Fondul Moldova, românofobia și soluțiile concrete

16

Profesorul Dan Dungaciu și expertul Petrișor Peiu de la Fundația Universitară a Mării Negre au lansat în iulie anul trecut o idee interesantă și îndrăzneață pentru cele două state românești. Ar fi vorba despre cel mai important dosar de politică externă al României care se cheamă Republica Moldova. Inițiativa se cheamă Fondul Moldova și ar însemna un fel de Plan Marshall al României pentru R. Moldova, cu probabil peste 3 miliarde de euro pe parcursul a 5 ani. Ideile au fost prezentate și analizate în lucrarea celor doi experți intitulată „Fondul Moldova, podul de investiții peste Prut”. Lansarea cărții la Chișinău a avut loc pe data de 7 aprilie 2016.

Mai jos vedeți imagini de la lansarea cărții care a avut loc la Librăria din Centru.

IMG_6641

Autorii cărții: Dan Dungaciu și Petrișor Peiu, Chișinău, 2016

IMG_6640

IMG_6639

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, Chișinău 2016

Totuși, autorii cărții explică de ce Fondul Moldova nu este un Plan Marshall propriu-zis, pentru că în cazul propunerii pentru Fondul Moldova vorbim în primul rând de un fond de acțiuni constituit din surse guvernamentale și private.

Chiar dacă poartă altă denumire, ideea e că România își poate asuma un plan de investiții pentru R. Moldova. Poate, dar ar trebui să existe minimă bunăvoință și din partea Chișinăului, a cetățenilor din R. Moldova. Mă refer la bunăvoința față de România, față de români, față de trecutul nostru istoric comun.

Întâi de toate, ar trebui să ne tratăm de românofobie, așa cum bine a remarcat la lansarea cărții directorul de programe de la Fundația Soros-Moldova, Victor Munteanu.

IMG_6638

Victor Munteanu, director de programe, Fundația Soros-Moldova, Chișinău 2016

Românofobia care se manifestă prin faptul că:
* nu ne place gazul românesc (de ce conducta Iași-Ungheni este goală?),
* nu ne place energia electrică românească (de ce nu importăm energie electrică din România la prețuri mai mici),
* nu ne plac televiziunile, media românească (de ce 80% din canalele TV difuzate în R. Moldova sunt rusești?),
* nu ne plac filmele difuzate în original cu subtitrare în limba română (de ce nu avem în cinematografe asemenea filme?)
* nu ne plac în general românii pentru că îi obligau pe buneii noștri să meargă la școală și să învețe.

Iar șirul acesta al antipatiilor ar putea continua.

Anul 2018 poate fi cu adevărat un an al marilor succese. România va deține președinția UE, se vor împlini 100 de ani de la Unirea din 1918 și de când există România modernă. Mai avem doi ani în care putem mișca lucrurile din loc, dacă ne-am vindeca de ranchiună, iar Guvernele celor două state să acționeze în beneficiul cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Felicitări autorilor pentru o idee îndrăzneață și pentru că au grijă că președinția în exercițiu a UE pe care o va deține România în anul 2018 să nu treacă neobservată, dar să fie una plină de proiecte de succes. Unul dintre acestea ar putea fi și Go for Moldova. Depinde de voința politicienilor de la București și Chișinău și de prioritățile acestora.

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

16 comentarii

 1. Am spus si o mai spun de cate ori va fi cazul – voința politicienilor de la BUCURESTI este vointa politica a celor 80 la suta dintre romani care doresc RE-Intregirea Romaniei !Repetati de cate ori vreti sondajele de opinie si ele tot acealsi lucru il vor releva de fiecare data ! Nu inteleg DE CE puneti pe primul plan vointa politica de la BUCURESTI? Nu exista nicio explicatie rationala pentru asa ceva! Cautati in GRADINA URSS vointa politica a RE- intregirii si nu in RO! Acolo sunt raspunsurile!

