E penibil, dragi politicieni!

7

Este atât de penibil să le asculți motivele politicienilor care nu vor să participe la emisiunile de la posturile de televiziune care nu îi laudă. Da, nu vor! Ba agenda e încărcată, ba ora e nepotrivită, ba subiectul nu e relevant și acest șir al motivelor inventate poate continua. Se încurcă singuri în aceste motive inventate, încât par ridicoli de tot.

Din când în când îi mai sun pe reprezentanții puterii și le fac invitația de a participa la emisiunea Alb&Negru. Astăzi l-am sunat pe deputatul PD Sergiu Sârbu să îl invit la UNIMEDIA să discutăm despre noul Cod al Audiovizialului. Politicianul, amabil, m-a invitat la audierile publice care vor avea loc mâine la ora 10.00 pe aceeași temă, după care au urmat motivele de refuz cu care au obișnuit deja jurnaliștii. S-a referit la oră că e nepotrivită, că agenda i-ar permite după ora 21.00. Când i-am spus că am putea modifica ora emisiunii ca să poată participa, dacă tot agenda este foarte încărată în a „crește Moldova”, a căutat un alt motiv. Cît de ridicol pare un politician care caută un motiv pentru a se eschiva de la ieșire in fața celor care le-au dat votul. I-am promis că din când în când îi voi mai suna să le amintesc că mai există și alte instituții media, nu doar cele care aparțin șefului lor și că există și altă Moldovă, nu doar cea pe care o cresc ei în frică și supunere.

Într-o discuție mai veche și premierul Pavel Filip a recunoscut că nu are dezlegare să participe la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Amintesc aici și de înțelegerea pe care am avut-o cu președintele Parlamentului Andrian Candu la marșul solidarității presei din 12 mai. Dl Candu mi-a spus atunci că în trei săptămâni va veni la emisiune, dar de atunci au trecut deja două luni. Oare ce înseamnă 3 săptămâni în stabilitate?

Am lucrat în televiziune și pe timpul guvernării comuniste. Și atunci comuniștii, ca și acum democrații, refuzau să participe la emisiunile de la instituțiile media care nu aparțin puterii, din motive pe care nici ei nu le înțeleg până la urmă.

Dar chiar și guvernarea comunistă a căzut, televiziunile controlate de aceștia au fost închise sau preluate. Acum Vladimir Voronin se plânge că este ignorat de presă. Dacă ar fi solidaritate între jurnaliști, atunci ar trebui ca toți politicienii care cândva au ignorat presa să fie la rândul lor ignorați de jurnaliști.

Și până la urmă nu este vorba atât de presă, cât de cetățean, în fața căruia puterea ar trebui să își prezinte raportul în fiecare lună. Cine dacă nu cetățeanul îi întreține, le dă salariu și la urmă mai sunt și furați prin scheme, companii-căpușă și alte storcătoare de bani.

La urma urmei, nu duc lipsă de invitați, dar consider că, prin neparticiparea la emisiuni a reprezentanților puterii, oamenii sunt privați de dreptul de a afla ce se întâmplă în țară, de a-i vedea pe politicieni cum se ascund să răspundă la întrebările incomode și cum spun minciuni fără ca măcar să roșească. Așa că, nu putem vorbi de democrație atâta timp cât presa în R. Moldova este liberă într-o proporție extrem de mică.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Spre atenția politicienilor de pe Dâmbovița-
  http://moldemi.com/group/blogs/98/101/65-discriminarea-basarabenilor-la-bucure-ti-anul-2016

  „Se refuză abuziv
  perfectarea actelor româneşti pentru Basarabeni”
  ————————————————————————–
  O PRELUARE / ziarul „Literatura și Arta” din 7 iulie 2016, Chișinău-
  https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBeDYtd3BjRmstSEU/view

  Rugăm cititorii să trimită copia Declarației de Protest și link-ul aceste postări pt.:
  – Președintele României, Klaus Johannis
  http://www.presidency.ro/ro/presedinte/scrie-i-presedintelui
  – Ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu
  opinia_ta@mae.ro
  – Noul Ambasador al României la Chișinău, Daniel Ioniță
  chisinau@mae.ro

