Divide et impera

4

Wikipedia ne spune că expresia provine din latină unde exista și ca proverb: „Divide et impera”. În română este mai cunoscut ca:„divide și cucerește”, „dezbină și stăpânește”. Alte posibile traduceri ar fi: dezbină și impune-ți voința sau dezbină și domină.

în politică și sociologie, dezbină și stăpânește este o combinație de tactici (politice, militare sau economice) de câștigare și menținere a puterii prin divizarea unei populații în entități mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care își impune voința. Este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice.

Strategia a fost folosită efectiv și eficient de catre administratorii imperiilor vaste, inclusiv de către cei ai Imperiului Roman și cel Britanic. (sursa: wikipedia.org)

Este o strategie cunoscută, nu-i așa? Inspirați din antichitate, forțe politice din interior, dar și din exterior folosesc această strategie de ani de zile și în R. Moldova. De la bun începutul acestei republici am fost divizați, încă din anii 90, o parte care se uitau spre viitor, alții care doreau să conserveze starea de lucruri și să păstreze principiile sovietice din trecut (după cum mi-a explicat primul premier al R. Moldova Valeriu Muravschi). Apoi, am fost divizați în moldoveni și români, în cei care vor Unire și cei care vor Independență.

A fost divizată și societatea civilă (ONG-uri independente, dar și din cele care au afiliere politică și care promovează un anumit vector și susțin direct sau indirect partide politice), divizate sindicatele, patronatele, unele se întâlnesc cu un candidat la funcția de premier, altele – cu alt candidat, divizată intelectualitatea, Uniunea Scriitorilor, mai accentuat în perioada guvernării comuniste.

Cele 44 de partide, înregistrate oficial la Ministerul Justiției, sunt și ele o formă de a dezbina și a stăpâni. Așa îți poți asigura și majorități convenabile, și Guverne, și președinți.

Protestele ne dezbină și ele. Același popor, dar unii protestează în Piața Marii Adunari Naționale, alții în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, unii strigau Jos, alții Sus. Unii protestau pentru vectorul european, alții pentru cel rusesc. Acum se pare, forțele protestatare și cele pro-Vest și cele pro-Est s-au unit pentru o cauză comună: alegeri anticipate. Să vedem cât va ține această unire și în ce condiții strategia “Divide et impera” mai este valabilă.

Distribuie.