 2. =Toader dela Tighina= on

  Alertă Maximă !
  ——————————————
  Jurnalista Carolina Chirilescu, mamă a doi copii,
  adresează o Scrisoare Deschisă întregii clase politice de la Chișinău,
  prin intermediul căreia semnalează aspecte ale inegalității sociale din Rep. Moldova,
  vizibile chiar în cantina instituțiilor de învățământ.

  http://infoprut.ro/43651-politicienii-interpelati-de-mame-gustati-din-meniul-pe-care-il-au-copiii-nostri-zilnic-in-scoli-si-gradinite.html#comment-16569

  Copiii sunt viitorul nostru, viitorul acestui pământ românesc, Re-Unit cu România.
  De asta, politicienii, mafioții, etc. nu doresc ca copiii și elevii să se dezvolte normal și eficient.
  Președintele de paie Nicolae Timofte a mărit la mii de euro doar salariile judecătorilor din justiția moldavă pro-rusească cea mai coruptă din Europa. Dar n-a făcut nimic pentru învățători și educatori. Lor trebuie să li se mărească salariile ca să aibă forțe și sănătate să educe viitorii cetățeni.
  Fără copiii educați și inteligenți nu avem Viitor !
  Asta trebuie să fie prioritatea Guvernului, Parlamentului și a instituțiilor oficiale.
  Jos haita mafiotică !

  • Lecityna von Wytryon on

   Esti romanofob, desi nu vrei sa recunosti! Ne numesti „romini” si nu romani, asa cum este corect! Daca io ti-as spune Mihoi, ti-ar placea? Nu crez asta, cu atat mai mult ca atunci cand te referi la persoana a III-a plural nu scrii „insusi”, ci insisi/insele… Cat despre neunionisti vs „rominofobi”: asta va va judeca istoria, caci desi multi trec pe la scoala, putini si pricep ceva din ce s-a intamplat acolo…Par exemple, se pare ca tu nu prea… 😉

   • dragă Lecitină, eu am invățat incă cu cirilica si părerea mea modestă cît de cît am recuperat rigoriile noi, clar că, nu voi mai vorbi sau scrie niciodatăca un romin,
    totodată ati înțeles tot, și atunci de ce indată începeți cu cine e mai minteos?!
    așa sunteteți cum ceva – ești prost și badaran…. vorba lui Banciu, care a spau public ce gindește orice romin

 3. informatie interesanta numai ca in centrul Chisinaului dupa cate stiu eu sunt mai multe librarii centrale./. Sunt de apreciat interviurile celor prezenti , scuze nu am putut participa si eu, dar va pot spune de la distanta ca inevitabilul pesimistiilor se va produce. Unirea este …pana si pe teava lui Putin nu numai a intregului popor roman. Sceptici si pesimisti au fost destui de/a lungul istoriei pentru ca au fost alimentati de propaganda gresita asa ca trebuie sa/i intelegem. Discutam zile trecute cu un european si spunea asa : daca noi romanii romani si romanii moldoveni (se referrea la o minoritate), nu vor unirea o face Europa, America si tot mapamondul romanesc, Nu este nici o problema vom avea in final o Romanie Mare si se va revenii la adevarata istorie teritoriala a tarii. Proiecte si explicatii se vor da cat de curand. Sa mai auzim de asemenea informatii…

 4. Fundatia soros-moldova…..soros, cel care impreuna cu usaid a pregatit hirtiile panama impotriva lui Putin si a altor „dusmani” si a dat-o teribil in bara? Soros, care a platit revolutia din Ukraina? Ma apuca risul..-:)

 5. Salve Elena!
  Mereu am asociat românofobia în Moldova estică de Creștinofobia/persecuția Creștinilor în lume,mai ales Creștinii ortodocși din Orientul Mijlociu(Jordania,Palestina,Iraq,Siria,Egipt) sau din Africa(Etiopia,Egipt,Libia etc.)!

