Ecuația dezbaterilor între Maia Sandu și Igor Dodon

10

„Stimați concetățeni”, este formula cu care își începe discursul socialistul Igor Dodon la dezbaterile electorale, formulă care îi permite să reflecteze asupra minciunilor pe care urmează să le spună. Ceea ce face Igor Dodon nu este decât să zombeze populația prin repetarea unor mesaje fără probe precum că Maia Sandu este susținută de Vlad Plahotniuc, precum că Maia Sandu este exponenta foștilor premieri (Filat, Leancă, Gaburici) care au condus cabinetul de miniștri din care a făcut parte, fără a specifica faptul că Maia Sandu nu a avut putere de decizie asupra Guvernului, ci doar la Ministerul Educației.

Repetarea acestui mesaj la toate dezbaterile electorale la care a participat se face intenționat, pentru zombarea populației, așa cum spuneam mai sus. Se lasă populația zombată? Vom vedea la 13 noiembrie dacă această strategie a funcționat sau nu.

De asemenea, am observat strategii diferite la aceste dezbateri: Maia Sandu oferă electoratului (inclusiv pentru cel indecis) soluții la problemele existente. Cu alte cuvinte, soluții la probleme = voturi noi în turul II. Pe când Igor Dodon aplică strategia de folosire a unor slogane inventate de socialiști fără vreun suport real pentru a obține voturi noi. Formula este simplă:

Igor Dodon + zombare = voturi suplimentare în turul II

Maia Sandu + soluții = voturi suplimentare în turul II

Iată ecuația. Să vedem care va fi răspunsul oferit de populație la acest sistem de ecuații. Deznodământul este pe 13 noiembrie, în turul II de scrutin prezidențial.

Cu cât privesc mai mult aceste dezbateri electorale, cu atât mai mult mă conving de cât de adâncă este incultura politică în R. Moldova. Nu există nici un minim respect, absolut nimic. Pe scurt, iată rezumatul meu la observațiile pe care le-am făcut în aceste două săptămâni de campanie electorală pentru turul II de scrutin prezidențial:

1. Maia Sandu a avut un discurs pentru intelectuali, Igor Dodon pentru țărănime (cu tot respectul)

2. Igor Dodon a luat pâinea moderatorilor și i-a pus mai multe întrebări contracandidatei Maia Sandu decât să se concentreze pe propriile răspunsuri. E clar că aceasta a fost strategia, este mai ușor să ataci decât să te aperi.

3. Maia Sandu a avut replici foarte bune, memorabile, neregizate

4. Maia Sandu a folosit prea des și uneori deranjant cuvântul „minciună”

5. Igor Dodon chiar a folosit minciuni în aceste dezbateri (doar cazul numărului de sinucideri în rândul elevilor e mai mult decât relevant)

6. Igor Dodon a vorbit despre greșelile altora ca fiind ale Maiei Sandu

7. Principalul mesaj al lui Igor Dodon a fost că Maia Sandu este susținută de Vlad Plahotniuc

8. Principalul mesaj al Maiei Sandu a fost că Igor Dodon este un mincinos și face parte din schemele de corupție

9. Igor Dodon s-a bazat pe atac, Maia Sandu a oferit soluții

10. Igor Dodon nu a fost consecvent: a fost pentru Uniunea Vamală, acum, în ultimile săptămâni de campanie electorală, este pro-european și va menține Acordul de Asociere cu UE

11. Igor Dodon a fost mai calm decât Maia Sandu, iar Maia Sandu uneori mai irascibilă decât Igor Dodon

12. Aceste dezbateri electorale s-au desfășurat într-un spirit misogin al unei bătălii între o femeie și un bărbat

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

10 comentarii

 1. Nu trebuie sa creem idoli, sunt buni ambii, ambii mint sau spun o parte din adevar. Raul cel mai mic deocamdata e Maia Sandu, a inceput sa vorbeasca mai clar spre sfarsit ce isi propune sa faca, si pentru acest fapt va fi sustinuta si votata de mult mai multi. Discursul anterior era foarte, foarte slab, era influentat de platforma DA probabil, sper sa nu-i mai vad pe astia, a avut consilieri foarte slabi. A venit cam tarziu cu solutii, si cu mesaje care ne explica ce viziuni are. Cu ele trebuia sa vina din turul 1. Moldova are nevoie de oameni cu viziuni clare, stabile, consecvente si coerente. Noi nu avem nevoie de oameni care vor sa fie cu fundul in doua luntre, care tulbura apele. Succesul tarilor baltice si al georgiei a fost atunci cand au spus clar si coerent ce isi propun, si nu i-a impiedicat nimeni dupa aceasta. Cand dai semne ca nu stii ce doresti si ca ai dori si acolo si acolo, si umbli cu minciuni, nu te respecta nimeni, iar reputatia se construieste si dupa cu mare greu se mentine.

