Iată ce nunți fac basarabenii în Italia

16

Conaționalii noștri, alungați din țară de sărăcie și corupție, nu uită de tradițiile neamului nostru, de obiceiurile frumoase de acasă. Ba mai mult, oriunde s-ar afla, ei sunt dedicați valorilor noastre culturale pe care le promovează cu multă dedicație și dăruire. Este și cazul familiei Tusa din localitatea Ciuciuleni, raionul Hâncești care a emigrat acum 15 ani în Italia, stabilindu-se la Padova.

Iată ce ne spune Lilia Tusa ori de câte ori revine la baștină:

Cu timpul am prins rădăcini și aici în Italia, ne-am cumpărat o casă a noastră, copii au crescut, ne-am acomodat la tot ce era străin pentru noi, am învățat lucruri noi, ne-am dezvoltat, dar dorul de casă nu ne-a mai părăsit niciodată. Ori de câte ori aterizez cu avionul mă năvălesc lacrimile. DE CE? De dor, de bucurie, de durere, de furie, de toate la un loc, plâng și mă răcoresc. Plâng pe de o parte pentru cei care nu au avut posibilitatea să plece pentru a avea un trai mai decent, văd multă lume tristă, îmbătrânită și răutăcioasă. Cred că e amprenta sărăciei și greutăților. Dar pe de altă parte plâng pentru mine că nu pot aduce acasă o viață mai decentă, unde să pot trăi eu cu tot neamul meu.

Fiind încă acasă, în localitatea de baștină, Lilia Tusa, în calitate de director adjunct pe educație la Liceul din sat a participat cu elevii la Festivalul Cântecelor pascale unde au ocupat luat locul III pe republică. A fost o mare performanță pentru toți cei de la Liceu, dar și pentru Ciuciuleni, în general. Însă toate aceste lucruri au rămas în urmă când decizia de a asigura o viață mai bună pentru copii și de a pleca din țară a fost mai puternică.

În Italia, Lilia Tusa a avut de înfruntat lipsa copiilor săi de la școală. Nimic nu poate fi mai dureros pentru un dascăl să își lase elevii și să plece. Dar Dumnezeu i-a trimis în calea sa pe Părintele Nicolai și Preoteasa Maria, care i-au propus să aibă grijă de copii din parohia Camposampiero, biserica la care obișnuia să meargă. Împreună cu alte două persoane, Lilia Tusa a reușit să formeze un grup de până la 50 de copii și părinți. Așa au devenit o echipă puternică. Iar anul trecut echipa a participat la “Festivalul Bucuriei”, organizat de Episcopia ORTODOXĂ ROMÂNĂ în Italia, unde a luat premiul I în primă fază, iar la etapa finală a concursului, care a avut loc la Roma, a luat Trofeul festivalului.

Pentru că țin atât de mult la tradiții, Ion și Lilia Tusa au decis să organizeze, în Italia, pentru feciorul lor mai mare o nuntă așa cum se făcea pe timpuri la Ciuciuleni. A fost o decizie luată de comun acord cu mirele, mireasa, nașii și socrii.

Soacra mare și-a dorit cu toată inima ca tradițiile inedite de la Ciuciuleni să fie arătate lumii întregi. Și i-a reușit cu brio acest lucru, pentru că cel puțin 435 de persoane câte au fost prezente la nuntă au văzut câte obiceuri păstrează o nuntă moldovenească.

În rolurile principale au fost:

MIRELE: Petru Tusa, 26 ani, originar din Ciuciuleni, Hâncești, în Italia este de la vârsta de 12 ani

MIREASA: Irina Cupeț, 26 ani, din Petrești, Ungheni

NAȘII: Gheorghe și Larisa Cherdevara din satul Ciuciuleni, Hâncești

SOCRII MARI: Ion si Lilia Tusa, din satul Ciuciuleni, Hâncești

SOACRA MICĂ: Maria Cupeț, din s. Petrești, Ungheni

Cele mai importante momente au ținut de cununia religioasă și nunta propriu-zisă.