  Apropo,în limba arabă termenul care definește Creștinii ortodocși autohtoni din Orientul Mijlociu e Rumi-Ortodox!
  De aceea Dacoromânii autohtoni sau Daco-Creștinii unioniști din Moldova estică au multe în comun alături de Creștinii ortodocși autohtoni din Orientul Mijlociu(Nu doar că au fost în același Imperiu Turco-otoman din 1538-1812,dar și în gastronomia comună greco- mediteraneană,în educație,în gândire etc.).
  Iar Modova Estică Ștefană anexată de Rusia țaristă la 1812(pe care turcii o numeau Bog-dania),rușii au botezat-o Basarabia sau Bas-Arabia ,legând-o mai mult astfel cu numele de Creștinii ortodocși din Orientul Mijlociu!

  Amintind de persecuția administrației coloniale rusești în Moldova Estică/Basarabia din 1812-1917 prin deznaționalizarea/rusificarea forțată sau deportările masive ale autohtonilor dacoromâni(Constantin Stere,And.Donici,C.Negruzzi,Ion Pelivan etc.) sau ruso-comunist-ateistă din iunie 1940-august 1991,ajung la concluzia că persecuțiile colonizatorilor ruși/slavi din Moldova est-ștefană(mai ales a Românofobiei după Conflictul armat din Crimeea din 1853-56 și Mica Unire de la 1859 ,care a condus la refacerea parțială a României lui Mihai Viteazul de la 1600) de către ruși ne-au întărit în Credința Creștin Ortodoxă!E destul să ne amintim de Cuvintele lui Hristos din Fericirile care spun multe.

  După căderea comunismului ateist din 1990-1991 și sfârșitul Rzboiului Rece în Europa doar(în Asia Războiul Rece continuă în China,Peninsula Coreea,Laos,Vietnam etc.),autoritățile religioase și politice din Rusia în loc să se preocupe de ajutarea Creștinilor ortodocși persecutați din Africa(Egipt,Etiopia) sau Asia(Orientul Mijlociu,Asia
  Centrală),aceștia au împiedicat Reunificarea Creștinilor din Moldova Estică ruinată de ateismul comunist la România Creștină în 1991-92 prin războiul fratricid de la Nistru(vezi declarația lui Gh.Selezniov din 2002)!

  Astfel Rusia risipește banii publici prin finanțarea unor escroci comunist-ateist-farisei Voronin-Dodon-Greceanîi sau clanurile comunist-oligarhice Lucinschi,Plahotniuc în loc să ajute umanitar,prin intermediul ONU,pe Creștinii ortodocși din Africa sau Orientul Mijlociu care stau de mulți ani în Corturi ONU și îndură foame,lipsuri materiale fiind ajutați doar de fundațiile/societățile catolice din țările Europei de Vest!

  Așadar constatăm că numărul Creștinilor ortodocși autohtoni din țările Orientului Mijlociu(Jordania,Palestina,Iraq)
  s-a redus la mai mult de peste 50-70% din 1990,după datele ONU, Societății Caritas sau a Asoc.Ușilor Deschise!
  De exemplu,dacă în anii 1990 mai supraviețuiau 300-400 mii Creștini în Jordania,Palestina atunci în 2015-16 mai
  rămâneau 130 mii Creștini ortodocși în Jordania sau abia 30-40 mii în Teritoriile Palestiniene!
  Am avut colegi la universitate creștini originari din Orientul Mijlociu în anii trecuți ,care mi-au relatat aceste detalii.

  Iată rezultatul risipei de bani ai Rusiei,Ucrainei în Moldova Estică după 1990 sau a Românofobiei/Creștinofobiei moldo-comuniste din 1991 cu Snegur,Sangheli,Lucinschi,Ciubuc,Braghis,Voronin,Dodon etc.!

  Iar în legătură cu actiunile concrete(evit termenul Soluție care a fost compromis de tov.Dodon-Greceanîi din 2011),cred că fraza străbunilor romani rezumă totul:Acta,non verbae!

  Aș spune multe.Dar mă opresc aici.Pace tuturor!

