresti ca toti sa traiasca in lux. Pacat e sa furi, sa trisezi, pacat este sa nu lucrezi si sa nu-ti faci acest lux. E pacat sa nu inveti si pe altii cum sa-si faca o viata buna, o viata de lux.

   Uite tema pe acasa, cum e mai bine, sa dai unui sarac pestele sau undita? Din discursul tau eu inteleg ca pestele, dar asta inseamna ca ii bagi pe toti in saracie. Eu cred ca ajutor inseamna sa arati exemplu si sa explici pe exemplu propriu cum poti sa traiesti mai bine si mai corect. Pomeni si ajutoare sunt poate bune in anumite situatii extreme, dar in general dai de baut unui alcoolic.

   • De cele mai multe ori cam e pacat luxul. Doar daca ai muncit onest si ai transpirat, atunci poate ca iti meriti luxul. Dar de cele mai multe ori se profita de cei ce muncesc cinstit si onest. Se exploateaza de voie, de nevoie si asta uneori intrece si limitele normale. Si mai exista si baeti smecheri de astea chiar si religiosi, care mai apoi sustin ca Dumneeu i-a binecuvintat.

    Pina la urma luxul nu neaparat aduce fericirea. Poate e mai ferice sa ajuti si pe un sarman, si chiar sa ii oferi o sansa sa pescuiasca tot e un ajutor. Nici eu nu sustin ideia parazitizmului. Dar eu nu agreez ambele aspecte, nici cei lenesi care sunt sanatosi si apti de munca si doar asteapta pomeni (parazitii pasivi), si nici cei smecheri care se imbogatesc usor pe spatele altora ce transira greu pentru citiva banuti (parazitii activi).

    • Trebuie sa lucrezi in ziua de azi cu capul. Tu parca dai cu sapa toata ziua. Daca te simti exploatat, unde e ambitia ta? De ce nu faci ceva pe cont propriu? Intreprinde ceva, fii cel mai bun in meseria ta, invata una noua. Sunt un milion de posibilitati sa traiesti bine in lux.
     Toti au sansa sa pescuiasca.

     • Domnule Ion,

      Eu, dupa multa scoala si in MD si in occident, mereu lucrezi cu capul. Si inca destul de mult. Nu ma pling pentru mine. Pe mine ma deranjeaza nedreptatea si inechitatea in general. Nu trebuie sa fim egoisti si sa ne gindim doar la binele nostru si luxul personal.

      Uite citi oameni la noi naivi si cum isi sarbatoresc chiar pastele acum, exagerind in petreceri materiale. In plus se mai si joaca cu focul, adus tocmai de la Ierusalim, de parca Dodon nu putea sa isi imbrace si el niste strae de popa, si sa aprinda acelasi foc.

      Stiu ca oamenii sunt cum sunt, dar ma deranjeaza cind liderii lor mai destepti, sau poate nu, in loc sa le deschida ochii sa ii mai faca sa gindeasca un pic, ei ii prostesc si mai mult, si profita doar de ei.

      Pe oameni nu poti sa ii condamni, trebuie sa le respecti sau poate mai degraba tolerezi prostia. Dar iata pe desteptii astea criminali mafioti fatarnici (indiferent ca sunt lideri politici sau religiosi) e pacat sa nu te revolti.

     • Sa mai adaug ceva: Nu e posibil ca toata lumea sa lucreze cu capul, trebuie si cineva sa mai dea si cu sapa, apropo si asta e o profesie chiar nobila, pt ca si eu, si d-ta tot de la tarani de hranim. Sau oricare producatori nu ar fi el, fie de haine, incaltamine, etc.

      Oricine ar trebui sa fie respectat, si de ce nu si acestea ar trebui sa aiba o viata de lux.

      Apropo, eu nu sunt socialist, eu sunt pentru echitate sociala (nu si egalitate, ceia ce promova socializmul – uravnilovka). Eu sunt pentru aceia ca oamenii care muncesc sa aiba o rasplata justa, fara a duce in spate pe niste smecheri, care intrec masura, exploatind.
      Si nu agreez, deja am zis nici persoanele lenese, care stau pe ajutor social, mai ales daca sunt apte de munca. Pina la urma stau nu pe spatele politicienilor, nici a celor bogati, ci tot a clasei medii care munceste destul de mult, si platesc impozite.

   • Niciun om drept, cinstit nu se imbogateste repede. In spatele fiecarei mari averi, fie dodonista, fie plahotniucista etc. se ascunde o faradelege. O coterie! Slehte-amestecatura! Or, atunci cand e vorba de bani murdari toti sunt de aceeasi religie. Pune guvernarea din RMica sa conduca desertul Saharei, pune popimea indracita sa se roage si in doua luni vei descoperi ca este lipsa de nisip.

Lasă un răspuns