După 25 de ani de independență: O parte trage spre România, alta – spre Rusia

7

Îi dau dreptate deputatului din primul Parlament, Vasile Ursu, când spune că alegerile în R. Moldova se fac pe subiecte de indentitate națională, pe geopolitică, pe promisiuni că vom fi cu România sau cu Rusia. Iată de ce nu avem o clasă politică responsabilă, o bătălie pe proiecte de dezvoltare, o idee națională îmbrățișată de majoritatea populației.

Vedeți mai jos câteva declarații făcute de deputatul din primul Parlament, Vasile Ursu, la emisiunea Alb&Negru:

*Care nu era în Partidul Comunist din URSS nu era promovat nicăieri. Dar dacă spuneai „Nu”, era Doamne ferește.

*În regimul totalitar nu aveai de ales. Noi nu cunoșteam altă cale. În 1988 s-a început deșteptarea. În suflet ne doream să fim liberi.

*Se spunea așa: Dacă vrei să fii ministru, trebuie să fii de peste Nistru sau să îți iei soție rusoaică. Din toți cei care au fost promovați au avut soții rusoaice. Chiar și la posturile cele mai înalte în stat. Nu pot să spun despre dl Mircea Snegur despre asta, dar până atunci analizați și veți vedea.

*La noi se face politică pe naționalitate, o parte trag spre România, alții spre Rusia. Atunci când ajungem în camapanie electorală se face politică pe subiecte de indentitate națională. Nu demonstrăm cine suntem. Trebuia de însușit limba română până acum.

*Pedagogii din liceele ruse ar trebui să vorbească în română cu elevii. Liceele de limbă rusă ar trebui să fie în R. Moldova cu o condiție ca elevii să cunoască bine limba română, așa cum vorbim noi în rusă.

*De la bun început s-au format diferite fracțiuni, așa că nu am mai reușit proiectul independenței. Clubul agrarienilor reprezenta comuniștii din regimul totalitar. Primul Parlament a interzis Partidul Comuniștilor, apoi această decizie a fost anulată.

*Atunci interesul mare era de a distruge și de a demonstra că în trecut era mai bine.

*Ce puteam noi face doar cu tricolorul în mână, când eram înconjurați de sute de mașini militare. Este foarte greu de spus. Dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la Moscova nu știu cât trăia independența noastră și dacă era.

*Nici azi nu avem putere. Nu suntem pregătiți pentru a ne apăra. Vrem să fim apărați de către cineva nu cotropiți.

*A fost o greșeală că nu s-a pus în Parlament la vot unirea. Trebuia fi pusă la vot această chestiune, chiar dacă nu se vota, ca să se vadă intențiile noastre. Dar poate și se vota. Iată alolingvii au votat imnul „Deșteaptă-te române”, fără ca să știe al cui este acest imn. Imediat după independență am votat și imnul. Apoi s-au dezmeticit și au spus că nu sunt de acord, dar deja imnul era votat. Mai mult că nu trecea, dar astăzi am fi spus că a fost o intenție a Parlamentului 90 de a face unirea, dar nu s-a reușit iată din ce motive.

*Faptul că acum cineva strigă în stradă și scot la evenimente 2000-3000, așa nu se face unirea. Trebuie organizat un referendum, dar până atunci trebuia să știm care sunt motivele contra unirii. Atunci nu am venit cu această idee, crezând că va fi pe ordinea de zi următoarea dată. Nici eu nu m-am gândit atunci la asta, credeam că va fi următorul pas.

*Oamenii de la țară nu aveau nevoie de libertate. Aveau nevoie de cineva să-i îndrume și să le spună acum lucrați, acum odihniți-vă. Totuși statul trebuie să dirijeze.

*În acești 25 de ani am bătut pasul pe loc foarte mult, am distrus ceea ce am avut și nu am realizat practic nimic. Mai mult numit că suntem stat, dar puterea noastră de a ne dezvolta este foarte mică. Dacă acum nu am fi ajutați de UE și nu am avea acele credite pe care ni le oferă partenerii noștri de dezvoltare, atunci nu știu dacă am exista ca țară aparte. Asta nu dezvoltă stat, face doar ca cetățenii să existe.

*Cetățenii noștri de peste hotare nu vor veni acasă până nu vor vedea că aici este mai bine.

*Dacă atât de mult bat apa în piuă unii deputați că este mai bine cu Rusia și dacă Rusia ar fi vrut ca noi să fim o țară dezvoltată trebuia să ne acorde acele credite pe care ni le oferă UE.

*Soluția mea pentru viitorul Moldovei ar fi să realizăm Acordul de Asociere cu UE, să dezvoltăm ramurile economiei naționale. Cred în viitorul acestei țări în cazul când vom conlucra cu UE. Altcineva nu ne va oferi credite pentru dezvoltare.

*Peste 10 ani văd R. MOldova în Uniunea Europeană. Trebuie doar ca la următoarele alegeri să votăm oameni competenți, dar nu cei care sunt azi și cei care fac gălăgie, sau care se bat pentru Moscova.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

7 comentarii

 1. Adevarul e ca Rep Moldova e un stat TAMPON facut de Stalin, oligarhic banditesc, FALIT, fara trecut si fara viitor. Pacat de oamenii obligati sa traiasca in asa un ”stat”.. o rusine pentru Europa !