 6. Planul Marshal românesc nu poate să fie o soluţie, 3 miliarde înseamnă mult pentru România, Moldova nu are ce cumpăra de banii ăia din România, pentru ca România să nu dea faliment, ţara donator să devină puternică şi ea. Astfel slăbirea României pentru întărirea Moldovei ar fi o tăiere de cracă pentru Moldova.
  Referitor la aspecte culturale.
  1 Evitaţi a privi medici, şurubari, nebuni vorbind despre istorie, clamând adevăruri.
  2. Nu suntem daco-romani, este o teorie, sigur este că suntem români, urmaşi ai Imperiului Roman în regiune, inrudiţi cu albanezii, am convieţuit împreună cu ei mult timp, avem la comun fondul preroman, roman şi chiar parte din fondul slav. S-ar putea să fim daco-romani, dar cel mai sigur este că suntem români.
  3. Ne numim români fiindcă am fost 500-600 (depinde de provincie)de ani parte din Imperiul Roman, am dat câţiva împăraţi, învăţaţi şi mare parte din efectivele de la Dunăre, apoi datorită Constituţiei Antoniene.
  4. Denumirea de romaioi, romanus, după ultima dinastie latină, căderea provinciilor unde locuiam noi, după Iustinian etc, a început să se confunde şi cu termenul de creştin, fiindcă romanii erau creştini, barbarii nu prea, de aici denumirea, nu are treabă cu Imperiul Otoman, Basarabia şi alte năzbâtii.
  5. Suntem ortodocsi din secolul IX, cel puţin până atunci am aparţinut de Roma, până la creştinarea bulgarilor a trebuit să fugim prin munţi de avari, slavi şi bulgari, nu există cuvinte în fondul creştin pre Imperiul Bulgar care să indice o legătură cu Constantinopolul. Apoi cuvintele legate de ortodoxie sunt împrumuturi în mare parte din bulgară. Ar mai trebui să specific că ruptura a început treptat, deci nu putem vorbi de aceşti termeni, am fost tot ortodocsi, dar de rit latin, legaţi de Roma, nu ortodocsi ca în sensul de azi.

 7. Iar dacă ar putea România oferi, că de vrut nu cred că există dubii, nu cred că UE ar fi de acord.
  În condiţiile în care România este beneficiar net la sistemul de contribuţii UE(cel puţin ar trebui dacă nu am avea o societate conservatoare şi politicieni de altă rasă), în condiţiile unor mişcări anti UE destul de puternice, în condiţiile unei minorităţi ignorate care cerşeşte la drumul mare, Brexit, doar dacă am gândi utopic am putea crede că s-ar putea.
  Cel mai bun plan Marshal pentru Moldova este puterea votului, la 60% pentru Unire o să aveţi mai mult de 3 miliarde în 5 ani.
  Dacă vorbim de un plan UE pentru Moldova, da, s-ar putea, deşi momentan sunt probleme mai serioase.
  Apoi nu m-aş încrede să las 5 miliarde pe mâinile politicienilor din România şi Moldova pentru „investiţii”, nu cred că se încumetă nici UE.
  Legat de românofobie, este o ruşine naţională lista aia, scuze nu mai sunt, din 2009 aveau tot timpul să remedieze situaţia.

 8. …Amintind în articol de obiectivul economic prin Fondul Moldova,după modelul Planului Marshall,inițiativa e bună,chiar dacă a trecut mult timp după 1991,iar autoritățile de la Chișinău,în special administrația nomenclaturistă din Moldova estică, a urmărit distrugerea rapidă a infrastructurii industriale care mai rămânea de la Uniunea Sovietică,pentru a mări dependența economică de Rusia și Ucraina(în special cea energetică,agricolă),dar vorba veche,Mai bine mai târziu decât niciodată!

  E trist să constați că România a acordat în acești ani ajutor financiar nerambursabil la autoritățile centrale,ca mai apoi aceștia să-i deturneze de la băncile de stat prin atacuri planificate,pentru îmbogățirea personală a lor sau în paradise fiscale!Iar în satele Moldovei estice nu mai ajungeau acești bani pentru infrastructură publică!

