Egalitate între sexe – în anul 2167

8

Un studiu francez arată că pe plan mondial, în ritmul actual, vom ajunge la egalitate între sexe în anul 2167.

Din cele 195 de țări independente din lume, numai 17 sunt conduse de femei.

Global, femeile dețin doar 20% din locurile din parlamente.

O lume cu adevarat egală ar fi una în care femeile ar conduce jumatate dintre țările și companiile noastre, iar bărbații s-ar ocupa de jumatate din gospodăriile noastre.

Noi, femeile, suntem dezavantajate și de barierele ce există în noi înșine. Ne lipsește încrederea în sine.

Șocant, nu?!

Acestea sunt doar câteva idei pe care le puteți găsi în cartea „Lean IN” de Sheryl Sandberg, o carte extrem de utilă atât pentru femei cât și pentru bărbați, dar mai ales pentru educația copiilor în spiritul egalității de gen.

Dilema nemuritoare a moldovenilor: femeia la cratiță sau în viața publică mai este una destul de actuală și discutată aprins în societate. Am avut ocazia să realizez mai multe subiecte despre egalitatea de gen și în felul acesta am cunoscut care sunt stereotipurile/prejudecățile femeilor față de ele însele, dar și a bărbaților față de ei înșiși.

Am constatat că totuși părerile pot fi diferite și că este vorba despre mulți ani și multe generații care să schimbe percepția despre rolul femeii în societate.

Cel mai bine a reflectat acest lucru, adică tabloul real despre ce cred oamenii când sunt întrebați despre implicarea femeilor în funcții decizionale, vox-populi pe care l-am realizat într-o localitate rurală, la 30 km de Chișinău, mai exact în Căpriana. Majoritatea bărbaților mai cred că femeile trebuie să se ocupe de gospodărie și că barbatul este cel care decide ce trebuie să facă femeile. Asta în timp ce femeile se văd în funcții de conducere și ar vrea să fie la egalitate cu bărbații.

Multe femei nu au dorit să vorbească în fața camerei de luat vederi. Mai ales din familiile cu mulți copii. Am găsit două familii cu 19 și respectiv 17 copii femeile cărora nu au vrut să vorbească în fața camerei video, fie că nu are ce să spună la temă, fie că nu vrea să fie arătată cu degetul. Sunt puternic marcate de prejudecățile și steriotipurile din societate. Aceste femei și-au acceptat condiția de a fi doar mamă și soție, nu și femeie afirmată în societate. Sper însă ca fiicele lor să fie cu mintea mai deschisă și să poată vorbi liber despre ceea ce cred.

Am reusit sa cunosc femei care și-au învins neîncrederea în sine și și-au demonstrat că pot reuși dacă au un vis. M-au impresionat cele trei femei din orasul Sângerei care, cu bani puțini, au reușit să își deschidă propriile afaceri. Acum sunt împlinite și gata pentru noi provocări. Consider că asemenea exemple pot fi multiplicate dacă vorbim despre ele, daca noi, jurnaliștii, le găsim și le reflectăm așa încât să se molipsească cât mai multe femei de această putere interioară și să vrea să se implice. Pe de altă parte, și bărbații încep să privească femeile cu alți ochi, cu mai multă încredere atunci când ele reușesc și să le ofere sprijin în realizarea lor pe plan profesional.

De asemenea, a fost o experiență plăcută să cunosc una dintre cele 2 femei de etnie romă care pentru prima dată în istoria alegerilor locale a reușit să fie aleasă în funcția de consilieră locală. Recunosc, au fost câteva saptămâni în care am încercat să o conving pe dna Varvara Duminică să fie protagonista reportajului. Și atunci m-am gandit că femeile nu își pot valorifica propriile succese și le este frică să vorbească despre ele. Și mai este un aspect, oamenii au început să piardă încrederea și în jurnaliști, pentru că vin și filmează una, iar la TV sau în ziare apare cu totul altceva. Am avut cel putin două asemenea cazuri când oamenii au refuzat să îmi vorbească din cauza experiențelor anterioare cu jurnaliștii. De asta, este foarte important să consolidăm imaginea presei și a jurnaliștilor, deși e destul de greu după ce oamenii se dezamăgesc.

