Frica și rușinea ca stare de spirit în Moldova

6

Frica este o stare de adâncă neliniște și de tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă, înfricoșare. Frica ne-a fost băgată atât de adânc în oase, încăt părem fără salvare. Ne este frică să ne expunem ideile ca să nu fim blamați, ne este frică să nu ne opunem ordinilor ca să nu pierdem locurile de muncă (venitul, un trai decent pentru familie), ne este frică să punem întrebări ca să nu fim judecați, ne este frică să ne implicăm ca să nu fim condamnați, întemnițați. Iar șirul fricilor poate continua.

Această frică ne este transmisă prin gene și a fost crescută de sistemul sovietic fără nicio excepție. Frica de foamete, frica de a fi deportat, ridicat de acasă și dus în neștire, frica de sistemul care te putea ucide. Mulți însă au ales calea de mijloc, supunerea. Nimic nu poate fi controlat mai ușor decât un popor supus, unul care nu se va revolta, unul care nu are demnitate, unul care nu știe încotro merge.

Rușinea este un sentiment penibil de sfială, de jenă provocat de un insucces sau de o greșeală. Rușinea că nu poți face mai multe, că oricum dacă te implici vei face neapărat o greșeală, că tolerezi minciuna, furtul, corupția, mita, te face slab și neputincios. Asta suntem în momentul de față, slabi și neputincioși…

Unul dintre activiștii partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, spunea la emisiunea Alb&Negru că starea de spirit în întreaga societate este cea de frică. Oamenilor le este frică de securitatea proprie, le este frică să vorbească la telefon, în public, pe mail.

1468242380412

Dar ce mai spunea Alexandru Slusari este că „deja la un moment dat ajungi în situația când rușinea pentru dezmățul în care trăiești în țara pe care 106 oameni o părăsesc în fiecare zi, e mai puternică. Plus acest mod cinic în care noi am fost toți furați. Când pui la cântar toate aceste lucruri, frica personală trece pe planul doi. Această rușine în care trebuie să trăiești, dar și nopțile nedormite prevalează”.

Și această rușine pentru tot ce se întâmplă te alungă în stradă. Acolo îți ceri drepturile la o viață decentă. Dar nimeni dintre autorități nu te ascultă, nu te vede, te ignoră, ești un nimeni care a ieșit să ceară nimic. Ba mai mult, ești amenințat. Atunci apare frica și intri în cercul vicios din care nu mai poți ieși. Cel puțin o perioadă… Așa vreau să cred, că este doar o perioadă…

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

6 comentarii

  1. In primul rand ar trebui oamenii sa puna mana pe carte, sa cuoasca legile si sa le inteleaga. Ar trebui sa vada ce fac oamenii in alte tari, cum functioneaza acolo. Aceasi oameni ar trebui sa fie corecti, sa respecte bunul simt, sa inteleaga ca asa e bine. Tot ei trebuie sa se gandeasca pe termen mai lung, sa-si educe si copii in acest spirit, si poate peste mai multi ani incet, incet va fi mai bine.

      • Tocmai aci e una din problemele RM (printre altele) de pe la 1995 incoace care este stranie intradevar. Jandarmul interbelic care se zice ca era roman si careva prin Basarabia care o luau din cand in cand cand facea prostii care se credea nu roman (?) dar probabil o alta specie inventata pe la Kremlin si Tiraspol si aiurea. Jandarmii interbelici era duri oriunde in RO ca asa erau ei si oriunde in lume (in Franta de exemplu). (oricum mult mai dulci ca sovieticii care te bateau dar si te deportau sau chiar te ucideau). Numai ca rusii au facut caz numai in Basarabia ca motiv in plus sa creeze ura si discordie intre romani (majoritari) impartindu-i in secte sociale dupa principiul de baza al taristilor si apoi al sovieticilor: divide et impera (divide si guverneaza sau cucereste fie minti fie teritorii fie etc.). Mai in gluma mai in serios un amic din vechiul Regat RO zice ca povestind altuia ca bunelul lui a fost batut de jandarmi odata ca a fost beat la primarie in sat si nu s-a inteles nimeni cu el pe la 1942 celalalt a zis ca bunelul lui nu a fost batut niciodata de jandarmi dar fost ucis de activisti ai securitatii sovietici in 1947 (cred ca am mai citit ceva asemanator pe acest blog in alte postari dar actorii erau ambii romani basarabeni (si jandarmul si ala batutul)) . Nu inteleg ce-i cu aceste povesti tip fumigene aiurea cu jandarmi… si jandarmul si ala baututul daca vreunul erau amandoi romani (din Basarabia sau aiurea din RO sau chiar din lume asta era jandarmul peste tot la acea vreme numa’ ca sovieticul a facut ce-a vrut din el ca sa se foloseasca mai ales in mintea unora mai saraci la carte si la duh care erau atatia de multi la vremea aia si multi si acu’ cred sau vad din pacate)

        https://en.wikipedia.org/wiki/Bessarabia

  2. era un monument in chisinau, pe care scria: 23 august ziua eliberarii de sub jugul burghezo mosieresc fascist roman. Sunt curios daca mai exista 🙂 Dar majoritatea in moldova inca asa gandesc, ei inca gandesc in termeni sovietici desi au copii in franta, elvetia, italia, desi poate au trait in europa 10-15 ani, au ramas la fel, si eu cred ca nu se vor schimba niciodata.

Lasă un răspuns