Era lui Dodon

9

De vineri, 23 decembrie, a început era lui Igor Dodon, noul președinte al R. Moldova, validat de către Curtea Constituțională, nerecunoscut de aproape jumătate din populația țării, sau cel puțin a alegătorilor care au participat în turul doi de scrutin. Nerecunoscut de acea parte a societății care în acești 25 de ani a luptat pentru păstrarea istoriei poporului român din care facem parte, pentru promovarea valorilor europene și a principiilor democratice. Nu mă refer aici la politicienii/guvernările așa-zis pro-europene de până acum, care au profanat aceste valori (unii dintre ei plătesc acum cu vârf și îndesat pentru ce au făcut, alții urmează). Mă refer la acea parte a societății care își pune speranțele într-o viață mai bună, în respectarea valorilor umane, în funcționarea instituțiilor statului și a celor de drept.

Dar în schimb, ce avem în cele câteva zile de când Igor Dodon a venit la Președinție. Dispute și artificii legate de limba română, drapel.

În campanie electorală, Igor Dodon promitea de la televizor că primul lucru pe care îl va face dacă ajunge președinte este să îi pună pe hoții care au furat miliardul să întoarcă banii. Dar între timp, prioritățile s-au schimbat. Primul lucru pe care l-a făcut noul președinte este să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul președinției. Apoi, a scos drapelul UE de pe clădirea președinției.

http://unimedia.info/stiri/reformele-continua-presedintele-igor-dodon-a-scos-drapelul-ue-de-pe-cladirea-presedintiei-125371.html

În ritmul acesta, probabil se va ajunge la schimbarea drapelului de stat, pentru că e prea asemănător cu cel al României. Imnul de stat cred că va rămâne neschimbat atâta timp cât se vorbește despre „limba noastră” fără a specifica despre faptul că este „limba română”.

A doua inițiativă, despre care vorbea în campanie Igor Dodon, este reluarea parteneriatului cu Federația Rusă, „pentru a reveni cu exporturile noastre în Rusia”. Rogozin a venit la Chișinău în toiul nopții, dar despre deblocarea exporturilor către Rusia nu am auzit nimic.

A treia inițiativă se referea la „introducerea Istoriei Moldovei în școli și lupta cu cei care lichidează statalitatea Moldovei – unioniștii”. Păzea, aici e mai mult de lucru, decât un simplu decret prezidențial. Nu îneleg cum anume are de gând noul președinte să introducă istoria Moldovei în școli atâta vreme când nu are nicio prerogativă în acest sens. Poate doar dacă va fi numit în funcție la Educație un alt ministru (în urma reformei guvernamentale), cu aceleași viziuni ca ale lui Dodon.

Între timp, despre frauda bancară, despre faptul că cetățenii urmează începând cu 2017 să întoarcă miliardul furat, noul șef al statului nu spune nimic. Tace și uită de promisiuni.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