Un foarte bun exemplu este și cel când o mamă care educă 3 copii se poate implica și în viața publică și își poate dezvolta inclusiv o afacere. Trebuie să spulberăm mitul ca o mamă a doi-trei copii nu își poate dezvolta propriul business, iar copiii ar constitui o barieră. Exemplul Getei Rasciuc este unul destul de motivant și contrastează extrem de bine cu opiniile oamenilor de la țară care nu-și imaginează că un așa mod de viață este posibil.

Există încă multe provocări atunci cand abordăm tematica egalității de gen în presă. Este bine ca tot mai mult și mai mult să asigurăm echilibrul prin prezentarea a doua surse: femeie/bărbat în cadrul unui material pe aceeași temă. Este bine să utilizăm corect noțiunile, termenii și denumirile profesiilor și la genul feminin, atunci când este cazul. Este bine să realizam subiecte axandu-ne pe latura emotivă, cea a schimbarii de mentalitate, a educației din familie, grădiniță, școală și societate atât a fetelor cât și a baieților. Este bine ca noi, jurnaliștii să avem cât mai multe traininguri despre cum se scrie corect un articol în care abordăm egalitatea de gen sau cum se face un reportaj tv așa incât să nu favorizăm o categorie și să defavorizăm alta.

Este binevenit să asigurăm egalitatea de gen prin prezentarea a doua surse în cadrul aceluiași subiect, doar că experte femei se găsesc mai greu ăi sunt mai puțin deschise pentru a colabora cu presa. Este nevoie de o interacțiune între presă și experte. De felul cum noi prezentăm femeile, așa sunt ele percepute. Atâta timp cât vom întreba doar femeile cum impacă viața personală cu cea profesională, iar pe barbații nu, înseamnă că noi, jurnaliștii, formăm și aceste steriotipuri că femeia mereu trebuie să aleagă între aceste două laturi ale vieții, iar barbații pot reuși în toate. Este o muncă pe care e bine să o facem împreuna, presa, societatea și clasa politică, pentru a schimba perceptia despre femei.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. „O lume cu adevarat egală ar fi una în care femeile ar conduce jumatate dintre țările și companiile noastre, iar bărbații s-ar ocupa de jumatate din gospodăriile noastre.”

  o fi aceasta lume cu adevarat egala? daca nu poti accede la un post doar datorita faptului ca esti femeie sau barbat, alb sau negru, tanar sau batran, si nu te ia fiindca nu da bine la numar? sau e mai corect sa existe egalitate de sanse iar criteriul sa fie performanta. E o diferenta mare intre ambele abordari.

  in privinta gospodariei … o fi si unele unde face tot femeia, dar eu nu am trait niciodata in astfel de gospodarie, asa ca nu ma pot pronunta.

 2. Există probleme mult mai mari decât egalitate reală, nu există nici egalitate principială în Moldova şî multe ţări, discutăm totuşi de lucruri diferite.
  În privinţa egalităţii reale, ea este imposibilă, fiind o diferenţă fiziologică, deci în funcţie de societate, tipul de economie, bărbaţii sau femeile o să fie favorizaţi/te. Eu cred că tendinţa economiei actuale împinge societatea spre un matriarhat, nu spre o egalitate, familia născută în neolitic începe să dea rateuri, să-şi arate limitele, este depăşită, ba chiar, prin aşteptările ce le crează, distruge potenţialul uman(fiindcă treci foarte greu peste unele probleme de genu) .
  Iar egalitatea există, fiindcă există la nivel principial, adică legal, un lucru extrem de important, în mare parte din ţările vestice. Asta cel puţin până toleranţa faţă de fanatismul religios, care l-aş numi un nazism spiritual, nu o să împingă societatea într-un patriarhat tribal, într-o societate agrară, precum în sec IV-V-VI. Civilizaţiile tot timpul au tendinţa de a uita mijloacele prin care au ajuns acolo şi decad uşor, deci s-ar putea ca înainte să ajungem la matriarhat, să ajungem în Califat, dacă se ignoră ideologia, de ce nu într-un stat cruciat, fundamental, ca răspuns.
  Paranteza asta pentru a închide un cerc, fiindcă feministele care susţin egalitatea reală( nu cred că-i rău, dar este de o utopie ce te sperie) sunt şi pe parapetul liberalismului chiar şi pentru doctrine care au ca inamic fizic, declarat, liberalismul.