”Cununia este un moment foarte emoționant, unde mirii își confesează greșelile în fața părinților, după care cer iertare și binecuvântare de la părinți”, ne spune Lilia Tusa.

În vinerea de dinaintea nunții, soacra mare a organizat o șezătoare pentru pregătitul sarmalelor pentru nuntă, la care au participat 15 femei îmbrăcate în haine tradiționale. În total femeile au învârtit 6000 de sarmale.

Petrecerea de nuntă s-a dat ziua și nu noaptea. Moderatoarea, interpreta de muzică populară Doina Arseni, și maestrul Nicolae Botgros au dat o culoare aparte evenimentului. Tradițiile care s-au păstrat la nuntă un ținut de plecarea mirelui cu oastea către mireasă, întâmpinarea mirilor, nașilor și oastea nașilor de către socrii mari și cei mici cu pâine și sare. Socrii au fost îmbrăcați cu această ocazie în haine naționale. A urmat legatul nașilor cu prosoape.

Un obicei inedit care poate fi văzut doar la nunțile din Ciuciuleni este “Colacul Nașei”, care se joacă după hostropăț. Mirii și nașii nu se așează la masă până când nu sunt jucate pernuțele care se pun apoi pe scaunele lor. Urmează colacul miresei, apoi furatul miresei, dansul mirilor. Un alt obicei de o mare importanță este și “Hora legătorilor”. Se prind în horă rudele din partea mirelui, miresei, dar și a nașilor. Soacra mare și mică împodobesc (leagă) nașii cu alte prosoape, adică sunt legați în cruce după care sunt legați și nașii nașilor, apoi rudele nașilor cu basmale, iar apoi și cele din partea mirelui și miresei. Într-un final sunt evidențiate toate persoanele care s-au înrudit la această nuntă.

Apoi socrul mare închină colacii pentru nași în semn de respect pentru decizia de a fi părinți spirituali pentru miri. Înainte de a primi colacii, are loc spălatul mâinilor nașilor.

Momentul care încheie șirul tradițiior este desfloritul miresei. Mireasa își cere iertare de la mama, tata, frați, surori, rude, dar și de la prietenele ei, apoi soacra mică își dă fiica cu flori de busuioc și binecuvântează noua familie. Apoi nașa desfloreste mireasa, schimbând florile de mireasă cu batistă și un șorț care semnifică faptul că mireasa s-a făcut deja gospodină. La fel și nașul își gătește finul, îi ia buchetul din piept și îl pune unui prieten apropriat ca să fie jucat. Tradiția este că atât nașii cât și mamele, dar și rudele apropriate oferă mirilor cadouri pentru noua lor gospodărie.

O descriere pe larg a unei nunți care s-a jucat la Padova, în Italia, așa cum se organizează nunțile la Ciuciuleni, raionul Hâncești.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect Elena Robu

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

16 comentarii

 1. Reversul medaliei este ca moldovenii in Italia locuiesc in ghetourile lor, auto-segregati de restul societatii, iar acest eveniment descris cu lux de amanunte face dovada acestui fapt. E si de bine, si de rau.

 2. Reportaje despre nunti, poezii, eminescu, podul de flori, alei de radacini la venetia. Frumos. In acelasi timp in sate dar si centre raioanale copii, adolescentii, oamenii nu au access la piscina, sali de sport, teatre, cam unica distractie este barul pentru baieti. In schimb avem obiceiuri frumoase.

  Nu invitati fostii ministri ai transporturilor la raport? Sa ne explice de ce in gara de fier din chisinau e pustiu, de ce trenul bucuresti-chisinau e gol si merge acum de 2 ori pe saptamana. De ce 50% din pasageri care mai merg, merg cu nasul. De ce avem mai multi insotitori de tren in uniforme frumoase decat pasageri? Nu e suficient sa ai maxim 2 insotitori de tren pentru tot trenul? De ce toata calea ferata e in paragina. De ce biletele sunt scrise de mana? De ce nu se pot cumpara bilete cu cardul sau online? De ce e asa murdar in trenuri? De ce merg asa de incet? De ce toate inscriptiile tehnice pe vagoane, in gari sunt in rusa? De ce personalul nu stie decat rusa si romana prost, la engleza, franceza nu se pricep. De ce trenul merge 14 ore? Nu e mai simplu de mutat pasagerii in alt tren in loc sa astepte schimbarea rotilor?

