Dramaticul destin al alpinistei de 13 ani din România care a vrut să cucerească Everestul

8

Un destin, o soartă, un drum, aproape 10 recorduri stabilite și toate spulberate de o avalanșă ucigașă. O avalanșă care a șters totul în calea sa. Acele sute de trasee montane făcute, vârfuri cucerite nu au mai contat. Nimic nu mai contează atunci când destinul tău îți spune când trebuie să pleci.

Am citit cu stupoare Povestea alpinistei-fenomen a României, ucisă zilele acestea de avalanșă în Munții Retezat. Avea un suflet neînfricat. Ceea ce a iubit cel mai mult i-a fost fatal.

Aici aveți întreaga poveste a adolescentei care a intrat în Cartea Recordurilor.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/povestea-alpinistei-fenomen-a-romaniei-ucisa-de-avalansa-711203

A avut  aproape totul la vârsta de 13 ani, poate mai puțin noroc. A trăit viața la intensitate maximă, în 13 ani cât altul în 70.

A vrut anul acesta, în aprilie, să ajungă pe Acoperișul Lumii și să cucerească Everestul. O provocare deloc ușoară la 13 ani. Pentru că avea doar 13 ani a fost refuzată să escaladeze cel mai înalt vârf din lume. Vârsta admisă este 16 ani. Dar pentru că suntem încă în Săptămâna Luminată, sufletul Dor Getei Popescu va ajunge direct în Rai. E mai mult decât Everest, e mai mult decât Acoperișul Lumii. Este cerul, cerul nemărginit pentru suflete de genii așa cum a fost Dor Geta Popescu.

Nu pot să îmi închipui durerea din familia Popescu, e o dramă fără margini. Nu i-am cunoscut personal, dar sunt alături de această familie îndurerată pentru a împărtăși din durerea imensă.

Muntele este pe cât de frumos, pe atât de ucigător. Te poate înălța, dar și ucide. Recunosc, am o minimă experiență de escaladare a munților. Cel mai înalt vârf cucerit până acum este Vârful Moldoveanu din România, 2544 metri altitudine. Pentru acest an mi-am propus să cuceresc cel mai înalt munte din Peninsula Balcanică, vârful Musala, aflat în Bulgaria. Nu e mare lucru, e o altitudine de 2925 de metri. Dar orice cucerire trebuie pregătită.

Majoritatea oamenilor nu înțeleg aceste eforturi, mai ales utilitatea lor. De ce îți trebuie să urci pe munte? Ce poți vedea acolo? La ce bun? Poți cu același succes să te uiți peste poze pe internet sau să pierzi timpul pe tabletă, pe Facebook sau în fața televizorului. Nici colegii adolescentei decedată în urma avalanșei din Munții Retezat, România, nu au înțeles-o.  ”Ei zic că nu fac nimic deosebit. Majoritatea copiiilor din ziua de azi stau pe telefon, tabletă, nu fac sport. Mă bucur când este un copil pasionat. Chiar îl încurajez să meargă mai departe”, spunea fata într-un material pentru digi24.ro. Oamenii noștri nu obișnuiesc să facă sport, nu își urmează pasiunile, nu au scopuri mărețe în viață, de aceea nu înțeleg asemenea gesturi. Dar, până la urmă, asta este soarta geniilor, să nu fie înțeleși, dar care scriu și rămân în istorie, în istoria lumii.

Este și cazul adolescentei Dor Geta Popescu din Râșnov, România.

Dumnezeu să o odihnească în pace și să aibă grijă de sufletul ei!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Atentie! Muntele nu e chiar joaca de fiecare data. In afara de meteo mai exista si animale salbatice gen ursi prin romania. Multi incepatori se aventureaza fara nici o masura de precautie, si fara echipament. E o tragedie cu acesti copii, va fi o lectie pentru toti, sa mai tempereze pofta de recorduri, pe primul loc e siguranta! Asa si nu altfel trebuie sa fie.

 2. Micloș din Șendreni on

  Să ne rugăn pentru sufletele lor de dincolo !
  ————————————————————–
  În text s-a scăpat faptul,
  că acolo a mai murit un adolescent alpinist de 13 ani – Erik Gulaczi.
  Ambii fiind însoțiți de tații lor, care se pare,
  au ignorat totalmente avertismentele repetate de riscuri de avalanșă în acea zonă.
  Domnul-Zeu să-i aibă în paza lui !

 3. acesti copii si-au incheiat tragic existenta pe pamant datorita ambitiilor nemasurate si negandite ale parintilor. Vreau copilul meu sa fie cel mai bun si pentru asta nimic nu-mi sta in cale!!!!il voi solicita la maxim pentru ca doar succesul conteaza ! rezultatul din cauza exagerarilor este exact pe dos, iar in situatíile limita tragic. Odihneasca-se in pace!

  • Exact. Trebuie sa ai si ambitie, dar cu masura, trebuie de mici invatati ca exista un echilibru, poti face un efort stahanovist dar el nu e de durata. Daca vei avea nevoie de un efort stahanovist il vei face in conditii limita, dar trebuie facut atent si invatat lectia. Lauda si laurii strica mult.

 4. Ioane,
  poți oare explica la toată lumea româno-fonă,
  ce înseamnă în limbajul tău – „stahanovist” ?
  Bănuiesc că e ceva rusesc care vine de peste Nistru, din marea fostă închisoare URSS.
  Chiar dacă mai viețuiești prin Occident,
  nu te poți dezbăiera de mentalitatea lingvistică sovietică ?
  Mama dumitale de la țară est-moldoveană, știa ea oare de acest cuvânt – stahanovist ?

  • http://www.thefreedictionary.com/Stakhanovism

   Inseamna „muncitor fruntas” bolsevic de taiga, unul din aia care acu’ mai la batranete voteaza in RM cu dodon bidon tip poloboc, vorbeste ruso-romana (ii zice maladineasca) si se declara maldavan la recensamant dar „face coada” la pasaport romanesc „ca e bun acolo sa fie nu se stie”. Deasemenea crede serios 🙂 in steagul ros cu cap de yak turmentat a lu’ Baba Zina Karabina 🙂 si in statalitatea RM prin imbunatatirea relatiilor cu muscalii gen vandut dovleci si castraveti intoxicati chimic de sovietici (inapoi) la zidurile Kremlinului la amaratii aia de muscali sub embargo multi mai saraci chiar ca maldavanii ((singura) politica economica a lu’ dodon bidon si a capetelor de yak turmentat socialiste (Baba Zina Karabina). Parerea mea ! 🙁

  • 1 din Romania on

   „Termenul stahanovism provine de la minerul sovietic Alexei Grigorievici Stahanov (1906 – 1977) care, în noaptea de 30 spre 31 august 1935, a depășit planul de muncă de peste 7 ori, extragând 102 tone de cărbune din mina Tentralnaia Irmino, față de norma obișnuită de 14 tone/schimb. De atunci propaganda comunistă l-a folosit drept exemplu.” (Wikipedia). Stahanovismul si Stahanov au fost prilej de bancuri savuroase in Romania inainte de 1990…

Lasă un răspuns