  Aveti si voi neadevaruri si inexactitati, daca ne-am lamurit ca presedintele este decorativ dar nu e chiar decorativ, are parghii totusi, poate vorbi, etc. Poate ar fi bine sa fie discutat si ce poate face un ministru. Nu sunt convins ca ea in pozitia de ministru al educatiei si cunostinte vaste in sistemul bancar (a fost economist, consilier, studii, in sistemul bancar, nu e specialist in educatie!) nu si-a dat seama care sunt consecintele, mai ales ca au explicat clar fmi si ue. Ca ministru putea sa faca zgomot, putea sa nu semneze unele documente. Ca ministru a avut acces la informatii care nu erau publice, chiar vedem din sedinta de guvern ca a fost informata si s-au oferit explicatii, si aveau nevoie de semnatura ei, de votul ei. Daca un ministru nu ar avea putere de decizie, nu s-ar mai face sedinte de guvern, nu s-ar cere avize. Un ministru are multe parghii, si in afara de ministerul lui el e membru al guvernului, este membrul unei echipe, el participa la rezolvarea tuturor problemelor aparute pe masa guvernului. Un ministru ca membru al unei echipe nu este un simplu subaltern al primului ministru, care executa totul cuminte si fara discernamant. Ministru poate veni si cu actiuni legislative, el foarte multe poate face.

  Nu am inteles niciodata de ce capul rautatilor e plahotniuc in moldova, si s-a mers pana la absurd pana acum in directia aceasta, s-a pierdut primul tur din cauza aceste greseli strategice. Un om nu poate fizic sa fie capul tuturor rautatilor sau bunatatilor, inseamna icoana. Icoana e creata de anturaj, de sistem, pentru a focaliza atentia publicului pe un singur individ si a avea marja de manevra in a spala sau da vina pe acest individ. Eu nu cred ca asta e un superman care ia mita la spital, poltitie, vama, scoala, etc. asta o fac oamenii care traiesc in moldova, fiindca lor asa le este comod asa s-au deprins. Iar corupti sunt toti si verzii si galbenii de toate culorile. Votul este secret, iar plahotniuc are 1 singur vot al lui, restul din PD vor vota care cum ii trasneste in cap. O mare parte cred ca vor vota pro ue, fiindca le place mai mult in ue, altii vor vota pro est, fiindca au ramas in est. Plahotniuc probabil va vota tot pro vest fiindca de acolo vin banii si copii lui in vest sunt. Ce le trebuie lor este sa tina moldova intro stare la limita intre 2 lumi, in stare de nehotarare si incertitudine, in stare tulbure, ca sa poata sa-si faca afacerile lor murdare, si nu e vorba de plahotniuc aici, ci de sistem, de tot felul de autoritati locale, oameni cu functie, oameni de afaceri, etc. Ei isi tin copii, familiile in geneva in moldova ei fac bani, ei nu au de gand sa duca moldova in europa prea repede, interesul lor e sa fie pe varful puterii, sa aiba o tara in care legea nu functioneaza ca ei sa poata profita cat mai mult de oportunitati.

  Fiti obiectivi, nu incercati sa scoateti de urechi pe cineva, aratatii mai bine greselile si cum le-ar putea corecta, asta il face pe om mai credibil si mai puternic. Fiti coerenti, nu incercati sa tulburati apele sau sa smecheriti. Daca exista calea corecta, legala, nu te apuci sa faci altfel.

  • Faza cea mai tare a acestor dezbateri, dupa mine, a fost raspunsul la intrebarea care va fi prima capitala pe care fiecare dintre candidati o vor vizita, daca va fi ales. Dodon a spus: prima va fi Moscova, a doua – Bruxelles, a treia – Bucuresti, a patra – Kiev. Maia Sandu a spus ca va vizita satele Republicii Moldova. No comment! Macar Dodon a spus clar unde va merge. Doamne, n-am crezut ca am sa vorbesc vre-odata de bine de Dodon, comparandu-l cu Maia Sandu. Dar asta e. Trebuie sa alegem din oferta pe care o avem. Scrasnind din dinti, votam Maia Sandu.