 3. Rarița Sadoveanca on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

  N.B.
  la această nuntă, oare cineva a îndrăznit să ciocnească un pahar de vin
  și să proclame sus și tare, fără teamă-

  BEM PT. RE-UNIREA CU ROMANIA ?

  sau toată lumea a luat apă dondonistă în gură la acest subiect
  și toți au evitat această temă primordială existenței și identității noastre ?

  • Petru Tusa on

   La acesta Nuntă pot să vă spun că a fost UNIREA , mulți dintre invitati au fost din România , vrio 70 care dintre ei au venit si special din România , au fost si invitati care au venit si din alte tari inclusiv si din RM , au fost si 41 de Italieni , care sau distrat si au dansat împreuna cu noi, la nunta am interzis sa cânte melodii in limba Rusa , am ținut mult la Tradițiile din salut natal , chiar dacă suntem plecați de 15 ani din Ciuciuleni nu vrem sa uitam de unde am plecat si vom promova mereu cultura noastră , la Moldoveni le place mai mult cultura occidentala dar cei de aici se îndrăgostesc de a noastră . Pot sa va spun cu mare drag ca noi aici am facut facut UNIREA si nu depus nimeni nici un efort , aici nu ne pot influența nici politica si nici Ruși , vorbim aceeași limba avem aceleași tradiții culturale si alimentare , dacă nu ar fii pentru un pașaport cred ca diferența nu s-ar observa , dar vreu sa va mai spun ca din păcate mai avem si cetățeni din RM Moldova care sunt veniți cu pașaport Românesc dar se închid in sfera lor rusificata si nu iubește sa fie Roman el se declara Rus . Din păcate sunt mulți .

   • E foarte pacat ca mai exista inca foarte multi rataciti. Si din cate am inteles, nimeresc si in Italia pe un sol fertil, pentru ca este multa propaganda putinista si acolo, scopul careia e de a produce cat mai multi eurosceptici. Logica e simpla: cu cat Uniunea Europeana e mai slaba, cu atat Rusia e mai puternica. Iar noi ne vom salva doar prin re-unirea cu Romania.

 4. Nu pot sa zic ca am fost la multe nunti la tara prin moldova, dar pentru mine acest stil de nunta e destul de exotic, nu as putea zice ca e traditional pentru toata moldova. Numai dansul cu portretul unui aspirator cat face 🙂 , asta e mai degraba ceva modern, nu tin minte sa fi dansat asa bunica sau mama la vreo nunta cu o fotografie a unui aspirator. La fel hainele, nu par traditionale, eu as zice ca e tipul de nunta din ultimii 25 de ani. Ce imi place insa, e faptul ca femeile au facut sarmale, asa era cand eram eu mic, din pacate au facut doar sarmale … restul a fost mancare de restaurant. E un remix, nu e la fel de cald ca varianta originala, dar nici nu stiu daca se putea face varianta originala in conditiile de acolo.

  Desigur gusturile nu se discuta, dar vedeti in tara democratica europeana esti liber sa faci orice, sa te distrezi cum iti place, sa faci bani, sa-ti realizezi visele oricare ar fi ele. Moldova insa nu vrea sa mearga in directia italiei.

 5. Mariana Mustea on

  E foarte frumos si e un lucru bun ca sa vada toata lumea cum se fac nuntele basarabene,bravo la toti organizatorii asta va ramine in istorie.Noi scrim si alcatuim istoria românilor,noi cu minutele noastre cu lacrimi in ochi,suntem departe de casa si inima e patata dar suntem mîndri și mergem inainte si nu ne perdem,si peste tot lasam urme deosebite,calde ,din toata inima noastra curata.Noi subtem noi si asa va ramine pe vecie!!!

Lasă un răspuns