  Urmărind evoluția economică a Estoniei,Letoniei,Lituaniei după 1991 până acum,care au început de la același drum de la destrămarea URSS, precum Moldova Estică din 1991,vedem unde au ajuns economic aceste țări,adoptând prioritar Legea Lustrației/Epurării de comuniștii-demolatori din administrație ai vechiului regim e Ocupație sovietică,teroare și refuzând din start
  intrarea în CSI,pe care tov.Snegur,Lucinschi,Sangheli au acceptat-o cu bucurie în decembrie 1991,adoptând atunci rapid discursul românofob! Rezultatul e cunoscut de toți:aderarea la CSI a însemnat ruinarea producătorilor economici autohtoni cu inundarea pieții locale cu mărfuri din Rusia,Ucraina,China!

  Urmărind comentariile de mai sus,constat o cunoaștere superficială la unii conaționali a originilor istorice milenare
  a poporului creștin dacoromân autohton din regiunea carpato-danubiano-istro-pontică!Dar nu vreau să discut în contradictoriu detalii istorice elementare care au fost argumentate de mulți istorici prin paleo-genetică!

  Problema este că mulți aventurieri politici comuniști ne dau lecții de istorie prin ruperea hărții României Reunite din 1918-40( cu multe sacrificii umane ale Generației lui Stere,Pelivan,Mateevici,Halippa etc.) în Parlamentul de la Chișinău,fără ca aceasta să-i dernajeze pe mulți conaționali renegați de la noi, sau revenirea la metode staliniste prin frică,teroare colectivă a pedepsirii primarilor patrioți,care au fost jefuiți de un fost ministru al Economiei și Comerțului(!) al regimului odios Voronin,care a promovat politica de ruinare economică a Moldovei estice!

  http://www.timpul.md/articol/revenirea-la-stalinism–marioneta-moscovei-vrea-sa-destituie-450-de-primari-alei-de-cetaeni-91319.html

  Aceasta ar trebui să ne mobilizeze pe toți să acționăm inteligent și să nu lăsăm uitarea să ne cuprindă,pentru că tov.Dodon,Voronin,Lucinschi,Greceanîi,Ivanov etc.se victimizează acum în ochii electoratului jefuit,deturnând voluntar atenția publică de actele grave care le-au comis cât timp erau la guvernare,ruinând economia țării!

  Revin la sintagma veche pentru Fondul Moldova,Acta non verbae!

  • Istoria poporului român începe în anul domnului 587, preistoria sau istoria protoromânilor începe în anul 6 AD, când romanii încep cucerirea bazinului central şi inferior al Dunării. În rest sunt speculaţii şi teorii, mituri online legionare, comuniste sau ortodoxe, nu ştiinţă.
   Eu o să vă răspund, fiindcă de 200 de ani se îndobitoceşte acest popor constant, fie de biserică, fie de politruci, fie de „intelectuali” fricoşi, care preferă călduroasă propagandă de frica ungurilor şi a ruşilor.
   Ei, în general nu mă deranjează, poate la nivelul că suntem priviţi ciudat de oamenii de ştiinţă din Europa, dar acest fanatism mitologic duce la distrugerea gândirii critice din faze incipiente, duce la cultivarea unei gândiri boeme, duce la servilism, imposibilitatea menţinerii unui sistem democratic şi o prostie crâncenă la nivelul maselor, duce perpetuarea afecţiunilor luate în trecut.