  • Nu sunt convins ca barbatii sunt mai inteligenti, mai puternici, gereaza mai eficient situatiile stresante. Iti pot da o caruta de exemple care te contrazic, dar sunt inutile. De fapt suntem la fel, la aproape toate capitolile, sunt unele diferente legate de nastere, care pun si o amprenta pe unele momente in unele perioade ale vietii, in rest sunt stereotipurile societatii.

   O alta problema este ca oamenii sunt lenesi, si in loc sa se realizeze, ei accepta ce se da pe tava de societate si copiaza comportamente, care daca ne uitam atent sunt deseori absurde sau o prostie. E mai usor sa zici sunt barbat sunt inteligent, puternic, iar unei femei e mai usor sa se ascunda dupa faptul ca e femeie, si asa trebuie sa se comporte, de fapt in ambele cazuri se ascund dupa o imagine, asa e mai simplu, asa fac toti. In realitate sunt multi barbati prosti si slabi, si femei lenese care nu ridica un pai in gospodarie si lasa copilul flamand, dar ei zic ca sunt tari si destepti si harnice. Omul nici nu e constant el se schimba, si cei destepti rateaza des, si cei puternici au momente de slabiciune. Mai sunt foarte multi la care le place acest mod traditional, ei se regasesc in el, se simt comfortabil.

   Descriminarile sunt o problema fiindca daca au intentii bune la inceput, dupa raman asa, si duce in cealalta extrema. Eu sunt pentru egalitatea sanselor, si zic ca toti sunt egali, fiecare cum il duce capul si dorinta.

 3. Salve Elena!Acest subiect complex e studiat de mulți cercetători universitari ,sociologi,observatori de la organizațiile internaționale care atenționează autoritățile statelor lumii de tragedia minorelor din India,Indonezia,Bangladesh,Burma și multe țări africane care nu au acces la educație/la școală doar pentru că sunt fete!Iar când ONG locale le ajută să meargă la școală,urmează agresiunile fizice contra persoanelor active din aceste ONG!
  Nu ai amintit în articol de tradițiile multiseculare medievale de excizare/mutilare fizică a sutelor de milioane de minore din țările din Africa!Autoritățile corupte din acele țări se prefac că fenomenul nu există,negînd realitatea.Iar tinerele care denunță această practică sunt persecutate,chiar omorâte.
  De asemenea,poligamia e foarte răspândită în statele din Africa și Asia,fapt care generează o explozie demografică în acele țări,dar și tensiuni sociale,conflicte interetnice etc.
  Subiectul nu se limitează doar la numărul de șefi de state și parlamentari,dar la realitatea cotidiană dură din toate țările lumii.Injustiția socială ,discriminarea femeilor sau chiar mai grav,violența contra femeilor e un subiect delicat,
  pentru că arată clar nivelul de educație și dezvoltare socială a unei societăți,a unei națiuni.
  În aparență majoritatea țărilor se laudă cu progrese remarcabile în această chestiune la organizațiile internaționale,dar realitatea e exact inversă când ONG din acele țări aduc rapoarte cu argumente,date statistice.

  Să nu uităm că peste 4 miliarde de persoane în lume nu dispun de acces la internet sau de acces la apă potabilă,alimentație decentă,locuri de muncă corect remunerate etc.