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Salar mediu net in mana 2016
  SUA – 2350 euro
  Germania – 2225 euro
  Franta – 2157 euro
  Anglia – 2093 euro
  Italia – 1725 euro
  Spania – 1718 euro
  Portugalia – 1000 euro
  Polonia – 723 euro
  Ungaria – 570 euro
  Romania – 469 euro
  Rusia – 458 euro
  Bulgaria – 379 euro
  Belarus -271 euro
  Kasakhstan – 257 euro
  Rep Moldova – 184 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ucraina – 155 euro

 2. Vladimir Jirinovski, despre o revenire a teritoriilor româneşti la statul român:
  „În componenţa României au intrat mereu Bucovina şi Basarabia. Trebuie înapoiate. Rusia le-a luat de la Hitler înainte de război pentru a opri în acest fel trupele germane mai departe de hotarele ţării. Dacă germanii nu ar fi avansat spre est, noi nu am fi luat acest pământ şi am fi avut Polonia cea mare, Ungaria mare şi România mare. Prin urmare, este necesar să cedăm înapoi ce le aparţine românilor, ungurilor şi polonezilor”
  Aceste declaraţii nu trebuie puse doar pe seama excentricităţii lui Jirinovski, el fiind de multe ori unealta Kremlinului în a propune diferite trocuri pe uşa din dos a diplomaţiei.

  Moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia.
  Moldova a ramas victima care ţine cu agresorul!

  • Atunci de ce nu cer bani acesti mancurti (zic eu) la mama Rusia (care le-a recomandat deja sa invete romaneste sau se mute in Transnistria) si nu le da o kopeica de stau cu mana intinsa ca milogii la cei pe care ii urasc din culcare in sculare (UE si RO). Rusia este clara privind soarta RM si nu mai iroseste eforturi $ si timp decat in destablizare nu si ajutor in RM (exceptie Transnistria care nu mai este RM pentru Rusia demult). Asa cum se zice mai sus RM prin constitutie (#13) si mancurtism are sanse sa isi „taie creaca de sub propriile picioare” indepartand singurii prieteni (ai statului RM) care ii mai are (RO si UE)…Eu cred ca Ziua Independentei ar fi o ocazie excelenta sa se rectifice articolul#13 din Constitutie

 3. Din ce cred eu nu poate fi vorba de „dezvoltare reala” inainte ca subiecte f. sensibile pe intern (identitate si limba) si extern (parteneri de dezvolrae (ex. constitutie (#13)) nu sunt clarificate si mai ales rezolvate acceptabil (vezi Bosnia sau Kosovo sau chiar Nordul Italiei – o natiune civica trebuie identificata corespunzator national altfel sunt probleme majore si se pare ca asta a fost o cauza a situatiei actuale). Este ca o tumoare aceasta situatie care a metastazat si a distrus un organism (RM). Este imposibil cooperare din ce cred eu cu „moldoveni, moldovenism” si „limba moldoveneasca” si asta curand va lovi si la exterior in situatia in care forte de dreapta vor veni la putere in alegeri la partnererii de dezvoltare (ex. Romania sau prin UE)). Practic vor abandona RM unui process dezintegratoriu cum se pare ca este deja (oricum bani numai RO mai da). Se va bate palma cred cu Putin (care asteapta cam de mult) la Bucuresti sau Moscova si se va termina cu aceasta situatie. UE va fi f. suparata dar asta va fi (apropo UE nu vrea anexari sau dezintegrari prin aproprierea granitelor UE gen RM indiferent de gradul de alienari) (mari birocrati prin UE si mai sensibili la status-quo). Cam asta cred eu !…