9 comentarii

 1. Am vazut in diverse bloguri ceva comentarii si pareri referitoare la schimbarea de limba pe website presedintie (MD/ RO). Se zicea ca ar trebui considerat „abuz in serviciu” sau „abuz de putere” daca se dovedeste ca „ordinul” vine de la Dodon. Acest tip de „abuz” este incriminat de Codul Penal al RM din ce se stie. Website-ul prezidential este o entitate oficiala (nu privata unde poti scrie cam ce vrei) si Hotarirea (2013) Curtii Constitutionale a RM a decis limba romana (RO) ca este limba oficiala a RM si are prioritate in fata Constitutiei (art. #13) pina la relglementarea/ alinierea Constitutiei cred cu Declaratia de Independenta a RM. RM a fost recunoscuta international in baza Declaratiei de Independenta (1991) si orice document ulterior gen Constitutia(1994) trebuia aliniat in consecinta sau este nul de jure international cred. Parlamentul RM se mai zicea pe bloguri ar putea avea cumva un (alt) temei sa inceapa demiterea presedintelui RM ca fiind penal (sau incalcind legea). Bineinteles parerile de pe bloguri de pe alte website-uri curg in aceasta directie inca se asteapta o reactie a Parlamentului RM si roganelor de drept (procuratura). Cu siguranta ce vad acum pe acel webiste oficial al RM (MD in loc de RO) incalca legea (limba oficiala) deci cu sau fara demitere organele in drept trebuie sa indrepte faradelegea cred (restiruirea RO pe website). Daca nu…:)… cineva zicea mai in gluma mai in serios ca trebuie vorbit cred cu Rogozin sa ii spuna lui Dodon sa isi bage mintile in cap ca altfel RO va recunoaste Transinsitria 🙂 🙂 ceea ce muscalii ar fi in stare sa indrepte cu mina lor atunci pe acel website 🙂 la asemenea veste (sau cel putin sa il invite pe Vadim Krasnoselsky la Bucuresti si nu pe Dodon mai zic si eu asa ca parere ca nu merita) Aveti mare dreptate pe acest Blog si s-a mai scris ca Dodon va deturna prioritati spre inamici invizibili si nu va fi in stare sa rezolve nimic ca nu poate: fie ca functie fie ca si competente (intelect). Vin vremuri nu grele ci foarte grele pentru RM cred iar la final cred intradevar cum am mai vazut scris pe aci ca Dodon va avea cam aceeiasi soarta ca a lui Ianukovici deci izgonit de populatie (isi va urca probabil familia si pe el intr-un mijloc de transport (magar/ catir/ mirtzoaga) si se va tot duce tot peste noapte cum ii place lui lasind „praf si pulbere” dupa el daca nu chiar razboi cum este in Ucraina acum din pacate) . Mare grija, mare intradevar ! O greseala iresponsabila si majora la vot intradevar ! Apropo de % o „democratie” strimba ca acum in RM poate functiona se pare si cu -27% din populatie – atit a luat % la vot Dodon raportat la populatie. Nu stiu unde-i legitimatea aci ca pare ciudat tinind cont de efectele majore (si negative) in societatea RM care deja se pare ca incep sa se produca pe „repede-inainte” cum se zice pina sa isi dea careva seama. Doar bineinteles niste pareri personale sau adunate de pe alte bloguri…:(

  • Va incepe probabil sa trimita documente la UE in inexistenta „limba moldoveneasca” si ii va forta pe cei de la UE sa initieze primii denuntarea acordului de asociere cred. Inca o palma data de RM RO care a ajutat atata la semnarea acestui acord de asociere. Oricum cred ca ambasadorul UE la Chisinau (Tappiola) a anuntat deja isprava cu steagurile UE de la cladirea Presedintiei si noua echipa stahanovista a lui Dodon de consilieri care seamana mai degraba cu o gloata de activisti sovietici gata pusi pe deportari si mancurtizari ca pe vremuri. Rusine !

   • nu va impacientati ca nu ati vazut tot!!!! grosul urmeaza???? capac vor pune alegerile parlamentare- atunci sa vezi ce n-a vazut Parisul. Credeti ca va fi altceva, decat o intoarcere la homo sovieticus?Vom trai si vom vedea. Apropo, nu am calitati de guru, dar am prevazut ce se va intampla cu mult inainte in spatiul prutonistrean. Am fost catalogat in toate felurile negative desigur, dar realitatea mi-a dat dreptate. Tot ce se intampla acum intre Prut si Nistru porneste de la decizia iresponsabila a factorilor de dec izie romani de a recunoaste independenta acestui teritoriu sub denumirea Republica Moldova!!!! prin extensie nu ne mai intereseaza actul unirii de la 1859 ca doar nu putem avea doua Moldove ca altfel intram in fizica cuantica a dualismului materiei !!!!!. La multi ani si sa auzim numai de bine

 2. ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !

  DONDON teroristul ucigaș de unioniști de la anul 1990 încoace nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza „Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918.

