Grădinițele ucigașe

9

Grădinițele noastre sunt ucigașe de mentalitate, ucigașe de sănătate, ucigașe de viitor…

Nu am copii la grădiniță, dar părinții cu care am discutat în emisiunea Alb&Negru, dar și în afara camerelor video și care își duc copiii la grădinițele din R. Moldova sunt pur și simplu depășiti de atâtea situații strigătoare la cer.

Educatorii îi învață pe copii să mintă de mici, nu îi educă în spiritul integrității, bunăvoinței, corectitudinii. Una dintre mămici mi-a spus că educatoarea lor prelucrează copiii în așa fel încât ei să nu povestească acasă ce li se întâmplă peste zi la grădiniță. Ca și cum e secret, secretul lor. Evident, toate țipetele de peste zi sunt trecute la categoria ”secret”, poate și unele violențe fizice și verbale, alimentația, certurile și multe alte lucruri nefirești care se întâmplă. În aceste condiții, copilul nu mai înțelege ce înseamnă secret, de ce să ascunzi de părinți anumite experiențe de peste zi, de ce să minți părinții sau să nu le povestești trăirile tale. Ce fel de om va crește? Câtă integritate va avea acest copil la maturitate? Cât adevăr va spune?
E doar un caz din sutele, poate chiar miile de cazuri care se întâmplă în grădinițele ucigașe din R. Moldova.

Ce folos dacă renovăm grădinițele. În exterior arată foarte bine, în stil european, însă în interior avem aceeași educatori, formați în mare parte în perioada sovietică și care educă generații de fricoși și frustrați.

Guvernările preferă să taie panglici, să bifeze numărul grădinițelor reparate, să facă poze multe alături de copii, pentru că asta îi umanizează, dar mai mult nimic, absolut nimic.

Așa creștem o societate bolnavă. Și cui îi pasă? Pe cine interesează? În afara de uninominaluri, mixturi, pe nimeni de la conducere nu interesează ce fel de societate suntem, cum sunt educați copiii noștri. Nimeni de la guvernare nu este interesat să vină cu reforme reale a sistemului educațional ca să avem în viitor generații integre. Și la o adică de ce ar fi interesat? O societate integră nu le-ar acorda încredere nici măcar o zi.

Până nu venim cu idei, reforme concrete pe domeniul educației, această palmă de pământ nu are viitor.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Trebuie copiat sistemul din o tara de vest, Franta are rezultate bune, dar si tarile vecine. Chiar si in romania e mult mai buna situatia.

  Intrebarea e de unde vine personalul la salariile care sunt? Baza in orice gradinita e personalul, nu cladirile. Cladirile se renoveaza ca e mai usor de furat acele fonduri, si e mai cu efect sa tai panglici. Ce faci cu personalul vechi, eu nu cred ca se pot reeduca. Sa-i schimbi imediat tot nu poti.

  Chiar daca vin ideile acum, rezultatele vor fi peste cateva generatii de copii. Deocamdata observ ca apar tot mai multi moldoveni mici in gradinitele din europa. Acesta e raspunsul parintilor. Sa zicem ca vine Maia Sandu la putere in 2018, si pune pe cineva competent la minister, pana (daca) se misca, in 1-2 ani ar putea misca ceva, vor mai trece inca 5 ani (daca nu vine altul) sa se vada si rezultatul. Asta in conditiile daca gradinita e prioritatea lor, mai e si scoala. Nu era mai bine din 2009 cand au avut sansa sa ne apucam de lucru?

  Sistemul cu mancarea e sovietic, de ce nu apeleaza la catering? Suntem tara agrara, unde e agricultura? Trebuie creat concurenta intre gradinite. Trebuie si parintii sa plateasca cat trebuie, eventual unele gradinite sa fie finantate de biserica ca in vest. Statul nu stie si nu poate finanta.

  Statul nu are treaba cu gradinite. El trebuie doar sa reglementeze domeniul. El nu se pricepe la management, nu stie sa se ocupe de gradinite, cum nu stie si nu e treaba lui teatrul, circul, transportul, banci, educatie si multe altele. Zona lui de competente e legislatia, justitia, armata, politia. In rest s-a dovedit un manager foarte prost.