  A evoluat mult condiția femeilor în lume odată cu venirea la putere a cancelarului Angela Merkel în Germania , Christine Lagarde la conducerea FMI , Dilma Rousseff în Brazilia ,Cristina Fernandez de Kirchner în Argentina,Beata Szydlo în Polonia sau Iulia Timoșenko în Ucraina?Nu cred.

  Adevărata schimbare în bine vine când fiecare cetățean,prin buna educație, prețuiește la justa valoare Femeia, văzând-o ca pe mamă,soră,iubită și speranță în societate(doar Femeia ne-a adus pe fiecare în această lume),mulțumindu-i că ne-a dat viață,abia atunci condiția femeilor în lume se va ameliora.
  Până atunci vom vedea doar machism,misoginie și feminism victimar sau feminism castrator occidental!

  • Acest lucru nu se va întâmpla niciodată la nivel global, vorbim de culte religioase, izvorâte din încercarea de a explica universul şi lumea prin mentalitatea omului neolitic, prin valorile lui. Culte patriarhale feroce, unde femeia a ajuns un bun, un mijloc de supravieţuire a familiei, iar orice lipsă de control asupra ei îţi ameninţa tribul. Este o caracteristică a societăţii agrare sau pastorale, unde fizicul bărbatul a contat, unde stabilitatea conta. Pe când în societăţile de culegători, precum şi în asta modernă, stabilitatea nu contează aşa mult, fiindcă un măr sălbatic tot găseai, acuma tot găseşti un servici, deci nu mai depinzi de familie, de bărbat.
   Deci în societăţile agrare şi în religiile patriarhale, în Islam, poate să existe orice internet.

 4. Citind articolul doamnei Elenei,
  Vreau sami expun chiteva ginduri
  Asupra egalitatsii.
  Modelul vestic de egalitati aduce alte probleme shi dauneaza alte parti al familiei.
  1) Orce afacere comerciala sau de cariera cere mult devotamint shi timp, ce ar insemna ca timpul shi focusul are trebui luate de la copii shi familie.
  2)Nu poti avea shi activitate economica,Sociala,Familiara,Fizica,Mama,Sotie,Femeie,She sa le faci pe toate la maximum careva din aceste va suferi din lipsa de timp .
  3) Diferentsa dintre barbat shi femeie poate fi diferit in multe functii dar nu are insemna ca asta e o discriminatie de gen. (De altfel avem de afacere cu alt stereotip)
  4) Uitativa la tsarile civilizate cu drepturi egale de gen
  Shi apoi studeati la barometrul, chit de fericite sunt aceste familii.
  Cine le cresc, shi cine le educa copii.Chit de strinse sunt relatiile dintre barbat shi sotsie.
  Citi la suta din copii astfelor de cupli ishi ating succesul shi is fericiti in viatsa .
  Acuma hai sa fim sinceri cu noi, shi sa vedem bine ce ar fi de folos pentru noi pe parcurs de chiteva generatii nu pe parcurs de vetsa proprie.
  Din exemplul meu propriu shi al copiilor meu pot zice ca cei mai fericiti shi calmi shi plini de veatsa sunt atunci chind Mamica este linga ei fara grijuri de cariera sau cu telefonul la ureche sau cu computerul in fatsa, Dar dedicate cresterii shi educatiei acestora.
  Nu avem multe exemple de pe alta parte ca sa zicem da ne putem baza pe asta.
  Ce vad eu in SUA parintii angajeaza straini sa le creasca copiii de mici,pe urma ii dau la gradiniti,scoala,colegiu,lucru, cariera,s a m d.Copii la rindul lor pe aceleasi principii de lucru,cariera,activitate, ishi dau parintii la case de batrini unde din punctul lor de vedere ii mai comod shi mai bine pentru toti,
  Shi roata acestui model se repeta voi pe noi shi noi pe voi.

Lasă un răspuns