 3. Partea care deranjeaza si unde RO pare nu numai apatica dar ciudat de pasiva este ca RM a fost recunoscuta ca stat independent de statele ONU in prisma a mai multor elemente din care 2 majore tinind cont ca o constitutie nu exista la acea vreme (1991) ci trebuia aliniata eventual mai tirziu:

  – limba oficiala este limba romana
  – denumirea este Republica Moldova si este constituita pe o parte din fosta provincie a Basarabiei.

  Este ciudat intradevar si o violare a dreptului international sa vii acum si sa afisezi insemne si sa uzitezi artefacte din patrimoniul Moldovei care de jure si de facto apartin patrimoniului RO si in asemenea factura tendentioasa (bolsevism) tinind cont ca Moldova si alte provincii romanesti au facut RO ca stat modern. Parlamentul si Guvernul de la Bucuresti cred ca doarme in bocanci.

  Tinind cont ca puterea prezidentiala din RM este bolsevica de factura josnica muscala (mancurta) istoria a invatat ca pina nu li se da peste nas puternic nu se opresc si aici statul RO trebuie sa ia masuri dure si rapide pina nu degenereaza si mai rau delirul xenofob.Recunoasterea Transinistriei si eventual a UTA ar fi pasi inainte si bineinteles reinceperea unei relatii cu Rusia in defavoarea puterii prezidentiale de la Chisinau si asta imediat ca sa isi bage mintile in cap.

  RM este un stat intradevar artifical , de manevra creat in interes obscur, sau lasat sa fie creat pentru interese obscure mai ales criminale ($) de fostul grup CSI si s-a dovedit din plin aceasta. A fost posibil si datorita unei inactiuni apatice de ani si ani a puterii de la Bucuresti de a reunifica tara prin apropieri si pragmatisme care ar fi dus la aceasta reunificare.

  🙁

  Mentiuni profunde ale Limbii Romane de-a lungul timpului in Principatul Moldovei:

  A) În Țara Moldovei: 1. Eustratie logofătul, Pravilă aleasă (1632) 2. Cazania lui Varlaam, Iași, 1643 3. Pravila lui Vasile Lupu, Iași, 1646 4. Nicolae Milescu, Carte cu multe întrebări foarte de folos, 1661 5. Codicele lui Gheorghe Ștefan, 1665 6. Cartea carea să chiamâ Răspunsul înprotiva Catihizmusului calvinescu 7. Miron Costin, Viața lumii (circa 1671-1673) 8. Dosoftei, Psaltirea în versuri, Uniev (Podolia), 1673 9. Dosoftei, Dumnezeiasca Liturghie, Iași, 1679 10. Dosoftei, Molitvenic, Iași, 1681 11. Dosoftei, Viața și petrecerea Sfinților, Iași, 1682 12. Dosoftei, Parimiile preste an, Iași, 1683 13. Miron Costin, De neamul moldovenilor 14. Nicolae Costin, Letopisețul Țării Moldovei de la zidirea lumii 15. Dimitrie Cantemir, Istoria ieroglifică (începutul sec. XVIII) 16. Dimitrie Cantemir, Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, Sankt Petersburg, 1717 17. Dimitrie Cantemir, Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei (1718-1719) 18. Așezământ pentru școli al lui Grigore Ghica al II-lea (Iași, 1747) 19. Condica lui Gheorgachi, Iași, 1762 20. Îndreptarea păcătosului, Iași, 1765 21. Gramatica lui Macarie, Schitul Sihla, 1772 22. Apologhia, Iași, 1803 23. Vieţile Sfinţilor pe luna Septembrie, Mânăstirea Neamţ, 1807 24. Vieţile Sfinţilor pe luna Octombrie, Mănăstirea Neamţ, 1809 25. Vieţile Sfinţilor pe luna Mai, Mânăstirea Neamţ, 1813 26. Jucăria norocului, Iași, 1816 27. Istoria lui Numa Pompilie, al doilea craiu al Romii, Iași, 1820 28. Anaforaua Epitropiei Școalelor, Iași, 1828 29. Iubitoriul de înțelepciune, Iași, 1830 30. Veniamin Costachi, Funie sau Frânghie întreită, Iași, 1831 31. Albina Românească, Iași, 21 Februarie 1832 32. Gheorghe Săulescu, Gramatică românească, Iași, 1833 33. Codică țivilă sau politicească a Prințipatului Moldovii, Iași, 1833 34. Veniamin Costachi, Dumnezeieștile liturghii, Iași, 1834 35. Gheorghe Asachi, Poezii, Iași, 1836 36. Iacob Cihac, Istoria Naturală, Iași, 1837 37. Alăuta Românească, Iași, 15 August 1838 38. Vasile Fabian Bob, Gheografia elementară, Iași, 1840 39. Dacia literară, Iași, 1840 40. Mihail Kogălniceanu, Cuvânt pentru deschiderea cursului de istorie națională, Iași, 1843 41. Nicolae Istrati, Corespondenție între doi amorezi sau limba romănească la anii 1832 și 1822 42. Ioan Albineț, Manual de Istoria Principatului Moldavei (Partea I), Iașii, 1845 43. Gheorghe Săulescu, Abețedariu romănescu, Iași, 1847 44. Proect de reorganizația îmvățeturilor publice în Prințipatul Moldovei, Iași, 1847 45. Encolpiul doctorilor sau Medicina practică, Iași, 1849 46. Așăzământ pentru reorganizarea îmvățăturilor publice în Principatul Moldovei, Iași, 1851 47. Mihail Cantemir Moldovanul, Iași, 1851 48. Gazeta de Moldavia, Iași, Ianuarie 1852 49. Ențiclopedie ruso-română, Iași, 1854 50. România literară, Iași, 1855 51. Teodor Stamati, Disionaraș romănesc de cuvinte tehnice și altele greu de înțeles, Iași, 1856 52. Manolachi Drăghici, Istoriea Moldovei, vol. II, Iași, 1857 53. Costache Negruzzi, Păcatele tinerețelor, Iași, 1857 54. Hrisoave pentru înființarea Seminarului Teologic din Mânăstirea Neamțului și a Gimnaziului și Internatului din Târgu Neamț, 1857