 2. Rarița dela Chilia Dunării on

  IMPORTANT la 13 Nov.2016-
  MAI-A-M o Șansă, Ultima la Chișinău!
  ––––––––––––––––––-
  – Ajutor cu transport pentru votanții din străinătate-
  „Bunii Samariteni” –
  https://www.facebook.com/groups/327330864290265/

  – Lista Secțiilor de votare pt.Maica Sandu din străinătate-
  http://cec.md/index.php?l=ro

  – se poate de votat și cu paşaportul expirat, condiţia este ca paşaportul expirat
  să conţină şi codul numeric personal,
  pe care nu-l conţin paşapoartele eliberate până în anul 2000.
  /o decizie în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală
  la şedinţa de vineri, 14 octombrie 2016 din Chișinău/.

 3. Poate ne explicati dintii noua,celor multi si prosti,ce inseamna „irascibil”,”misogin”,”paradigma”,”inocent” si multe alte cuvinte pentru mediul academic care,posibil cunosc dar pentru tarani trebue de folosit cuvinte simple,cum face Dodon.Mai mergeti prin oras,macar,daca nu prin sate si o sa va convingeti ca lumea cu studii superioare nu-ntelege cuvintele aceste.De aici si rezultatul alegerilor care nu este greu de ghicit.

  • de acord, nivelul limbei romane e asa de jos iar unii sunt asa de sus, ca nu se inteleg cu acei de jos. Daca ne uitam la politicieni de succes in orice tara de exemplu franta, sau chiar uk, usa, se foloseste un limbaj simplu si exact ca sa intealeaga toti fara interpretari. Basescu avea talentul sa spuna clar simplu si exact, in limbaj simplu popular. Limbajul complicat e bun in cercurile academice, o figura aleasa trebuie sa fie in contact cu poporul, dar sa vorbeasca totusi corect si simplu, fara glume nelalocul lor, rusisme, sau aluzii aiurea.

   misogin nu isi prea are locul aici, sa nu exageram, dodon nu e misogin, il sustine greceanii 🙂 nu are probleme cu femeile. Chiar mi s-a parut ca a fost menajata Maia Sandu pe tema aceasta. Nu inteleg insa de ce ii tot zice lumea Doamna, daca ma uit in DEX nu e corect sa fie folosit doamna, mai bine fara nimic, nu prea am auzit sa foloseasca lumea la fiecare pas doamna Hillary Clinton, doamna Monica Macovei. Se spune simplu Hillary Clinton, Monica Macovei, Elena Robu.

 4. Un sef de stat poate sa plece intr-o tara straina doar pentru un sejur de vacanta, dar nu chiar la prima iesire in afara tarii in calitate de sef de stat. Prima vizita oficiala in strainatate a unui presedinte poate nu rezolva multe lucruri, dar are o incarcatura simbolica. Ma asteptam ca Maia sa spuna ca prima sa vizita o va face la Bucuresti sau Bruxelles. Ea a ales satele din Moldova. Un raspuns complet inadecvat, dupa mine, or, politica externa este una dintre competentele de baza ale unui sef de stat. Concluzia: diletantism.

 5. in RM nu s-a renuntat la dominatia culturii ruse in spatiul mediatic si in cel de fiecare zi.Chiar daca au fost asa numitii proeuropeni la conducere schimbari semnificative nu s-au produs.Ceva de ochii lumii si cu asta basta’! Prin urmare , venirea lui Dodon la presedintie nu v-a bulversa in niciun fel mentalitatea basarabeanului neaos.Eminescu la timpul sau s-a exprimat plastic de genul- rusul a acaparat si sufletele romanilor estici cu ajutorul bisericii subordonate Moscovei,prin urmare cum credeti ca locuitorii spatiului prutonistrean vor rezona la ideea de unitate nationala a tuturor romanilor cand mai bine de 200 de ani li s-a inoculat cu totul altceva.La buna vedere!

 6. Protestăm !
  Proclamăm Ne-Supunere Civică !
  Cerem Alegeri repetate !
  Aceste alegeri din 13 nov.2016 au fost FRAUDATE de teroristul DonDonBass
  și cu toată mafia Guvernului anti-popular și anti-românesc de la Chișinău.
  ————————————————————————————————————–
  – Peste hotare, mii de est-moldoveni nu au putut vota din lipsa buletinelor de vot.
  – Din contra, prin satele din coasta Nistrului mii de ruși din Transnistria
  au fost aduși organizat cu autobuzul și plătiți din gros.
  – Numărul votanților s-a ținut în secret până la orele 10pm
  pt.a manipula alegerea mafiotului DonDon cu cifra inițială umflată la 57 % .
  ———————————————————————————————-
  Cerem trupe ONU pentru alte alegeri corecte sub egida ONU !
  Protestăm categoric !

Lasă un răspuns