  DECLARAȚIE/ UN PROTEST HOTĂRÂT de la Chișinău:
  —————————————————————————————————-

  • @Onica Nu cred ca este prudent sa se grabeasca cu cetateniile si aici sunt de acord cu autoritatile. Personal cred ca a devenit prea rapid si prea putin formal acest proces de acordare a cetateniei romane (incluzand redobandirea) si nu este bine deloc. Cei care primesc cetatenia trebuie sa fie romani la suflet si mai ales la minte inainte de toate. Este cunoscut ca in RM a existat o activitate de anvergura de mancurtizare in timpul sovieticilor iar apoi reluata si continuata progresiv de pe la 1995-2009 si se pare ca roade (inca) exista (via segmentul de stanga). Din pacate consecinte pot exista pentru securitatea UE/ RO daca mancurti ajung cu asemenea documente prin Europa si in lume. (pot sa ceara la bulgari sau rusi sau ucraineeni cetatenia daca nu se simt romani si chiar vor prin UE sau RO sau in lume). Am intalnit in calatoriile mele (destul de multe) din pacate indivizi cu pasaport romanesc (nu multi cei drept) care vorbeau moldoveneste cam cum vorbesc simpatizantii socialistilor si comunistilor (o romana vizibil invatata nu nativa) si cu creiere infectate de mancurtita in variate forme. Asta nu face sens pentru cineva care pretinde pasaport romanesc. Basarabia a pierdut f. mult terioriu (s-a injumatatit practic) in ultimii 50 de ani. Inca vreo 3 felii sunt pe cale sa zboare la orice moment gen Transnistria, UTA si probabil prin nord datorita impotentei unui stat asa mic si sarac si dezbinat datorita sechelelor sovietice preluate (inclusiv identitatea). Deci din pacate acest proces de redobandire trebuie sa ia fie o pauza fie sa devina (mai) meticulos pentru ca intradevar si din pacate in RM exista fortze ostile (mai ales in slujba exteriorului (estic)) care pot crea situatii RM dar si la RO prin ricoché. (imagineaza un mancurt cu pasaport romanesc facand rau la (alti) romani in Tighina din pacate un exemplu sau facand pe mancurtul la Paris sustinand de exemplu anexarea Crimeei de catre Rusia sau inrolandu-se in Donbass la rusofili (!!!)). Banuiesc ca nume , persoane sunt deja prin baze de date oficiale in UE adunate de pe site-uri cunoscute de mancurtism mai ales tip .md (mai ales cele (vizibile) sponsorizate de RU). Cred ca urmatorul pas este o atentie mai mare pe la cine intra prin UE iar cetatenia in acest sens este o chestie serioasa. Cel putin asta cred eu si asa am mai auzit pe ici pe colo.

 2. La asemenea atitudini ale politicienilor, alintul ”dragi” este complet inoportun. Într-o țară democratică, unde presa reprezintă a 4-a putere în stat, nici un politician nu și-ar permite un refuz constant (ar fi ”desființat” ca politician). Vina vă aparține parțial, pentru că nu așa trebuie tratată aroganța, indiferența sau sfidarea unei instituții de presă sau a reprezentanților acesteia de către un ales al poporului care e obligat să dea socoteală pentru activitatea (sau inactivitatea) sa.

 3. Ilenut-o!!!
  Pe seghei sirbu sa-l inviti la emisiunea: rosu&albastru!
  -pavlik filip la emisiunea negru7albastru!
  -andrei candu la emisiunea-culorile celora cu orientari netraditionale sexuale!
  -politicienii sunt oglinda din „tinda” cetateanului(alegator)turmentat,de minciunile si povestile,animalelor politice,singe din singe a cetateanului (alegator)turmentat,care se vede in oglinda din „tinda”! si din nou muzica!!!

  • la esandina: este bun portalul http://www.infox.ru ? pe acolo se pare ca iti culegi stirile si informatiile de zi cu zi. Probabil esti printre putinii vorbitori de limba rusa nativi din Bucuresti si probabil de prin RO. Mai incet cu indicatiile ce si cum pe aci ca s-au dat vreo 200 de ani asemenea indicatii pretioase de cei ca tine si s-a ajuns unde s-a ajuns in Basarabia.

Lasă un răspuns