  B) Chișinău: 1. Liturghie, Chișinău, 1815 2. Ceaslov, Chișinău, 1817 3. Pentru datoriile presbiterilor de popor, Chișinău, 1823

  C) Cernăuți: 1. Chrestomaticul romănescu, Cernăuți, 1820 6. Dubăsari/Movilău: 1. Ioan Cantacuzino, Poezii noo, 1792-1796 D) Sankt Petersburg: 1. Noul Testament, Sankt Petersburg, 1819 2. Ștefan Margela, Gramatică russască și rumâniască, Sankt Petersburg, 1827 3. Iacob Hâncu, Gramatica valaho-moldovenească, Sankt Petersburg, 1840

  Citeste mai mult: adev.ro/oiqgw2

  🙂

 4. Judele de Apoi on

  Baladă populară
  —————————-
  VREMURI NEGRE au venit
  cu dondon un par-venit
  mafioții l-au adus
  sus acolo și l-au pus
  e război anti-popor
  se dedau ei la omor
  dondonistul teroristul
  ucigașul „activistul”
  comunistul sângeros
  pe români el fioros
  el pe noi vrea să omoare,
  România frică n-are !
  otrăvește, accidentează,
  pe unioniști blamează
  pe călăul negru-roș
  din kremlin îi suflă -n borș
  cu popimea râ/u/so-filă
  de „oițe” n-are milă
  voturile au furat
  pe dunduc ni l-au băgat
  moldovenii mioritici
  nu mai scapă ei de frici
  ei vor toți să ne distrugă
  și durearea să tot curgă
  unde sunt haiducii noștri,
  nu mai sunt bandiții voștri
  dondoneii ucigași
  ocupanți și pui de lași !
  vor Moldova să distrugă-
  către Cer e a noastră rugă !
  sufletul vor să ni-l scoată
  să ne facă viața zloată
  sclavi și slavi vor să ne facă
  ființa noastră să pre-facă
  dar Zalmox va fulgera
  pe dondon discreiera !

Lasă un răspuns