  Poate ar trebui toate gradinitele sa fie private. Salariile sa fie bune. Multi parinti isi permit all inclusiv in turcia, masini scumpe, bere, dar nu platesc pretul pentru gradinita. Care a locuit departe de parinti, in vest, stie cat costa o bona, si cat de pretioasa e gradinita!

  Ca sa nu plece familiile cu copii din moldova, si tinerii tocmai in acest domeniu trebuie lucrat. Degeaba dai ajutor de 1000 lei daca se intoarce unu din italia ca nu mai poate lucra.

 2. Ileana Cosânzeana on

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 3. 1 din Romania on

  Scoala incearca cu greu sa isi faca loc intr-o societate care dispretuieste educatia, invatatura si buna-cuviinta. Dascali care fac greseli, poate neadaptati, poate fara chemare, poate nemotivati, sunt popularizati in mass-media, aruncand o pata nemeritata pe obrazul intregii scolii. Scoala nu poate fi mai buna decat societatea in care traim, decat noi. Cerem performanta si standarde occidentale unor oameni care sunt formati, organizati si platiti ca la noi, adica exact invers fata de vest. Desigur, trebuie schimbari radicale, rapide, dar modelul vestic nu poate fi pus in practica asa de repede, cum ne-am dori. Trebuie alti oameni peste tot, alte mentalitati, iar noi, astia suntem. Cu bune si rele. Cu mai multe rele.
  Deocamdata, principala „calitate” pe care am dobandit-o in democratie este cea de spectator. Spectator implicat din cand in cand. Ca spectator poti sa emiti teorii. Poti sa injuri, la nevoie. De pe margine, lucrurile par simple. Inteleptii de pe margine ar fi consilieri valorosi, daca acestia ar da sfaturi pe baza unei experiente personale. Daca as avea o putere divina, as face in asa fel incat i-as trimite pe acesti consilieri-teoreticieni sa fie educatori timp de o luna, sa-si demonstreze practic aptitudinile, sa-si aplice concret teoriile. Nu citind din carti sau aberand, ci punand in practica efectiv ceea ce spun, in fata unor copii. Poate si-ar da seama ca, pe langa meseria de educator, mai exista si meseria de parinte, cu multiple responsabilitati. Poate si-ar da seama ca unii dintre acesti parinti intelepti nu reusesc sa faca educatie minimala unui singur copil, propriul copil, ce sa mai vorbim de inca 10 sau 20 de copii. Meseria de parinte este printre cele mai grele daca parintele depune cel putin acelasi efort ca educatorul.
  Si inca ceva: parintele, in afara de expunerea unor teorii, are obligatii. In vest, copilul este acceptat in unele institutii de invatamant, in anumite conditii. In vest, reguli exista si pentru dascali, si pentru elevi, iar parintii au responsabilitati in ceea ce priveste relatia propriului copil cu scoala, cu societatea. In concluzie, invatamantul si dascalii trebuie sa se reformeze, dar si parintii, si societatea…
  Nu trebuie sa uitam, cea mai grea munca este cea cu omul…

  • E un efort greu sustinut din partea tuturor. Chiar si copii crescuti in vest dar avand parinti moldoveni, raman partial cu mentalitate sovietica. Nu este usor de reeducat educatorii si parintii, nu ii poti trimite la un seminar si gata. Sistemul se va reforma incet si dureros, cu multe scandaluri, asa e si in romania, dar acolo e cu 20-30 de ani inainte si diferenta creste. Generatiile astea in curs, din pacate vor ramane cu sechele si naravuri proaste pe toata viata.

   O mana de ajutor o dau si sutele de voluntari din vest in moldova. Mai ales in orase mai mici, sate, ei sunt surprinsi de sistemul din gradinite si scoli. Un tanar voluntar educat in america, venind in moldova si vazand pe viu acest sistem sovietic, il va retine pe toata viata ca exemplu negativ. Dar efortul lor e aproape inexistent avand in vedere dimensiunea sistemului. In georgia au chemat mult mai multi profesori voluntari si au venit. Ar trebui introdusa limba engleza de foarte mici sa aiba acces la cultura mondiala, nu doar povesti a lui Creanga si rusesti. Ar fi bine si pe tv, sa fie mai multe canale in limbi straine, eventual sa poti privi traducerea cu subtitre.

   Un fragment foarte bun. „Scrisoare către tinerii care s-au născut după 1990: totul numai despre minciună” de Constantin Tănase

Lasă un răspuns