  • Nea NAE ! Nu vreau sa te jignesc pentru ca nu e cazul , mai ales intre romani, dar vorbesti ca un renegat in carne si oase. Spune-o pe șleau si …nicio problema: Ro si noi romanii din tara dorim din adancul sufletulii RE-intregirea tarii. Nu pentru ca nu traim mai bine ca voi si am jindui la marile voastre bogatii (CARE?) la extraordinara voastra dezvoltare economica ,sociala, culturala ori civilazationala (CARE din ele?) Cu ce sa ne …”imbogatim” pe seama voastra ? Cu vinul ? . Pai este vin in RO garla ! Cu legume?Fructe ? Grîu ? Mama mia, dar in Ro gasesti asa ceva ca poti alimenta,la o adică, inca 20 de milioane de suflete cel putin ! Noi vrem sa ne unim toti romanii la un loc pentru ca asta inseamna sa -ti ubesti neamul si nevoile si sperantele de SI MAI BINE. Spun vorbe mari? Nu le lua in seama daca asa le vezi ! DAR REALITATEA asta e ! Din nu stiu cate SONDAJE de opinie tot asa reiese in procent de peste 80 la suta, de la revolutie incoace !Ne-am dilit oare cu totii sa tinem ca orbu de bata si sa vrem asa ceva, de zeci de ani ? Pentru ca si inainte de Ceausescu tot asa era ! Sunt mii si mii de oameni care au facut ani grei de puscarie la comunistii tai sovietici pentru ca au recitat poezia lui Eminescu – DE LA NISTRU , PAN LA TISA/TOT ROMANU PLANSU-MI-S-A…. S-a dilit intreg poporul roman de zeci si zeci de ani de cand o stiu pe de rost poezia asta?(cred ca in toate familiile de romani se recita !)
   DA; DA; DA ! PROBLEMA UNIRII E LA VOI , NU LA NOI ! Nu vreti? Doriti sa aveti o alta capitala? Alti ministri, alt parlament, raioane peste raioane cu zeci, sute, mii de sugaci din banul vostru muncit cu sudoare? VOTATI-I si terminati …”povestile voastre de succes ” ! Votati-va presedintele, si pe cine vreti voi pe ceilalti, dar la urma , mana intinsa spre Romania nu o veti mai putea-o intinde niciodata . Pentru ca ZIDUL PE PRUT va fi zidul care ne va desparti ”pour toujour ”, sau in orice caz pentru cel putin 200 de ani!
   Foarte sceptic esti si foarte intortocheat VEZI PROBLEMA RE-UNIRII TARII NOASTRE A TUTUROR ROMANILOR, cand in realitate lucrurile sunt foarte simple! Te duci la vot, pui stampila pe VOTAT pe cei care de 25 de ani spun sa ne unim si vrem sa ne unim si CATEGORIC SE REZOLVA!! Niciun tanc nu o poate opri, nici macar bomba atomica( doamne fereste !) MURIM TOTI, SI EI SI NOI , daca asta vor si pregatesc pentru omenire! Dar chestia e ca NU VOR ! VOR doar sa fie STAPANI, iar NOI ; ROBII LOR!!! ”Limba moldoveneascaȚ? ”MOLDOVENISM ” ? ILUZII; HIMERE; SUCIRE DE MINTE SI VREME PIERDUTA-N ZADAR ! Cu un singur VOT MAJORITAR si UNITAR si … Salutare republică MOLOTOVA!!! Adio si n-am cuvinte ! Nu e adevarat si corect ce spun? BA ESTE !!!
   Cam asta CRED si EU. Asa ca s-auzim de bine. Numai de bine , ca raul vine el singur si nechemat si se cheama … michiduță. Sau DIAVOLUL , daca vrei . Iar unde-si vara el coada …prostie se cheama .

   • Ceea ce cred eu mai sus este ca inainte de Unire „moldoveni, moldovenism” trebuie sa devina in RM „romani, romanism” mai ales in mintile a +70 % din populatie altfel mancurtul va baga din nou pumnalul in spatele soldatului roman ca la 1940 la prima oportunitate. Cand se va imbata cu acel vin (bun) de vorbesti domnia ta acelasi mancurt de mai sus va zice ca este moldovean si nu roman si jandarmul il va batea din nou. Sa invatam din greselile istoriei. La 1918 ca si acum Unirea nu a fost si inca nu este pregatita la creierul populatiei RM prea alienat de sovietici / tzaristi… vezi din cauze situatiile audio-video, biserica pravo rusa, etc unde se bate pasul pe loc de 25 de ani in special ca acesta Unire sa nu aiba loc. In plus cei de la putere – indiferent care – au interes sa mentina RM ca stat ca vor sa suga cat mai mult$ . De la Consiliul Judetean RM de exemplu nu poti sa furi cu miliardele $ ci cu sutele de mii $ dupa care te ia DNA. Este important ca „limba moldoveneasca” sa fie „limba romana” in mintea tuturor si mai ales in documente. Evenimentele naturale de etnogenezea si evolutie a Moldovei istorice in stat modern RO prin 1859 si apoi 1918 similar cu cele al Frantei sau Germaniei sau Rusiei trebuie explicate clar si intelese de majoritatea mancurta. (art. 13 din Constitutia RM trebuie modificat si bine ar fi sa fie de Ziua Independentei RM cand certificatul de nastere (independenta) va fi in Constitutie deasemenea. Nimeni nu mai vrea un alt 1940 si daca va fi unire trebuie sa fie vesnica de data asta. Este un pericol urias pentru RO sa se uneasca de dragul sa se uneasca tinand cont ca este pilonul #1 al NATO in Centrul-Estul Europei si o tara natiune cu cea mai mare rata de dezvoltare din UE cu un potential economic enorm …la o asemenea destabilizare se pune in pericol intreaga alianta vestica si chiar UE. Bineinteles pareri personale pacat ca sunt inteles gresit mai sus cred.

 4. domnul Nae, nu-ți fă griji !
  Poli-Ologul Titirez arădean se învârte mereu pe același loc,
  căci nu prea are ce spune, dar îî place să obosească limba română de profesie.
  Lasă-l în plata Domnului !
  Are ochi să vadă citind, nu că ar fi surd !
  Numai bine la toată lumea bună !

Lasă un răspuns