   Nu există studiu genetic la scară mare, lansaţi minciuni, până acuma cel mai mare eşantion este de 1000 de persoane, majoritatea din zona minorităţilor din Transilvania, care a fovedit fix nimic, doar că suntem foarte diverşi. Că ai R1a sau I de nuştiu care, nu te face dac, dacii nu erau nici ei omogeni, nu există ADN dacic, dacii au ocupat meleagul 1000 de ani, nici 10% din timpul locuirii lui de către oameni, iar nu văd de ce am porni de la daci.
   Doar că ocupăm părţi din Moesia Inferior, Sarmaţia, Dacia, nu ne face daci. Turcii ocupă Constantinopolul, dar nu sunt Romani, Ungurii ocupă Panonia şi nu sunt Romani, nici celţi, nici iliri. De exemplu Bucureştiul şi Chişinăul, în timpul lui Traian, erau zone sarmate, iar nu-ţi trebuie studiu să vezi că o mare parte din populatie este de origine turanică, slavă etc.
   Cel mai probabil am cucerit aceste zone după ce am devenit auxiliari ai bulgarilor(deşi se poate şi o contiunuitate romană, mai ales în Oltenia, Haţeg şi Banat, dar în lipsa probelor clare nu are rost să ne batem cu bolovanul în piept), după ce am devenit ortodocsi. Să nu vă supăraţi, am recucerit, se poate şi aşa.
   Dacii nu au fost niciodată creştini, dacă ei sunt baza, au devenit romani, mai apoi romani creştini şi nu au existat daco-romani, doar în primii ani de ocupare a Daciei, Moesiei. Înainte de a acuza pe cineva de superficialitate, încercaţi să mergeţi structural prin Istorie, este o ştiinţă.
   Apoi, să vă liniştesc definitiv, cu greu puteţi găsi o realizare a ortodoxiei la nivel global, iar măreţia unei natiuni nu se masură în ani, ci în realizări.
   Dintre toate variantele creştine, ortodoxia are tendinţa de a duce la izolare şi stagnare cel mai mult, nu a contribuit cu nimic la cultura şi dezvoltarea statelor care au fost ortodocse, din contră. Prin cultură mă refer la aspecte reale, cărţi, hărţi, lucrări de ştiinţă, organizare, manufactură. Tocmai lipsa clară de repere istorice şi culturale nu vă face să vedeţi unul din motivele pentru care românii în general, basarabenii, au fost bătuţi măr de acele popoare mici baltice.
   Tocmai din cauza că ei au primit religia de la Roma, împreună şi cu o doză mare de cunoaştere, organizare, stricteţe romană, în timp ce noi am fost convertiţi în timpul Hanatului Bulgar la ortodoxia de tip oriental, care, pe lângă fanatismul specific tuturor religiilor monoteiste, nu ne-a dat nimic, doar ne-a ajutat să ne mai slavizăm şi ruralizăm, chiar ne-a ajutat la corupţie.
   Doar că azi cântăm mioriţe şi suntem un popor rural, nu înseamnă că nu am fost un popor dezvoltat, care a dat împăraţi.
   Moldova este foarte ortodoxă, dar tot este săracă, ceva nu se leagă, nu credeţi? Mai bine citiţi cărţi străine, istorie ştiinţifică reală şi încercaţi să vedeţi de ce nu se leagă, nu vă cantonaţi în fudulia specifică.
   VRR

  • Apreciez că sunteţi patriot, dar eu vreau să fiu patriotul unei ţări ce duce oameni pe lună, ce realizează roboţi etc, cu o gândire modernă, nu a unei ţări fricoase ce se izolează în mituri şi religie doar de frica „ce-or spune alţii”, clar nu vreau să fiu patriotul unei teocraţii roxiniste care o să slujească un oligarh sau un patriarh, de tipul Iran sau Rusia.
   Teoriile alea sunt teorii, orice teorie are menirea de a indica unde trebuie să sapi, unde trebuie să testezi, dar dacă nu dă bine, ai nevoie de altă teorie. Aşa-i în ştiinţa, s-a săpat, nu s-au confirmat.
   Iar dacă 90% dintre români ar avea ADN-ul lui Burebista, tot nu ne face daci. Fiindcă etnia nu are treabă cu ADN-ul, putea şi populaţia aia dacă să aibă ADN-ul Cucuteni sau Vinca, Liniar Estic, Boian (să mai dau câteva culturi predacice din România). Deci şi în cazul ăla se poate ca romanii să nu fi continuat, dacii să fi fost slavizaţi de triburile protobulgare, protorusine, iar o populaţie romană din Dioceza Daciei, care a supravieţuit macelului Avar şi Slav, foarte războinică din cauza circumstanţelor, devenită ortodoxă odată cu bulgarii, deci începând să colaboreze cu ei(teză susţinută de limba română) să fi cucerit zona şi să fi românizat slavii de factură dacică, de factură Liniar Estic, de factură Cro-Magnon, de ce ADN doriţi :))).
   Natiunea înseamnă cultură, limbă şi istorie, nu ADN. Aveţi concepţii periculoase, doar naziştii sapă prin ADN.

Lasă un răspuns