Eroarea lui Vladimir Pozner în privința Moldovei

0

Zilele trecute am citit o declarație a jurnalistului (cu notorietate atât în Federația Rusă, cât și în străinătate) Vladimir Pozner despre interzicerea în R. Moldova a programelor de știri, dar și a emisiunilor informativ-analitice rusești, declarație pe care nu am putut să o trec cu vederea. Cu tot respectul pentru munca pe care o depune jurnalistul Vladimir Pozner, cu miile de emisiuni pe care le are în spate, dar și sutele de întâlniri în care le-a vorbit oamenilor despre presă și corectitudinea meseriei de jurnalist, dar ceea ce a declarat Vladimir Pozner fie a fost în pripă, fie îi scapă anumite detalii, care apropo se văd doar dacă trăiești în R. Moldova. Chestiunile specifice care se întâmplă în R. Moldova sunt înțelese doar dacă ești din interior, celor din exerior le scapă multe subtilități.

Așadar, iată care este declarația omului de televiziune rus Vladimir Pozner pentru presa din Rusia:

”Dacă ei consideră că programele de știri rusești reprezintă propagandă, văd în știri anumite porniri antimoldovenești sau au un caracter fals, există două căi în lupta cu aceste fenomene. Poți să te adresezi în instanță de judecată internațională și astfel să demonstrezi că nu este așa. Sau ei pur și simplu se tem de astfel de știri pentru că ele reprezintă adevărul. Așa cum și la noi în perioada sovietică se blocau să presupunem știrile de la BBC, Vocea Americii, Deutsche Welle și altele, pentru că ele tot se considerau a fi de propagandă. Doar așa se poate reacționa la asta”.

Cred că această declarație apare mai degrabă din necunoașterea anumitor realități, nu pot să cred că un jurnalist de talia lui Pozner să facă asemenea gafe și să compare Pervîi Kanal cu BBC. Nu o singură dată, Pozner a recunoscut că nu poate invita la emisiunea pe care o realizează la Pervîi Kanal anumite personalități politice din opoziție, pentru că nu i se permite acest lucru. Despre Navalnîi a recunoscut deschis într-un interviu (de la min. 29.58)

Așadar, pentru informare generală, sunt zeci de reportaje produse de echipa de știri de la Pervîi Kanal care manipulează, dezinformează și fac propagandă. Acest post de televiziune este retransmis de Prime TV care aparține liderului PD, Vlad Plahotniuc (asta așa între paranteze, să nu fie trecut cumva cu vederea acest lucru)

Iată doar câteva exemple:
https://stopfals.md/article/fals-supermaketurile-din-europa-se-confrunta-cu-un-deficit-de-legume-1432

http://www.media-azi.md/ro/stiri/dezinformare-promovat%C4%83-de-un-post-tv-din-rusia-difuzat-%C5%9Fi-%C3%AEn-moldova-poli%C5%A3i%C5%9Ftii-moldoveni-au

http://www.ziuadeazi.md/post/stop-fals-in-caz-de-dezordini-trupele-romane-vor-intra-in-moldova

Ce să mai vorbim de Rossia 24, care produce pe bandă rulantă falsuri, în scopuri propagandistice favorabile Kremlinului.

https://stopfals.md/article/fals-jucariile-din-sua-si-europa-sperietori-in-mass-media-ruseasca-1610

Nu cred că despre aceste cazuri nu cunoaște dl Pozner. Și dacă le cunoaște, așa cum ar trebui să le cunoască un jurnalist informat și echidistant, atunci de ce se lansează în asemenea declarații? Ale cui jocuri face? Sau este nevoie de îmbobinat și mai mult mințile moldovenilor, că așa este necesar Kremlinului?!

Am adus în discuție această declarație, pentru că jurnalistul rus Vladimir Pozner este o notorietate și pentru multă lume din R. Moldova și a căror opinie este formată într-o mare măsură și de către Vladimir Pozner.

Reamintesc că în această săptămână spicherul Andrian Candu a promulgat interdicția împotriva propagandei prin presă. Candu a semnat legea în locul președintelui Dodon, care s-a opus și a fost suspendat. Interdicția va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Cel puțin
5 televiziuni care retransmit emisiuni din Rusia şi mai multe posturi de radio vor fi afectate de noile prevederi legislative.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!